El regal de Pablo Iglesias

"Amb la moció de censura inviable, l’independentisme es troba amb un regal inesperat de Podemos a màxim cinc mesos del referèndum"

És ben sabut que una de les principals fortaleses argumentals de l’independentisme és l’absència d’un projecte a nivell espanyol que sigui alternatiu i alhora viable. A mesura que el procés ha avançat, s’ha constatat que la tria no és entre la independència i un encaix plurinacional dins d’Espanya, sinó entre la independència i l’immobilisme o, fins i tot, entre la independència i la regressió democràtica i nacional. Les dues eleccions generals consecutives (desembre 2015 i juny 2016) van servir per certificar que el búnquer del règim del 78 no només es tancava per dalt, sinó també per baix: és el vot popular qui ha donat la grandíssima majoria del Congrés i el Senat a PP, PSOE i C’s.

 

Quasi un any després d’allò, Pablo Iglesias està a punt de fer-li un bon regal a l’independentisme forçant, amb una moció de censura inviable, la repetició de la foto.  Probablement per dignitat democràtica, o com va dir ell mateix per imperatiu ètic, aquesta moció s’ha de presentar. Però un cop s’hagi produït la batalla mediàtica i parlamentària, el que en quedarà és la cruel constatació de la manca d’alternativa al règim. (Per cert, Iglesias haurà d’explicar molt bé, també, en què és diferent el PP d’ara del de fa un any, i per què ara se l’ha de desallotjar a qualsevol preu i fa un any va preferir que manés Rajoy abans que permetre un govern encapçalat per Pedro Sánchez).

 

L’independentisme es troba, doncs, amb un regal inesperat a màxim cinc mesos del referèndum. Un regal no per reforçar la convicció dels que ja estan convençuts, sinó d’adreçar-se amb intel·ligència i empatia a tots aquells ciutadans de Catalunya que preferirien no trencar amb l’estat però que, al mateix temps, no volen renunciar a viure en una democràcia decent. No és una qüestió de superioritat moral, i seria un error gravíssim plantejar-ho en aquests termes. És una qüestió de relació de forces: allà no hi ha les majories per intentar fer una cosa millor, i aquí sí. És tan simple com això, i Pablo Iglesias, sense voler, ens ho torna a servir en safata.
Comentaris
Leyla
Bé, Iglesias no va voler pactar amb Sánchez perquè, recordem, Sánchez havia triat com a parella de ball Ciudadanos, entre altres coses. Barrejar oli i aigua no semblava la millor opció pels morats. També hauríem de recordar que Sánchez no va començar a fer-se el 'radical' fins al final, per allò de 'morir matando' dins del PSOE veient que l'anaven a defenestrar. Veurem si surt guanyador de les primàries quin discurs tria i amb qui estaria disposat a pactar i on queden totes aquelles declaracions
Josep Codina Solé
Si volem sumar els comuns comensem per tractar-los millor!!
Narcís ( i fa molt bé fer-li ' moció de censura ' .. el congreso no pot fer cas omís a tot allò que envolta el gobierno d'espanya , malgrat no donar-li suport els interessats bastards del règim del 78, de l” atado y bien atado ‘!)
Un servidor no contestarà per l'Iglesias .. però la raó n'és òbvia: Aleshores : el PPSOE n'era sobrer, i si el PSOE volia pintar quelcom al gobierno, havia d'acceptar ' mínim garbell ', havia d'acceptar afluixar si volia suport de Podemos i .. no ho féu, no ho volgué! Ara : simplement i llanera li demana que la delinqüència de tot allò que va sortint ensems amb tot allò que hom sabia més allò que encara no sabem .. encara menys pot el PSOE, si fos possible, ser coadjuvant amb sa abstenció!
Manel
Si tenía algu alias a espanya, si el tenis, es podemos, i una parte dels socialistas, els que maíz haguessin pactar amb el PP
@ josep Codina
Em sembla molt bé, pero millor adreçat al Coscu i al Franco, les seves piulades contra en Llach superaben el pitjor nivell dels partits unionistes, i al parlament tres quarts del mateix la seva oposició va de la ma de PP/PSC/Colono's, altra qüestió son part de les seves bases que potser, repeteixo, potser estan a favor del referèndum.
Ara i aquí
Hi ha una cosa que l'article no es prou sincer, no es pot acusar a Podemos de no haver fet president Sanchez, si el socialista hagues pactat amb podemos, ciudadanos s'hagués abstingut? I ja hem vist quin peu calça ciudadanos, o marca blanca ppera, podemos tenia la obligació moral de fer-se respectar i no votar als naranjitos, gent sense escrúpols ni vergonya, fills del franquisme mes repugnant.
Andreu
Si Pedro Sánchez s'aguera segut amb les forces progressistes, avui seria president però a les hores va preferir al colonos, que als aldeans, no es podia acceptar un pacte de eixos, per fer president al Sánchez. Sánchez?
Tomeu
El que es repugnant és haver perdut és temps llegint aquests escrits amb tanta mancança de ètica i de respecte a la diversitat de opinió. Adéu ????
Cèlia Ros Gasset
No va pactar amb Sanchez perquè aquest ja havia signat un pacte amb Ciudadanos
P. Ferret
Catalunya sí que se´ns en fot: Monarquia? República? España!

envia el comentari