L'interès d'Espanya

"D'on treu el NYT que estigui en l’interès d'Espanya que surti el "no" en el referèndum? De quina Espanya?"

Un editorial del NYT sobre el referèndum ha provocat una polèmica pel sentit que alguns mitjans nacional-espanyols han donat a una frase sobre l'interès d'Espanya i el de Catalunya. Sens dubte, la traducció que l'interès d'Espanya sigui que el referèndum se celebri i el de Catalunya que surti el "no" és falsa i està ideològicament motivada. Però tot i així, el paràgraf és confús: diu quin és l'interès d'Espanya i això és evident (permetre el referèndum i que guanyi el "no"), però no diu quin hauria de ser el de Catalunya en un sentit o un altre.

 

Per descomptat, el que sí sembla cert és que, segons el diari novaiorquès, l'interès d'Espanya no és que el referèndum no se celebri. Ni ho esmenta.

 

La qüestió és més profunda. Per què se suposa que el "no" dels catalans és d’interès per a Espanya? Caldria precisar abans de quina Espanya es parla. I el NYT, sent un diari pragmàtic, ho té clar: de l'Espanya que hi ha ara. Però aquesta Espanya d'ara té el suport de menys d'un terç de l'electorat. Sens dubte molt, donada la condició del partit corrupte i presumptament il·legal al qual vota però, en tot cas, menys d'una tercera part i, a Catalunya, força menys.

 

Per què ha de ser perjudicial per als interessos d'Espanya el "sí" a la independència en el referèndum? A primera vista, aquest vot plantejaria una crisi constitucional sense precedents que obligaria a negociacions de caràcter constituent i posaria a Espanya davant les seves pròpies contradiccions i la sospita d'haver arribat a un punt de dissolució perquè si un Estat democràtic no aconsegueix la lleialtat dels seus ciutadans voluntàriament sinó per la violència, no és un Estat democràtic. Ni tan sols és un Estat. És una banda. Amb la qual cosa és possible que no tingui més remei que acceptar una intervenció exterior de mediació en detriment de la seva sobirania.

 

L’enconament del conflicte en els últims anys prova l'esgotament del sistema del 78, que no té res a oferir a les aspiracions catalanes d’autogovern, tret de la negativa i el retorn a allò anterior, justament en el moment en què es va incubar l'actual ingovernabilitat de la situació. Això és vàlid per a les ofertes del nacionalisme espanyol de dretes, consistents en deixar-ho tot com està per la violència, i del nacionalisme espanyol d'esquerres, que consisteixen en alguns canvis cosmètics que també deixin les coses com estan però dissimulant una mica, tot i que el recurs a la violència no estigui en absolut descartat.

 

En aquesta situació de paràlisi política, econòmica i social, amb una població resignada a que segueixi governant un partit de presumptes delinqüents i corruptes que ha arruïnat el país, d'on treu el NYT que estigui en l’interès d'Espanya que surti el "no" en el referèndum? De quina Espanya? De la que vota menys d'un terç de la població? I què voten els altres dos terços? Aquesta també hauria de ser tinguda en compte, sobretot si, en un acte de coratge decideix que, justament, el "sí" dels catalans pot ser l'empenta, la sacsejada que obligui a reaccionar a aquesta Espanya anestesiada i resignada al sempitern govern de aquesta dreta ultrarreaccionària, nacionalcatòlica, corrupta i delictiva, la població de la qual és incapaç de sacsejar-se el jou d'una oligarquia de senyorets reaccionaris que dipositen els cabals robats en paradisos fiscals.

 

El que de cap manera pot estar en interès d'Espanya (almenys d'una Espanya que aspiri a la legitimitat de ser un Estat democràtic de dret en el concert de les nacions civilitzades) és la continuació de la podrida situació actual. No pot estar en aquest interès que una associació de presumptes malfactors hagi capturat l'Estat i totes les seves instàncies, fins i tot la judicial, per perpetrar les seves malifetes amb la impunitat de què feia gala Bárcenas en la seva insultant compareixença parlamentària. No pot estar en interès d'aquesta Espanya la continuació d'un govern format per ministres que condecoren verges a la vegada que conspiren amb altres sequaços per perpetrar delictes i operacions de guerra bruta en contra dels seus adversaris polítics.

