El pas del Rubicat

"La gran incògnita és per quina raó l'Estat ha permès que el conflicte entri en fase decisiva sense moure un dit, més enllà de l'excitació de les clavegueres"

Va dir "alea jacta est", i, tot seguit, Juli Cèsar va creuar el Rubicó, desobeint el Senat de Roma. El Govern català i la majoria parlamentària que li dóna suport també han rebutjat la possibilitat de reculada, assumint el cost de deixar enrere els dubitatius. Entre ara i l'U d'Octubre viurem una batalla intensíssima - i sovint soterrada- entre les estructures de l'Estat i la voluntat política de les forces que han liderat el procés de sobirania d'aquest país.

 

La gran incògnita és per quina raó l'Estat ha permès que el conflicte entri en fase decisiva sense moure un dit, més enllà de l'excitació de les clavegueres. Aquesta aposta pel xoc frontal, pel blanc o negre, per guanyar o perdre, serà el que marcarà la fortalesa -o la fragilitat- de les estructures del règim del 78, fossilitzades en el moment de néixer. La negació de Catalunya com a subjecte polític va ser un dels axiomes polítics que van travessar la transició sense cap renúncia ideològica per part de les estructures del vell Estat franquista. I aquest no als catalans ha arribat, intacte, fins a l'estiu del 2017.

 

