Ella (diu que) votarà “no”

"Si qui vol votar “no” visualitza el referèndum i a més en fa ús, l'única cosa segura és que guanyarà el “sí”"

Conec una dona que no vol que Catalunya deixi de ser part d’Espanya, però pensa que un referèndum seria la millor manera de saber què vol la gent. És demòcrata i acceptaria un resultat contrari als seus desitjos, malgrat saber que les majories s’equivoquen i que no tot el que es vol majoritàriament esdevé per això un desig, ni que estigui articulat entorn les urnes. De fet sap que les urnes han tingut en la història de la humanitat tota mena de significats; fins i tot Franco en va utilitzar per legitimar-se, fent abans una campanya que ningú que no fos partidari diria que va ser equitativa.

 

La dona de què parlo diu que votarà “no” en el referèndum, i malgrat ser del meu ram, del ram estrafolari dels juristes, sembla no ser conscient de les múltiples implicacions de la seva aposta. Perquè per començar s’ha convençut (a diferència de tanta gent que diu el que no pensa) de què el referèndum se celebrarà, amb les letals conseqüències que això tindria a hores d’ara per a l’Estat espanyol i per a la credibilitat “pro futuro” d’unes institucions catalanes justificant, a l’estil Maquiavel, uns mitjans il·legals per un fi que consideren just.

 

