Rescatant Sant Jordi

"Més d'una persona m'ha començat a parlar de Sant Jordi com si fos una cosa per esquivar. Que havien decidit comprar els llibres el dia abans per evitar les aglomeracions de gent"

Imagina't que organitzes una festa des de fa 90 anys i tot de sobte hi vol anar tothom, fins el moment en que la Guàrdia Urbana us notifica que en el punt àlgid del dia de Sant Jordi hi havia 1.2 milions de persones al carrer, concentrats majoritàriament en tres carrers: la Rambla de Catalunya i les Rambles fins el mar, el Passeig de Gràcia i el Passeig de Sant Joan.

 

Vist des de fora, Sant Jordi a Barcelona aquest any va ser una meravella. Es van vendre no sé quants milions de llibres i roses, va fer un dia espectacular, hi havia comunitat i lectura, un enfocament a la cultura sense paral·lel. Ja anem acostumats, però tampoc no es va deixar cap paper per terra, ni es va trencar res. Cap incident remarcable. Demostra la cultura catalana al món.

 

Però des de dins, no tot són flors i violes, o roses i llibres. Aquest any, cert que era diumenge, de nou ha estat impossible passejar per les Rambles, per sobre o sota la Plaça Catalunya. Moltes de les parades grans amb les seves extenses taules tenien exactament els mateixos 20 llibres súpervendes. Tot i així, no va haver-hi temps per fullejar-los, gràcies a les riuades de persones que hi havia sempre just darrera. Es pot sentir com un cotxe a la riera en temps de pluja, amb perill d'arribar al mar ofegat.

 

Més d'una persona m'ha començat a parlar de Sant Jordi com si fos una cosa per esquivar. Que havien decidit comprar els llibres el dia abans per evitar les aglomeracions de gent. També s'està començant a internacionalitzar i cada vegada hi ha més visitants que venen expressament per celebrar la nostra festa especial.

 

I si això ho fos tot, encara podries dir, mira, això té molt d'èxit, la gent surt a comprar llibres i roses, no rondinis tant. Però al costat de tota aquesta abundància de compradors de llibres, a pocs metres, hi havia uns quants carrers on s'havien relegat els editors petits.

 

Hugo Camacho, d'Orciny Press, ha publicat 12 llibres i fa molta venta directa. Sant Jordi li és un dia essencial. Els dos últims anys havia tingut una parada de 2 metres a la Rambla amb Rosselló. Aquest any, sense cap explicació, l'Ajuntament li va concedir un espai al Passeig de Sant Joan. Es va trobar al costat d'un parell d'autoeditors i poquíssima gent. Entre poc i massa.

 

Un dels problemes és que estan passant dues coses el 23 d'abril: una fira del llibre, organitzada (amb dret per llei) pel Gremi de Llibreters, i el dia de Sant Jordi, que és una festa cívica i popular. I molts entitats volen participar-hi i tenen dret d'ocupar la via pública, que és gestionada per l'Ajuntament. Però no hi ha ningú que estigui organitzant-ho tot des d'una perspectiva més àmplia, ni geogràficament, cobrint tota la ciutat, ni temàticament, entenent totes les entitats que hi volen participar, ni estratègicament, amb vistes al futur.

 

Enmig de les parades de llibres hi ha tota mena d'stands de partits polítics, d'associacions i d'estudiants, ostensiblement tots venent roses i més d'un també venent llibres. Dels 5000 permisos aproximadament que es demanen al Districte de l'Eixample, només 125 van als llibreters i editors. Tota la resta va a associacions, hospitals, caus, escoles, i els de quart que intenten finançar el viatge de fi de curs.

 

Com a editora nova i petita, jo havia trucat arreu per demanar informació sobre com aconseguir una parada el dia de Sant Jordi, acabant una mica desesperada trucant al 010. I vaig aconseguir demanar el permís, al meu districte de Gràcia, però no em van donar la parada a on jo volia, ni em van comunicar aquest fet en cap moment. De fet, no em van dir ni tan sols que tenia una parada o on havia d'anar a buscar la llicència (que no era a Gràcia). No va ser fins el dijous abans de Sant Jordi que em van concedir el paper que deia on estaria: a Passeig de Sant Joan amb Diagonal, on, vaig comprovar el diumenge, no hi va haver pràcticament ningú. Quan em vaig queixar a l'Ajuntament que semblava que no li importava gaire el meu problema, la funcionària em va dir, "La veritat és que no."

