Per un cèntim, gasti les bosses de plàstic que vulgui

Vas a l’estanc de la plaça Vella i les estanqueres han empaperat amb enganxines el mostrador i l’aparador. Missatge: ara les bosses de plàstic es paguen. Un cèntim de res, sí, però es paguen. Els primers dies, es molestaven a explicar-ho amablement als clients. Però ja se’n van cansar d’aguantar queixes: els cartellets expliquen perfectament que des de l’1 d’abril hi ha una nova normativa de la Generalitat i protestes que s’estalvien. A la resta de botigues passa si fa o no fa el mateix, com als súpers: està prohibit donar bosses de franc, però les poden cobrar al preu que vulguin.

 

És un gran problema això de les bosses de plàstic? Doncs sí, un problema medioambiental descomunal, davant del qual lentament comencem a reaccionar. Com sempre, ens han acostumat fins convertir-nos en “bossa-addictes”, amb la indiferència de totes les administracions, i ara toca passar per la desintoxicació.

 

Hem passat els darrers deu anys d’unes 300 a unes 150 bosses anuals per persona. Això significa que a una ciutat com Terrassa consumim cada any uns 32 milions de bosses de plàstic. Agafeu la calculadora i multipliqueu...

 

Qui paga la festa? Els de sempre, els ciutadans/consumidors. La part més fàcil i feble de la cadena. Aquí tot se soluciona carregant un cèntim o dos, que després són tres o quatre. Com allò del “cèntim sanitari” camuflat al preu de la benzina. I a sobre, congratulem-nos, som pioners a Espanya, on no hi ha cap pressa per afrontar el problema.

 

Com és tradició, ens fan pagar als consumidors els costos de la indústria, no fos cas que exigissin a la indústria canvis tecnològics i medioambientals seriosos. En comptes d’obligar a fer productes biodegradables, aposten per la solució fàcil, que tampoc no resol res, a diferència de les mesures que han pres a França, per exemple. A qui li ve d’un cèntim, de dos o tres o de deu? Ens venen com una meravella mesures medioambientals molt covardes i de passada ens prenen el pèl.

 

Un cas similar el tindríem en tots els plàstics que serveixen d’envasos per als productes alimentaris: ens els fan pagar al súper (comprem carn amb plàstic i porexpan), els paguem amb la taxa d’escombraries i els tornem a pagar amb els impostos que compensen el que no es cobreix amb la taxa d’escombraries. Espectacular.

 

Ah, però no acaben aquí les sorpreses. Si quan surts de l’estanc vas al súper, et trobes amb un altre cartellet. A partir de l’1 de maig ens carregaran uns cèntims de res a les begudes ensucrades, de moment només a Catalunya. De 8 a 12 cèntims per litre. Pel nostre bé i per la nostra salut, per suposat: la teoria màgica diu que si apugen el preu dels refrescs i altres begudes superdolces, en consumirem menys. I si no, almenys recaptaran més i podran fer una campanyeta la mar de bufona sobre els beneficis de prendre menys sucre.

 

No descansen en la seva infinita preocupació pel benestar dels ciutadans: també tenen en estudi carregar alguns centimets sobre el vi i les begudes alcohòliques, perquè els talibans de la salut fa temps que pressionen per aconseguir-ho, com ja han fet amb el tabac.

 

Sempre el mateix: abans d’afrontar la duresa d’imposar normes restrictives a les empreses, d’exigir canvis o de fer que assumeixin els costos medioambientals dels seus productes, prefereixen carregar el mort als ciutadans. Política covarda, per variar, acompanyada d’una interessant recaptació que tampoc no produeix cap efecte directe visible ni notable…  
Comentaris
Anton
Tu eres tonto y en tu casa no lo saben
Josep1940
Les bosses que et "venen" majoritariament van amb la publicitat del'establiment impresa. Es a dir, fem publicitat gratuita, be, gratuita no sino pagant per fer.la .Jo accepto pagar o comprar la bossa pero en blanc... O en el color que vulguin pero no fer publicitat pel carrer pagan.jo.
Josep1940
En realitat, si fas servir les bosses per les escombraries, ibserva que les que compres surten a uns 10 centims cim a minim i les de la tenda et costen 1 o 2 centims nomes. Molt mes barato i a sobra passes a. ser un ciutada exemplar que col.labores amb el medi.... Pagant!!!

envia el comentari