Garanties democràtiques

"Aquesta vegada hi participaran més persones pel simple fet que aquell èxit esclatant del 2014 va ser precedit d’una incredulitat que ara ja no hi seria"

Si demà es fes un referèndum amb les mateixes garanties democràtiques que les que va tenir el 9N, Enric Millo podria votar. Ningú podria votar per ell. No podria votar dues vegades. El seu vot seria escrutat amb la seguretat que es comptabilitzaria a la pila adequada. És el delegat del govern espanyol a Catalunya i paradoxalment, Catalunya li garantiria més drets democràtics que no pas el govern que representa, que nega un dels més bàsics: el del vot. Gordon Brown, exprimer ministre britànic, va fer campanya pel No al referèndum per Escòcia. I aquí, Enric Millo no pot ni demanar el No ni votar-ho.

 

La truita, com la que requereix ous trencats per ser feta, s’ha girat de tal manera que els partidaris del referèndum són els que han de definir fins l’últim extrem com el faran. I ho han de fer davant dels qui, insisteixo, neguen el dret més bàsic, el del vot. A aquesta petició exhaustiva de detalls li passen tres fenòmens més: 1.- l’exigència és un pou sense fons (sempre n’hi haurà una de nova), 2.- una part dels partidaris del referèndum apreten al govern català i no a l’espanyol a l’hora d’exigir garanties democràtiques (fins al punt que la comparació amb Turquia cau del cantó català) i 3.-  per reblar el clau, una part de l’independentisme cau en el parany d’intentar donar resposta a totes i cadascunes d’aquestes exigències (amb l’efecte desgastant que això implica).

 

El 9 de novembre del 2014 Catalunya, com a país (la barreja d’institucions i de societat civil), ja va demostrar que era capaç de garantir els aspectes bàsics d’un referèndum. Les conseqüències judicials i polítiques d’aquella jornada van ser sobre si s’havia de fer o no, no pas la manera com es va desenvolupar tant la votació com l’escrutini. El que va suposar un daltabaix va ser el què, no el com.

 

Amb això no estic dient que s’hagi de repetir el 9N; entre altres coses perquè per diversos factors el 9N ja és irrepetible. Però el record d’aquell dia sí que ha de servir com a base del què és capaç de fer el sobiranisme (que no només independentisme) des del punt de vista tècnic i social. Hi ha software i hi ha hardware. Només cal voluntat de fer-ho, i em consta que també hi és. En això sí que es pot imitar aquell dia: Espanya no vol que hi hagi urnes, ni de plàstic ni de cartró (ni pactat ni unilateral). Espanya tem fins i tot un nou 9N. I Catalunya ja ha demostrat que el pot fer. Ara es tracta de fer la versió premium. I l’únic que cal fer per fer el referèndum és fer-lo: posar les urnes de la manera que sigui i amb el mateix ordre i disciplina democràtica amb la que 2.344.828 catalans van acudir als punts electorals.

 

I aquí ve un dels factors que faran irrepetible el 9N i únic el pròxim referèndum: aquesta vegada hi participaran més persones pel simple fet que aquell èxit esclatant del 2014 va ser precedit d’una incredulitat que ara ja no hi seria. O dit d’una altra manera: el 10 de novembre milers i milers de persones es penedien de no haver participat d’aquella consulta. Ara ja no deixaran perdre la oportunitat i hi prendran part.

 

Seran majoritàriament votants de l’àmbit comú, del PSC i en menor mesura votants del PP i de Ciutadans que també tenen ganes de dir què pensen sobre si Catalunya ha de formar part d’Espanya. I tindran totes les garanties democràtiques per exercir aquest dret. Ara no les tenen. Però per culpa de Madrid, no de Catalunya. Perquè ara mateix ens trobem en la situació surrealista següent: se li exigeixen garanties democràtiques a aquell que garanteix vot, vot secret, vot únic i vot comptat davant d’aquells que l’únic que garanteixen és que negaran la garantia més bàsica: poder votar.
Comentaris
Del Camp el llamp
Molt bé Jofre. Que en tens de raó!
Ara resulta que el 9N va ser un referèndum
Després de veure tot el judici per TV, de sentir repetidament a Mas, Ortega i Rigau dir que el 9N només va ser una "consulta popular" executada per voluntaris sense cap control per part de la Generalitat, ara va Jofre i diu que va ser un referèndum amb les màximes garanties democràtiques (encara que no hagués cens, per exemple). En què quedem?.
finalment
I finalment tindrà garanties democràtiques el referendum que suposem que es farà?
Josep
Sembla ser que els unionistes participen de les opinions dels periodistes Quelcom amb guanyat .Que ara si que els importa lo que es diu Ja no es un son molts seguin consignes
fart
desde 2012 els catalans hem anat a votar com a minim 4 vegades. I encara i ha penya plasta que diu que no ens deixen votar. Voteu quan toca una majoria digne per poder negociar quelcom. De moment esteu en un inpass amb una majoria pirrica. Amb això no es pot fer res. Pesats amb la conya de que no us deixen votar.
Per "fart"....
Molt manipulador tu.... No ens deixen votar pel que demanem, que és mirar quants catalans volen "fotre" el camp de aquest estat que ens colonitza, també als del "NO" , doncs en quant a servei i bens, vosaltres també en sou subjectes patidors....
Es nota
que els que volen que tot quedi igual es senten interpelata pel teu article
Narcís
1. Catalunya, el poble català, àdhuc no hauria de tornar votar .. " som majoria absoluta al Parlament " i el Parlament, en una democràcia, n'és qui mana! País botxí no vol ( normal per quelcom n'és botxí!) .. doncs ' referèndum '; que tampoc el vol, doncs DUI , sinó que ens hi resta .. ser de braços plegats i ens llencin vers el precipici d'una vegada per sempre? PD: se'ls hi ha acabat el bròquil .. vagin-se a anihilar Anglaterra si tenen pebrots ( assassins covards miserables!)!
Pastanaga o barraca
Cal recordar que els vots dels escosesos els varen contar els anglesos. Aquí que em quedat atrevessats amb la topinada i traïció dels líders i partits negant la victòria i la legirimitat per fer la dui. Ara volen acabar de tellar el cap amb el referèndum amb tot el país ple de colons i infiltrats per tot arreu. Des de el 2009 seguim amb les costellades. Ara tenim majoria absoluta i el més calent es a l'aiguera. Per desgràcia les bones persones es refien.
Fliping
"el 10 de novembre milers i milers de persones es penedien de no haver participat d’aquella consulta." Madre mía... "I tindran totes les garanties democràtiques per exercir aquest dret." Jajaja, el 9N, entonces fue una meirda? Sí, lo fue. Y vais a montar otra. Bravo Jofre: por la boca muere el pez.

envia el comentari