Impossible?

"Per impedir el referèndum, el govern espanyol haurà de fer malabarismes"

L’anunci de la data i la pregunta del referèndum posa definitivament a prova la capacitat del govern de Carles Puigdemont per organitzar-lo. Des de Madrid insisteixen que no hi haurà urnes, però no acaben d’aclarir què faran per aturar la consulta. La concreció de la data i la pregunta, a banda de situar la votació en el calendari, revesteix a la Generalitat de credibilitat quan n’hi ha que difonen que l’únic propòsit del govern català és convocar el referèndum sense arribar a fer-lo. Ja massa tard per una claudicació a canvi de res, però n’hi ha que es pensen que la por farà forat. A l’executiu, tanmateix, ja han tancat files. Garanteixen que van a per totes i que estan disposats a assumir-ne les conseqüències. Totes les conseqüències. En el pitjor dels casos haurà estat un intent fallit que fixarà un sostre de vidre a trencar en el pròxim intent. En el millor cas, res no està escrit. Ja poden anar repetint que és impossible.

 

Per impedir el referèndum, el govern espanyol haurà de fer malabarismes. La intervenció a Catalunya haurà de ser quirúrgica i, alhora, efectiva. Les actuacions hauran de ser les mínimes possibles perquè l’incendi català no revifi amb més força i se’ls descontroli del tot. El PP, però, també haurà d’acontentar la seva ala dura i necessitarà exhibir una fermesa que difícilment casarà amb el paradigma de la “proporcionalitat” esgrimit fins ara. Tot plegat, assumint el risc de malmetre definitivament una institució de l’Estat tan essencial com ho és el Tribunal Constitucional, a qui Rajoy podria enviar primer a mossegar el Govern promovent suspensions de càrrecs sense dret a la defensa ni garanties judicials de cap mena. 

 

Potser sí que Espanya podrà fer valdre tots els mecanismes de què disposa, com a estat que és, per aturar com sigui el referèndum. Però en aquesta empresa no només pot embrutar encara més la seva imatge internacional, sinó que pot assegurar a la llarga un triomf indeturable de l’independentisme, empenyent sectors fins ara contraris a la unilateralitat a situar-se al costat de les urnes. Ja se sap: davant d’alguns atacs, l’equidistància serà impossible de sostenir. I així és com el govern espanyol farà, tard o d’hora, possible l’impossible; exhibint-se com un estat autoritari que haurà perdut definitivament la capacitat de seducció, incapaç d’entendre que les fronteres ja no es defensen amb armament sinó amb idees, projectes i afavorint el compromís ciutadà a l’altra banda. Hi coincideixen insignes exrepresentants de l’executiu espanyol, encara que ho hagin admès amb la boca petita i en petit comitè. 

 

