Acte de terminació

"Així que el projecte de Llei d'Autodeterminació de Catalunya és, també, l'acte de finalització d'una nació que ja s'ha convençut que no té possibilitats dins de l'Estat espanyol"

El projecte de llei presentat pel Govern al Parlament i explicat després pel president Puigdemont és un pas decisiu en el procés català. Serà aprovat l'agost i vindrà acompanyat d'una llei de transitorietat que, paradoxalment, posarà fi a una situació transitòria que ja es prolonga massa temps.

 

Massa temps parlant del "dret a decidir", eufemisme per no ferir susceptibilitats unionistes (sempre a flor de pell) per acabar per on caldria haver començat: proclamant el dret d'autodeterminació dels catalans, com a nació que són. I això, digui el que digui el Tribunal Constitucional espanyol (TCE), que no és tribunal ni constitucional sinó només un òrgan polític i repressiu més de l'Estat que no té competència per determinar si una col·lectivitat és una nació o no.

 

El projecte de Llei d'Autodeterminació de Catalunya, en realitat, incorpora una mena d'acte de terminació perquè posa fi a un conflicte els trets del qual es poden resumir en tres moments: a) el passat, des dels orígens fins a l'inepta sentència del TCE de 2010; b) el present, l'auge de l'independentisme en l'últim decenni provocat per la creixent convicció que no hi ha un possible encaix de Catalunya a l'Estat, tret que accepti la seva desaparició com a nació; c) el futur, quan els catalans, havent pres la iniciativa, decideixen constituir-se com a Estat, ignorant els obstacles que oposa l'espanyol, deslegitimat, corrupte, autoritari, fracassat i incapaç de trobar una solució democràtica i satisfactòria al conflicte.

 

Per això, el projecte de Llei d'Autodeterminació és, a més, un acte de finalització d'una situació absurda i insostenible. Un govern i un partit corruptes, infestats de lladres, reaccionaris, classistes i meapilas, capitanejats pel responsable polític (i, en bona mesura també penal) del desgavell i que no té cap autoritat moral per imposar el compliment de la llei que ells mateixos violen quan els interessa. Un govern i un partit que han arruïnat el país, espletant als pensionistes en favor dels banquers, i que pretenen ara que els catalans acceptin resignadament el saqueig de què són objecte, renunciïn als seus drets i se sotmetin a la tutela d'una classe política espanyola neofranquista, tan estúpida i centralista com immoral.

 

Per això compta amb l'ajuda del principal partit de l'oposició, el PSOE, el nacionalisme espanyol del qual és tan ignorantment imperial com el de les dretes. Sánchez, la fracassada esperança d'un punt de vista nou en aquest conflicte, surt de la seva entrevista-homenatge amb el Borbó dient que el nota "molt preocupat amb Catalunya". Resultarà que qui semblava ximple ho és molt menys que els seus cortesans. O és que a Sánchez no el preocupa Catalunya i creu que Felip VI exagera?

 

Per si de cas, la ministra Secretària General del Moviment del PP tradueix a termes castrenses les sordes amenaces als catalans que va deixar anar l'altre dia el Borbó, després de reconèixer que el règim al que ell deu el tron ​​era una dictadura. Una dictadura sobre la qual, segons les seves pròpies paraules, no podia construir-se cap avenir d’Espanya, per exemple, el seu tron, sostingut sobre més de cent mil fosses anònimes amb el mateix nombre d’assassinats pel dictador que va nomenar rei al seu pare, com podia haver-ho nomenat camarlenc de lavabos. Recorda la ministra Cospedal allò innecessari: que l'última ràtio d'aquesta banda de presumptes delinqüents que ha destrossat Espanya és l'exèrcit, un exèrcit que porta tres-cents anys sense guanyar una guerra internacional i les úniques que ha guanyat han estat civils, contra el seu propi poble i si no estava ben armat.

 

Tal és la legitimitat i autoritat de la monarquia espanyola sostinguda per una oligarquia tradicional nacionalcatòlica i corrupta, amb el suport d'una esquerra submisa, sense projecte propi, espantada davant les sempiternes fanfarronades d'una dreta que monopolitza el nom d'un país que mai va tenir clara la seva viabilitat però a la que ella, hereva de Franco i el mateix Franco, han destruït per sempre.

 

Així que el projecte de Llei d'Autodeterminació de Catalunya és, també, l'acte de finalització d'una nació que ja s'ha convençut que no té possibilitats dins de l'Estat espanyol.