 

No pot estar en interès d'Espanya que els presumptes delinqüents del PP i el seu govern que en conjunt han plomat el país per la cosa pública (regalant als bancs) i el privat (omplint-se les butxaques amb diners robats a força de comissions, sobresous, etc.) segueixin negant per la força a un 80 per cent de la població catalana l'exercici dels seus drets. I això amb l'única finalitat de tenir-lo subjugat i espremut en pro dels interessos particulars dels delinqüents i d'un projecte de país retardatari, beat, masclista, tauròfil, injust i corrupte que només dóna suport menys d'un terç del cos electoral i menys de la quarta part de la població.
Comentaris
terrassenc
L'interès del SÍ per a Catalunya l'article el deixa ben clar als seus lectors. 20% del PIB que se'n va, 9.5% que torna = 10.5% d'espoli fiscal, aproximadament uns 60M d'euros diaris. I a més, els americans sí entenen de primera mà el que vol dir independitzar-se.
fotli
Ramon!!!!! t'estimo, no saps com s'agraeix una ment lúcida de mes enllà de l'Ebre. Gracies
Spelunca
Cotarelo, com sempre dona en el clau, article perfecte.
rapitenc
Magistral. Cotarelo, chapeau
el tio Aqui·les
No s'enganyi. Ni a Catalunya són un 80% els que demanen un referèndum, ni a Espanya un quart de la població la que dóna suport al masclisme, la fiesta i la santurroneria, lamentablement. Vegi com Kichi condecora verges. O les festes de poble del dia dónde la mujer manda. A les persones com vostè o jo només els resta l'exili, encara que sigui interior, o morir en l'intent.
Cromanon
Ha canviat em alguna cosa la situació actual amb la de la època feudal !
No li donis més voltes a això del NYT, Cotarelo
L'article és una operació de Diplocat (potser assistit per Sala i Martín, que va sortir en tromba a defensar, amb poc èxit, una nimietat perquè no es lligués la paraula "NO" amb la paraula "referèndum"). L'article és un nyap, ple d'errors i confusions; no cal analitzar tant. Recordatori: el gener d'aquest any, el NYT va publicar un article de Forcadell en què es queixava del seu procés jucial; conseqüències: cap.
Cromanon
Es difícil trobar una ment oberta i democràtica fora de Catalunya i el excelente intelectual Sr. Cotarelo ens omple de sabiduría i ens dona la posibilitat de poguer comprobar que la democracia no es pot fer callar per decreto ley com pretenen els partits corromputs del Estat Español.
Narcís ( llàstima les persones castellanes i diversitat vària d’allò més respectables i rectes com Cotarelo que han de sofrir aquesta " banda " disfressada de polítics i d'institucions .. però nosaltres ens n’anem, atès que qui pot ser dessota tanta vilesa, tanta misèria moral/ ética!)
País veí fins que no es desempallegui del primitivisme, ço és, de la força bruta covarda o de baixa estofa i de la ignorància ( i què dir-ne de la maldat, sia per por a la solitud, sia per por a perdre allò que no els pertany així deixar de fatxendejar, sia per complex d'inferioritat, sia per enveja, sia per gelosia ) .. no hi té res a fer! PD: mai reconeixeran, ni valoraran, ni agrairan res que faci Catalunya pro ells, a l'inrevés, de primer els hi sap greu, i de segon, ens ho usurpen!
federalista
home l'interes del llepaculs a sou del cotarelo, com el de xarnego varis, o el moro que escriu aci, o la nord americana liz castro, es contar els diners que la burguesia lladre del 3 per cent li ha pagat per dir bajanades, n'hi ha la tropa o ramat, fanatica i que no cobra res per fer l'imbecil i els pseudo intelectuals a sou del pruses, que diran lo que siga contra espanya a canvi de uns billets, en el cas del cotarelo pareix que en son molts.
Pau
Home, si l'article és conseqüència de l'acció del Diplocat, com diu un dels tercermundistes de torn que ens apareixen com a comentaristes per aquí... Serà que espanyeta no ha exercit l'acció boina-diplomàtica contra Catalunya! Ah, no, però quan ho fan els de la cella junta, llavors està ben fet, no?
