Autonomia és corrupció

"El que queda caracteritzat com a sistema corrupte és el de la Catalunya autonòmica. No només això, sinó que aquell context clientelar era protegit des de l'Estat, que mirava cap a una altra banda per conveniència política"

Fins i tot els unionistes més encegats ho hauran de reconèixer; el procés -el prusés, que diuen ells perquè quedi clar el seu nivell d'apreci per la llengua- ha arrasat les xarxes de corrupció clientelar a Catalunya. De forma selectivament patriòtica, d'acord, però queda clar -i, de fet, així ho apuntaven Fernández Díaz i Daniel de Alfonso a les famoses gravacions- que, a hores d'ara, ni a ERC ni a l'actual PDeCAT ja no hi han trobat res més on gratar. És més, a dia d'avui, qualsevol responsable polític de la Generalitat hauria de ser un suïcida per ficar la mà a la caixa sota la lupa del CNI, la UDEF, la inspecció d'Hisenda, l'UCO de la Guàrdia Civil i, en general, tota la gentada que es mou per les pobladíssimes clavegueres de l'Estat.

 

L'independentisme, per tant, està net com una patena, fins el punt que alguns serveis d'informació s'han inventat dossiers com el que van filtrar a El Mundo contra Xavier Trias. Queda pendent aixecar l'estora sobre les baixes passions del PSC, UDC o el PP català, partits als quals, casualment, fa temps que no els troben cap fil d'on tibar. Però, al marge d'això, no sembla quedar res. I si n'hi hagués més, no cal patir perquè ens ho explicaran, amb pèls i senyals, el dia abans del referèndum.

 

Al contrari, el que queda caracteritzat com a sistema corrupte és el de la Catalunya autonòmica. No només això, sinó que aquell context clientelar era protegit des de l'Estat, que mirava cap a una altra banda per conveniència política. Però ara, en ple conflicte polític, l'independentisme no podria robar ni comissionar ni que ho volgués, que no ho vol. En definitiva, la corrupció només tornarà si l'independentisme és derrotat. Aleshores a Madrid serien els primers interessats en tornar a fomentar les comissions perquè els polítics corruptes, per pur instint de conservació, sempre seran submisos respecte al poder establert.

 