 

Entenc que és complicat gestionar tots els diferents interessos—sobretot quan és el Gremi de Llibreters que per llei organitza la fira, però és l'Ajuntament i tots els districtes que fan la gestió de l'espai. Tot i així, crec que es podria fer molt millor.

 

Des de fa anys que s'estan extenent la fira des de Rambla Catalunya a ocupar també el Passeig de Gràcia i el Passeig de Sant Joan, i això ha millorat molt la situació. Però trobo a faltar la promoció de tots aquests llocs nous. Una bona senyalització, uns actes especials que atreguin gent, a més de la promoció dels nous llocs, serien elements que ajudarien molt als qui ocupen els nous espais perquè no tinguéssin la sensació de ser pioners en el desert. Es podria tancar també el carrer del Bruc (per exemple) perquè el Passeig de Sant Joan no quedés tan lluny.

 

Segon, seria interessant tenir un parell o tres de punts d'enfocament de temes especials. Encara que s'entengui que és una fira de llibreters i que tothom vol poder anar per tot arreu i trobar de tot, no estaria malament tenir una àrea dedicada als llibres de fantasia o ciència ficció, ja que tenim un sector molt potent gràcies a Gigamesh, Norma i altres nous com Osciny. També hi podria haver zones de llibres d'art, llibres infantils, o llibres estrangers. Una altra vegada, s'hauria de promocionar aquestes zones, i potser es podien reforçar amb actes especials. En el cas dels llibres infantils es podrien fer actuacions i titelles i tallers. Els llibres estrangers podrien tenir parlaments en altres idiomes. I no vol dir que no es poguessin trobar llibres d'aquests temes també en altres árees per acontentar als llibreters generalistes.

 

Per últim, la millora més important ha de ser que hi hagi una nova sèrie de protocols per repartir l'espai equitativament i sobretot per comunicar-lo als participants. No pot ser que l'Ajuntament canviï els protocols d'espai el dia 28 de març i que s'hagin de gestionar els espais de nou, o que no es comuniquin a tots els peticionaris on es trobaran (o ni tan sols si tindran parada) fins tres dies abans. Necessitem millor connexió entre els gremis i l'ajuntament, i les altres entitats que hi volem participar, i es cal també millor comunicació de cara a tota la gent que hi vulgui participar perquè hi hagi espai—i riuades de gent—per a tothom.
Comentaris
anna
Teniu molta raó.
"Li bufa"
Liz Castro, tota la raó i més... el problema és que tot això a l'Ajuntament i dit en el seu llenguatge "LI BUFA"...
Bruno
Sant Jordi convertit en supermercat de supervendes. És això el que volem per la capital del país? Gràcies per l'article, senyora Castro! I se la troba a faltar a l'ANC! El peix bullit no enganxa gent nova.... Com ens ho farem per la independència així? No deixi de batallar, el país la necessita al peu del cañó!
Eduard
@Bruno (Bru, suposo) : Canó, home"! Que no cañó, sinó canó. I ja t'he votat cor verd... Gràcies per el teu comentari.
Pitxolí
És que l'alcaldessa aprèn l'ofici mentre l'exerceix. No és que el perfeccioni; no: ella n'aprén les beceroles. I llavors passa el que passa. A això hi hem d'afegir que la modèstia i l'autocrítica real no sap què són.
Narcís ( no defalleixi i .. continuï lluitant per nostra ' independència ' malgrat catalans mal educats sinó curt de gambals, a més d'egoistes/ venuts!)
Em sembla ben pensat .. però ocupar tant de territori sent passejant, no n'és un xic de fumut? PD: ça com lla, un servidor .. què hi pot opinar sobre el fet que no sigui ' fúmer al carrer aquella servidora pública que la contestà d'aquella manera ' ( això no n'és acceptable i menys .. quan viu de nostres imposts!

envia el comentari