Però hi ha més. Si de la darrera enquesta del GESOP sobre el referèndum deixem de banda la volubilitat política de la gent i la seva contumaç tendència a mentir quan és preguntada, la pràctica totalitat de la gent que està a favor de fer el referèndum, fins i tot si el Govern espanyol no l’autoritza, votaria “sí” en cas de celebrar-se. Per tant, si alguna cosa pot suposar el fet d’anar a votar que “no” en un referèndum no autoritzat, en cap cas serà guanyar, ans augmentar l’eficàcia d’un acte recolzat en una norma il·legal, ajudant a confondre eficàcia amb validesa, malgrat que si ningú el signa (per defugir responsabilitats “ad personam”) no serà vigent. Amb aquesta confusió entre vigència, validesa i eficàcia de les normes jurídiques, ella sembla no saber, o l’emoció l’arrossega a no tenir-ho en compte, que si qui vol votar “no” visualitza el referèndum i a més en fa ús, l'única cosa segura és que guanyarà el “sí”.
Comentaris
Osser
Exactament, per molt que foti a la pepera Nebrera. Si el No tingues possibilitats de guanyar ja el deixarien fer d'una manera o altre. Per tant el boicot dels antidemocretes del no sera la seva tomba. La fi de l'Estat español ha agafat velocitat de creuer
Narcís ( què més, què més . . . . ens hi ha de fer espanya/ país veí, a banda d’insultar, escarnir, blasmar, renegar .. a banda d’enganyar, infamar, difamar, injuriar, calumniar .. a banda d’anihilar, robar, usurpar .. a banda d’escopir i pixar-nos al damunt in saecula saeculorum?)
Quina llàstima de text, ço és : 1. per ventura , i metefòricament, no podríem dir de la " democràcia " ser com l'acte d'inflar una pilota ( societat ) així tot esperant l'aire ( o elements laborals, econòmics, culturals, socials ..) vagi omplint-la sense deixar cap fenedura així tota sencera/ ferma en llibertat, igualtat, pluralisme polític i justícia? i 2. " il·legal " demanar l'opinió/ criteri/ idea àdhuc desig de població mitjançant ' consulta participativa ' el 9N i referèndum l'1-O?
ona
A mi m'agrada llegir a la sra. Nebrera, potser perquè sè com li deu costar escriure en un mitjà on la llegeixen i comenten discrepants, a cop amb la ploma ben afilada i la llengua més. La sra. Nebrera ni vol referèndum ni vol independència, però és super elegant i a més és lleial a la seva professió com a periodista. Jo votaré Sí en un referèndum que se celebrarà, la legalitat del qual corre a compte del govern del meu país.
JCM
Si sortís el NO , vostè seria la primera en voler-lo vinculant, malgrat considerar el referèndum il·legal, oi Sra Nebrera ?. Els drets humans , Sra , s'han fet a cops d'il·legalitats però amarats de legitimitat. Si fóra per les lleis, vostè, no podria ni anar a votar.....entre altres coses.
olis
La dona que diu que coneix es diu Montserrat Nebrera
Susana Rodríguez-Vida
La legalista senyora Nebrera sembla "oblidar" que qui va trencar la legalitat va ser l'Estat espanyol i el seu consell polític anomenat TC, quan es van carregar lEstatut aprovat pels dos Parlaments i refrendat pel poble català, en un acte que molts juristes califiquen de cop d'Estat. Per tant, van ser ells els que ens van deixar fora de la Constitució i fora de la nostra Llei Suprema, l'Estatut. Ara no ens queda més que la legalitat que emana de la legitimitat, i és la que farem servir.
Pitxolí
Cada vegada he de fer un esforç més gran per suportar la demagògia, disfressada de cura per la legalitat, de la sra Nebrera.
Sra Nebrera
Em cau bé, es coherent i s'explica força bé, pero creguim no hi ha legalitat possible si una quantitat molt significativa de gent no l'acccepta, som la gent qui fem les lleis i volem que siguin justes, en cas contrari, no ens serveixen i no les acatarem perque en farem d'altres, estes si justes. Es el que anem a fer a Catalunya, VOTANT SI per fer-ho possible.
Articles contorsionats per que han de modificar la percepción de la realitat
com aquells examens que si el profe era tonto i escribies molt et donaba bona nota encara que escribisis bajanades. La sort o el problema es que ni l'alumne ni el profe ni el sum sum corda us fa cas. Vosaltres parleu pero nosaltres ja no us escoltem.
enric
Nebrera és un dels actius polítics de Catalunya. Si jo fos Puigemont o Junqueras pensaria amb ella per la futura República Catalana. És molt injust dir-li pepera.És molt brillant, tot i que de vegades no hi estic d'acord. Els independentistes no podem ara carregar contra persones així. És una opinió, esta clar.........
jere
Fa temps que segueixo Nebrera. Com professora de Constitucional és fluixa, no fa investigació i és consistent. Com política no té fusta i va fracassar de la mà de Josep Piqué. . Com periodista-analista política no n'endevina ni una. No té criteris sòlids a les tertúlies. En definitiva una gran promesa fallida, pel seu mal cap.
enric
jere : malauradament, el Dret Constitucional no és Mecànica Quàntica ni Biologia Molecular. Tots els del gremi son iguals. El que Nebrera no tingui fusta política ( ho diu vostè) potser és un valor afegit............
Les mentides del jurista són més greus
La Montserrat Nebrera -jurista- menteix amb ple coneixement, EL REFERENDUM ÉS LEGAL: El tractat de la ONU ratificat per Espanya sobre els drets civils i polítics (https://www.boe.es/diario_boe/txt.php?id=BOE-A-1977-10733) + art. 96 Constitución Española (http://www.congreso.es/consti/constitucion/indice/titulos/articulos.jsp?ini=96&tipo=2) sobre els tractats internacionals, mostren una de les diverses maneres que hi ha per celebrar el referendum dins del marc constitucional espanyol.
ramonb3