Probablement, l'Estat espanyol no té prou gruix democràtic ni prou flexibilitat política per fer cap altra cosa que no sigui negar i amenaçar. Però a Madrid pensen que, a falta de legitimitat, n'hi ha prou amb la força. El 2 d'octubre entreveurem les conseqüències històriques del pas del Rubicat, l'última frontera abans de la sobirania.
Comentaris
Hi ha vida intel·ligent en el secessionisme?
Qui es pot creure que si el dret d'autodeterminació fos tan fàcil d'aplicar no hi hauria moltíssimes més nacions al món: Quebec, Escòcia, Alaska, Padània, Gal·les, Baviera, Còrsega, i un llarg etc. Tots els acords internacionals que ha signat Espanya i en els quals es basa la llei del pseudo-referendum, també els han signat Canadà, UK, USA, Itàlia, Alemanya, França i molts països més que no permeten secessions dels seus territoris.
Fat Boy
Home, si han actuat aixi des de sempre, amb els holandesos, els portuguesos i els sudamericans, els cubans i els filipins, que li feia pensar que ara actuarien diferent?. Ho porten escrit al DNA, Que facin altre cosa es com demanar a un ximpanze que apringui a resoldre equacions diferencials.
#Comsempre?
Però en aquestes condicions: 3.2. Aquesta Llei estableix un règim jurídic excepcional adreçat a regular i a garantir el referèndum d’autodeterminació de Catalunya. Preval jeràrquicament sobre totes aquelles normes que hi puguin entrar en conflicte, en tant que regula l’exercici d’un dret fonamental i inalienable del poble de Catalunya.
terrassenc
És possible que l'estat espanyol intenti algun 'apoyaré 2.0' (Europa apretarà en aquest sentit, i l'estat espanyol abans de perdre Catalunya, mentirà el que faci falta). Cal mantenir-se ferms davant dels cants de sirena. L'1-O els catalans hem de decidir definitivament el nostre destí.
Hi ha vida intel·ligent als que negen el dret d'autodeterminació?
Hi han desenes de nacions independents noves al món al llarg dels segles XX i el que portem del XXI, i més que estan en camí. Depén de la mobilització popular i la seva determinació, i a Catalunya estem batent els rècords! La democràcia no té aturador!
És clar
No hi ha vida intel·ligent en el secessionisme. Ni encara que ho intentin.
Churchill
"La gran incògnita és per quina raó l'Estat ha permès que el conflicte entri en fase decisiva sense moure un dit". Doncs molt senzill, en paraules del mateix Rajoy: "NI PUEDO, NI QUIERO". No poden perque estan arruïnats, no podrien permetre's un pacte fiscal o concert català, per tant només queda resistir. I no volen perque l'odi(enveja) cap als catalans és secular i profund: "Endesa antes alemana que catalana", "a los catalanes ni agua", "¿preferiría hijo negro, homosexual o catalán?".
Jordi Comasobirana
Caspanya és un estat anquilosat, un dinosaure de 3 potes que s'arrossega pel fangar sense deixar de bramar i treure foc pels queixals. Encara és molt perillós perquè pot aixafar qualsevol que s'hi posi massa a prop, però amb intel·ligència i astúcia podrem esquivar la bèstia grossa i deixar que s'enfonsi en la seva pròpia merda.
Georgiana
M'enrecordo fa un temps en Rajoy dient "me gustan los catalanes porque hacen cosas". Doncs aixó i las que farem!
QUEVEDO-COSPEDAL-SORAYA...
Les CLAVEGUERES DE L´ODI ALS CATALANS venen de lluny, de molt lluny. Les declaracions impregnades de 'chulería castellana' d´avui mateix de la Cospedal, La Soraya i el Català venen com a mínim de Quevedo (http://www.histocat.cat/index.html?msgOrigen=6&CODART=ART00280). Només hem de fixar-nos en la primera que figura en aquest enllaç: "En tanto que en Cataluña quedase algun solo catalán, y piedras en los campos desiertos, hemos de tener enemigo y guerra." (QUEVEDO) Un odi de segles.
Ramon
No hi ha cap cas com el nostre. No és cosa d'estar-ne orgullosos perquè significa que la resta de nacions en condicions comparables a la nostra ja tenen o bé estat propi o bé estat propici. No és per estar-ne orgullosos, que tothom ens hagi passat al davant, però sí que és per estar-ne seguríssims de la justícia del nostre dret a l'autodeterminació i a la llibertat.
RHC
Crec que els catalans volem deixar de ser la mascota antipàtica a ulls de "tots els castellono-españoles" Una mascota que mentres es deiaxava espoliar, infamar, difamar i colaborava amb un estat depredador que ens menystenia i de vegades es feia una carantonya falsa. Ara ja hem vist l'Amo, i com un felí, que sap i comprén, que no és pot deixar dominar ensenya les seves urpes, per dir que en aquest Zoo, no hi estem de bon grat. Votem, guanyem, i marxem. Que les mascotes, volem tenir vida pròpia.
Anna Armendares
Te raó sr. Cot, jo també em faig la mateixa pregunta. Falta poc per saber que passa pel cap d`en Mariano i amiguetes. Es probable que encara pensin que en el seu imperi no es pon el sol mai. No s`imaginen que ningú vulgui sortir de la Madre Patria, perque com diu sempre Rajoy, somos un gran pais".
Magdalena Triadú
aquesta constitucio golpista, sexista, genocida del catala es senzillament un atemptat als drets humans elementals dels catalans. Que la UE PERMETI QUE españa tingui una constitucio golpista i criminal vol dir que la UE ES UNA UNIO DE FEIXISTES ANTIDEMOCRATES. MARXEM D'ESPAÑA I LA merda seca de la UE, unio de parasits i ganduls que viuen de collons sense treballar. JUNCKERS UN BORRATXO QUE VIU DE COLLOONS i sempre va torrat
Hèctor
Qui tregui l'exèrcit al carrer perd la partida. I els catalans, que jo sàpiga, no tenim exèrcit d'aquell de fer mal, matar i coaccionar i violar drets humans.
federalista
magdalena bonica indepre t'ha deixat l'home, te ha posat els banyes o s'ha tirat a altra com es pot tindre tant d'odi, es estiu home busca`t un maromo i disfruta dona, i sobretot no es fara res illegal perque sino acabareu tots tancats a la preso, i l'amic d'estiu sera el teu dit.
Narcís ( els paguem, els mantenim, els donem treball i, a sobre, ens escupen, ens pixen i ens roben!) ( s'ha acabat el bròquil .. ‘ no me quieres tu, no te quiero yo ‘ .. adéu-siau aneu a delinquir Portugal!) ( ni un pas endarrere : en lloc d’agrair-nos-ho .. més galls, més macarrons!)
1. Per espanya s'entén història, llengua i cultura castellana ( i massa que ho llancen a la cara!) .. llavors per què els hi sap greu Catalunya/ PPCC se'n vagi/n? 2. N'és obvi que són ' pobres llàtzers ' o pura fatxenderia o artificialitat ( ben) vivint-hi d'allò que no els pertany! i 3. Sèrvia n'és Sèrvia així Castella n'és Castella, com diuen ells, ' ampla és Castella ' així no pas Catalunya, així no pas PPCC! PD: ells continuïn amb ses ' àrees privades de caça ' .. amb ' ses munteries ' .. !
OncleSAM
Els independentistes pensem que cal portar les coses fins al final per tal d'obrir possibilitats d'aconseguir la independència. Els unionistes (Govern central) pensen que deixant anar les coses fins al finals els pot obrir l'oportunitat d'aniquilar la nació catalana per sempre. Pel que em fa pensar que als dos bandols hi ha motivacions per això. Ara falta veure qui se'n sortirà amb la seva.
No hi ha cap incògnita
No hi ha cap gran incògnita. És molt senzill: no els passa res pel cap que no sigui la superba seguretat d'Aznar que "antes se romperá Cataluña que España". El seu enteniment de la seva Nación no dóna per més.
Pere
Federalista, si eres un caballero, deberías disculparte con Magdalena.
IBM
O caixa o faixa, més nostrat que alea jacta est
Lector
Pel fedralista. Ets un desgraciat masclista, clar exponent de les ordes espanyoles. Cap mes comentari per a un cap tan buit com el teu. Vesten tu a cascarla amb una pedra, segur que t agrada com als micos, als quals t assembles molt pels teus comentaris. Pobres micos....
Lector
On esta el moderador que foti fora delincuents com el federalista? Com ho podeu permetre? Comentaris carregats de misoginia i odi, au va!
Federalista i maricon español, como el GAL-PSOE manda
federalista, por el ano del Sanchez, la vida sabe mejor, oi mariconcete españolñ?
EREP
Atila per on pa-saba no creixia ni l'herba,diu l'historia; dons be, aixó mateix voldrien fer amb Catalunya. Marxem ja.
EREP
Si per ells fos, Catalunya ja estaria arrasada; pró no poden fer-ho, de on cobrarien?!, no poden matar la vaca. Que cobrin els diners dels estafadors i que ens deixin en pau. Si fà falta, ja pagarèm el deute amb la Comunitat nosaltres. Pró que no ens posin pals a les rodes i en deixin fotre el camp de una P.....a vegada.
Psiquiatra
El federalista es masclista o de sexe indefinit. Pel que diu més aviat es una persona psiquicament molt malalta i perillosa
federalista
mai demanare perdo a fanatics, retardats mentals i i adoctrinats com vosaltres o la margarita i si jo fos president el fat boy ,terrasenc margarita etc etc estarieu tots tancats per sempre a preso i picant pedra i algu de vosaltres fusilats malparits.pel delicte de sediccio i per traidors sort teniu de que siga el rajoy el president preo no tenteu mes a la sort, fanatics.

envia el comentari