Dialogar fins al final

"L'independentisme està molt interessat a demostrar que la independència no és només l'objectiu que desitja sinó també l'única sortida possible en una situació de bloqueig"

El procés independentista, amb totes les seves peripècies, aliances, sondejos i tensions, protagonitza la vida política de Catalunya i en bona mesura la d'Espanya. A Catalunya per la densitat i intensitat del debat públic; a Espanya per l'absoluta absència d'aquest. A Catalunya el govern i l'oposició lluiten aferrissadament a favor o en contra del full de ruta de la Generalitat. Amb la diferència que, si aquesta sap cap a on va i articula les mesures en aquest sentit, l'oposició no sabrà què fer perquè depèn de les decisions de Madrid i a Madrid no hi ha ningú. 

 

A aquests efectes, Madrid és avui un espectacle, proper al teatre de l'absurd, ara que el Teatre Español reposa La cantant calba, de Ionesco. Un pantà o bassa de corrupció on abunden els batracis, molts d'ells dirigents i alts càrrecs del partit del govern (al seu torn imputat com a tal) en connivència amb els seus companys del dinàmic sector empresarial. No són els gestors de l'Estat, sinó els seus "captors", els seus espoliadors. La política espanyola es debat als tribunals i es practica a les presons. Aquí no hi ha programa de govern, ni mesures polítiques, ni, probablement, ideologia. Només hi ha "campi qui pugui".

 

L'oposició, en els seus dos grups majoritaris, està més entretinguda a barallar-se mútuament que en formular una alternativa viable al govern de la dreta. El desistiment de funcions és tan patent i irresponsable que el govern confia més en el "caïnisme" de l'esquerra que en el suport de la seva gent per deixar intacta la seva abusiva legislació de la desena legislatura i imposar els seus actuals projectes, quan li passin algun.

 

En aquestes circumstàncies de buit polític, en referència a Catalunya, Madrid és la torre del "no". "No és no" al referèndum, ferm acord del PP, Ciutadans i el grup parlamentari del PSOE. Acord ferm i únic, ja que no va més enllà del "no". Acord de front nacional que no deixa cap escletxa al diàleg. 

 

En aquestes circumstàncies, mentre Junqueras parla del referèndum a Miami, Puigdemont anuncia que farà una nova oferta de negociació a Rajoy amb vista a pactar. Aquestes iniciatives catalanes (com la d'acudir a Madrid a explicar en algun fòrum públic la posició de la Generalitat), són la manera d'actuar de Puigdemont, el seu estil. Sempre ha dit que està disposat a la negociació fins a l'últim minut. I així ho està complint. El que passa és que, fins ara, només ha aconseguit dialogar amb si mateix. És a dir, la nova oferta que s'anuncia és el resultat d'una falta de negociació de l'anterior que, al seu torn, tampoc es va negociar, etc.

 

Pot semblar inútil mantenir oberta la via del diàleg i la negociació fins al final davant d'algú que no l'accepta perquè parteix de la negació d'allò que es vol negociar. Pot semblar-ho, però no ho és. L'independentisme està molt interessat a demostrar que la independència no és només l'objectiu que desitja sinó també l'única sortida possible en una situació de bloqueig. La diferència és subtil, però no trivial. Hi haurà un referèndum, amb la forma que sigui i, en aquest moment, el que compta són els vots, especialment els d'aquells convençuts ara que l'Estat no deixa més sortida que l'opció entre la submissió i la independència. 

 

Aquest és l'objectiu de mantenir oberta a tota costa la via del diàleg i la negociació: legitimar el "sí" a la independència per la via del bé major i el mal menor al temps. D'aquí també que, a més d'insistir en la via de la negociació, Puigdemont intenti pactar amb els comuns la qüestió del referèndum. 

 

Dialogar fins al final és el deure de tot govern prudent. Sí, però si la Generalitat no aconseguís complir el mandat del Parlament, serà aquest qui haurà de prendre la corresponent decisió en l'ordre que jutgi oportú.
Comentaris
terrassenc
No ens deixem enganyar. El numeret de la moció de censura de Podemos està pensat i acordat per fer llum de gas als fets de Catalunya. Intenten que parlant del mal govern de madrid i prometent regeneracions impossibles no es parli del referèndum a Catalunya i donar ales als lerrouxistes (Cs i Comuns). L'independentisme ha de controlar, ara més que mai, la iniciativa.
Quin fastic!!
A Catalunya votarem i triarem entre dictadura colonial i democràcia digna del seu nom. L'esquerra colonial i espanyolista, nua d'arguments raonables, està deixant a la vista la seua arrel autoritària i antidemocràtica idèntica a la dels partits de dretes espanyolistes.
joan
Con el fascismo de Madrid es perder el tiempo. Al final habrá que hacer una DUI porque no aceptarán que votemos. Visca Catalunya Lliure !!!
I mentrestant...
Espereu, que ara ens treuran les corrupteles de la dida d'en Pujol i, potser també, del seu odontòleg.
Capsigrany
Només hi una sortida per tirar endavant: VOTAR!
Rafel
......i fotre el camp
federalista
ja estic aci he tornat de estambul,14.78 millions dues catalunyas, i en fi no he llegirt res a estambul del tema universal pero en fi indepres, per a quan la independencia de la mes gran , rica i vasta nacio del univers observable i del metaunivers o univers no observable hahahahahaa.
Qui diu que a Catalunya votarem i triarem entre dictadura colonial i democràcia? Ja ho vam fer el '78. I vam triar "democràcia", amb les limitacions dictades pel soroll de sabres, però amb el pacte no expressat d'anar millorant. En comptes d'això, ens han retallat la autonomia i ens han desplaçat als darrers llocs del llistat de països demòcrates. Ara hem de votar sobre si, farts de que ens prenguin el pèl, marxem o no. I prou de discussions. Ja trobarem com governar-nos entre nosaltres.
Narcís ( aquest estat mai ha sabut i, allò pitjor, mai ha volgut saber àdhuc si ho sabia ho ha amagat .. res pel que fa a la veritat, el bé i el dret, dret natural, així doncs, sempre s’hi ha agafat a l’imperialisme de baixa estofa, al divideix i impera .. a la fatxenderia i interès espuri!)
Aquest estat viu d'allò català econòmicament i de la ' politiqueria ' o moma de luxe contra Catalunya! Conclusió : si Catalunya no hi és, a qui espoliaran? si Catalunya no hi és? qui triaran com plat de tir, com cap de turc, com blanc de diana, com ninot de pim-pam ? PD: quan país veí o espanya ha sabut el que és política, el que és democràcia, el que és diàleg/ negociació .. quan son raonament ho il·lustra ' un fusell i una cabra ' !
a federalista
perque no tornes a estambul, amb l,Erdogan t,entendras molt be
Desfeta
Federalista : m'agradaria llegir arguments i només llegeixo burletes. Es que no hu ha arguments contra el sobiranisme? Si n'hi ha exposeu-los i els valorarem. Les burletes només em generen despreci.

envia el comentari