La credibilitat

"Encara hi ha gent que no ha entès que la majoria parlamentària té tota la intenció d’aconseguir la independència per la via democràtica i a curt termini"

Si li dic a la meva família que pujaré a l’Everest (no cal que sigui corrent, pot ser escalant) lògicament s’ho prendran com una broma. Els indicis són innombrables: no he fet mai alpinisme ni en sóc aficionat, mai no he esmentat que tingués aquest somni, no estic en forma, tinc un problema d’asma i una tendinitis crònica darrere els dos genolls... Simplement, no és una promesa creïble. Ara bé, si algú que sí que és aficionat i practicant de la muntanya diu “he decidit pujar a l’Everest”, i la família veu que comença a entrenar-se durament, a estalviar diners per a l’expedició, a buscar companys de cordada, a estudiar tota la informació disponible, i veu que ho fa sistemàticament sense defallir i per tat no és una dèria passatgera, i veu que hi ha un dia que ja considera que tot està preparat, que compra els bitllets d’avió i demana una excedència a la feina, aleshores, si veu tot això, la família serà cega si no vol entendre que sí, que aquell individu s’ha proposat pujar a l’Everest i només li ho impedirà una força major. Simplement, l’individu s’ha guanyat la credibilitat.

 

 

Disculpin l’exemple de P3, però és que encara hi ha gent que no ha entès que la majoria parlamentària té tota la intenció d’aconseguir la independència per la via democràtica i a curt termini, i que el Govern de la Generalitat convocarà i celebrarà un referèndum d’autodeterminació el dia 1 d’octubre d’enguany. I resulta xocant la sorpresa o incredulitat, perquè l’independentisme ha estat anys entrenant-se durament a la vista de tothom, ha estalviat, ha buscat companys de cordada, ha estudiat tota la informació disponible, ha comprat els bitllets d’avió i ha demanat una excedència a la feina. I ho ha fet sistemàticament, sense defallir i demostrant que no era una dèria passatgera. I a més, cada vegada que ha fet un pas l’ha explicat fins a fer-se pesadíssim. Els indicis eren ben clars.

 

 

Si encara queda algun incrèdul (algun incrèdul honest, no un cínic o un professional del hihihaha), canviarà d’opinió quan els pròxims 100 dies vegi com es construeixen les garanties democràtiques del referèndum amb els màxims escrúpols possibles, com es fabriquen les urnes i les paperetes, com s’anuncia una comissió de verificació internacional, com es dóna espai als mitjans públics per al Sí i per al No, com s’aprova la llei per donar empara legal a tot el procés, com la gent defensa al carrer el seu dret a vot... Cada dia que passi serà més ridícul sostenir que “això no va de debò”, “mai passa res ni passarà”, “només és una tàctica per convocar eleccions”, “cortina de fum per tapar la corrupció i mantenir-se en el poder” o qualsevol altre dels mantres habituals. I cada vegada estaran més aïllats els que girin l’esquena a la realitat. És el que té la credibilitat. Que quan te la guanyes, la gent et creu.
Comentaris
RR.
Doncs segueixo sense creure que aixo. de la Republicà Independent, sigui vinculant. De moment els unics que estan processats per un Referendun, son el President Mas, Rigao, Joana Ortega...
Sly
Només cal llegir els comentaris de lectors del web de El País per adonar-se'n. Milers a cada notícia nostra, i tots amb les mateixes dèries: - ya tendría que haberse aplicado el 155 - sólo lo hacen para salvarse de la corrupción - Puchemon a la cárcel y se conformarán con un poco de dinero - qué asco los nacionalismos, son nazis... - sólo un 30% quiere la independencia - "nación milenaria" jajaja están enfermos - hay que parar esto con el ejército ya y salvar al pueblo catalán... Tic-tac
Ramon
Sí, RR, però la inhabilitació concreta de Joana Ortega deuen maleir qui en tingués l'ocurrència perquè ara els obligaria a fer-ho amb l'actual vicepresident i això els esguerra els plans.
Hi ha coses que si i coses que no
Que la majoria parlamentària té tota la intenció d’aconseguir la independència, doncs si. Que l'intenció i, sobretot, els mètodes siguin democràtics, nasti de plasti. De moment tenim una pregunta per a una votació de secessió (no serà un referèndum) amb data però sense llei reguladora ni convocatòria. Això no ho accepta ni Putin.
Ramon
M'imagino els crits en algun despatx de les clavegueres: "Pero se pué sabé quien fuér giliposha que imputó la Ortega eza de lo cohone?".
albert
Full throttle !
Ejpañol
Es com si la nocio/a et diu que et deixa, obre la porta, et diu adéu i se'n va i l'altra part es queda en cara d'enfadat fins que torni, amb la postureta de, a mi no em pots deixar!!!! Però el novio/a mai tornarà, se'n va anar per sempre. Ell no sap com li anirà la vida però per si torna segueix posant cara d'enfadat per si torna, que vegi que s'han enfadat molt per haver-lo deixat i així per sempre. Fem camí que tenim feina //*//
maria creus
Eduard, no posis d'exemple P3. Els nens són intel.igents.
Lleidatà
Només llegir el teu article m'ha agafat taquicardia i trempera a la vegada. I tant que votarem!!, i per suposat que guanyarem!!. Tinc 50 anys i des dels 18 que vaig vindre a BCN a estudiar, que cada 11-S reclamo el matix (primer 4 gats i ara centenars de milers), i creu-me que és emocionant veure com hem avançat. Endavant que falta molt poquet...i gràcies per l'excelent article ;-)
Gimfi
S'acosta l'hora del adeus!!!
Narcís ( s'ha acabat el bròquil .. quin poble, quina nació suportaria tant de temps ser dessota aquests llàtzers, damunt, covards/ prepotents i. allò pitjor, delinqüents i .. per si fos poca cosa , catalanofòbic !) ( s'hi busquin altre ninot de pim-pam, altre espàrring .. s’hi busquin ells mateixos!
L'estupiditat, el CI i/ o la maldat de la població veïna en general ensems amb la dels botiflers o interessats espuris clama al cel, ço és, si tirem endavant .. que si ' desafio ', que si ' golpe de estado', que si ' ilegalidad ', que si ' anticonstitucional ' ; i si anem amb cura àdhuc esperant entendre'ns amb espanya fos només perquè la pau mai deixi de ser .. que si ' comedia ', que si ' teatro', que si ' todo un cuento para sacar provecho o chantaje ' ! PD: ni cas .. verament són gentola!

envia el comentari