El pastor a qui no li agraden totes les ovelles

"Escolti, senyor bisbe, benvinguda sigui la seva opinió, però si demana disculpes, faci-ho de debò. Sense mitges tintes. Sense por ni orgull"

La polèmica per les declaracions del bisbe Xavier Novell sobre l'homosexualitat té un punt d'impostada i, fins i tot, d'exagerada. Fa pràcticament dues setmanes que dura i que se'n parla, tant en àmbits religiosos, com socials i polítics. Però, si som curosos, cal reconèixer que el bisbe de Solsona -el més jove dels bisbes catalans, amb 48 anys- només va escriure en la seva glossa dominical del 21 de maig: "Jo em pregunto si el fenomen creixent de la confusió en l’orientació sexual de força nois adolescents no serà deguda a que en la cultura occidental, la figura del pare estaria simbòlicament absent, desviada, esvaïda. Fins i tot la virilitat semblaria qüestionada?". 

 

Es feia una pregunta. Res més. És cert que Novell és conegut per ser un prelat de l'ala conservadora de l'Església, i que en d'altres ocasions ha fet manifestacions controvertides sobre diversos temes, però en aquesta ocasió no n'hi havia per tant. I, per suposat, no cal que ningú surti escortat d'enlloc per la simple acció d'haver-se fet una pregunta. Què en queda, llavors, de la lloada llibertat d'expressió? Dit això, pitjor encara ha estat la reacció del bisbe de Solsona, que ha sortit a demanar disculpes sense demanar-les. D'entrada, Novell es disculpa només amb "als pares i mares que s’hagin sentit dolguts", però no es dirigeix en cap moment als milers d'homosexuals que estan en profund desacord amb les seves paraules. 

 

