Ningú sap res

"No sabem què farem, ni què faran, ni com es camina a partir de negar l’Estat de Dret on hem viscut fins ara per construir-ne un de nou"

Potser la sinceritat ens convindria. Reconèixer que no tenim ni idea de com acaba això. Que si depèn dels dirigents, d’una banda i de l’altra no fan gaire més que parlar i esperar que els d’enfront facin una errada de les que es veuen de lluny, més o menys als voltants de Brussel·les. I que si depèn de nosaltres, és també una incògnita saber si seran més les persones prudents, o les covardes, o les valentes, o les temeràries, i quina conducta es pot fer equivaldre amb tots aquests adjectius.

 

No tenim ni idea del que en el fons de l’ànima pensen quan ens veuen des de fora parlant d’un acte democràtic que s’ha d’imposar contra la llei vigent, ni com es fa en un context de país europeu per saltar d’una legalitat a altra sense que et diguin que t’has jugat en fer-ho el carnet d’entrada a la Unió. No sabem tampoc si és cert que hi ha uns quants països disposats a jugar contra la Unió, si aquesta nega la legitimitat al procés, ni tant sols si és prou que vulguin fer d’aquest trosset d’Europa un experiment de país “low cost” finançant la secessió a canvi de tampoc sabem què a retornar en un temps igualment incert.

 

No sabem què farem, ni què faran, ni com es camina a partir de negar l’Estat de Dret on hem viscut fins ara per construir-ne un de nou, ni com s’impedeix caminar en aquest sentit sense recórrer a ficar algú a la garjola (perquè algú hi haurà en algun lloc del taulell amb ganes d’entrar-hi per sentiment o per vanitat o per totes dues coses). Sí, ja sé que la raó per negar-se a estar més temps a Espanya és dir que no és Estat de Dret, malgrat que faci el mateix que faria Alemanya, Itàlia França o els Estats Units en una situació semblant, ni que sigui aquest fer diferent dels del Regne Unit o el Canadà, escollint cada bàndol els exemples que millor li venen per exemplificar el seu cas.

 

