Això anirà així

"Si una immensa majoria catalana votés en el referèndum a favor de la independència seria potser possible que el Parlament català se sentís legitimat per establir que a partir d’aleshores Catalunya conformava un altre Estat"

Potser sí que les coses podrien anar com diu Vicent Partal en el vídeo que ha estat difós por Societat Civil Catalana; al cap i a la fi les lleis es compleixen en la mesura en què la gent està disposada a complir-les: si una immensa majoria catalana votés en el referèndum a favor de la independència, seria potser possible que el Parlament català se sentís legitimat per, mitjançant una Llei de transitorietat (una part de la qual prèviament hauria legitimat la celebració del referèndum, digués el que digués el Govern espanyol), establir que a partir d’aleshores Catalunya conformava un altre Estat, i que en el nou Estat, per gràcia d’aquesta Llei, ja no tenien res a dir ni el Banc d’Espanya, ni el Tribunal Constitucional, ni el Fiscal General de l’Estat, ni el Congrés dels Diputats, ni la mare que els va parir, és a dir, la Constitució.

 

Però, com dic i com tothom sap malgrat que uns i altres sols parlen de la part que els hi convé, tot això aniria així si la gent ho volgués d’una manera tan incontestable que el món diplomàtic internacional no tingués més remei que obviar el fet de què tot hagi arrencat d’un il·lícit. Tot això aniria així, si una munió de gent fos capaç d’arriscar anar cap a la incertesa perquè el seu present li semblés irrellevant o desastrós i el passat, un llosa de ràbia i venjança a destruir. I aquest és el gran dubte. Tot això aniria així, però com d’aquestes majories gegantines cap previsió no en parla, més aviat sembla que no anirà; al menys per ara.

 

Perquè sabem del cert que el que proposava CSQEP era una trampa (de cap manera es poden complir les condicions demanades en un referèndum per la Comissió de Venècia per fer-ne un al mes de setembre) i sabem també que els funcionaris no poden escollir entre dues legalitats que es contraposin quan reben el seu sou en última instància d’una d’elles, o de l’altra per delegació de l’una. Perquè sabem que fins ara totes les vegades que aquells que diem que no comptaran en el futur han dit alguna cosa, els hi hem fet cas (lleis suspeses, referèndums suspesos, diputats inhabilitats, Presidentes citades a declarar...) i no sabem a fe de què hem de creure que un dia D a una hora H algú (un humà concret, amb nom i cognoms, però del tot rellevant) hauria de fer-ho diferent, ni per què, si així fos, no seria també cridat a capítol, anant aleshores de bon grat o endut davant d’aquestes instàncies que un dia, no sabem quan, potser no ens vincularan.

 

