Com garantir la participació

"Per assolir una màxima participació, és essencial que la gent entengui que el referèndum tindrà conseqüències; és a dir, que serà vinculant"

Ara que sembla que som a dies de saber la data i la pregunta del referèndum, malgrat la continuada sordesa del Govern espanyol, no podem dilatar més l'inici de la campanya. Però, com l'hem d'encarar?

 

Molts de nosaltres hem passat la major part dels últims cinc anys lloant les bondats de la nova República catalana. Hem preparat, organitzat, i participat en centenars de conferències i xerrades, llibres i vídeos. Costa una mica pensar què més podem fer per convèncer els que encara no tenen clara la necessitat d'un estat independent.

 

De fet, crec que una de les claus per a guanyar el referèndum —perquè no és suficient votar, hem de guanyar— serà la participació. Una participació contundent que demostri que la majoria pel sí és la voluntat del poble català. I és justament aquí on s'hauria de concentrar una bona quantitat d'energia i temps de campanya. Fer arribar informació sobre el referèndum a tots els racons del país serà un element clau i hauríem de començar ja.

 

Però com podem garantir la participació ‘necessària’? No pot ser acordant una xifra de participació que concedeixi la validesa del referèndum; aquesta seria la pitjor estratègia. No podem ni parlar d'aquesta xifra tramposa. No perquè no es pugui assolir, sinó perquè, en l'ambient rarificat de l'Estat espanyol, establir aquesta mínima participació anima el boicot en lloc de fomentar la participació. Ho reconeix la pròpia Comissió de Venècia, tan venerada per tothom, que, per tant, desaconsella fixar-ne un mínim. Els del No, en lloc d'haver de debatre la qüestió, podrien “participar” quedant-se a casa, i a sobre sumar tots els abstencionistes. Seria injust.

 

Alguns potser pensen que es pot fomentar la participació per decret, com va fer Franco en el referèndum sobre la Ley Orgánica del Estado l'any 1966. Però, malgrat tenir un 100% de participació (ningú va estar malalt aquell dia, ni de viatge), no gaudia de cap legitimitat.

 

La millor manera de fomentar la participació i guanyar la legitimitat en una democràcia, per tant, no és establir un mínim, ni obligar l'assistència, sinó explicar clarament que el referèndum tindrà conseqüències, dotar de totes les garanties la votació en si, facilitar l’accés al vot a tots els electors i debatre a fons les qüestions a votar.

 

Comencem pel final. Hem fet milers i milers de conferències i ponències, anuncis i vídeos, llibres i presentacions per a explicar els avantatges del nou estat, i hem de continuar fent-ho. Ha d'haver-hi també campanya del No, subvencionada pel Govern si cal. Hem de fer debats entre el Sí i el No que arribin a tota la gent. Aquesta és la part òbvia.

 

Segon, tots els electors han de poder votar lliurement. La consellera Borràs va dir fa un any que el Govern implementaria un sistema de vot electrònic per a facilitar el vot tant a la gent que viu a Catalunya com als catalans de l'exterior. I que estaria funcionant ja a finals del juny de 2017 (el mes que ve). Hi ha més de 200.000 catalans a l'estranger. Si visquessin tots al mateix lloc, seria la segona ciutat més gran de Catalunya. No només necessitem un sistema perquè puguin votar amb garanties sinó que hem de poder avisar els potencials votants. El Govern no en té, segons entenc, cap llistat, i, tot i que estan intentant fer un registre, aquest encara té menys de 10.000 persones. Què està fent el Govern perquè els altres 190.000 també puguin exercir el seu dret a vot? Cal una resposta i acció urgentíssimes. Ens han dit durant tres cicles electorals que calia esperar fins a tenir les estructures d'estat. Ara és el moment d'ensenyar-nos-les. La serietat de la resposta ajudarà amb la participació.

 

Tercer, com garantim la votació en si? Utilitzant el cens actual i oficial de l'Idescat, amb els mateixos col·legis electorals que sempre, amb els mateixos sistemes de sempre. Amb una junta electoral independent, i amb observadors imparcials i internacionals. I amb urnes i paperetes com cal. El Govern sap perfectament com organitzar un referèndum. Com més oficialment es fa, més gent hi votarà.

 

Per últim, per assolir una màxima participació, és essencial que la gent entengui que el referèndum tindrà conseqüències; és a dir, que serà vinculant. ‘Vinculant’ vol dir que el resultat del referèndum porta a, està ‘vinculat’ a fer efectiva la voluntat de la majoria. Per tant, tothom ha de saber que, amb un més del 50% dels vots a favor del Sí, es declararà la independència de Catalunya, com bé ho va dir el president Puigdemont al desembre. S'ha de fer palès aquest fet en tota comunicació sobre el referèndum: si guanya el Sí, es farà declaració d'independència; si guanya el No, hi haurà eleccions autonòmiques. No és obligatori votar, però que tothom sàpiga que la manera de tenir una veu en aquesta decisió tan transcendent és amb el vot. Si no votes, no comptes. Si vols comptar, has de votar.

