Dels falangistes al Tribunal de Comptes

"La dictadura franquista va perfeccionar la repressió econòmica amb la Llei de Responsabilitats Polítiques, que va sistematitzar les multes i requises contra famílies que van ser considerades desafectes al règim"

La incautació de béns com a sistema de repressió política té una llarga tradició a l'Estat espanyol. La dictadura franquista va utilitzar aquest sistema des dels primers moments de la guerra, quan les partides falangistes saquejaven els pobles que anaven caient a les seves mans. Rapinyaven el que podien als habitatges i propietats dels que consideraven desafectes, a més de detenir i assassinar. En aquell moment, es repartien el botí sense cap preocupació per la legalitat.

 

La segona onada de confiscacions va començar en crear-se la Comissió d'Incautació de Béns, amb delegacions a cada província. Aquesta entitat va convertir el que fins aleshores havia estat simple pillatge en sancions administratives segellades que, en general, eren completament arbitràries i estaven orientades a expandir la repressió dels opositors -sovint afusellats, empresonats o exiliats- al seu entorn familiar. Per aquest sistema es van deixar al mig del carrer desenes de milers de famílies que ho van perdre tot a mans de la repressió franquista.

 

La dictadura franquista va perfeccionar la repressió econòmica amb la Llei de Responsabilitats Polítiques, que va sistematitzar les multes i requises contra famílies que van ser considerades desafectes al règim. En alguns casos, aquestes multes i requises van haver de ser pagades fins avançats els anys seixanta.

 

