Aquella boira dels comuns

"L'espai Colau-Domènech-Iglesias s'ha eixamplat precisament gràcies a la indefinició nacional que fa temps que han perdut l'antiga Convergència, per una banda, i l'actual PSC, per l'altra"

"Una República Catalana dins la monarquia espanyola?", preguntava Lídia Heredia a Xavier Domènech en un plató de TV3. I a una frase tan clara, el líder dels nous comuns va respondre amb l'habitual discurs boirós i condicional. L'espai Colau-Domènech-Iglesias s'ha eixamplat precisament gràcies a la indefinició nacional que fa temps que han perdut l'antiga Convergència, per una banda, i l'actual PSC, per l'altra.

 

Però els comuns catalans també han de resoldre un segon problema. A Madrid, Podemos i Esquerra Unida debaten si els pactes de la transició van ser legítims i, en conseqüència, si la seva proposta política es considera hereva, o no, del PCE de Santiago Carrillo, aquell que va reconèixer les institucions que venien del franquisme, en especial la monarquia designada pel general Franco. Portat a Catalunya, aquest debat es complica encara més perquè, ara i aquí, la transició només és defensada, explícitament, per l'unionisme.

 

De moment, Domènech i els seus tenen algunes setmanes, uns quants mesos a tot estirar. Perquè al final seran les institucions del règim del 78 les que prohibiran, sense diàleg previ, l'exercici democràtic de les urnes als ciutadans d'aquest país. I corren el risc de ser més regressius que els seus referents espanyols, que fa temps que qüestionen les coses que, com deia el vell tirà, van quedar lligades i ben lligades.
Comentaris
Georgiana
Tanta boira que no veuen que ja ho han prohibit. Tots aquests que volen noves eleccions, els Comuns i C's no sé si saben que no es poden fer, perquè segons el TC, dels pressupostos ens ha suspès fins i tot la partida de convocatories electorals. I el nou partit dels Comuns sense vots que sumin escanys no són res, com els malaguanyats perduts a Uniò amb en Duran.
Ramon
Indefinició nacional, Convergència? Quan? Jo no ho recordo. La indefinició no té perquè ser res dolent, de vegades tot el contrari: és el que toca. Però no em sembla que sigui aplicable al cas. La posició nacional de Convergència ha estat sempre inequívoca. I la posició nacional del PSC jo tampoc no en diria que hagi estat mai indefinida sinó definida d'una manera o de l'altra en funció del lloc i el moment ("Ahora soy Carlos Jesús Pesecé, ahora soy Mikael Pessoe").
xup
es que aquest xicot sempre divaga, fa tesis solsament, el seu idol es el Duran Lleida
Jordi(Català i Suís)
Malhauradament moltíssims votants dels Comuns ignoren que aquests són els nous lerrouxistes. Sembla que ja ningú no recorda pas com anà això d'en Lerroux ! Fou enviat en missió pel Govern Espanyol per tal de desactivar el nacionalisme català a les classes populars de l'època.
El "nou" partit dels "comuns" = la ICV de sempre (encara més dretitzada):
Llegint amb atenció i analíticament tot l'argumentari del "nou partit" dels "comuns", em sembla evident que estem davant la nova vestimenta de la ICV de sempre (i l'entorn que l'envolta). ICV ha aconseguit implantar la seva direcció i línia política (sols que encara més dretitzada). Tots els demés -EUiA, Equo, Procés Constituent, Podem, Guanyem, BeC, independents, etc.- han quedat sota la direcció i línia política d'ICV, amb aparença de tenir veu pròpia! Però el que impera en el "nou" artefacte
La deriva dels "comuns": PCE/PSUC > IU/ICV > CSQP/ECP > "Comuns" > = nou PSC/PSOE > C's > etc... ¡always drifting to the right!