 

De fet, sempre he pensat que tot aquest procés penja de la qüestió de representació, com també ho va fer la independència dels Estats Units. Els catalans volem (si permeteu que m'hi inclogui) sentir-nos escoltats, volem ser representats, i l'Estat espanyol ens ha dit mil vegades que no hi tenim dret. Que malgrat que vam referendar el nou Estatut, ells hi tenen l'última paraula. Que malgrat aprovar lleis al nostre Parlament, ells poden derogar aquestes lleis quan vulguin, gràcies a un Tribunal Constitucional polititzat. Que podem pensar que tenim la llibertat d'expressió i de premsa, però que ells s'han apoderat dels mitjans majoritaris i controlen la resta amb la llei mordassa. En resum, que ells utilitzaran les clavegueres de l'Estat, la policia manipulada, i els titelles del poder per a imposar la seva voluntat. Ens volen muts i a la gàbia. I aquesta barroera manera de silenciar-nos moltes vegades té una reacció contrària en els indecisos. Fins i tot el més ambigu sobre la independència de Catalunya, el més indefinit, el més fart de la corrupció catalana i suspicaç dels poders fàctics locals, no pot aguantar un estat espanyol que li faci callar la veu, que li privi del dret de votar. (Per això, també és tan important que els indepes tractin aquests indefinits amb respecte.)

 

Per això que les nostres mobilitzacions han estat tan multitudinàries. Ningú pot acceptar ser silenciat i ignorat. Si no ens escolten, no existim. Ens hem organitzat des de la societat civil per a exigir la nostra representació i continuarem fins que triem, votant, el nostre futur. Cap altra sortida —ni eleccions autonòmiques ni decrets ni la violència— no pot decidir el futur de Catalunya. O dit positivament: serem la gent de Catalunya que decidirem el nostre futur a les urnes.

 