Potser tot això anirà així un dia. Un dia, sí, la feina feta a l’escola a Catalunya acabarà per donar tots els seus fruits. Ara per ara, territoris extensos de Catalunya i la seva gent ja se senten desvinculats d’aquestes institucions que tanmateix encara són capaces de vincular-los amb impostos, o presons o subvencions. Però no tots els territoris són homogenis, la distància entre la Catalunya interior i la metròpoli és encara molt gran, potser podríem dir que s’ha fet encara més gran del que ho era en el passat. No ho sé. M’ensumo que un dia la majoria serà aclaparadora, però no pas per una revolució actual, ans per una decantació futura. La història passada ens diu que cada cop que hem fet cas dels rampells el resultat ha posat una altra pedra en el record pesant i en la rancúnia. Les unitats de temps històricament rellevants res tenen a veure amb la dimensió humana, i les diferències jurídiques entre el present i la Transició fan impossible utilitzar-la com a metàfora.
Comentaris
Horus
Això,no anirà aixì!!,perquè abans,vindrà la fi del món.N´estic segur.
Alexandre Deulofeu 2.0
La decantació futura: El gruix de la bona gent espanyola que va venir a Catalunya entre els anys 1950-1975 tenien llavors entre 14 i 35 anys i actualment sumen la enorme quantitat de1.4 milions de persones amb edats compreses entre 55 i 80 anys que quan vota ho fa majoritàriament a favor de opcions unionistes. Resumint molt les dades: per raons biològiques a partir del any 2024 s’accelerarà un daltabaix demogràfic ANUAL de votants fidelment unionistes de aprox. 60.000 persones .
Hamilton
Doncs, si aquesta senyora ja ens ha dit el que passarà , es a dir que ara pera ara d'independència res de res, ja no cal que ens movilitzem més, ni acompanyant als encausats per la fiscalia Mas. Ortega, Rigau Homs, Joan Coma, Forcadelli resta de la mesa del parlament etc etc ni cal ja que vagin Puigdemont ni Junqueras ni Romeva a Madrid la propera setmana i abandonem ja el procés i dintre de 300 anys es tornarà a intentar quan la majoria sigui aclaparadora com aquesta senyora s'ensuma.
Silogisme: Ni podeu
ni hi teniu dret i si podeu tampoc us sortirà bé i ara no es l'hora i el que es més important es que no hi estarem mai d'acord i sou vosaltres els que us toca esperar per sempre més...... Entesos?
Carme
Això voldries tu i els teus.......
Churchill
Nebrera sempre amb articles espessos. Avui crec que ens diu que encara no, que no som prous, que l'estaca és massa gran, que no ens en sortirem. Perque ni Estònia contra la URSS, ni Kossovo contra Sèrbia, ni l'Índia contra UK, ni el vot de les dones, ni la fi de l'Apartheid sudafricà, ni la caiguda del mur ni el Brexit tenien cap possibilitat. Cunyadisme periodístic.
,jere
I perquè ha de ser "una majoria immensa", sra , Nebrera?
?
I jo pregunto: Quant va deixat a deure l'aventura electoral de la Nebreda?
Jordi56
Segons la seva lògica deu ser que ara hi ha una majoria aclaparadora unionista. Jo crec que el millor que podem fer és el que es fa en els països democràtics, resoldre els dubtes de qui té la majoria mitjançant vots i el que té 50% +1 és el que governa i mana. I PUNT
Narcís ( quin jurisperit n'és aquest .. ni defensa consultiva participativa, ni referèndum, ni res de res així tota Catalunya sigui flors i violes per nostre botxí?) ( quina millor demanda política pacífica i democrática així jurídica davant qui ens roba, nega, difama .. maltracta i de sempre?)
Verament quin text més interessat o/ i covard, ço és, llavors siguem de braços plegats fins no ja pas aquest estat aliè ens fumi daltabaix sinó ben trepitjats, ben aixafats .. estem ben guarnits! PD: què diu d'immensa majoria .. justament hauria de ser a l'inrevés .. amb el munt de persones foranes que hi ha .. més mèrit hi té guanyar fos només per1 vot!
Laura
Ja veus, que interessant..... i jo que pensava que la quota de bruixes i els seus pronòstics ja estava coberta a catalunya
Irene
jajajajajajajajajajajajajajaja, amb les lleis espanyoles es viu millor, eeehhh..... caxis. VCSI //*//
josepet
Fa més mal per l´independentisme un article com el de la sra. Nebrera, que un programa d´en Cuní
ona
Em cau bé aquesta senyora, llàstima que em sembla massa materialista. És possible que sortís que No al referèndum, per poc però i tant que és possible. Per tant hem de treballar, discreta i sabiament per al sí, perquè un cop arremangats ja no convé tornar enrera. Fem camí. Ajudins dona Nebrera, si no vol la independència voti no i punt.
