El castellà dels catalans

"El castellà és la barrera que no deixa créixer la majoria social, també plena de matisos, que aspira a la independència"

Era impossible mantenir més temps en secret la “llei de desconnexió”, que és un sobrenom ben trist —ni tan sols astut— per a un guió d’independència. Sigui el primer o l’últim esborrany, està ple de coses interessants i d’altres preocupants, poc homologables en l’entorn democràtic europeu. És evident que hi ha moltes mesures pensades segurament per a una lògica de setge, a curt termini: la mare de totes les batalles no deixa gaire marge per a la ingenuïtat, sinó per a l’excepcionalitat. A un estat de setge per una banda només es pot respondre amb un estat de setge per l’altra, i que Déu i el Diable ens agafin confessats.

 

Però més enllà dels preparatius del xoc de trens, hi ha una qüestió de fons que és justament el moll de l’os de tot plegat. El castellà. La llengua familiar, personal, de la meitat dels catalans, amb tota una immensa gamma de matisos, els que tenen arrels a totes les terres de les Espanyes i els que han vingut des de les Amèriques. I la llengua “funcional” dels que es pensaven que emigraven a Espanya, com els magribins, i s’han trobat que això de Catalunya no és ben bé el que esperaven i tampoc no tenen massa clar, en general, què fan aquí, ni lingüísticament ni culturalment.

 

El castellà és la barrera que no deixa créixer la majoria social, també plena de matisos, que aspira a la independència.

 

La solució clàssica, la que apareix a l’esborrany oportunament esbombat perquè Rajoy pugui embolicar-se en la bandera quan se li ha embolicat la placidesa política que somiava, és la fàcil. La que no emprenya els catalanistes de sempre ni els col·lectius contraris a qualsevol forma de bilingüisme. El català, única llengua oficial. I per al castellà, un estatus de llengua reconeguda, amb certes garanties d’ús.

 

I aquí està la barrera, la que no permet que la independència traspassi els dos milions i escaig de partidaris, el cinquanta per cent de la societat, amb prou feines. No és només la llengua, per suposat, sinó la manera d’afavorir que pugin al vaixell sense que hagin de renunciar al que són i amb totes les garanties de què seran sempre catalans de primera. Jo, si fos d’ells, també m’ho pensaria i no ho acabaria de veure clar.

 

Com es fa això? Dificilíssim, sens dubte. A base de talibanismes i essencialismes, segur que no. A base de renunciar a la catalanitat, tampoc, perquè justament és el factor comú que ens pot reunir a tots en el futur i donar-nos la força necessària per construir un país realment nou enmig d’unes dificultats i tensions enormes.

 

El castellà dels catalans és una cosa i les polítiques de supremacia del castellà dictades des de Madrid en són una altra. El nacionalisme espanyol és genèticament incapaç d’entendre un país amb diverses llengües i cultures, això està claríssim. I continuarà atrapat en aquesta visió franquista i imperial pels segles dels segles, perquè els és molt còmoda i els proporciona una mena de plaer onanista. La Catalunya del futur ha de caure en els mateixos errors? No pot imaginar solucions millors, que impulsin intel·ligentment el català i que acullin generosament un castellà no viciat d’espanyolisme?

 

