Provocacions

"La repressió ve a donar la raó a l'independentisme"

La vicepresidenta d'Espanya i virreina de Catalunya ha comparegut en 'Los Desayunos de TVE', convertida en nèmesi de l'independentisme català. L'acte de suport a la convocatòria del referèndum li sembla una “provocació”. Opina que el suport al referèndum i la independència està descendint. En què es basa és un misteri. En disminuir el suport social, segueix Sáenz de Santamaría, la Generalitat necessita tensionar la situació per mantenir mobilitzades les bases. I la veritat és que es mobilitzen bastant, a diferència de les de la pròpia vicepresidenta, que amb prou feines reuneixen dues dotzenes de fidels agitant banderes bicolores pels carrers buits. 

 

Però la vicepresidenta és taxativa i dissipa tot dubte: faci el que faci la Generalitat, el referèndum no se celebrarà. I com ho impedirà el govern? Igualment taxatiu en la resposta, encara que aquesta planteja un problema de lògica que frisa el ridícul: que què es farà per impedir el referèndum? No caure en el parany de la provocació, no deixar-se arrossegar per ella, ni tan sols amb la convocatòria de la consulta. És a dir, no pensa fer res. És difícil impedir un referèndum no fent res. I no sabent ni volent saber res. Demana Sáenz de Santamaría a Puigdemont que vagi al Parlament amb el seu pla, el sotmeti a votació i torni a casa amb una motxilla carregada de “nos”. Puigdemont rebutja presentar res a votació. Vol anar a explicar la seva política. Santamaría respon que el Congrés no és lloc per a conferències. Doncs no vindria malament a les seves senyories una informació de primera mà, un briefing sobre una cosa sobre la que han de pronunciar-se i normalment no saben res.


Encara que és una línia de no-acció, molt del gust de Rajoy, que sembla influït per cert fatalisme hindú, és dubtós que pugui mantenir-se a la llarga davant d'una Generalitat que porta la iniciativa política fa ja temps, té un full de ruta clarament marcat i es considera legitimada per un mandat de la majoria absoluta del Parlament. 
És clar que l'estratègia de la inacció es trencarà favor de l'acció repressiva tan aviat la Generalitat o el Parlament adoptin una decisió que doni motius per fer-ho. La proclamació de la data i la pregunta en el Pacte Nacional pel Referèndum, pot ser el començament. La Fiscalia ja parla de denunciar-ho. El decret de convocatòria o la decisió del Parlament seran actes recurribles davant les instàncies pertinents i probablement amb vista a iniciar processos d'inhabilitació. 


Mentrestrant, en el dia a dia dels preparatius del referèndum tots els actes de les administracions públiques catalanes seran escodrinyats al detall a la recerca d'algun possible il·lícit dins de la profusió de prohibicions de consultes de cap tipus a Catalunya i que permeti paralitzar-lo. L'administració central i la Fiscalia estan disposades a obstaculitzar tant com puguin el referèndum. 


Però el més decisiu seran les mesures repressives que es prenguin respecte a les autoritats governatives i parlamentàries de la Generalitat. Sobre aquest tema, el president català anuncia que no acceptarà més inhabilitació que la del Parlament, la qual cosa deixa fora de joc l'ordenament constitucional en el cas de la seva persona i, és de suposar, en el de Catalunya sencera. Probablement, aquesta negativa obrirà un intens debat.


Però tampoc caldrà arribar fins a ell. A finals de mes o primers de juliol es presentarà el projecte de Llei de Transitorietat que, sens dubte, el govern espanyol recorrerà davant el Tribunal Constitucional, al mateix temps que lamenta per enèsima vegada que se suprimís aquell beneït “control previ” que permetia bloquejar lleis abans de la seva entrada en vigor. I de recurs en recurs, l'Estat acabarà aconseguint que el Parlament català proclami una Declaració Unilateral d'Independència (DUI). Òbviament, l'Estat no podrà llavors inhabilitar el president del govern d'un altre Estat.


L'estratègia del govern és la confrontació al límit, disposat a utilitzar tots els mitjans, inclosa la força. D'aquesta disposa d'una àmplia gamma però, per modesta que sigui la que empri a Catalunya, sempre serà superior a la de la Generalitat que solament compta amb uns contingents de policia i un suport social generalitzat. La seva força radicarà en el nivell simbòlic de la resistència.


