L'excavadora republicana

"Avui el Coll del Moro, a Gandesa, ha passat de ser un recordatori construït per enaltir el general Franco a un prometedor jaciment arqueològic de la cultura íbera"

Les fotos de Jordi Borràs han immortalitzat una excavadora que ha fet història. Uns simples operaris -desapassionadament, professionalment- han acostat una mica més aquesta societat cap a la normalitat democràtica. Avui el Coll del Moro, a Gandesa, ha passat de ser un recordatori construït per enaltir el general Franco a un prometedor jaciment arqueològic de la cultura íbera. L'excavadora ha acabat, amb un parell de cops de pala, amb la impunitat que van consagrar els pactes de la transició. El Coll del Moro és la Catalunya del futur, la que pren decisions lliure de peatges.

 

Però per fer net d'aquest monument a la nostàlgia franquista ha calgut prendre decisions i afrontar, de cara, una decisió que sempre es podia ajornar amb alguna excusa dilatòria o qualsevol subterfugi burocràtic. En aquest sentit -a l'alcalde el que és de l'alcalde- ha tingut un paper essencial Carles Luz, al capdavant de l'Ajuntament de Gandesa pel PDeCAT i un dels polítics que millor representa la projecció cap al futur d'aquest partit. Inevitablement, l'actitud de Luz contrasta fortament amb el revers de Ferran Bel, l'alcalde de Tortosa que manté un cada cop més solitari monòlit franquista al bell mig de l'Ebre.

 

Ara el símbol ha passat a ser l'excavadora de Gandesa. Una eina democràtica, republicana i cívica que ha demostrar que aquesta societat té dret a decidir i prou determinació per fer-ho.
Comentaris
Luis Argos
Quan vindrà l'excavadora que s'emporti aquesta constitucio franquista, golpista i genocida dels catalans ? Franco o la seva constitucio, un referendum de vergonya, una estafa franquista, i continuem amb el regim il.legal, golpista i anticonstitucional del FRanco, el Fraga y 8 miserables pocavergonyes que van fer aquesta copia de los PRINCIPIOS FUNDAMENTOS DEL MOVIMIENTO TERRORISTA DE FRANCO
Shark
Una de les condicions per a que Catalunya assumeixi part del deute espanyol ha de ser el derrocament del Valle de los Caídos i que s'hi faci un abocador d'escombraries. O deixen enrera l'orgull supremacista feixista, o ni cinc. Feixisme o menjar, que triïn.
Narcís ( Bourbons .. Franco .. . . . de debò no seran sos ciutadans, de debò no seran sos espanyols, de debò no seran àdhuc traïdors, renegats, desagraïts així com feixistes amagats en el mot esquerra o centreesquerra, tot plegat, desenrotlladors de nació aliena a la nostra?)
Verament país veí/ espanya no té res a veure amb Catalunya, ço és, sa manera de ser, de fer i d'actuar n'és de barriada així cap mena de vergonya, de pudor, d' .. honor! PD: quant més hi hem fet ( malgrat tot ) per a aquest estat, més hi hem perdut! quant més nets/ sans i dialoguem, més se'ns befen àdhuc falten! quant més raonables i pacífics, més macarrons s'hi fan!
Els dos pares catalans de la Constitució
Hi ha set pares de la CE. Dos d'ells catalans. 1. Miquel Roca i Junyent part del "Pacte Democràtic per Catalunya" (CDC, el Partit Socialista de Catalunya-Reagrupament, Esquerra Democràtica de Catalunya (EDC), Front Nacional de Catalunya (FNC) i independents). 2. Jordi Solé Tura pel PSUC (PCE). El que vegi en aquests partits una colla de feixistes és que només es fixa a CDC.

envia el comentari