Franco en pau

"El cadàver del dictador continuarà en el conjunt monumental d’exaltació al feixisme, únic a Europa; una indigna i vergonyosa fossa comuna de 33.000 persones oblidades pel govern espanyol"

I si a la majoria dels espanyols ja els està bé que Franco descansi, gloriós, en el seu temple construït per presoners republicans? I si el franquisme sociològic es barreja amb el cansament i la indiferència de molts altres i el resultat és la deixadesa que regna a Espanya amb el passat dictatorial? Al Congrés, només el PP rebutja treure Francisco Franco del Valle de los Caídos. Però tant hi fa. S’aprovi o no la proposició no de llei del PSOE, el cadàver del dictador continuarà en el conjunt monumental d’exaltació al feixisme, únic a Europa; una indigna i vergonyosa fossa comuna de 33.000 persones oblidades pel govern espanyol. Els socialistes defensen obrir ara debats que van tancar amb covardia el 2007, amb una llei de memòria històrica insuficient que, per a més inri, el PP va optar per buidar descaradament de pressupost. La impunitat que va sustentar la reforma del sistema polític espanyol durant la transició continua imposant-se, encara que ja no pugui fer-ho tan descaradament i es resguardi sota una pàtina d’hipocresia discursiva igual d'indigna. 

 

Els dos grans partits estatals no deixen de ser un mirall de la societat. Una base silenciosa sembla avalar-ho. Segons una enquesta del CIS del 2008, un 58,2% dels espanyols creu que “el franquisme va tenir coses bones i dolentes”. Tot i que la majoria convenia que l'executiu s'ha d'encarregar de l'exhumació de les fosses comunes, les majories es decantaven amb percentatges discrets a l'hora de defensar l'anul·lació dels judicis polítics que van tenir lloc durant el franquisme (un 50,4%) i de jutjar les autoritats que van violar drets humans sota la dictadura (48,7%). Tan poc importa aquest tema als ciutadans de l'Estat? La poca contundència dels percentatges explica, potser, que els intents tímids del PSOE per avançar en matèria de memòria històrica no hagin estat a l’alçada del que s’espera d’un règim democràtic, i que el PP hagi continuat encobrint i homologant el franquisme dins de les seves files. La mateixa ONU ha qüestionat les polítiques de l'Estat en forma d’advertències reiterades. Però aquests avisos no han merescut ni tan sols una resposta per part de la Moncloa; des d'on sí que surten disparats per placar el procés d'independència, aquests dies per la possible compra d’urnes per part del govern català. L'ONU ha suspès Espanya en drets humans pel que fa a la reparació, a la investigació dels crims del franquisme i l’enjudiciament dels seus autors, i els ha acusat d'exercir una deixadesa de funcions impròpia en la recerca dels desapareguts.

 

La fiscalia, que tot ho afina, haurà de respondre (o no) a les demandes d'investigació que van fer les joventuts socialistes i Podem pel cant del "Cara al sol" en el funeral de José Utrera Molina, l'exministre de Franco i sogre d'Alberto Ruiz Gallardón. Podrien vulnerar la llei de la memòria històrica. Sí, aquell tímid i paper mullat. Com Franco, Utrera reposa en pau bressolat per cants feixistes. Els seus el van protegir fins al final. El govern espanyol va rebutjar-ne l'ordre de detenció i d'extradició de la jutgessa Maria Servini arran de la querella argentina per signar la sentència de mort contra Salvador Puig Antich. El consell de ministres va acordar tallar-ho en sec: deien que Espanya té la competència de jutjar els seus ciutadans, que els fets haurien prescrit i no eren delicte en aquell moment. No se'n van fer gaires escarafalls. Desvergonyit de vegades, ocult la majoria de dies de l'any, el franquisme és ben viu dins de moltes cases (no tan sols en la de Gallardón) i vetlla amb èxit perquè les institucions de l'Estat preservin la impunitat aprofitant-se de la despreocupació de molta, massa gent.
Comentaris
Carles Viñals Casado
El baix nivell democràtic d'Espanya no és altra cosa que el reflex del nivell democràtic dels espanyols en general, del qual ha acabat encomanant-se bona part de la societat catalana, per la via del confessat (o inconfessat) sentiment d'identificació amb Espanya. La part encara no contaminada dels catalans faria santament de fugir per tots els mitjans d'una pestilència letal que acaba infectant tot el que toca o li és proper.
No serà que...
... la República que precedí la Dictadura fou caos, destrucció i desastre? No sé... em fa pensar en el que passa ara amb el Trump, la Le Pen o el Brexit. Tan equivocats estan els milions d'electors que els han donat suport?No serà més aviat que els que han de bastir una alternativa han fracassat estrepitosament?
xup
molt bon article, aqui entre la ignorancia, el consentiment, tot es bo pero hi ha molta gent que encara busquen el seus a les cunetes de les carreteras, i massa gent els ignoren i tant els hi fot si d.altres voldrian onorar els seus, quina merda de pais i de dirigens estatals
No serà que...
...ja et van bé els sistemes totalitaris que porten "ordre", corrupció i assassinat? No sé...em fa pensar que els teus pares van treure'n profit o a tú t'agrada banalitzar el cop militar i posterior dictadura perquè en el fons també ets un petit dictador amargat.
No serà que...
... corrupció i assassinat foren el pa de cada dia durant alguns periodes de la República? No sé... em fa pensar que ets el típic fill de Franquistes o Stalinistes, que no sé què és pitjor, reconvertit en nacionalista salvapàtries i perdonavides...
Narcís ( espanya o .. " l'amo fa el mosso, el mosso fa l'amo ' així mateixos imteressos/ violació del territori català '!)
Per què en diuen ' guerra civil ' quan fou " Cop d'Estat " ? Per què en diuen ' republicans ' quan n'era l'exèrcit així els militars legals? Per què en diuen ' franquisme ' quan n'és l'espanya lúgubre/ tètrica o de minoria fàctica i majoria ignorant ensems amb percentatge de maldat contra allò català? PD: què es pot esperar d'un estat que no respecta el nom/identitat de municipis catalans ? què es pot esperar d'un estat on deien molta de sa gent ' Jordi Pujol ' amb jota castellana?

envia el comentari