No sabem què ha de passar, però el temps s’acaba. Ni si el que succeirà serà un altre un 9N, ni ningú sembla capaç de tirar enrere, ni l’àmbit internacional es pronuncia, ni les xiulades al camps de futbol semblen més grans o més coherents (que més volen els bascos després de tenir tots els diners i ara una mica més?) No hauríem d’haver arribat aquí, ho sap tothom. O tothom menys aquells que treuen benefici a l’enrenou i la disputa. I aquests, qui són? Estan amb la gent? Parlen de nosaltres o senzillament són la benzina de coses com això que escric jo, com el que escriu tanta altra gent desconcertada?
Comentaris
Marçal
Compte, Montserrat! A qui beneficia tots aquest cacau (per ara) és al PP, que segueix governant l'estat malgrat els interminables casos de corrupció que li esclaten,i que li permet al seu president afirmar que "No es pot dir que a ESP hi hagi corrupció". Per ara no beneficia als catalans (indepes o no), ni als partits que la volen (mira CiU).
terrassenc
Mentalitat autonomista al 100%. Parla de 'negar l'Estat de dret' i no cau en què en aquest 'dret' Catalunya no existeix, no és ni Nació. Als juristes els hi costa molt entendre que les lleis injustes no s'han de complir i que tots els pobles tenen dret a l'autodeterminació. Es cura amb l'exercici de la Llibertat.
Narcís c) ' algú del taulell ' entrar-hi a la garjola .. quan no n'és algú que sí els " subjectats/ subordinats/ subjugats, anihilats i atracats? d) comparar estat primitiu, covard i sanguinari amb els assenyalats .. no comment! i e) amb persones com vós Catalunya no existiria , els Catalans tampo
Mai per mai m'ha agradat ' personalitzar ', però : a) comparar dirigents catalans amb ídem espanyols .. n'és tractar d'enganyar ( o, per ventura, els MHPs Mas i Puigdemont no han tractat defugir ser on som parlant amb l'espanyol qui ho provocà?)! b) espanya, estat de dret ( no mereix majúscula!) .. quan mateix PP digué " tractat quin fos de Catalunya amb l'estat no fou signat per nosaltres així no el respectarem/ acomplirem "?
Jordi T
A veure. El vostre texte resulta molt i molt criptic. Que la xiulada és una falta de respecte? Home, doncs sí. Que no ajuda a la concòrdia entre Catalunya i Espanya? També. Però vostè no ho explica tot. Per exemple, que als estadis es requisen estelades. Quina mena de fonament juridic pot tenri requisar banderes de l' afició. Es que potser l' estelada és apologia de la violencia. Sisplau. Estm parlant de llibertat d' expressio. En aquestes condicions expressar enuig xiulant un himne es lo minim
Cervera
Increïble, sempre justificant les actuacions de l'Estat, sempre intentant guardar una equidistància que fa riure. Amb els teus articles et desprestigies cada dia.
Zas
Tot molt teòric; pot ser massa.
RHC
Avui sen menys espesa que normalment ets, expreses una convicció al meu parer errónia. Que et fa pensar que l'Estat espanyol es un Estat de dret? El que faci lleis en contra dels seus governats? El que no reconeix el seu franquisme latent? El que s'imposa sobre una part del seu territori , que no deixa a la majoria de la gent que li va donar un mandat democràtic per enllestir el seu camí cap la seva realització col·lectiva i nacional? Un estat que no deixa votar el nostre alliberament?
Caminante no hay camino
se hace camino al andar.
Jaume Vives
Si no tens idea de res , segons tu mateixa, doncs no diguis res fins que tinguis alguna idea. Ah , i de la resta n'opinis si tenen o no d'idees.
Incredula
Sempre volent estar aquí i alla. Sempre fent comentaris ambigus. Montse, has de prendre partit... no jugues com a catalana de pro. Ho sento però no m'agrada el teu escrit. Només vols ficar-hi cullerada i q et llegeixin però no aportes res ni de nou ni d'esperançador: per això no cal que escriguis; s'ha de fer en positiu.
federalista
be una jurista dient veritats legals, a uns fanatics adoctrinats, que no entenen que es un estat de dret, aixo se sap al promer trimestre de qualsevol facultat roina de dret, pero aquest ramat fanatic i adoctriant fins la nausea, en sort en te la eso, i lo poquet que sap de dret ho tergiversa amb el seu fanatisme, no perdas el temps amb rucs nebrera, no val per res.
Món real
Vostè haurà viscut en un Estat de dret, senyora Nebreda, però la majoria dels catalans no. O es pensa que la gent surt al carrer per caprici. Obri la finestra i miri el món real.
Jesús Pérez
Mira Montse, més incerteses q tenim ara dubto que en tinguem. Fins ara, depenem d'un Estat que ha begut tota la sang a CAT, que ens ha presentat devant de la resta de l'Estat com vampirs insaciables i q si demà decideix no pagar a les farmàcies catalanes, tenim el problema aquí. Exemples darrers varis...Aeroport, suspensió de 2 trams ja licitats dl Corredor Mediterrani, etc Tenim també una interesant col·lecció de NO A TOT el q proposa el govern català (referèndum, lleis de pobresa) Diem prou?
Tot correcte
Feia un parell de mesos que no llegia l'autora. Faig bé. La propera ja quatre mesos....
MAG Arts - Ceret
has passat de fer pena a fer riure , Montserrat com ho fas per viure amb tanta hipocresia ?
Marc
"ningú sap res": és ininte?ligible. Sembla una pregunta. Suposem que ha de dir "ningú no sap res"
Yo soy la ley