 

Un altre dia parlarem de les ridícules jeremiades de la premsa madrilenya sobre si el projecte català té més o menys garanties, preveu unes o altres majories o minories, percentatges de participació, etc. Van tenir tot el temps del món per negociar els termes de la consulta i, en la seva típica supèrbia de senyorets es van negar a fer-ho. De què es queixen ara?
Comentaris
El referèndum
Per què organismes internacionals norecomanen fixar un mínim de participació? Molt senzill! Per evitar el boicot al referèndum de la part que s'hi oposa! Els vots en blanc no compten per a res i la gent que no s'aixeca del sofà encara menys! A votar SÍ!!!!
Irene
Una anàlisi genial! Tandebò tothom ho veiés tan clar
Clar
Clarivident. Quan nosaltres ja no hi siguem amb ells, farien bé d'escoltar el Sr Contarelo per veure si aprenen alguna cosa de la seva pròpia història.
francesc
Impressionant article d'en R. Cotarelo. Molt agraït. Per emmarcar.
FOTLI
UN COP MES, AGRAIR-VOS DE TOT COR LA LUCIDESSA QUE ENS MOSTREU . GRACIES SENYOR COTARELO
El senyor del barret
Em trec el barret davant del senyor del barret. Més clar, no es pot dir. Llarga vida, Ramon. I quan vulguis, la República Catalana té un passaport per a tu.
Al loro, Cotarelo
Lo presentado hoy en una sala del edificio del Parlament (no ante el Parlament) y en el teatro NO es un proyecto de ley. Es, como mucho, un borrador de algo y que no está inscrito en el Registro General del Parlamento de Cataluña. Es decir, es nada. Cuando JxSi y la CUP lo registren ya hablaremos. De momento sólo es humo.
Mima
Quina ment mes lucida, es un geni.
El meu nom
Gracies Sr. Cotarelo.
david
Llavors, seran capaços d'empitjorar-ho ? Si europao els eeuu els deixen fer, ben segur.
Jordi Balasch
Chapeau
Per sort
A espanya hi han ments lúcides, poquissimes, però per sort hi han.
Nuria de Mexic
Sempre m`agrada el que escriu Ramon Cotarelo, pero avui, a mes, m`ha emocionat. No només te tota la raó i ho explica magistralment, sino quie molts catalans que encara no acaben d`entendre el moment que vivim (per exemple Baiget) si llegissin Cotarelo tindrien una actitud mes digna i es sentirien orgullosos del que estem fent. Gràcies Cotarelo.
Grapallut
Collons, Cotarelo, quin ull que tens! Les claves totes...
Josep
Lucidesa, claretat i valentia. Gràcies, senyor Cotarelo
Un lliri a cada ma
Amic Cotarelo fa temps que us segueixo, i volia donarvos les gràcies pel vostre suport a la causa catalana. Una abraçada.
Ramon J.
Una ment lúcida, preclara, excepcional.! Com sempre ben raonat i enraonat. Gràcies Sr. Ramon Cotarelo pel seu anàlisi.!!
Claud
Gracies Sr. Cotarelo
Gor
La teva lucidesa ens fa més lliures
Teresa Maria. Marquez
Com sempre professor Cotarelo,el seu análisi es clar i encertat.Moltes grácies per compendre la realitat dels catalans com molts catalans,no la comprenen.
fan de Ramon Cotarelo
El Sr Cotarelo, m'agradaria que fos el proxim president de la Generalitat de Catalunya, segur que ell ho arreglaria amb un tres i no res
Josep
Sempre encertat. Ens sentim acompanyats gracies.
Narcís ( quina llàstima que persones rectes, honestes i honorables tinguin un DNI que no els fa justícia .. tant de bo majoria de país veí tingués l'ànima de l'autor .. altre gall els hi cantaria, altre gall ens hi cantaria!)
Què puc dir que no hagin dit altres col·legues comentaristes .. Déu li perduri aquesta lucidesa per exterioritzar tanta bona consciència! PD: si en Felipet ' posterior al V ' se'n diu preocupat .. per què no badar boca davant les mentides/ fal·làcies ,de mitjans espanyols, la ignominia de massa de sos politicastres i la política depravada fumuda a Catalunya, sia en llurs drets naturals, sia en evitar son avançament, sia en enfonsar-la econòmicament, sia en desprestigiar-la internacionalment?
Josep D
A veure si molts catalans aprenen d'aquest senyor
Josep
A veure si molts catalans aprenen d'aquest senyor
Anna G
Gràcies Sr Cortarelo. Els catalans ens sentim respectats i valorats per una gran persona com vostè. Sempre comptarà amb el nostre respecte, el nostre afecte i la nostra admiració. Una abraçada.
un admirador
Gracies Sr Ramon Cotarelo,tots els Catalans agraïm la vostra comprensió i voluntat sobre el Poble Catala
Josep
Memorable ! Sr. Cotarelo, aquest article es demolidor i repassa amb detall les misèries d'una Espanya que no voldríem que fós, peró que és així tal com vostè explica. No podem esperar rès de bo d' aquests polítics franquistes i hem d'anar a la nostra. Ens en sortirem.

envia el comentari