El dia que sapiguem trencar aquesta barrera, amb tota la valentia, visió de futur i generositat que això exigeix, Catalunya començarà a desenganxar-se realment d’Espanya i naixerà una majoria social aclaparadora i indiscutible. La d’ara no ho és encara, no ens enganyem. El camí per eixamplar aquesta majoria està aquí, a la vista de tothom, amb totes les dificultats del món per totes les bandes, però també amb extraordinàries promeses de futur… Si sabem trobar la clau per ser, de veritat, un únic país amb una gran llengua que sàpiga aprofitar les virtuts de l’altra gran llengua que, deixant de banda les imposicions i ofenses, també podem fer nostra. Perquè ja ho és.
Comentaris
Arizona
Un article interessant. El tema de la llengua no està prou treballat. És evident q cadascú parla el que vol a casa seva i q una república catalana de cap manera prohibiria això. Oficialment el català necessita protecció. Com gestionar-ho , que ningú es senti exclòs i tingui accés a aprendre català de manera gratuïta?
Narcís ( renoi, com pot dir això .. què compon llengua oficial ensems amb llur parèntesi d’implantació com a tal amb res i, menys encara, voler seguir dessota estat que ens hi vol anihilats com comunitat nacional?) ( serà que ‘ españoles por el mundo ‘ .. no són contents!)
Totalment en contra .. som catalans perquè som a Catalunya, i vull pensar que d'altres són catalans perquè estimen Catalunya que no pas per treure-hi profit i alhora maltractar-la, escarnir-la i insultar-la àdhuc befar-se'n ( per ventura, vós està dient que nostres veïns/ ciutadans/ conciutadans i, per què no, compatriotes, són coercitius .. ens amenacen .. són xantatgistes .. no són ' legals ' així dignes, decents que sí capaços de fe'ns-e aquest ' tort '?) ! PD: el català no n'és el problema!
Dones validesa a El Pais?
Tota la teva parrafada sols val si dones per bo el document que el PP ha filtrat a El Pais i que el govern català s'ha apressat a desmentir. Potser és que tens una agenda que ens vols colar?
Pròrroga
És clar que el català ha de ser finalment la llengua oficial de Catalunya, exigible a tot quisqui que vulgui aterrar a casa nostra, però pel fet que estem on estem, el castellà ha de tenir cooficialitat durant 25 o 30 anys.
Vomitiu
És l'enèsim espanyolista que ens ve a dir que per ser lliures hem de sacrificar la llengua i consolidar socialment la imposada. Per què collons vull la independència si és per tenir un país espanyolitzat? Fins als pebrots d'aquests fariseus! Un altre deixeble de l'infumable Voltas. El castellà dels catalans és exactament el resultat de les polítiques de supremacisme de Madrid. Una mica d'història, home!
5 anys
La llengua oficial de Catalunya és el català. L'ensenyament,definitivament serà en català. A l'administració serà l'idioma oficial, amb una PRÒRROGA com a molt de 5 anys. En aquest temps s'establiran els mecanismes necessaris i gratuïts per tal que tothom pugui conèixer i desenvolupar la vida qüotidiana en aquest idioma. A casa seva tothom és lliure de parlar el que millor el convingui. Ningú ens tornarà a exigir el castellà com obligatori. Cal anar canviant el xip , donar les eines per a fer-h
Doncs
Precisament el intentar assimilar el català com a la teva llengua podria ser un signe de lluitar contra aquest tardofranquisme que fa 35 anys que dura si més no, no oposar-s'hi com fa el garrulerio unionista del cinturó industrial, originaris de l'explotació i la fam que els va fer passar el franquisme.