L'Estat espanyol té experiència en utilitzar aquesta mena de repressió, que eixampla el càstig més enllà del discrepant. Aquests mètodes de represàlia fan perfectament comprensible la por individual, ahir i avui. De la mateixa manera que fan imprescindible la creació d'una República Catalana entesa com a espai de seguretat i democràcia.
Comentaris
Fat Boy
I despres pregunten perque el Pujol tenia els quartos a Andorra.
Jordi Català Sobirà
Gràcies sr. Cot per fer un repàs a la història. Malauradament, l'estat caspanyol neofranquista continua igual. No saben què és la democràcia, per molt que se n'omplin la boca. Poden vèncer però no convèncer. Nosaltres els catalans hem d'estar més units que mai, donar ple suport al nostre Govern i mobilitzar-nos a cada nova crida. O preferim seguir malvivint dins d'aquest estat podrit i mafiós que no dubtarà a revenjar-se de mala manera si ens deixem vèncer?
Ramon
Tot això de matar i robar propietats, l'altra Espanya també ho feia. Tant o més. Si hagués guanyat la guerra l'altra Espanya, ho hauria fet tant o probablement més que el franquisme. I en això d'encausar-nos compatriotes molt determinats amb l'objectiu d'impedir la llibertat de Catalunya, tot això ho fan del bracet totes dues Espanyes. Potser que prou de fer-ne tantes distincions.
T.V.
Ramon, si us plau, no te enteres absolutament de res. O pot ser es que no et vols enterar.
Ho porten a la sang
Es exactament aixo, franquisme en ple 2017.
J.M.
En aquest cas, crec que Ramon té raó. Busqueu les revistes republicanes, com ara Acracia, se us posarà la pell de gallina de les atrocitats que varen fer els anarquistes. I a casa meva el meu besavi i el meu avi eren de dretes, i les varen passar molt putes ,i sempre en perill de mort. Les bestieses que va viure el meu pare, llavors tenia 12 anys fan esgarrifar. Els dos bàndols varen ser molt cruels, els anarquistes primer i els feixistes després. Siguem justos si us plau.
Ramon
El tracte "especial" a aquell empresariat que feia costat al nacionalisme català i el terròs de sucre a qui botiflerejava no ha deixat mai de ser pràctica habitual. Ens equivoquem i molt, centrant-ho tant tot en el franquisme. Primera pel que he dit. L'altra Espanya de fa prop d'un segle ni era menys criminal, ni més demòcrata ni per descomptat que menys anticatalana. I segona perquè no és al franquisme, que ens estem enfrontant en aquests moments sinó a Espanya. L'Espanya actual i la de sempre.
Ramon
Ens enfrontem a l'Espanya actual. No a franquistes, carlins, absolutistes, visigots o cartaginesos. I dins l'Espanya actual, la que més ens ha de preocupar perquè és l'única que ens pot derrotar és la que té més col·laboracionistes. La que ja ens ha guanyat dues eleccions i l'alcaldia de Barcelona. Pintar d'antifranquisme el procés és un absurd polític, com ho era allò de "lluitar contra el règim del 78", però tant una cosa com l'altra també és fer-li el joc a qui menys hauríem de fer-n'hi.
Ramon
Per tancar, fa ben poquet, que un finançament que segurament sí que és cert que vam deixar-lo no prou clar en la llei -però com si això importés gaire amb els espanyols!-, un finançament que va arribar trincu-trincu mentre que la Generalitat romania en grapes sucursalistes, vam deixar de rebre'l tan bon punt va tornar a partits d'obediència nacional. I no foren els franquistes, no pas. Foren els molt i molt antifranquistes sociates. Botó de mostra.
Ramon
El problema és que tot això serà un cop lliures, que ho coneixerem en detall. Sabrem el perquè de moltes claudicacions. Coneixerem les amenaces. Ho porten fent des de fa tres segles. No és cosa privativa del franquisme. Acarnissament amb el patriota i llicència per instal·lar porters automàtics a qui els fa bondat nacional. Ho han fet sempre. Ho van fer els franquistes, sí, com després els antifranquistes. Ara no ens poden enviar la División Brunete però per això ja tenen la División Hacienda.
Gombau
Té raó en Ramón. No ens enfrontem al franquisme, sinó a Espanya. No cal fer tantes distincions entre l'Espanya de dretes i l'Espanya d'esquerres. Ambdues Espanyes actuen estupendament d'acord quan es tracta d'anar contra Catalunya. L'odi i el menyspreu de la dreta espanyola es correspon punt per punt amb l'odi i el menyspreu de l'esquerra espanyola. I això és una constant històrica d'Espanya.
Ramon
Jo no li veig cap sentit, a dedicar-nos precisament ara que tenim el que tenim per fer, a posar en primer pla el franquisme. Però penso que seria higiènic, fer-ho més endavant. Penso que convindria explicar el franquisme de manera més ajustada a la realitat i sobretot fer-ho des d'una perspectiva nacional catalana. Perquè portem 80 anys de maniqueïsmes espanyolistes. 40 de part d'una Espanya i ara ja són 40 de part de l'altra. Ho farem. I potser ho farem bé i tot. Però ara no toca, per déu.
Ramon
I perdona, J.M., però no cal que em donis la raó perquè d'això precisament ja en tinc. Si de cas dóna'm quelcom que em manqui. No sé, et sobra alguna torradora? La meva ahir se'm va fondre.
Fat Boy
Doncs un cop proclamada la independencia que se'ls retorni del patrimoni dels diputats antidemocrates. Al Rajoy i a la Soraya SS 3 pitos, pero a l'Iceta o al Flabiol no se si tant.
Pako Jones Menda
No cal donar-li mes voltes, Caspaña, sempre será com la pelicula de los santos inocentes, fil per randa.
Avia
Avui estic totalment d,acord amb en Ramon
PP-PSOE terrorisme franquista-constitucional etern
La constitucio del 78 fabricada per criminals del ejercito criminal i sanguinari de la merda de gos Franco,. permet aixo,per que senzillament es FRANQUISME CRIMINAL, PUR I DUR PP-PSOE,terrorisme franquista
Martí
"Els anarquistes" no eren la república. La República va ser un intent fallit de reformar Espanya. Van ser precisament aquests vàndals que van donar una coartada per al cop d'estat.