siscu taula
si llegiu el que diu el "federalista" el nom es qualifica sol, es veuent tots els motius per els que cal la independencia, jo no ho es posat millor, gracies !!!! visca la republica catalana !!!
XX
És esfereïdor i desolador el nivell de la manipulació barroera i desacomplexada dels mitjans espanyols. No tenen vergonya. I no són simples pamflets fatxes sinó els diaris que llegeix tothom. O potser és que a Espanya la majoria s'alimenta de pamflet fatxa. Esfereïdor, en qualsevol cas.
La UPF presenta un treball finançat per la Generalitat que analitza la cobertura de la cursa independentista a la premsa estrangera
I diu: “Allò que s’ha organitzat des de la societat civil ha tingut una rellevància menys important. Hi ha una visió internacional d’una certa instrumentalització per part d’actors polítics catalans [...] La percepció en l’imaginari col·lectiu català de les manifestacions de l’11 de setembre, i en això hi contribueixen molt els mitjans digitals catalans, és que pràcticament no es parlés de res més en la premsa internacional [...] Aquest estudi ens ha permès veure que això no és així".
grocginesta
Uau !!!! Bé pel coratge del sr. Cotarelo.
CATALA
ESPAÑA = IGUAL DICTADURA ENCOBERTA = FAXISME
Barchinonensis
L'interès d'Espanya només són els diners dels catalans i espanyols que viuen a Catalunya, perquè ens tracta a tots de la mateixa manera! Ja està prou demostrat veient les xifres de l'espoli econòmic (alguns diuen que és molt més de 16mil milions d'euros/any)! Com deia a Victus en Sánchez-Piñol, Catalunya és la gallina dels ous d'or. El concepte de solidaritat a Espanya, l'han pervertit! La solidaritat vé donada, mai imposada com fa l'estat espanyol. PER AIXÒ, INDEPENDÈNCIA!
Si aconseguim
la independència, catalans i espanyols que viuen a Catalunya pro-independència, haurem de reclamar al Parlament que consideri com a fills predilectes o honorífics de Catalunya, dos Senyors valents que han entès el que vol el poble català: Ramon Cotarelo i Suso de Toro! Una abraçada virtual, senyor Cotarelo i infinita gratitud per comprendre'ns!
Voltaire dijo una gran verdad:
"Cataluña, en fin, puede prescindir del universo entero, y sus vecinos no pueden prescindir de ella"!. Espanya i Catalunya són incompatibles. Només cal veure la història! Són pensaments i formes de fer i ser tan diferents que el conflicte cíclic fou, és i serà present FINS A LA PLENA LLIBERTAT! Tanquem el cicle viciós!
grocginesta
Crec que la millor, més cruel, -i al capdavall ineludible- revenja que des de la nostra República Catalana podem realitzar contra aquest estat espanyol immund, minvant i malgrat tot, veí nostre és la següent : la normalitat , de fet la cordialitat, fins i tot l'empatia cap a la societat espanyola, cap a la bona gent que permaneixerà súbdita involuntària del seu sistema pervers. Normalitat diplomàtica, cordialitat social, empatia si se la mereixen. Des de la nostra llibertat i prosperitat.
federalista
hahahaha n'hi ha un indepre fanatic que diu que catalunya pot prescindir del univers sencer hahahahaahah i despres dieu el nacionalisme no es supremacista, no te aires de superioritat respecte a altres poblñes , hah i per que no catalunya es l'univers sencer, fins i tot el no observable o meta univers que encara que la llum no haja arribat a la terra a catalunya si ha arribat es que soc el fill del historiador cucurull tot l'univers es catala o dels paisos hahahaha rucs fanatics adoctrinats.
Voltaire dijo más de una verdad:
"Los españoles tuvieron una clara superioridad sobre los demás pueblos: su lengua se hablaba en París, en Viena, en Milán, en Turín; sus modas, sus formas de pensar y de escribir subyugaron a las inteligencias italianas y desde Carlos V hasta el comienzo de del reinado de Felipe III España tuvo una consideración de la que carecían los demás pueblos".