Josep Pagès i Canaleta de CARDEDEU
SER CATALÀ I PARLAR EN CASTELLÀ ES SER IDIOTA .Qui vol perjudicar imolt la LLENGUA CATALANA Son E.R.C.y EL PDECAT .Que diuen que volem UNA CATALUNYA INDEPENDENT Per fer OFICIAL LA LLENGUA ESPAÑOLA =CASTELLANA .EL BILINGÜISME que tan defensen alguns CATALANS RENEGATS Entre els el Conseller de Cultura ES LA SENTENCIA DE MORT DE LA NOSTRA LLENGUA .JO SÓC CATALÀ El Castellà no el No es dels Catalans es dels Espanyols .SÚMATE NO SON CATALANS NO SON NOSTRES Son ANTI-CATALANS
AMGF
La problemàtica social i nacional de la llengua catalana no pot ser abordada des d'anàlisis tàctics de curta volada com ho fa aquí l'articulista. Per sort el darwinisme social que inspira moltes polítiques imperials i no democràtiques del Reino no té cap recorregut entre els catalans, i la manca de rigor en no debatre serenament i democràticament aquesta problemàtica mostra que encara ens queden vacil·lacions i dubtes sobre nosaltres mateixos.
AMGF
Cal revertir la por en defensar obertament el nostre patrimoni cultural, del qual la llengua catalana amb diferència és el principal actiu, en dos fronts d'acció immediata i urgent: el primer exigint als nostres dirigents coherència en el compromís amb la nostra identitat i cultura; el segon aprofitar el cabal de coneixements dels nostres experts, doncs Catalunya ben segur és el país en més lingüistes per miler d'habitants, i a partir del coneixement proposar als ciutadans un gran pacte nacional
Josep Pagès i Canaleta de Cardedeu
Manifest DEL GRUP KOINE ,,250 lINGÜISTES CATALANS Reclamen que només el CATALÀ sigui LLengua Unica Oficial ....ELS Firmats ataquen el BILINGÜISME PERQUÈ " LEGITIMA "Subordinar " Una LLengua a un altra " en aquet cas la Castellanaguanyai perd la Catalna .Acusen el Franquisme d´usar els Trens de la immigració cap a Catalunyaper " Colonitzar amb el Castellà ARA Tambe la estan espanyolitzat Súmate i altres EL CATALÀ CORRA PERILL DE DESAPAREIXER PER SEMPRE
Joan EM
Un article fruit del desconeixement sobre el treball dels especialistes en temes de sociolingüística, política lingüística i dret lingüístic. No li doneu importància a unes conclusions que no pot demostrar (com és que el no suport dels castellanoparlants a l'Estat català es degui a motius lingüístics, o que en una Catalunya independent no hi ha espanyolistes autòctons, com SCC, C's o corporacions com el grup Godó i d'altres).
Potser l'articulista l'encerta o potser no, si l'encerta, tot anirà bé, però si no, senzillament ens carregarem la cultura catalana en pocs anys. No troba que hi ha molt en risc com per agafar-ho tant a la lleugera?
RECORDEU
""LO DEJO TODO ATADO Y BIEN ATADO", el testament de la "Paca" el somni dels fatxes fet realitat,fins el proper referendum ni un pas enrere tots junts per la llibertat VISCA LA TERRA
ELISENDA DE MONCADA
Que la llengua castellana,ja es nostra? POTSER PER TU SI, PER MI, NO, LA CONSIDERO UNA LLENGUA ESTRANGERA, molt mes que el ANGLÈS O QUALSEVOL ALTRE LLENGUA,FORÀNEA, les quals, les vaig a prendre, voluntariament i mentres ho feia ,sempre en va ser ensenyades, de males maneres ,ni volguen, eliminar la meva,EL CATALÀ, UNICA LLENGUA OFICIAL A CATALUNYA, els castellano-parlans, podran fer us del castellà, però TINDRAN L'OBLIGACIO DE SABER CATALÀ,,com s'ha fet amb nosaltres amb el castellà, .
ELISENDA DE MONCADA
