El Congo espanyol

"Les manifestacions són ignorades, el conflicte es nega i els possibles interlocutors són represaliats. És més, els catalans són tractats com a éssers infantiloides"

De tot el que ha passat en aquesta profunda crisi política entre Catalunya i Espanya, segurament el que costa més d'explicar és l'actitud estrictament colonial que mantenen, impassiblement, les elits de Madrid. En qualsevol país d'Europa, manifestacions com les que s'han donat a Barcelona, ininterrompudament, des de l'any 2012 haurien mogut govern i partits cap a una negociació, per més distància que hi hagués en el punt de partida. Sempre hi ha massa interessos en joc com per jugar amb foc durant tant de temps.

 

Però no. Les manifestacions són ignorades, el conflicte es nega i els possibles interlocutors són represaliats. És més, els catalans són tractats com a éssers infantiloides, fàcilment manipulables des d'una única televisió i enlluernats per uns líders indígenes corruptes i ignorants. En definitiva, un dibuix fàcilment encabible en qualsevol de les vinyetes de Tintín al Congo.

 

És aquesta l'actitud que ens porta cap a un conflicte desitjat -o, almenys, no evitat- des de Madrid, que tenia i té totes les possibilitats per obrir una negociació, però que s'ha negat fins i tot a asseure's en una taula amb els que dirigeixen les institucions catalanes.

 