Fadaralista!
No saps llegir fill! Això ho va dir Voltaire, un francès, no els catalans! I per l'altre: quan diu "los españoles" deu incloure els catalans ja que no parla de castellans! Roma, des de l'accés del Borja, estava plagada de valencians que dominaven el llatí!! Si els castellans van ocupar llocs a posteriori a Itàlia va ser per la presència anterior de cataloparlants a Roma, Nàpols, Sardenya, etc! Les coses no neixen com bolets d'un dia per l'altre!
Cadalso:
"Los campos se cultivan, la poblacion se aumenta, los caudales crecen y en suma parece estar aquella nacion mil leguas de la gallega andaluza y castellana"."
C. G. Augusten:
""Debe procurarse hacer de Cataluña una pequeña República independiente (...) que rompa las cadenas que la oprimen y la unen a España, inspirándole la firmeza republicana y el genio de la libertad ".
Marquès de Laborde:
"No hay puerto en España, ni en las Indias orientales y occidentales, donde no se hallen catalanes Hállanse tambien en Francia, Italia, Inglaterra, Alemania y en todas las colonias y puertos de Europa Los catalanes son bravos, valientes hasta llegar a la temeridad, los mas grandes peligros no les asustan; en la guerra jamás retroceden y todavia menos abandonan una empresa. Son, junto a aragoneses y gallegos, los mejores soldados de España."
A. N. Demidoff (S. XIX)
"Cataluña se ha rebelado siempre contra cualquier régimen que haya amenazado sus antiguas libertades. Barcelona no es una ciudad española (...) es una puerta al progreso."
Bolívar:
"" Ojalá que en el Perú y en América hubiera el patriotismo que tienen los catalanes "
Napoleó:
""La tendresa dels catalans per la llibertat no és, en el fons, res més que un amor exclusiu per la independència absoluta"
Mentalitat espanyola:
Segur que ho heu sentit fa poc: "1906 – “Hay que castellanizar a Cataluña... Hay que pensar en español, hablar en español y conducirse como español, y esto de grado o por fuerza.” Revista “Ejército y Armada”. 1906
Dedicat al "preparao":
"(El rey) no le imponía tributos ni la obligaba a asistencias -si alguna le daba Cataluña, eran donativos, concedidos por graciosa libertad, no por apremio. Si le enviaban comisarios, representaban la autoridad de embajadores. Sus órdenes (del rey) no eran mandatos, sino proposiciones. (...) En ella no representaba la majestad del rey, sino la del conde, y aun en muchas cosas se podía dudar si era señor o ciudadano de Barcelona..." Diego de Saavedra s. XVII
Quina alegria, llegir
el seu post d'avui! "https://cotarelo.blogspot.com.es/2017/06/cataluna-en-el-mundo.html" També és de justícia dir que va haver-hi uns quants castellans lluitant a favor de les llibertats de Catalunya i de la part austricista al 1714! Ex.: General Villarroel era de família gallega!
L'espoli no fou només
econòmic de part de l'absolutisme monàrquic sinó també documental: ""La mayor parte de los manuscritos (de la Real Biblioteca de Madrid) procedian de Cataluña; debido a que consideraban sediciosos a los catalanes , cuando destruyeron y saquearon los palacios de sus nobles, enviaron libros y manuscritos a Madrid". Daniel Gotthilf Moldenhawe
La història és cíclica
ja ho va esbrinar en Deulofeu a la seva !Matemàtica de la història" i segons ell l'imperi espanyol finalitza el 2029! Un dia vaig llegir que un diari rus deia que Catalunya seria independent l'any 2021 (no sé els motius de tal data) i alguns astròlegs parlen de data propícia cap al 2020! A veure qui l'encertarà! Però tots coincideixen en una cosa: en què s'aconseguirà! Ànims
EREP
Cotarelo,amb aquest plan no podràs anar al poble, pró, no t'enmuinis, els CATALANS ,et volem com un més. Recordes alló, del "IVA i los 40 ladrones"?, dons ara has de cambiar IVA per gobern.

envia el comentari