La cançoneta masclista de 13 Reasons Why

"El que hauria hagut de dir la sèrie als adolescents, noies i nois, és que no es deixin maltractar. A les persones dèbils no se les ha de protegir sinó que se les ha d’ensenyar a ser fortes"

13 Reasons Why, la sèrie de Netflix del moment, va d’una adolescent que s’acaba de suïcidar i que ha deixat unes cintes de casset explicant els seus motius a tretze persones implicades en la seva tràgica decisió. És bona per diversos motius. La història està molt ben narrada, barrejant el passat i el present amb creativitat i introduint escenes imaginades sobre allò que hauria pogut ser i no ha estat. La noia i el noi que interpreten els dos protagonistes estan espatarrants. El personatge maculí, a més, aprèn lliçons que tenen gran valor, com ara que no només compta el que som sinó també el que fem i que quan les teves pors decideixen per tu sempre acabes pagant un preu més alt del que hauries pagat per actuar amb valentia. 

 

El defecte de la sèrie és el seu missatge vertebral, la moralina que fa ressonar. Volent denunciar el masclisme de la nostra societat a través del bullying sexual patit per la protagonista, el que la sèrie acaba dient és que les dones són fràgils i que cal protegir-les. El propi creador, Brian Yorkey, es deixa en evidència quan diu que 13 Reasons Why va sobre “la manera en què eduquem els nostres nens per convertir-los en homes i la manera com tractem les nenes i les dones en la nostra cultura”. És a dir, que és només als nens a qui cal educar millor per poder superar les actituds masclistes. Les dones no tenen res a millorar, només han de romandre en el seu altar de vidre i esperar que la societat fabriqui cavallers dignes. Aquest és el gran problema del neofeminisme, que menysprea la dona i la seva capacitat per a defensar-se del mal des de la fortalesa i la llibertat.  

 

La sèrie acaba culpant molta gent del suïcidi de la noieta però no a ella, que en realitat és la màxima responsable de la situació límit a la qual arriba. Tot el que li passa, fins i tot la cosa més bèstia, és producte de la seva fragilitat. I per això el que hauria hagut de dir la sèrie als adolescents, noies i nois, és que no es deixin maltractar. A les persones dèbils no se les ha de protegir sinó que se les ha d’ensenyar a ser fortes, i amb les dones febles que està cultivant el feminisme modern mai no tindrem una societat igualitària.




Comentaris
Vaja
Vaja, que la noia mereix morir perquè és una bleda. I prohibit ajudar mai ningú, la defensa només pot ser individual, que cadascú s'espavili. I si és un noi qui es suïcida, s'ho mereix encara més.
lli
Si són fortes però depenen de tios amb força bruta ho tenen malament. Cal que les dones desenvolupin intel.ligència: Qué és ser fort?
Una serie que critica el masclisme també és criticada, sembla que no hi ha res prou perfecte per al feminisme. Potser per això les feministes fan tants pocs amics, i les relacions de parella els duren 2 telenotícies.
Narcís ( de canals de pagament .. de canals amb sèries ' juvenils ' .. de pel•lícules que no ajuden a madurar el jovent tot informant-los de la vida real així trampes o fraus i estafes d’entitats, de funcionaris que hi han de donar fe àdhuc mateixa Administració .. passo!)
Ja n'hi ha prou de fer ' negoci ' amb mots com ' feminisme i masclisme ' ( som l'any 2017!) .. allò que hi ha són persones malvades de gènere quin fos àdhuc moltes que semblen les malvades per vessar-hi sang/ matar són qui han estat víctimes al llarg del temps i fora mida! PD: a la mateixa espanya hi ha un índex de suïcidi de por ( i no es dóna informació .. ni se'n parla !) i .. 3/4 parts són d'homes ( per què passa? què ha passat? com ha arribat aquesta decisió?
Joan
De debò aquesta sèrie la trobeu tant bona? Jo veig que és pesada, plena de tòpics, frases i sobretot imatges que volen ser trascendents, el "protagonista masculí" sense cap altra expressió que el de gravetat (per semblar més trascendent encara)...
Astrid, he vist un vídeo teu a Youtube
I ho explica tot. Es titula "Astrid Bierge pedagoga de 1º de plastilina". T'has explicat i m'ha convençut el títol del vídeo.

envia el comentari