Necessitem molts 'nos'

"La credibilitat, que és un intangible molt poderós, és el que ha de fer que moltes persones que no són independentistes, que no ho saben o estan confosos vagin a votar"

Ha dit el faceciós Enric Millo -i amb ell la resta de corifeus- que, com que no s'ha posat un mínim de participació obligatòria en el referèndum de l'1 d'octubre, si tan sols votés el president Puigdemont ja n'hi hauria prou per poder declarar la independència. Bona.

 

Llàstima, només, que ni a Espanya ni a Catalunya, que jo sàpiga, mai no se n'han posat de mínims en els referèndums. Ni en el de la Constitució, ni en el de l'Estatut de 1979, ni en el de l'OTAN, ni en el de la Constitució Europea... Per cert, el referèndum sobre la Constitució Europea no va arribar al 43% de participació, mentre que el 1980 el de l'Estatut de Galícia n'aconseguia... el 28,27%!! Com se sap, el nostre malaguanyat Estatut de 2006 es va quedar per sota del 49%.

 

Millo, tercera autoritat de Catalunya, com a alguns els agrada remarcar, demostra tanmateix bona intuïció en apuntar vers el nombre de gent que dipositarà la seva papereta. Perquè aquest és un assumpte clau i un assumpte en què, al mateix temps, hi regnen les paradoxes, la principal de les quals és la següent: l'independentisme necessita que molts dels contraris a la independència vagin a votar, perquè, encara que no hi hagi un mínim establert, com més ciutadans visitin les urnes, més legitimitat tindrà el resultat. Al mateix temps, l'independentisme, és clar, vol guanyar, és a dir, desitja amb tot el cor que els 'nos' siguin menys que els 'sís'.

 

A la participació s'hi va referir el president Puigdemont en la seva al·locució de dimarts al vespre al Teatre Nacional de Catalunya. Va venir a dir que el referèndum, poder votar, no sols dóna poder democràtic als del 'sí' sinó també als del 'no'. I va remarcar que després de l'1-O res no serà igual, surti el resultat que surti. És veritat.

 

Justament és per això que l'estratègia de l'Estat (de tots els seus poders) no és concentrar-se, com va fer Londres en el cas escocès, a guanyar la votació, sinó a impedir que els catalans es pronunciïn. És a dir, el que fa Madrid és rebutjar, negar-se en rodó, a admetre per a Catalunya la condició de nació amb drets polítics, i la condició de 'demos' dels catalans.

 

Per a ells només hi ha una sobirania, que és la del conjunt, indivisible, de poble espanyol, a la qual s'han de subordinar els catalans, de la mateixa forma que Catalunya viu subordinada a Espanya.

 

No ens moguem del Teatre Nacional ni de dimarts al vespre. Un dels grans objectius que van tenir l'acte, tot l'acte en el seu conjunt -com també l'acte del matí i la destitució fulminant, dilluns, de Jordi Baiget-, no és altre que reforçar, insuflar la màxima credibilitat, al referèndum. 'Construir realitat', com dirien els postmoderns.

 

La credibilitat, que és un intangible molt poderós, és el que ha de fer que moltes persones que no són independentistes, que no ho saben o estan confosos vagin a votar. Alguns hi poden anar simplement per convicció democràtica, però per a altres l'element determinant poden ser els dubtes sobre si la cosa va de veres -com diuen uns- o no -com diran els altres si no aconsegueixen parar el referèndum.
Comentaris
Fat Boy
Es que aixo de posar limits te els seus perills. L'estatut d'Andalusia requeria majoria en cadascuna de les provincies, pero mira quina rabia que a Almeria no va passar, pero es igual, van fer veure que no ho havien vist i andando. Per cert, quan parlen d'espanyols es refereixen als "espanoles de ambos hemisferios" que deia la constitucio de Cadis o nomes els d'un?. Inclouen tambe els habitants de Gibraltar?.
Només es necessita 1 NO
Que NO es faci aquest nyap que el secessionisme urnanista denomina "referèndum", que és com dir "persona que dorm" a la mòmia d'un gat.
Espanyols residents, per que tenen dret a votar?
MIra, si fossim un pais normal els espanyols residents a Catalunya no tindrien vot com a qualsevol pais civilitzat d'Europa. Jo no entenc com aquesta gents que s'arrossega per Catalanya per que españa els hi dona un dret, tinguin dret a votar si son espanyols que odien Catalunya i volen el seu extermini com un Albiol, un iceta, un domenech qualsevol
ric
Allò que pot fer que la gent (la del NO i la del SÍ) vagi a votar és que es convenci que això va de debò, que el resultat s'ímplementarà tant sí com no.
Ramon
Cert. Necessitem que el NO es mobilitzi i voti. La millor manera d'aconseguir-ho és que Súmate faci campanya pel SÍ a Can Zam. Que deixin ja d'enviar posts en castellà a mitjans sobiranistes i seln vagin a fer campanya pel SÍ als "mercadillos", partides de petanca, confraries de "nazarenos", bars de "tapas", les cues d'espera dels CAP, penyes madridistes.,
Segur
que molta gent del No anirà a votar. Sobretot els del no furibund que no podran suportar que guanyi el sí! No m'imagino a tots els votants del PP/Ciudadanos a casa sense moure un dit!
Ningú es creu el pseudo-referendum
L'economia espanyola (que inclou la catalana) va com un tret (i en gran part gràcies a la catalana, sens dubte). Les borses no cauen, més aviat al contrari. Unes empreses se'n van de Catalunya però vénen d'altres; lo normal, comen a la resta d'Espanya. Els capitals nacionals i estrangers flueixen per les venes del sistema. La conclusió és evident: Ningú es creu lo del pseudo-referendum ni que hagi secessió. Si no, otro gallo nos cantaría.
Narcís ( espanya només cerca tenir Catalunya com aquell ase " carregat, callat i tirant " .. així doncs la veu del poble no s'escolti per així poder fúmer's individualment amb qui es queixi llançant qualsevulla ximpleria!) ( per això són en contra àdhuc de ' consulta ' així també pregunta quina sigu
És obvi que no volen deixar-nos votar perquè així se n'amaguen de la mortificació que ens fumen, ço és: es queixa la Generalitat .. i diuen ser ' el Gobierno catalán '; es queixa nostre President .. i diuen per ser de partit quin fos; es queixa qui sigui per tota la misèria moral i material que ens fumen .. i diuen per ser ' nacionalista o catalanista o independentista o antiespañol o allò que els passi pel seu malvat cap .. però si es queixen milions, ja no poden reduir-ho, simplificar-ho!
Fat Boy
A Ningu... Es per aixo que no tenen per pagar les pensions, oi?.
A l'hora de la veritat
Des de qualsevol punt de vista d'esquerres, la posició de la CÚPULA dels "comuns" és repugnant: a aquestes alçades de la contesa, li fan el joc a l'immobilisme, a Rajoy i al règim. Com a esquerra han quedat definitivament desacreditats. Son fòssils.
Ferran López
És estratègic dividir el vot espanyolista. O sigui: ens convé que vagi a votar una part del "no"; però només una part. Posem-ne que la meitat, com a màxim. Amb això, i anant a votar tots els independentistes, guanyem de carrer.
ona
Necessitem molts Sís. Quina tonteria afirmar que necessitem molts Nos.

envia el comentari