Per més que canviin de nom, son els mateixos que al 1956 van proclamar la "reconciliación nacional" amb el franquisme, trencant el front de lluita antifeixista; al 1976 van assumir la monarquia, trencant el front republicà; al 1978 van pactar la Constitució amb els franquistes, trencant el front per la ruptura democràtica (i integrant-se en la co-gestió "buenista" del sistema)... I ara trenquen el front de lluita per la República catalana independent... Porten la traició als gens!
La cúpula d'ICV/Comuns, l'últim cartutx per intentar impedir la llibertat de Catalunya
La seva actitud expressament dilatòria de condicionar l'exercisi de la sobirania popular -el referèndum i/o la DUI- a un impossible pacte amb l'estat antidemocràtic i repressor i a un seguit de condicions addicionals per bloquejar-ho tot (en lloc d'ajudar activament a mobilitzar el poble i a fer-ho tot possible) i el seu posicionament contra la independència, els converteix objectivament en una eina de l'estat monàrquic espanyol al si del moviment popular.
ICV-UDC els MILLETS DE CATALUNYA
Que ICV gastes milionades per forrrar Herreras, Camats, Borjas i cia i facin un ERE i no vagin a la presó es un escandol de vergonya. ICV HA ROBAT EL DOBLE DE CDC i ningu els porta a la presó, colla de quinquis i lladres antisocials. UDC-ICV la mafia de lladres que fabriquen uns ERES PER ROBAR i el Fiscal del PP ELS PROTEGEIX per que la Colau continui robant?
Fidriko
Al pastor del meu poble i a mi ens agrada fer petar la xerrada, de qualsevol cosa amb una certa predilecció per les incoherències dels polítics. Amb els Comuns de la Colau hem passat bones estones. Jo li dic que tenen futur i ell que no ho té clar i que els veu com una olla barrejada. Jo li dic que m’agrada l’olla barrejada i ell diu que depèn del que s’hi posi. Ara hem quedat entrebancats i la culpa és del Domènech, que se supera a si mateix: ens vol una república dins de la monarquia espanyola
Narcís ( fins quan nyic-i-nyac o excuses per no agafar el bou per les banyes d'aquests partits que se'n diuen ' guaitar per la ciutadania ' i permeten espanya ens fuetegi en tots i cadascún dels DDHH com així continui anhilant-nos, espoliant-nos, escopint-nos i pixant-nos?)
Ras i curt: si tota aquesta ' tribu ' de seients calents/ bon compte corrent fossin democràtics i, no diguem-ne res, d'esquerres .. donarien suport, empentarien fora mida farien mans i mànigues amb JxSí i la CUP pro el referèndum! Conclusió: si no ho fan .. són simples farsants sinó pro dictadors de país veí ! PD: què més ens hi ha de fer aquests amagats, maquillats, camuflats en el mot espanyols .. perquè tots els ' partits de llei ' d'ideologia quina fos vagin a l'una?
Ramon
Si hi ha quelcom del que no es pot acusar Convergència, es d'indefinició nacional. i ho sabeu, Cot i Culla. Suposo que no us heu expressat bé.
Ramon
Suposo que volíeu dir indefinició independentista. Cosa també discutible. Els partits catalans amb representació parlamentària o municipal no n'eren "indefinits" sinó oficialment contraris. Els primers escollits amb programa independentista explícit van ser-ho en llistes encapçalades per Àngel Colom i Pilar Rahola. Però allò va durar poc. Al cap de no res, aquell partit ja tenia un independentisme només de xerrameca que els feia d'escut, tipus la revolució pendent dels falangistes.
si no s'està amb el Poble, si està en contra
aquests comuns/colaus amb la seva indefinició (volguda) van contra el Poble Català que lluita per la seva legitima llibertat. ....aquests comuns tenen el cul llogat, i a hores d'ara, tothom ja ho està veient....comuns=comuna=can felip
ona
A mi els Comuns em fan estimar la CUP, amb qui sovint estic enfadada. No hi ha color. I amb república o sense, amb independència o sense, jo voldria emigrar d'aquest país si ells toquessin poder de debò algún dia.

envia el comentari