“La independència és un gran projecte, el dret a decidir és un eslògan magnífic i trobo a faltar que al dret a decidir només es respongui amb la llei i la Constitució. L’Estat i tots els que hem representat l’Estats hem fet desestiment de responsabilitats, ens ha faltat un projecte per a Catalunya”. Ho deia fa pocs dies Alfredo Pérez Rubalcaba en un acte amb antics portaveus de l’executiu espanyol explicat a El Mundo. No difereix gaire de l’opinió de Josep Piqué: “O fem molta més pedagogia per explicar que Espanya és un projecte suggestiu, o els que veuen en Espanya un mal negoci ens acabaran guanyant la batalla.” Probablement, han fet tard. 
Comentaris
La adhesión del pueblo catalán es irrecuperable.
La mayoría del pueblo catalán ya no comparte el proyecto del reaccionario estado monárquico español (heredado del franquismo), sino que tiene un proyecto propio, mucho más dinámico, avanzado y esperanzador: la República democrática y social catalana independiente, sin someterse al permiso del retrògrado y regresivo estado monárquico español (que, como era de esperar, lo prohibe (inútilmente), de acuerdo con su rancio abolengo borbónico-franquista).
Cap argument preval davant un dret inalienable
El dret d'autodeterminació dels pobles és un dret inalienable i superior que està per sobre de qualsevol constitució i no pot ser conculcat. L'absència d'aquest dret a qualsevol constitució només respón a objectius de dominació o sotmetiment il·legítims per part dels titulars de dita constitució, els quals cal desbordar en nom de la llibertat i del dret dels pobles (com ho han fet tots els moviments d'alliberament de la història).
Denunciem el fals "federalisme" de les falses "esuqerres"
Proposar a un poble com el català, que que pugna per trencar amb el reaccionari i regressiu estat monàrquic espanyol heredat del franquisme per a constituir una República democràtica i social independent, objectiu que té a ma ara mateix, que renuncii a aquest objectiu i es limiti a pactar i federar-se amb dit estat monàrquic espanyol retrògrad i infestat de franquistes i filofranquistes, és la cosa més reaccionària, conservadora i de dretes que mai he sentit!
Jordi Rovira
M'ha agradat molt l'article. Molt ben escrit i explicat. Penso que sí que ja han fet tard!
Narcís ( n'és obvi que mai per mai hi hem pintat res ací que no sigui recollir sos desterrats econòmics, que no sigui ser piratejats/ espoliats i, què dir-ne, llur mono de goma!) ( espanya no ens hi mereix gens ni mica, ni poc ni gaire .. i sens dubte, nosaltres menys, força menys!)
Qui tingui estómac per poder llegir i/ o escoltar les bestieses, les bajanades i, allò pitjor, les mentides, les falsedats, els enganys i les fal·làcies que fumen sobre Catalunya així sobre nostre Parlament, sobre nostre Govern o Generalitat, sobre nostres representants i president, sobre qualsevol català d'origen quin fos àdhuc català antiindependentista ( i mateixos catalans venuts) .. se n'adonarà fins quin punt arriba la curtedat de mires ensems amb la maldat d'aquest estat!
Jordi
No puc parlar per altres, pero jo fa temps que he deixat de sentir-me espanyol. I passi el que passi en els propers mesos no podre deixar de veure Madrid com la capital de l'estat que ha ocupat Catalunya i a Catalunya com una colonia. Els que no volen que jo voti en un referendum, s'haurien de plantejar com volen recuperar el meu respecte si l'unic que volen es imposar-me la seva Constitucio, que jo, ja no reconec com a propia.
expat
Tot es tan irrecuperable com la necesitat d'independencia del PNB Basc.
El referèndum ja està impedit
Encara que hi hagi urnes, es voti, es faci el que sigui, no hi haurà referèndum. Perquè un referèndum no és això que s'està (presumiblement) preparant. Serà un altre 9N com a màxim perquè no pot ser una altra cosa.
Anna Armendares
Nosabem qué passará. Ningú ho sap. Si será o no un 9N o si hi haruá repressió o si hi haurá referendum vinculant. L`unic que podría ser real i controlat per el Govern catalá seria una DUI. I un cop feta, també es real que les nacions i les institucions internacionals hauran de dir alguna cosa. El que tampoc sabem es si tots els catalans tindran el valor de fer pinya amb el govern legitim que tenim i recolzarien la DUI.
catala progresista
al indepre del dret inalienble, amic en cap constitucio escrita es reconeix el dret inalienble de autodeterminacio, ni a la francesa ni a la italiana ni a la de alemanya, a usa, a ninguna regne unit no en te constitucio escrita i canada tampoc tenen dret consuetudinari, i per aixo han fet el referendum escritas en ninguna nomes cal indepre que agafis la constitucio de usa franca italia o alemanya i li dones una ullada, en ninguna es reconeix aquest dret superior i inalienable que tu dius , pot
catala progresista
deia que a cap constitucio escrita del mon esta el dret inalienble de secessio, tret la de etiopia, sudan, i potser la de altres republiques galactiques o extra galactiques, ni a usa ni a franca ni italia ni alemanya per posar 4 exemples es reconeix cal llegir mes indepre i dir menys majaderies.
Castanyeta
Català progressista ? No és més adient català conformista o català reaccionari ?

envia el comentari