Ostras! No heu entés l'ironia
del "silogisme".
ona
@Ostras! Què has entès tu?
Tinc memòria.
La NEBRERA és una canvia-jaquetes : PRIMER VA SER DEL pp, I DESPRÉS DE convergência. I ara esta fent cua per a veure a on li cal "apuntar-se". Fa fàstic a quasibé tothom, excepte als d' elMón (pel que és veu...)
Ai Nebrera
Doncs ja està, deixem-ho córrer. La única manera es fer la revolució legalment i no ens deixen. Quantes independències s'han fet amb el permís de la metròpoli? Ves que no siguem un cas únic i no ho sabem!!
Mentxu
Sembla que ens ho vulgui fer oblidar: En les democràcies modernes i civilitzades, les votacions les guanyen les majories, que són el 50% més un, de vots afirmatius o negatius, de diputats o senadors etc.
@Ona
He tractat de traduir l'essencia del article i fet anar l'ironia per expresar ho. Es molt estrany que no s'entengui.
Pitxolí
Nebrera diu que no ens en sortirem, els independentistes, perquè a una munió de gent les coses no els van tan malament com per per arriscar-se a un futur incert. Segurament quan parla d'aquesta gent parla d'ella. Que a algú li vagin les coses molt bé i sigui independentista, confiï en el seu país a llarg termini, no li entra al cap.
ona
Ara t'he llegit, sí doncs no, és evident que no s'ha entès..
Desfeta
Doncs be, ens quedem a Espanya amb el seu PP, el seu Cs, el seu PSOE, tan ricamente, ens pleguem a tots ells. La via legal espanyola va ser un fiasco i una burla, un Estatut retallat, amb el ribot del Sr, Guerra i la seva cara de satisfacció, la sentencia de uns pocs senyors que saben molt de lleis i que per tant son superiors al Paralament català i al Congrés i el Senat Espanyols, i evidentment molt superiors al poble de Catalunya que el va votar en un... Referendum !!!
Desfeta
Ens quedem a Espanya, amb la seva monarquia, el seu TC, les seves fiscalies afinadores, el seu sistema judicial, on un pot progresar fins que es posa amb el partit en el poder: Garzon, Elpidio Silva, Castro, Santi Vidal... i tants altres que no sabem, l per actura corectament son censurats. Ens quedem amb aquest alt funcionariat tan influent i conservador dels seus privilegis. Amb el capitalisme concesional sense risc, perdues socialitzades i guanys privatitzats
Desfeta
Ens quedem a Espanya i acceptem que TOTS els ciutadans de Catalunya treballem el mes de gener sencer i uns dies de febrer per donar recursos a l'Estat que no en retorna res (8-9 % de dèficit fiscal) i tan ricamente. Ens quedem amb rodalies, amb un eix mediterrani de via unica entre Tarragona i Vandellos, i amb molt AVE amb trams amb utilització mitjana de 7 persones . Ens quedem i ajudem a finançar infraestructures que nomes rendeixen a qui les fa,
Desfeta
Ens quedem i ajudem a pagar el Castor , les radials de Madrid, i a lo millor una part del canal de Panamà (Sacyr). Els jardins de l'embaixada a Paris, i... la monarquia, i ....però això si tot plegat profundament legal, injust, però legal. Estem atrapats, la via legal ens la van denegar , només ens queda intentar canviar la Constitució, ànim i endevant, molt ànim !!! Es evident que no som prous per al procés sobiranista, mentres la gent de les esquerres no si afegeixi. Es la seva responsabilitat
NNo toques pilota Nebreda...
Un altre fen por ni que sigui veladamènt,..doncs no en tenim de por, i volem votar i saber si seguim dins Espanya o no, i miri, som un poble pacific, i ho volem fer tot en pau, però que no ens violentin, perquè ens trobaran, fins i tot crec que una bona part, secretament, en tenim ganes de respondre de la mateixa manera que ens tractin, si ells son "chulos" aquí en som més quant es necessari, cap por.
Lluís
el Referéndum de Canadà i d'Escòcia aquesta inmensa majoria es mesurava en si la independencia era votada per un 50% + 1, i això donava validesa a la independencia.....perquè parla d'una inmensa majoria? També podriem dir que si no hi ha una inmensa majoria a favor de quedar-nos a Espanya llavors la conseqüència és la independencia? PROU DE DEMAGÒGIA
Carles
On es dit que perquè Catalunya sigui independent ha d'estar a favor una majoria aclaparadora de catalans??? Es increible com des d'un fals catalanisme s'exigeix a Calalunya el que ni de lluny se li exigeix a cap altra nació del món.

envia el comentari