L'octubre de 1952 Léon Petillon, aleshores governador del Congo belga, va escriure al seu govern dient que si no es feia res per incrementar els drets civils de la població indígena, en poc temps Bèlgica perdria la seva colònia més rica. En va. Vuit anys més tard naixia la República del Congo.
Comentaris
Ramon
Sí, però nosaltres no som una colònia en aquell sentit sinó en el sentit de la colonització demogràfica. Més que mai, són dos pobles. I Espanya compta amb el seu. Però tranquils, que ara ERC se'ns tornarà defensora de les corridas de toros i llavors sí que ja segur que els colons votaran independència `per més que totes les televisions els facin propaganda en contra.
Els secessionistes catalans són éssers infantiloides
Si algú escriu sense rubor que la situació del Congo en els anys 50 és semblant a la Catalunya de 2017 deixa ben clar que és una criatura. Sense cap dubte. I, per cert, no hi ha crisi entre Catalunya i Espanya; hi ha discrepàncies entre el secessionisme català (que no representa Catalunya) i el govern central espanyol (que molt sovint tampoc representa Espanya).
Astruch
L'1 d'octubre tenim la possibilitat de recuperar l'orgull perdut fa 300 anys "...aquel grande orgullo está abatido y (los catalanes) respetan ya los preceptos de V.M y a la Justicia, no por afecto y amor, sí por la fuerza superior de las armas... " (José Patiño, superintendent de Felip Vè a Catalunya)
JK
I el Congo, com Guinea, Indonèsia, Líbia, Portugal, EUA, Brasil o Finlàndia, des del dia de la independència ja no va pagar ni cinc més del deute de la metròpoli.
Ramon
El paral·lelisme amb el Congo no ens el comprarà ningú. No som una colònia en els termes que ho era el Congo (que ni tan sols pertanyia a Bèlgica, ans al rei!). No som un territori amb legislació distinta. No som una colònia així. Ens han colonitzat d'acord amb una altra accepció de la paraula. Som una nació colonitzada igual que Marroc va intentar colonitzar el Sahara Occidental amb la Marxa Verda i posteriors migracions encaminades a minoritzar el poble que pretén assimilar.
Narcís ( quant més hi hem fet per país veí, més hi hem perdut! quant més raonables i diàleg n'hem fet servir, més s'hi han befat! quant més pacífics, entenedors I empàtics, més macarrons s’hi fan!)( què es pot esperar de qui hi viu d’una “ moma “ de luxe via vessament de sang ‘ armada ‘?)
Verament ha estat desitjat: fos per guanyar vots espanyols-fatxes-catalanòfobs, fos per prepotència així covardia absoluta, fos perquè sa maldat de baixa estofa l'han d'enfocar a algú ( així agraeixen tant suport donat a aquest estat/ sa espanya, i què dir-ne el suport a ells en el 96 i d'altres llargs etcèteres!)! PD: a l'escut espanyol hi és la senyera .. llavors perquè la tracten com regional o local de territori castellà? llavors si són tan espanyols perquè volen dinamitar allò català?
Semos lo Conguiiiitos....
Esclar que aixó no es el Congo, però quan sens parlar els conguitos representants del Partit Socialista Congoles ho sembla.
ramonb3
En Rajoy pot convocar eleccions generals al setembre o l'1 d'octubre per veure si treu majoria o per fer sombra al referendum. Ell es presenta com l'unic que pot salvar Espanya. Pot provar-ho. I que haurem de fer nosaltres??. Votar? No?. I a mig mes del referendum??
Gatvell
Quanta gent amb manca de comprensió lectora. Cot no compara Catalunya amb el Congo, sino Madrid amb Bèlgica. Es a dir, la cegesa, la prepotència, ?inoperància i la cobdícia de les dues metròpolis. Sembla mentida que calgui explicar-ho.
Pepo
Doncs mira sí, ja ens tenen "negres" de suportar aquest jou espanyol. Per tant actuarem com el Congo.
Ricard
El fet que no siguem comparables al Congo ho fa més greu. El grau de desenvolupament del Congo respecte els seus colonitzadors feia tota negociació infructuosa. Si a això hi sumem l'època, ja fa més de 50 anys, entendrem que el que fa el govern espanyol, i no només el PP senyor "els secessionistes catalans són éssers infantiloides", amb la col·laboració activa o passiva de la resta de partits (especialment Ciudadanos), és un menysteniment majúscul al diàleg i a la democràcia.
Gatvell
Sorprèn que gent a escassíssima capacitat de comprensió lectora s'atreveixi a escriure res. En Cot no compara Catalunya amb el Congo dels 50. Parla dels còmics d'un senyor belga i la carta d'un funcionari de la mateixa nacionmalitat. Es a dir, compara l'actitud de Madrid amb la de Brisel·les de llavors. La cegesa, la prepotència, la visió colonial, la cobdícia, la ignorància i la pretesa supremacia són semblats en tots dos casos, encara que aplicades a realitats històriques molt diferents.
el teu
¿Eso significa que Cataluña acabará como la República Democrática del Congo? ;)
Bacoretta
Gatvell, tens tota la raó, son els "gilipolles"que miren la punta del dit en conter de mirar la lluna. No hi ha res a rascar, el cervell no els hi dona per a res mes.
Perdonen que les interrumpa...
...pero un ciudadano de Barcelona o de Gerona tiene los mismos derechos y obligaciones que uno de Cuenca o Antequera. No entiendo el victimismo.
@Perdonen que les interrumpa...
No ho crec pas. Segur que a Cuenca o Antequera tenen autopistes gratis, més funcionaris per càpita, no els hi maxaquen la seva llengua, no encausen als seus polítics,...
CaterinaCh
Sr Cot, no sé si llegiu els comentaris, però avui a TV3, en la tertúlia d'Els matins, el vostre article s'ha "demostrat", com suposo que ja deveu haver notat. Quan Monedero ha criticat tan els que van votar brexit com els que "realment no saben" el que representa el sí, m'ha agradat com vostè, Ferran Casas i Jordi Pons han abaixat els ulls com deint, "ja hi tornem a ser, sempre ens venen a donar lliçons" i a mi m'ha vingut al cap l'article d'avui ja que és un reflex del que ha passat a tv3.
Desfeta
Catalunya no es una colonia. Val a dir que la metròpoli actua com si ho fos: imposa la seva llengua i cultura i procura posar pals a les rodes de la cultura i ensenyament aitoctons. I procura extreure el màxim de recursos, com no tenim recursos naturals ho fa mitjançant l'extracció fiscal i la limitació d'inversió publica.
inindependentista amb seny
soc indepe de fa ja molts anys, pero no es de rebut ni ho comprara, ningu a europa mon galaxia i univers observable, dir que catalunya es com el congo una colonia africana del segle 19, he estudiat historia i una cosa es el colonialisme europeu del segle 19, en altres nacions de asia o africa, i altra cosa son les nacions sense estat de europa i del mon, en ple segle 21, no te res a veure i si barretjem xurras con merinas dita castellana ens tomaran per tontos per tot arreu, sis plau serietat
Desfeta i el que diu té "seny"
Millor definició del qu'és una colonia no la podries fer! esta clar qu'ets el mateix amb diferents nicks: Federalista, Ramon, Iván, Inadaptado,... Por a votar? en diem DEMOCRÀCIA NO ORGÀNICA.
independentista amb seny
soc independentista d'abans que tu portares bolquers, xaval , i no soc ni federalista ni ivan ni res, soc un independentista moderat i amb seny, com el meu nom indica es adir independentista , pero no fanatic ni hiperventialt, i sobre tot no confon la realitat amb els meus desitjos, catalunya no es una colonia som al mon segle 21 any 2017, i no es una colonia i aixo ho sap tot el mon galaxia etc, som una nacio, sense estat i tenim que votar si volem un estat, o seguir dins d'espanya ni mes ni m
independentista amb seny
es a dir els hiperventilats tila , i no inventeu lo que no es,ni la via unilateral es la bona, ni som colonia ni res sempre ho he dit es pot ses indepe, jo ho soc, pero no fanatic ni gilipollas ni hiperventilat, per aixo a vegades prefereix parlar amb unionistes moderats i amb seny que amb indepes radicals i sense cervell, gracies i salut i republica, catalana si pot ser.

envia el comentari