darrerament desbarra molt la Nebrera...... Si vota el 60 % i surt el 55 % de si, que dirà?? És un referendum??. Recorda que l'ALfonso XIII va caure per unes eleccions municipals que no eren pas un referendum i va caure i varem tenir REPUBLICA. Hem de marxar d'Espanya. JAAAAAAAAAAAAAA
Això de que la Nebrera es coherent es un acudit, oi?
Encara ben viva l'imatge conmovedora amb la Camacho, abans de la seva metamorfosis convergent. No estic en contra de que publiqui, faltaría més, que tothom ha de tenir dret a dir la seva, una altre cosa es que me la cregui. Respecte al seu domini de la legalitat.... El meu canari canta sensa desafinar y es diu Verdi, però aixó no vol dir que sigui artista.
Marc
No es pot ser més feixista. Mireu el seu missatge: "Com que les enquestes ens donen perdedors és millor que no anem a votar, així segur que no ens guanyen". Això pot tenir molts adjectius, però en cap cas "demòcrata". No acceptar una votació perquè creus que la perdràs no es pot qualificar en cap cas de demòcrata, ans al contrari.
Pedro Gutierrez
Sra Nebreda, tot consisteix en reconèixer que Catalunya és una nació, no es un problema de constitucions, i vostè ho sap. tota nació té el dret a decidir el seu futur i no hi ha constitució que ho aturi. moltes gràcies.
Català-Espanyol
Es per aixó que soc Independentista.Vull enderrocar l'Estat Oligàrquic del 78. El Federalisme porta més Centralime. L'1 O votaré.
Perfidia
Seguretat jurídica no té res a veure amb la submissió acrítica al dogma franquista de la unidad de destino en lo universal que és l 'únic principi del que deriva tota la legislació que criminalitza el parlament de Catalunya i el referèndum.
Ventura
Estoy de acuerdo completo con esta sra. Estoy de acuerdo en que se debe votar es democracia y claro que cada uno votara lo que crea conveniente, unos SI y otros NO sivo diciendo es democracia. Uo votare SI por conviccion. Le agradezco que este de acuerdo en votar aunque sea NO.
segona
Yo, aunque votara que NO, no creo que sea dar legitimidad a un referendum que, en sí mismo, no tiene validez jurídica (un referendum convocado de forma ilegal, sin mínimo de participación, y sin mayorías reforzadas, no legitima a llevar a cabo ninguna acción). Entiendo que votar NO puede entenderse como un gesto fruto del hartazgo ante la situación. Dicho esto... igualmente, creo que el NO debe unirse, y la comparto la opinión de que la mejor forma es la abstención.
ERNEST
Si bé començo a estar fart d'escoltar arguments que pretenen justificar que el referèndum és il·legal, allàò que és ben cert és que si més no és legítim (per com ca acabar el referèndum de l'Estatut). Si és il·legal, ho és perquè l'Estat espanyol ho vol i li interessa.
Grapallut
No he entès res, Montse. Em penso que t'has fotut un embolic amb la faixa i les tires dels sostens.
Clar
Sra Nebrera si la Sra Colau no ha llegit encara el seu article li podria enviar. Li aniria bé per administrar millor les demagògies.
Les majories s'equivoquen? Aquesta.frase en el millor cas es incongruent i en el pitjor no gaire democràtica.
Jun
A aquesta senyora fa temps que se li veu el llautó. El seu missatge es molt sibili, pero no es mes que boicotejar el referendum perquè la baixa participació pugui restar-li legitimitat.
Reflexiu
La seva descalificació de les urnes és "brutal", i que les majories s'equivoquen "insuperable"... aquest argument serveix per desqualificar el Govern del PP que governa amb un 30% dels vots? i per desqualificar la seva Sagrada Constitució? li recordo que es var votar sense campanya en contra, que el cens es va variar durant la campanya diversos cops i que el recompte va ser un desastre amb un decalatge d'entre un milió i dos milions de vots i només va votar el 49% dels espanyols.
expat
El no ja ha sortit pesats, i els vosaltres no el vau considerar vinculant. O es que quan es van fer les plebiscitaries JxS va treure majoria??? En un teoric plebiscit hi ha dues opcions, no opcio JxS, mes la meitat dels Comuns, mes la CUP que va enviar el candidat de JxS a la paperera de la història. Jo no se si haura o no referendum, el que si sé es que el dia 4 seguiré sent Espanyol, aleshores "Who Cares"
Eimeric
Quan totes les opcions analitzades mostren la victòria del Si (votar tothom, boicot dels dels del No, referèndum no vinculant...) dir el que diu la Nebrera és només la manera antidemocràtica de intentar que el No, sense expressar el vot, s'imposi al Si que si s'expressarà.
Pepe Soe i Ciutadans de kk
Estic d'acord amb la Sra. Nebrera. Només una petita observació: si els del NO, voten , donen legitimitat al referendum. Pero si no van a votar deslegitimen el SI encara que hagues estat majoritari. Per tant, Sra. Nebrera, no visualitzi només una part i sigui sincera, el problema rau enque l'estat força a distorsionar qualsevol resultat. La veritat mes absoluta seria in referèndum acordat, cosa que l'estat no vol, per tant espero no culpi al sobiranisme d'aquesta situació sino a l'estat.
Passi-ho bé!
És precisament per articles com aquest (escrits per espavilats amb aparença de coherents simpàtics) que la C. de Venècia recomana que en un referèndum de si o no l'abstenció no es tingui en compte ni es fixi cap llindar, perquè l'objectiu de posar un mínim és que el NO faci un bloc amb l'abstenció de manera que tots els seus vots no emesos siguin confosos amb nos reals. És la clàssica teoria de la manifestació independentista: tots els que no hi van hi estan en contra.
Manel
De tot cor , per aquesta senyora... Vagi a cagar a la via. El ciutadà corrent no es idiota i faci el favor de no tractar-nos com a tal. Per il- legalitats els gal. Ja ni em molestaré a llegir-la més.

envia el comentari