D'aquesta manera quedarà clar que, per fer front al que es considera l'abús de poder de l'Estat es necessita un altre Estat. Aquest gairebé 80 per cent de catalans partidaris d'un referèndum ja saben que solament ho aconseguiran sent un Estat. La repressió ve a donar la raó a l'independentisme. Sol passar que el repressor legitima al reprimit i l'ajuda a triomfar. Que aquest l'aconsegueixi finalment depèn abans que res d'ell. De la seva voluntat.
Comentaris
MFX
Friso per començar a responde tanta humiliació. Ens hem de reservar per quan sigui l'hora. Aquests mesos se'm faran eterns.
Usted como siempre
Santificando lo que hagan los autonómicos aunque pudiera implicar la destrucción del país y menospreciando lo que diga o haga el gobierno central, porque no son de su cuerda política. Un poco infantil ¿no le parece?
Joy
Totalment d'acord si no ens deixen votar i ens volen inhabilitar el Parlament i les nostres institucions, una DUI peti qui peti fins aconseguir la nostra Llibertat.S'ha acabat el bròquil.
Mercè B.
Té tota la raó: No em de temer tant el que l'Estat espanyol pugui fer per a impedir el referèndum, com el que nosaltres puguem deixar de fer per a fer-lo possible.
Señorita Pepis
"Puigdemont quiere hacer un referéndum en lugar de escuchar a los catalanes" (señorita Pepis)
Cotarelo, la DUI es el objetivo y el referendum sólo su justificación
Si una DUI bastara para ser un estado, no me cabe la menor duda de que ya se habría hecho hace mucho tiempo; por ejemplo en el mágico 2014. El Parlament hizo una especie de DUI en diferido que es la "Resolució 1/XI del Parlament de Catalunya, sobre l’inici del procés polític a Catalunya com a conseqüència dels resultats electorals del 27 de setembre de 2015". La resolución está anulada. Hacer o no la votación de Puchi es indiferente. ¿Por qué amenazar con la DUI si es el objetivo de todo esto?.
Narcís ( què fumem dessota d'un estat que no ens respecta gens ni mica .. que no ens reconeix res .. que no ens valora res .. que no ens agraeix res .. i que quan més treball donem a sa gent i més diners s'enduen/ furten/ roben/ atraquen .. pitjor ens tracta, més morts i enterrats ens hi volen?) ( a
Allò que és clar és que país veí mai més ens violarà, mai més ens delinquirà, mai més ens piratejarà .. ni a Catalunya, ni al País Valencià, ni a les Illes Balears sota excusa de ser un estat, estat que només es representa ell, estat que només sap falsejar, infamar, difamar, injuriar i calumniar qualsevulla cosa que vingui de Catalunya ( i això robant-nos " cents de milers de milions d'euros " dècada a dècada i procurant evitar nostre desenvolupament llei a llei, recurs a recurs!)!
dAVID
Per favor, tingueu cura amb les traduccions que feu. Aquesta és plena de faltes i incoherències de l'alçada d'un campanar. Si nosaltres mateixos no respectem la llengua (i els lectors), qui ho farà? Madrid?
Indapandansia Flanders
Qué vergüenza lo tuyo, Cotarelko. Tocando la pandereta teórica en este procesito Flanders. Anda y que os den vapor. Por cierto, quiero votar porque me asiste ese derecho y Cataluña me lo impide... y tú con Cataluña. Si esto es democracia que baje diosito y lo vea.
pep - manresa
El troll multi-nick diu primer que l'objectiu és la DUI, mentida, l'objectiu és la independència, acceptem votar en un referèndum per assolir-la però si no ens deixen fer-ho és Espanya qui ens empeny a la DUI. També diu que ell com a espanyol té dret a votar sobre la independència de Catalunya, que em digui algun altre referèndum on tot l'estat hagi pogut votar sobre la llibertat d'un territori, seria tan absurd com permetre a un segrestador mantenir retinguda a la víctima.
Cotarelo
Creo que tú eres de los poquiiisimos españoles con lucidez, que tienen claro que el franquismo subyace en este circo de gran hermano salvame de luxe que son los votantes del PPSOEC's
Pere de Kaltruku
Quina llàstima que hagis escrit CONSTRUCCIONS amb angles; no veus que no en saben cap d'ells.
Nadie te obliga a hacer una DUI, pep-manresa
Tu la quieres hacer porque tu quieres la independencia de CAT. El referendum no puede traer ninguna independencia por sí mismo. Sólo sirve para, según los números obtenidos, tomar unas determinaciones. Pero decir: si no hay referendum hago una DUI y la culpa es tuya, es de niños pequeños: o me compras el helado o me voy de casa porque el objetivo irrenunciable es que quiero un helado.
pep - manresa
Carallot, votar és democràcia, no demanem a ningú que ens compri un gelat, el què no volem és que ens prohibeixin comprar-lo, si una dona maltractada es vol separar del marit és ella la que ho ha de decidir, si de bon rotllo li ofereix negociar els termes del divorci i el paio s'hi nega, suposo que entendràs que talli la relació unilateralment, no?, doncs l'exemple és clavat a l'assumpte que ens ocupa, la unilateralitat ve donada per la negació de l'altre a negociar, ni més ni menys.
?¿votar es democracia?
No, la democracia son las garantías y los límites al poder. La democracia no es otra cosa que el Estado de Derecho y como eres tonto te pongo un ejemplo para tontos: mi mujer, mis hijos y yo votamos democráticamente quedarnos con tu casa. ¿Lo pillas? Supongo que así tampoco, pero qué le vamos a hacer. Y lo malo es que estas cosas Cotarelo las sabe... y las calla,. Es que el procés vive de tontos, con tontos y para tontos. Va a ser que tanta monserga de Lluis Llach perjudica seriamente la salud
Laura
@¿votar es democracia?: Fa uns 20 anys les víctimes minoritaries erem oficialment els independentistes, ara fer ús del victimisme i de les proclames gairebé bíbliques de totes les plagues possibles que cauran sobre Catalunya en cas de que ens "atrevissim" a marxar, són les úniques armes que us resten (totes les juríriques seran pacificament desobeÏdes). ANEM BÉ, MOLT BÉ!!!
antoni
El principio i el fin de la democracia es poder echar al gobierno que no interesa. el Estado de derecho es el derecho del Estado. El franquismo impuso unas leyes que le convirtieron en un Estado de derecho, legal por sus leyes , ilegitimo por ser impuesto , pero Estado de derecho al fin i al cabo y un largo etcétera.Lo entiendes,?no, verdad?

envia el comentari