 
Comentaris
I si fem un ERO al Sr. COTS?
Corrupció es el cas Pujol i no ho es els ERO D'ICV I UDC? Anem bé, no cal robar, nomes cal colar EROs que son 3 vegades el que va robar el Millet El Herrera ha robat més que el Millet i ningu´fa res ni diu res? El Duran va viure com un emperador roma al Palace i el Ero li paga, i no es corrupció? Catalunya sense vares de medir es un pais tercermundista africà Si CDC hagues fet un ERO A TEMPS, CDC continuaria i seria exemplar com ICV, doncs quina neteja més organica i franquista
La mida sí que importa, de vegades
Si Catalunya no hagués estat una comunitat autònoma espanyola, a hores d'ara podria ser una república presidencialista i hereditària: els Pujol serien sempre els presidents d'aquesta cosa. Com més petit és un país més poder té la màfia. No és només una qüestió d'autonomia, també ho és de mida. La imaginària república catalana s'aproparia més a Sicília que a Dinamarca.
torracollons
i en serra, que l'arrossega per terra (+ de set-cents millions!!!)?
Xavier V
Exactament. Felicitats per l'article
Marc
Ja n'hi ha prou de relacionar corrupció amb uns o uns altres. Ningú està net de res i de corruptes n'hi ha a totes bandes. I el dia que siguem independents també tindrem corrupció. Són debats diferents que poc tenen a veure.
xarxes clientelars?
Les xarxes clientelars estan arrassades? Tranquil aqui esta Cofrau per crear-ne de noves repartint a les Galdons i col.locant tota la troupe d analfabets que te que lenvolten. I els que faltin els col.locarem a AGBAR.
Ramon
Molt bé, Marc. Som i serem corruptes per un estil. Això no canviarà gaire. Ni som Mèxic, ni som Finlàndia. I tant si ens independitzem, com si no, continuarem ni sent Finlàndia, ni Mêxic. Rebutjar la independència amb l'argument de la corrupció és estúpid. Però voler-la amb aquest argument, també. Dit això, a major hiperlegitimació i major impunitat, major risc de corrupció. Per això penso que el títol d'aquest article seria més encertat canviant "autonomia" per "ajuntament d'esquerres".
Ramon
Que jo recordi, Convergència ha estat SEMPRE en el punt de mira. D'entrada impunitant van tenir-le tots els partits de la Nova Política. Qualsevol ombra de sospita era fer-li el joc als "nostàlgics del franquisme". Per això es tapava tot. I qui trencava l'omertà, Alonso Puerta a l'Ajuntament de Madrid, anava a la foguera. Però ben aviat Convergència (i no el PNB) va quedar exclosa d'aquella impunitat. La impunitat només van mantenir-la les esquerres (i el PNB).
Ramon
La primera escletxa d'aquella impunitat va ser el cas del clan Guerra. Però allò no va arribar-nos aquí. Com tampoc no ens hi va arribar la corrupció sense parió del felipisme. De manera que Consellers de Convergència havien de dimitir per coses que potser ni a Finlàndia mentre que, paral·lelament, la corrupció sociata es traduïa en denúncia dels mitjans i jutges que la treien a la llum. Però cap impunitat com la del poder local del PSC.
Ramon
Els immigrants espanyols van dur-nos llurs coses bones (p.ex. el gaspatxo) però també les dolentes (p.ex. Carlos Herrera). La sola realitat de dues comunitats ja trencava el consens nacional sempre previ al consens ètic. Vam intentar corregir-ho per via de la integració. Amb èxit descriptible. Però, vaja, que la classe política és reflex de la societat a la que representa. Som com som i, lliures o no, continuarem per l'estil. Ni n'hauríem de parlar, de corrupció. Ara no toca. Ara toca llibertat.
Ramon
Si la cosa vingués d'un estat respectuós amb la plurinacionalitat, si vingués d'una policia democràtica, si vingués d'una justícia neutral, si vingués d'una premsa professional de la informació, seria altament sospitosa la reiterada "coincidència" de filtracions, detencions i judicis amb moments clau del procés però, vaja, hi hauria excusa. Però òbviament no és el cas. L'única resposta catalana a la guerra bruta hauria de ser fer-los una bona botifarra.
Ramon
I després de tot aquest rotllo que ningú no llegeix perquè sabeu que sóc un plasta... doneu-me plàtans, bestioletes! Introduiu-me'ls ben endins!
Pere
Autonomia espanyola és corrupció, sens dubte. Igual que el processisme, ni més ni menys. El processisme és mentida i censura. El fre per a la independència.
ERO ICV + AGBAR D'ICV, corrupció dels COMUNS I LA COMUNA COLAU
AGBAR es el sistema de corrupció d'ICV, a on tots els totils cobren milionades per no fer res de res. Baltasar, encara no has robat prou, corrupte d'ICV QUE VA TREBALLAR com conseller per forrar AGBAR PER SEMPRE MES?
Narcís ( i sí, n'és curiós que personatges i partits antiindependentistes siguin tant nets/ pulcres .. si sabent-en de casos no els hi passa res .. quins casos d’allò més grossos no en tindran!) ( i no oblidem que el que surt del PP fou per un denunciant seu i .. tot plegat, n’és la punta de l’icebe
Ras i curt: 1. N'és obvi que estat corrupte o amb endolls .. plusos .. furts .. estafes .. fraus .. malbarataments .. ensems amb ses fatxenderies .. permet que els de sota s'enduguin allò que són miques en comparació (sinó de què amb els interventors i organismes no ser a l'aguait!)! i 2. I també n'és obvi que sent lliures/ independents res d'això passaria si no per consciència catalana, sí perquè les lleis serien d'allò més rígides o qui la fes verament ho pagaria ( són diners catalans!)!

envia el comentari