D'altra banda, demana disculpes refermant-se en les seves paraules i avisant -amb to quasi amençador, com si això fes por a algú...- que continurà "presentant sense por la visió cristiana sobre la persona i les conseqüències morals que se’n deriven". Escolti, senyor bisbe, benvinguda sigui la seva opinió -especialment per a aquells que se l'escolten i dipositen en vostè una confiança més basada en la fe que en la raó-, però si demana disculpes, faci-ho de debò. Sense mitges tintes. Sense por ni orgull. I, sobretot, dirigeixi's a aquells a qui ha ofès, i no només a aquells amb els que vostè pot acceptar disculpar-se. 
Comentaris
Spacemen3
Jo crec en la llibertat d'expressió i, tot i que trobo repugnant la insinuació implícita en la pregunta del bisbe (l'homosexualitat com a desorientació i producte d'una debilitat), a més d'absurda (i tots els homosexuals nascuts i crescuts en famílies amb una figura paterna forta i present?), defensaré el seu dret a fer-la. Sense que se l'hagi d'escridassar i declarar persona non grata. Però també defensaré el dret de fer-li veure, des d'una altra posició, l'estupidesa i menyspreu que suposa.
Spacemen3
Evidentment la insinuació implícita en la seva pregunta no té cap base racional ni empírica. És tan arbitrari com si jo ara em preguntés si el fet que determinades persones creguin en entitats etèries i déus no deu ser producte d'alguna malfunció cerebral, o d'algun lleu dèficit intel·lectual que només es manifesta en aquesta esfera de la vida. Ridícul, oi? Però tindria dret a fer-me la pregunta. Com els altres tindrien dret a fer-me veure que és ofensiva, absurda i sense cap sentit. Doncs això!
familia de homes rics
M'encanta que una parella d'homes comprin un ventre de dona esclava, per tenir un nen sense mare pel preu de 90.000 euros. Comprar un nen com qui compra un Ferrari, que bonic i pobre nen, en mans d'aquests capitalistes
Narcís ( millor li seria al Novell parlar d'en Rouco .. d'en Cañizares .. d’en Amigo .. d’en . . . . . . ) ( qui n’és ningú per posar-se pel mig .. un servidor mateix seria del ram de l’aigua abans d” entendrem ‘ amb tantes enfiladores anticatalanes o fatxes o barrudes, tot plegat, malvades!)
Ras i curt: totalment d'acord que: 1. persona quina sigui pot dir la seva així com qui n'és ningú per negar-li aquest dret! i 2. fumi el que vulgui a l'hora d'excusar-se .. qui es delata/ queda malament continua sent ell! PD: ça com lla .. aquest rebombori per part dels no catòlics n'és fora de lloc sinó absurd i si són catòlics vull imaginar no ser un ramat zoològic ( l'ésser humà té raonament i llibertat, aquell per a saber-ne fer bon ús d'aquesta, i aquesta per a poder raonar, reflexionar!)!
XX
L'homosexualitat és una cosa que es fa, no una cosa que s'és. Com que la tendència actual és creure el contrari, doncs tot queda esbiaixat. És com si m'identifiqués amb l'essència autosexual perquè em masturbo sovint, i exigís reconeixement social, drets legals i que ningú pogués parlar públicament de la meva "condició". Mentrestant, els imams catalans fan proselitisme de la pena de mort contra els gais (entre altres cafrades) i ningú es queixa. Estem ben trastocats.
Ja
Ja sabem, XX, que ets un feixista, capaç d'alegrar-se de la mort de nens al Mediterrani. Ara dius que l'homosexualitat es fa. I com es fa? Com ho saps? En què et bases? Millor matar nens, oi? Sobretot si són fosquets o musulmans, oi? Estàs malalt.
XX
@Ja: El lloc dels feixistes i dels fanàtics en general hauria de ser la presó. La mort de nens al Mediterrani em fa basarda i em fa perdre l'esperança en la Humanitat, com me la fa perdre el teu fanatisme i la teva ignorància.
Ara
Ara intenta negar la realitat. Mira, t'ho recordo: en la notícia sobre com els italians van deixar morir ofegats els ocupants d'una pastera, tu i un altre anomenat pep us en vau alegrar i vau felicitar les autoritats italianes. Vau dir alguna cosa com "ja n'hi ha prou de fer el passerell, així ha d'actuar Europa, que els salvin els seus". A veure qui és el fanàtic.
familia heterosexual rica
M'encanta que una parella heterosexual formada per home i dons comprin un ventre de dona esclava, per tenir un nen pel preu de 90.000 euros. Comprar un nen com qui compra un Ferrari, que bonic i pobre nen, en mans d'aquests capitalistes
Joan
A @XX... De quin fanatisme estem parlant? Del que es dedica a perseguí les idees contràries titllant de malalts els que no estan d'acord amb el que jo penso? Ah, amic... Allò de què molts cops us queixeu de l'Església, ara ho esteu fent vosaltres. No és curiós com per anar contra algú que suposadament ha fet això, ens dediquem a fer el mateix en sentit contrari? I aquí qui parla de raó i que els cristians tirem de la fe i aparquem la raó. Siusplau, abans de parlar, estudi de filosofia i antropologia
Elisa
I jo dic en comptes de fer-se preguntes sobres un tema del que es un ignorant, perquè no es fa preguntes sobre els abusos dels capellans als nens? d'això segurament en pot parlar amb cpneixement
Pitxolí (1)
«[El bisbe Novell] Es feia una pregunta. Res més» Crec que no: la persona i el context ens forcen a interpret. la pregunta (és obvi que formalment és una pregunta) com a preg. retòrica. Però una preg. retòr. equival a una asseveració. Certament el bisbe ha fet ús de la llib. d'expres. i ho ha fet de manera indirecta.(la preg. retòr.), però clara.
Pitxolí (2)
No em sembla correcte suggerir que els qui han reaccionat irritadam. -si es vol, agressivam.- a les paraules del bisbe, podrien estar en contra de la seva llib. d'expres. Crec que estan en contra de l'ús que en fan el bisbe i el Papa F. quan amb paraules d'amor a tothom tapen l'estigmatització dels no heteroxesuals.
Marià
XX: Dius "L'homosexualitat és una cosa que es fa, no una cosa que s'és". ¿Podries aportar dades, fins i tot bibliografia, que defensin aquesta opinió (realitat, per a tu)? No faig el graciós, el burleta. Simplement, és un assumpte que considero important i sobre el qual no he aconseguit entendre-m'hi, si bé la impressió que tinc és contrària al que dius. Per això et faig aquesta petició. No tinc cap interès a mantenir una posició equivocada.
Ramon
L'homosexualitat es fa?, l'heterosexualitat es fa?, la bisexualitat es fa?, . Una bona mariscada si tu las fas i, hem convides, jo m'hi apunto i, de pas, m'expliques com es fa la Homo. (Es que cada dia s'han senten de noves que fan riure.)
BédeDéu
D'entrada diré, perquè no es confonguin les meves paraules, que no sóc catòlic ni crec en Déu, però crec que el senyor Novell té dret a dir el que pensa com qualsevol altre mortal. De la mateixa manera, es consideri l'homosexualitat natural o antinatural, un fet biològic o purament cultural (de tot n'hi deu haver), les persones adultes tenen dret a relacionar-se entre elles de manera lliure.
XX
M'explico. És molt senzill. Hom pot ser home o dona, blanc o negre, gran o jove, pigat o morè, alt o baix. També hi ha qui és intel·ligent o qui és curt, etc. I hi ha coses que es fan: jo dic que llegeixo llibres, no que sóc lector. O que miro la tele, no que sóc televident. O que em faig palles, no que sóc un "autosexual". Això de que un home esdevé homosexual quan es tira un altre home és un corrent propagandístic que s'imposà a USA als 70, i que pretenia dissuadir els "curiosos".

envia el comentari