Multes lingüístiques
El Govern va augmentar un 173% l'import de les multes lingüístiques en l'any 2015. En 2016, les xifres van ser similars a l'any anterior. Sembla que la Llei de Responsabilitats Polítiques del franquisme ha inspirat, i molt, totes les polítiques lingüístiques de la Generalitat.
Gràcies per l'article. Caldria que molts dels que van amb la puresa per davant el llegissin.
Un estat paràsit
L'estat espanyol viu del robatori. Sempre ha viscut de parasitar els altres, Amèrica, Àfrica, Països Baixos, Filipines... Catalunya.
Jo no tinc els estalvis a Andorra ni a cap paradís fiscal, per desgràcia meva, però els he anat retirant dels bancs i els tinc... "sota la rajola", com es diria familiarment. Quan es proclami la República Catalana, els tornaré a fer circular. Mentre Espanya tingui les seves grapes sobre el nostre país, estan millor sota el meu control.
Josep Bruch
Benvolgut Salvador, et felicito per la valentia que has tingut per denunciar aquests fets tan propis d'una dictadura feixista i totalitària com la que estem patint.
Ramon
Jo de tu m'esperaria a vejre quin caire pren la república catalana. Si és com la república que enyoren els que ens parlen tant de república, millor deixa'ls sota la rajola. Els anys 30 van incautar-se fins i tot de les caixes de seguretat.
Josep
J.M. Si alguns anarquistes varen fer estralls i asesinats. Lo que no es pot comparar es amb la quantitat li la durarade de la franco-falangista. El 1940 els anraquistes ja estaven anulats . 2017 Ancara tenim franco-falanguistes amb les sigles PP-Ciudadanos
Ramon
I tant, que els anarquistes que van matar a trets Josep Maria Planes eren la República: si tenien ministres i tot! Com també ho eren els socialistes que van matar a trets el cap de l'oposició al Congrés aquell, era la guardia personal de Prieto. O com ho eren els del PSUC que mataven a trets militants del POUM pels carrers de Barcelona. Com ho eren els que van obrir txeques... o els que van buidar les de Madrid per dur tots aquells milers de persones a Paracuellos on van matar-los a trets.
Ramon
No hi podia haver res més pacífic que la Mancomunitat. Però va tenir la mala folla de "coincidir" amb enrenous entre pistolers d'extrema esquerra i pistolers a sou d'empresaris. Primo de Rivera munta un cop d'estat per restablir l'ordre però el primer que fa és... abolir la Mancomunitat. El 39 va passar el mateix. Molt anticomunisme, molta hidra marxista, molta reacció als crims de la República, molta Cruzada però el primer que van fer fou anul·lar l'Estatut. Sempre és aquest esquema. Ara també
Ramon
El "franco-falangisme", Josep, en realitat va acabar-se amb la derrota de l'Eix. Després ja va venir una altra cosa, on els falangistes només hi feien de majorettes. Els catalans Sardá, Estapé, López Rodó, no eren franco-falangistes. Menys encara el PP i ja no diguem Colono's. Ara bé, que coincideixen amb el franquisme en general en negar la nació catalana i en pretendre'ns castellanitzar? Això evident. Però això pots dir-ho també de l'Espanya d'esquerres.
Jmuc
Ramon,pot ser t'agradaria mes una monarquia catalana?
Un lliri a cada ma
Els crims mai son justificabes. Ara bé, la repressió franquista tingué lloc sota la divisa "Por Dios y por España".
J.M.
A Ramon: jo tracto a tots els que escriuen amb respecte, cosa que tu no fas. No et cal una torradora, et cal educació.
Leyla
El silogisme del Ramon no hi treu cap aquí. L'article il·lustra la frepressió econòmica duta per l'Estat espanyol franquista i colpista contra qualsevol entitat, associació, particular o empresa contraris al règim per instaurar la por i la repressió des de l'Estat, exactament el mateix que vol fer ara. Que els anarquistes eren molt dolents, i cremaven esglésies i saquejaven pobles ja ho sabem. Era una guerra, i a les guerres aquestes coses passen.
Leyla
Al de les 'multes lingüístiques'. Que no saps que l'únic que ha fet pagar 3.000 a la Generalitat perquè un grapat de famílies inadaptades que viuen i treballen a Catalunya es neguen a que els seus fills aprenguin el català a l'escola és l'Estat espanyol, a instàncies del Colono's acomplexats de sempre? Potser que t'informis millor abans de dir txorrades.
remigio III
Els franquistes, igual que el pp ara, no posa urnes, posa pistoles i amenaces com abans. Però la vertadera desfeta és la quantitat de vots corruptes que els donen. Vots corruptes. Vots de sang entregats als assassins de la legalitat vigent. La sang, compatriota vessada i el terrorisme, els va portar al poder. I la sang, dels assassinats pels terroristes els manté. El saqueig com en el temps de la sublevació feixista està de moda entre els criminals.
El
El Ramon ara et dirà pijo-progre, bestioleta o qualsevol altra cosa. Presumeix de ser indepe, però dir que potser la nova república serà una mena de república socialista com les d'Europa de l'Est em fa sospitar que potser no. A què ve dir mentides i escampar rumors falsos?
El
A què treu cap insinuar que a la nova república catalana hi haurà expropiacions i txeques?? Tothom sap que serà una república moderna, ningú té al cap la república espanyola del segle passat com a model. Per què aquesta manipulació? Per què mentir i voler instaurar dubtes i desànims?
El
I també manipula els vots?
rubinenc
Felicitats sr. Cot pel seu article. En quan al comentarista Ramon, com ell, la paraula República em porta a Xeques, acarnissament entre comunistes de diverses faccions. Sembla el passat però no m'agrada la deriva d'algunes esquerres. De les dretes no cal parlar-ne, aquestes encara les tenim al damunt.
Ramon?
Però quants Ramons hi ha?
El
A mi república em fa pensar en EEUU, més aviat. Ningú, NINGÚ, vol una república com l'espanyola del segle passat. Per què manipuleu i mentiu?

envia el comentari