SEGUEIXO: COM S'HA FET AMB NOSALTRES AMB EL CASTELLÀ, sI era bo per nosaltres serà bo per ells oi? a mes a mes , si fan us del castellà EN CAP MOMENT SERAN INSULTATS, HUMILIATS I MULTATS, COM HA PASSAT A CASA NOSTRA, MES D'UN COP,prenem exemple dels païssos nòrdics : ET POTS EXPRESAR EN ÀNGLES,(VA MOLT BE PER ELS TURISTES) PERÒ SI HI VIUS ,TENS L'OBLIGACIÒ DE SABER LA LLENGUA ,PROPIA DEL PAIS,( NORUEC, SUEC, FINES---ETC) AIXÒ PASA EN QUALSEVOL LLOC DEL MÒN OI?
Marcelramon
Tinc familiars de tercera generació a França, hi varen anar els avis de joves a treballar, només el avis parlen castellà entre ells, els seus fills i els fills dels seus fills, parlen francès, i no passa res, a Catalunya la llengua oficial te de ser el català, i totes les altres tenen d'estar permeses i protegides, mai més ningú a Catalunya, t'ha d'obligar a parlar un altre llengua que no sigui la oficial, si ho fan altres Estats, perquè no ho podem fer aqui?.
Josep Pagès i Canaleta de CARDEDEU
ES VERITAT EL CASTELLÀ Duran més de 40 ANYS va ser la LLengua dels Catalans "Pero a la Força " Tenien la Puta Dictadura de un Militar Espanyol...Francisco Franco Bahamonte 40 ANYS VA ESTA PROHIBIDA LA NOSTRA LLENGUA CATALANA yencaraesta PROHIBIDA AL CONGRES DELS DIPUTATS DE MADRID Ja coses que no poden canviar ni tocar TORTOSA UN MANDA EL PDECAT SON FRANQUISTES Protejen un Monumento de FRANCO Fatxes Feixistes TOT EN CATALÀ .
EELISENDA DE MONCADA
EN EL COMENTARIA ANTERIOR, VOLIA DIR QUE QUE :LES LLENGÜES ESTRANGERES,QUE VAIG APRENDRE VOLUNTARIAMENT MAI EN VAN SER ENSENYADES DE MALES MANERES, (Al contrari dels castellà) DISCULPEU, L'ERRADA.
Pitxolí
«El nacionalisme espanyol és genèticament incapaç d’entendre un país amb diverses llengües i cultures, això està claríssim» No, «incapaç d'entendre» no; en tot cas «incapaç d'admetre, d'acceptar». "Madrid" ha entès sempre el que passa a Catalunya i ha vist que deixar creure que no ho entén ja li va bé. Dir que "Madrid" no entén què passa a Catalunya és com dir que Pujol no s'assabentava de com es guanyaven la vida alguns dels seus fills.
Oficialitat del català
i classes gratuites de català per accedir a la residencia. Clases de introducció a la cultura catalana per a que els nouvinguts entenguin a on son. Concienciar dels drets i responsabilitats que s'han de tenir si vols formar part d'aquesta societat.
RR.Tapias
Doncs només desde la estupidesa i la ignorància es pot admetre que a Cat. cada vegada se senti més ciutadans parlant en "español"
RAMON R.TAPIAS
Només desde la estupidesa i la ignorància supina es pot acceptar i entendre que a CAT. es parli cada vegada més en "español". S'ha d'entendre com un despreci a l'idioma natural de la nostra terra. No només es incultura; és estupidesa i farxantderisme. Polítics de casa nostra, bastant inútils, menys xerrar i més actuar en nom del pais, que si no hi fem rés, S'EN VA A LA...????????
Josep Pagès i Canaleta de CARDEDEU
JO EL TABAC I LA LLENGUA CASTELLANA ELS FOTU UNA FORTA PUNTADA DE PEU I BEN LLUNY DE NOSALTRES .. .. UN TE UNA SOLA MARE CON NOMES PODEN TENIR UNA SOLA LLENGUA .. UN PAIS UNA SOLA LLENGUA OFICIAL A CATALUNYA LA CATALANA . LA CASTELLAÑA JA ES OFICIAL A ESPAÑA No necesita seru tambe a Catalunya .
ruben
vaya con lo que lee aquí es tremendo mucho separata-facha con la barretina a rosca que moriran siendo españoles lo siento no me he podido contener
Para Ruben
Pos mira colega, es lo mismo que me pasa a mi cuando leo el mundo, la razón, el abc, el pais, con la agravante que los catalanes siempre han sido maltratados por españa pero no al contrario.

envia el comentari