I és per això que, quan s'obrin els col·legis electorals a finals de setembre (o l'1 d'octubre, tant és), i el nostre Govern i el nostre Parlament ens facilitin el dret real i efectiu de votar sobre el nostre futur, tot demòcrata hi serà. I la participació parlarà per si mateixa.
Comentaris
Eduard
Liz, gràcies per continuar treballant per la independència de Catalunya. Per a mi, com per a tants d'altres, tu hauries de ser la lideressa de l'ANC. Moltes gràcies, i no et rendeixin mai!
MFX
Absoluament d'acord. La fermesa en l'aplicació del resultat és fonamental perquè tant uns com els altres participin de la votació. Si el 9N va tenir una participació del 37% sabent que no era vinculant, imagina't com serà la participació si transmetem (com ja es va fent, a poc a poc, però es va fent) que ho serà.
Androide
Gràcies Liz i endavant Republica
Narcís ( Liz : ni en broma tornis a dir ‘ si permeteu que m'inclogui ' .. tant de bo majoria de catalans fossin una milèssima part de " compatriota " que n'ets tu!) ( molta salut i llarguíssima vida .. Catalunya et necessita, et necessitem .. la vida n’és prou curta .. necessitem la llibertat!)
1. N'és obvi que ens hi necessitem tots ( defora contra nostra .. com s'hi apleguen!)! 2. N'és obvi que l'única ' defensa pròpia ' front país veí amagat en estat .. n'és sortir com un llamp! 3. N'és obvi que no cal fixar xifra .. majoria SÍ i tururut ( o majoria NO i fúme'ns!)! i 4. N'és obvi la importància de la participació ..no ser així n'és fer el joc a nostre botxí ( els ' abstencionistes ' fan munt amb resultat guanyador!)! PD: els NO .. més subvenció que tot un estat al darrere .. quina?
Pitxolí
El govern pot dir «El resultat serà vinculant» (1), però crec que no pot dir «El resultat serà vinculant sigui quina sigui la participació» (2). Per tant si en dir 1. vol dir 2, crec que ens enreda. I si no es podria admetre que continuéssim essent part de l'estat espanyol si hi hagués un 70% de «sí» amb un 80% de participació, crec que no es podria admetre la independència amb un 85% de «sí» i, p. ex., un 25% de participació.
Pepone
Segons la convenció de Venècia, quan es planteja un referèndum d'aquest tipus no hi ha d'haver un mínim de participació. Això és per forçar als del No a votar, si no fos així els del No guanyarien encara que només fossin un 40% ja que els seu abstencionisme se sumaria amb el 15% d'abstencionisme habitual.
Dani
Liz, com ja ha dit algú abans, si us plau no tornis a dir "si permeteu que m'inclogui". Per mi, pots tenir el passaport català número 1. Dit això, et dic la meva opinió: No hi haurà referèndum. No el permetran. L'impediran. Això només pot acabar amb #DUI i declaració activa. I caldrà ser valents. A mi no em tremolaran les cames. Ens veiem allà!
Joan
Totalmente de acuerdo con este articulo. Es vital asegurar que pueden votar los catalanes residents en el exterior.
estr
Mo hi pot haver Dui si hem retrocedit a referèndum. En tot cas noves eleccions amb partits que tene n DUI.al programa.
terrassenc
Completament d'acord. Si el vot no és obligat, l'abstenció és legal i per tant, no pot haver-hi en cap cas participació mínima. Els que voten decideixen, els que no, deleguen.
fjauma
Molt d'acord! Ha de ser vinculant, pero això els comuns no ho entenen massa crec.
participació
Jo crec que una bona part dels del NO aniran a votar per por que guanyi el Sí.
Fenix
Gràcies per aquest article animant a la participació, Liz. Ets un gran actiu d'aquest país nostre (i és clar, teu). Penso qe hauria calgut fer una DUI i després el referèndum. Però en fi, són opinions...
La Generalitat ha de fer campanya NOMES pel refer, MAI per cap opció.
En democràcia, això és tema dels partits. Si els espanyols no volen fer campanya es problema seu. Si la gent va a votar, i hi anirà, ja hem guanyat. No et preocupis per la participació, hi serà segur més del 50% pero nomes si el refe és vinculant. El problema serà si l'Estat impedeix fisicament votar, retirant abans les urnes pe, tenim un Plan B per això? Podrem votar els catalans a l'exterior? El Govern està fent els deures? Ho sabrem al setembre.
Pepo
Dona, potser la comunitat de catalans a l´exterior pot passar per ser la 6ª ciutat de CAT no pas la 2ª. Parles d ´estructures d´estat, permet que faci uns ha ha ha! el més calent és a l´aigüera. Dius ni marcar %, d´acord. Parles dels ambigus i n´estic fart dels que ho són des d´un partit, sort que els seus votants faran costat al vessant democràtic del Poble de CAT. Ara aquests Comuns diuen que hi aniran però que no el consideren vinculant, són uns bojos. Votarem i guanyarem la llibertat.
Pepo
Cert, el Govern no pot demanar cap opció només la participació. Els partits s´en fan càrrec. Per cert el PP ja fa campanya pel NO, barroera, però fa campanya. Falten PSOE i Ciudad-anos, perquè em resulta molt complicat fer-me a la idea de com defensaran el NO els Comuns i Podemos, que és lícit, però no hi sé veure arguments. ERC, PDeCAT, CUP, DC, MES i Esquerres per la Independència, ja han engegat la campanya del SÍ. La participació passarà segur del 65% i el SÍ + del 55%. Independència!!!
federalista
si home si yankee liz et pots incluir com a catalana indepre, lo mateix que el moro aquest que escriu al mon digital el tayek no se que i xinesos indepres i negrets indepres tots sou catalans, mare meua que facil es ser catala si caigues un ovni a cataluña de altre sistema estelar ,en dir hola catalans i mes si els alienigenes diuen si al pruses sense saber res apa ja son catalans ja tenim xarnegos catalans moros catalans yankes catalans xinesos i negrets catalans i ara alienigenes catalans
Anna Armendares
Jo demanaria al federalista que es fes un estudi d´ADN i potser tindria sorpreses, vaja, no sigui que tens sang d´un "moro" o d´un "negre" que el rebesavi tenia d´esclau. Aquest troll sembla fill dels que van engegar la teoria nazi de la puresa de la rassa. Quina vergonya que es consideri catalá.
Antoni
Federalista tens tot el dret a manifestar la teva ideologia però, si us plau, sigues més respectuós, no cal ridiculitzar i/o menystenir per raó d'ètnia, pensament polític o religió. És més, exigeixo aquesta correcció cívica.
federalista
sembla increible que el antoni i altres es posin tan guays defenent negrets o moros, i quan desde aci nazis adoctrinats amics seus insultan i humillan lo que ells diuen espanyols o castellans que tinc entes que som de la mateixa etnia es mes m'atreveria a dir que molts dels que insultan els seus pares avis i cosins son castellans o espanyols, aleshores no digin res be si endavant fora espanyols fora ocupants, es molt curios com la mente adoctrinada es poc neutral en els fets, be com goebbels.

envia el comentari