Dius: “malgrat que faci el mateix que faria Alemanya, Itàlia França o els Estats Units en una situació semblant”. Estàs segura d’això?. Es comportarien exactament de la mateixa manera que l’estat espanyol si una part significativa d’un grup nacional (posem 70%) demanés un referèndum d’autodeterminació? Permetem que ho dubti. No crec que, en la seva gran majoria, els governants i jutges d’aquests països tinguin tanta poca vergonya i manca de dignitat com els d'aquí.
Yo soy la ley
De la mateixa manera que força bruta no vol dir veritat, llei en brut no vol dir democràcia.
Marc
Nebrera as usual
Ningú apreta als seus ciudadans
en el primer món occidental com ho fan ells. Per aixó Baviera no es separarà mai i només el 2% hi estar a favor. També es questió de graduació. Si hem de dir veritats diguem les totes.
Desfeta
Poder Alemanya, França, Itàlia, USA fan pressupostos d'infraestructures racionals, no condicionats per interessos politics, ni economics , poder son estats inclussius per a tothom (Endesa antes Alemana que Catalana..) i no exclouen , poder a la jacobina França seria possible un President català... ens exclouen , no volen pactar res, només ens queda alliberar-nos o sotmetren's. Sembla que molts prefereixen lo segón. No hi ha tercera via, Rajoy ho va dir als del Cercle d'Economia
Anna
Sra. Nebrera, desconeixo si vostè s'entreté a llegir els comentaris dels seus articles, però aquí li fair arribar el meu per si tinc sort i li arriba a les mans. Possiblement no sigui legal d'acord a la legislació espanyola i no dubto que al seu moment, molta gent va votar sí a la constitució), però els més joves dels que van votar ara tenen més de 58 anys. I si tornem a la llei estricta, la que només poden canviar les majories, ni vostè ni jo tindríem dret de vot. No val la pena tenir por.
ona
Montserrat: haguera parlat igual just abans de l'il.legalitat que van perpretar les feministes quan es revolucionaren per conquerir els nostres drets com a dones? És legítim que prefereixi seguir formant part d'espanya, pels motius que sigui, el que no ho sembla tant és fer veure que les coses hauríen d'estar més clares i el camí ser mes planell. Les feministes tret dels drets que creien que eren seus no tenien massa més certeses.
Comptat i debatut
No sabem com acabarà, cert. Però sí que sabem que en ple segle XXI i en una Europa necessitada d'enfortir els principis democràtics en què es fonamenta, la qüestió catalana no pot tenir altre eixida que no sigui la que decideixi el poble català en referèndum. És així de senzill. I és el que, comptat i debatut, prevaldrà.
Francesc
A la vida hi ha moltes incògnites. A mi em ve de gust desvetllar les que planteges perquè el que hi ha ni m'agrada ni li veig futur. Per això vull tirar endavant perquè el que no és una incògnita és com quedarem si no tirem endavant.
Ganxet
No sabem què passaria però si que sabem perfectament que passarà si seguim dins d'Espanya. Suposo que a vostè, que no li hauria importat fer carrera dins del PP (ja ho va intentar), ja li va bé seguir com hem estat sempre. D'altra banda, sembla difícil trobar un país democràtic que governi en contra de una part important de la seva població com ha fet Espanya històricament.
Pitxolí
«...malgrat que [Espanya] faci el mateix que faria Alemanya, Itàlia França o els Estats Units en una situació semblant,» La sra. Nebrera no diu que Alemanya, Itàlia o els Estats Units no haurien arribat mai a una situació semblant (O tenen mecanismes per a evitar-la respectant les minories o, si es presentés el conflicte, el resoldrien diferentment). Li dono la raó, en canvi, quant a França, mestra d'Espanya en aquests assumptes.
Catport
Senyora Nebrera... Perdoni però... Cada dia escriu vostè pitjor... I no ho dic per la seva opinió, sinó per com la diu.
Ramonet
Expepera.Diu saber què faria Alemanya si milions d'habitants de Baviera sortissin al carrer cada any demanant la independència i no és veritat.A Baviera no arriva a l'1 per cent la gent que volen un referèndum.
Irene
Si.... es terrible quan et treuen la seguretat, quan s'esfonsa tot el teu món, quan perds la feina, quan la polícia que has estat pagant per ordre de polítics de dretes et fan fora com si fossis un delinqüent a la vegada que els polítics que hauríen de fer el que prometen en els seus programes electorals, quan han estat escollits, s'enriuen a la teva cara mentre et fiquen les mans a les butxaques i t'insulten. Patipasiempre que en deus treure profit. VCSI //*//
Anna Armendares
Miri senyora, fer un salt a la sobirania potser no es per a tothom. No tothom vol ser lliure. Vosté ho reconeix i es d`agrair. Pero som molts els qui tenim ansies de llibertat, de ser nosaltres sense que ens diguin des de Madrid qui som, que som i que hem de sentir. Vosté podrá ser espanyola sempre que ho desitji, pero deixi als altres viure d´una manera que haurem escollit.
Nuria de Mexic
Quan Mèxic es va alliberar d`Espanya ningu podia saber que passaria. Hi va haver de tot: coses bones i coses dolentes. Pero l`esser humá te dret a tenir projectes, a voler millorar el present, a fer si cal actes heroics perseguint una utopia, a tenir il.lusions sense esperar grans recompenses. Quina llàstima vosté que estigui tan aburrida i decebuda de la vida. O que nomes li agradi guanyar i fer coses segures. Es perd una pila d`emocions i reptes que donen sentit a la vida. Vinga, animis ¡¡
Marc
Ningú sap res, i la Nebrera encara menys.

envia el comentari