Cinc bascos i un canari d'oferta

"Sense el dèficit català, les elits polítiques, mediàtiques i financeres espanyoles veurien empetitits els seus negocis i escurades les arques de les institucions que controlen"

L'exitàs financer que ha aconseguit el PNB deixa al descobert, de forma explícita, que la resistència de Madrid a qualsevol concessió a Catalunya és, en realitat, una lluita aferrissada per conservar -i, sobretot, adjudicar a conveniència- els recursos que genera el dèficit fiscal català. És el drenatge anual d'aquests milers de milions el que permet a les elits espanyoles sostenir el capitalisme de BOE madrileny i el socialisme de repartidora andalús. Per tal de conservar els 16.000 milions que vénen de Catalunya, el PP/PSOE/C's ha estat disposat a pagar 1.400 milions al País Basc, més alguna propina per als canaris.

 

Són tan sistèmics els milions catalans que el règim del 78 està disposat a jugar-se-la al tot o res per tal de retenir aquests diners a Madrid. Sense el dèficit català, les elits polítiques, mediàtiques i financeres espanyoles veurien empetitits els seus negocis i escurades les arques de les institucions que controlen. Millor quedar-se els diners, tot i el risc d'independència, que deixar-ne una part substancial en mans de les administracions catalanes.

 

Però el sistema és massa depredador i això el fa inestable. I com que no poden negociar, intentaran guanyar amb la coacció, just el que els allunya més -i més ràpid- de la legitimitat.
Comentaris
Casi tinc la sensació
que son molt més que 16 millions.
Nostàlgia
On queden ja aquells bons temps en què els diputats d'oferta eren tots catalans. Sic transit gloria mundi. Què joves érem.
Pere
Si el Pdecomesdigui hagues tingut prous diputats, al Pp li hagues sortit gratis. De totes maneres Rajoy ja te posada la corda al coll ibal final petara tot
fotli
felicitats per l'article, breu, concis i exacte, no es pot demanr gran cosa mes . gracies
Sepet
Molt ben trobat Cot. Es aixi de facil. Son uns atxes.
Sandor
...això que apuntes,es cert,però també es cert,que tenim a casa nostre,molta parracada...
Gombau
Llur fúria repressiva contra Catalunya assoleix uns nivells de rancúnia grotescos. O és que us penseu que el caos de fa uns dies a l'aeroport de Barcelona és casual? Molts usuaris estrangers s'enduran la imatge del "caos que regna a la Catalunya independentista", perquè no saben si l'aeroport el gestiona Catalunya o Espanya. Tot aprofita per llur propaganda tendenciosa.
Narcís ( anem's-en jaaaaa .. cap català, cap ciutadà que vulgui ser a Catalunya ni cap persona que defensi la ' justícia ' pot permetre tant de crim contra nostra; no pas amb tot allò fet per Catalunya per aquest estat, estat que mai per mai voldrà reconèixer, voldrà agrair .. a l'inrevés, capgirant
Atraquen nostres diners i així guanyen dos cops : ens fumen/ enfonsen i alhora ells ' a la rica moma '! PD: verament són estúpids ( són com aquell comerciant que per no voler perdre un duro .. perd un client en potència!), a sobre de malvats!
RHC
Deixem-nos esta de collonades, ara toca Referéndum desconnesió i ja s'ho faran per malviure. I si no pot ser aixó DUI i a fotre el camp correns, abans no es caigui la merda a sobre. Tenims raons, arguments i per sobre tot el que no tenen ells, sentit democràtic. Crec que molts ja em cobert el ¨¨cupo" de fàstic de pertenya a un Estat que va en contra de tots, espanyols i catalans, però ja en estic tipa de pagar el beure, i a sobre servir-lo en safata d'or a qui s'el beu.
Josep
El més trist de tot plegat és que molts catalans no vegin el menyspreu i odi d'espanya envers Catalunya i que en definitiva és el que comptarà a l'hora de la veritat: votar SI a la nostra llibertat.
LEs forces d'ocupació espanyoles estan desesperades
El proper caos a l'aeroport de Barcelona, o on sigui, potser caldrà que l'ANC reparteixi fulletons en diversos idiomes, o bé posar una bona pancarta acusant al responsable del caos a Catalunya: el govern il·legítim espanyol.
Fidriko
A uns els diuen corruptes per allò del 3%, i ho són, a canvi de concessió d’obra pública. Altres fan xantatge en unes negociacions polítiques i obtenen majors beneficis a canvi de conformitats que beneficien el govern del PP. No sols no es consideren delictuoses aquestes conxorxes sinó que se’ls lloen per la seva capacitat d’arribar a acords de mútua conveniència. Vistos els escassos escarafalls amb què ens ho empassem segur que les preses de pèl són normals i esperables.
Eusckadi las putas de Barcenas
El primer que hem de fer es tancar llibretes del BBVA-PNB-ETA i no comprar res del elitistes bascos, autentica mafia franquista ara i el 1936 Cal expulsar tots els bascos de Catalunya
Anna
Els bascos han negociat bé. El problema no són els 1,4M€ que han obtingut ni els 15 anys de pau fiscal, sino que ningú a les espanyes ha dit ni piu i que la culpa segueix éssent dels catalans, que son els dolents. Cal conèixer luna a història per saber el per què de tot plegat. Ni en la pitjor època de l'Eta, els bascos mai han estat els dolents a ulls dels espanyols a diferència dels catalans. I no només en el Madrit concepte, si no entre la gent del carrer normal i corrent.
Un lliri a cada ma
Fotem el camp, ja!
Bacoretta
Preguntes: El canari serà piulador?. Quedarà prou "alpiste i canyamons" a la menjadora ?. Afirmació: Els castellans son descendents directes dels bascos, son el mateix i només miren per ells.
Josep
Ans esran menysprean amb tot i no som capassos de fer rez
remigio III
Jo inclouria en l'extorsió a tots els Països Catalans. Ni el País Valencià ni Ses Illes se salven de l'extorsió madrilenya que compartim.
Boi
Molt bé tot el que dius, la llàstima és que ho haurien de dir des de el Govern i Parlament i deixar-se ja de punyetes.

envia el comentari