L'aliança catalano-britànica

"Els catalans ja són una porta on trucar, com han fet els eurodiputats britànics. Tot plegat, gràcies a una política internacional catalana que fins i tot Margallo qualifica de "gegantina"

Té raó l'exministre Margallo quan diu que "el partit" del procés independentista català "es juga fora". Tant és així que la negociació del Brexit està provocant que, per primera vegada en tres segles, els catalans tinguin una política exterior pròpia, que està actuant en defensa d'uns interessos que no coincideixen en absolut amb els de Madrid. La crisi de Gibraltar ha obert les hostilitats entre la diplomàcia espanyola i les autoritats britàniques, que han causat una guerra diplomàtica de gran difusió entre els mitjans de comunicació més nacionalistes de Londres i Madrid.

 

Paradoxes de la història, aquella traïció dels britànics als catalans del segle XVIII connecta directament amb el futur de Gibraltar, amenaçat per les maniobres subterrànies de l'acció exterior espanyola, que intenta posar en qüestió la sobirania britànica sobre el penyal a través de les negociacions amb la Unió Europea. Per fer-hi front, els eurodiputats britànics -de diversos grups ideològics- han buscat i obtingut el suport dels eurodiputats catalans (d'ERC i Partit Demòcrata). Espanyols i catalans s'han arrenglerat en bàndols diferents i reconeixibles.

 

Els catalans ja són una porta on trucar, com han fet els eurodiputats britànics. Tot plegat, gràcies a una política internacional catalana que fins i tot Margallo qualifica de "gegantina". Poc a poc, Catalunya va retornant al seu lloc al món.

 

 
Comentaris
Georgiana
Si, si molt bonic ara trucan per la seva conveniència, doncs que no es repeteixi l'història i ens deixin un altre cop a l'estacada. Que l'experiencia d'aquella traició ens serveixi i la tornem a favor nostre aquest cop.
Carme G.
Senyor Cot, entenc el que vol dir però, en la meva opinió, el recurs a la situació de Catalunya, per als anglesos, és un tema merament instrumental. Si la situació requerís que ells diguéssin el contrari, no dubtarien ni un segon a tornar-nos a vendre. És acceptar una subsidiarietat gens convenient com aoneda de canvi. Catalunya, com a subjecte polític, ha d'aspirar al mateix respecte internacional que rep l'estat britànic.
L'aliança catalano-britànica
L'emblema de Catalunya és el ruc català. Per a qualsevol britànic un català és espanyol. Ergo els "follaburros" són pròpiament els catalans. Amb amics així ...
Controleu Tremosa que es perd
Tremosa va carregar fa uns mesos contra el Govern espanyol per posar traves a Cabify. Mentrestant, el seu propi partit, PDECat, mitjançant la Generalitat, portava a aquesta app de transport als tribunals. Que ha votat Tremosa ?, a qui dóna suport (sàpiga qui és o no)?
Sabem el perqué de la sobtada estima anglesa
peró l'important ara no és el perqué si no l'empenta que ens dona de cara a la internacionacionalització del procès. Si la Merkel va amb Espanya i en contra de UK i aixó encabrona als anglesos, potser sí que aquesta vegada ens beneficiï a nosaltres un conflicte entre ells. Espanya no recuperará Gibraltar i a mes, es quedarà sense Catalunya. Tanta felicitat no és possible, però no està lluny.
Ramon
Jo quan la guerra de les Falklands em vaig posar automàticament del costat dels anglesos i només després em vaig preocupar de cercar arguments en què basar-me. Imagina't si m'hi posaré per Gibraltar contra Espanya. Òbviament també faig costat a Portugal en sa justa reclamació d'Olivença.
Royal Navy
As Francis Drake might have put it ‘there is time to finish the negotiations and beat the Spaniards too’
no hi ha cap aliança
Cap aliança entre Catalunya i Regne Unit. Val mes pensar que estem sols i ens en sortirem. Les condicions son diferents de fa 300 anys. Que el Regne Unit no ens reconegui a canvi que Espanya deixi de reivindicar (temporalment) el penyal no es cap solució. La solució es reduir Espanya a Castella. Espanya es inviable.
Arnau Estanyol
Ens tenim de ficar a la closca que els catalans ho tenim de fer sols. Serà quan proclamem la independència que tindrem el rebuig d'uns i el reconeixement d'altres, però ningú i menys els anglesos ens farà la feina.
Els british sempre ens guanyen per golejada
Chúpate esa Ada Colau. The Sun (News, avui): Former Miss World becomes youngest ever Gibraltar mayor and declares: ‘We are British… and always will be’. Beauty queen Kaiane Lopez, 30, was named mayor of the British territory yesterday.
Carles Viñals Casado
El felicito Sr. Cot pel seu optimisme, i espero que el conservi, però recordi la frase de Lord Palmerston: "Anglaterra no té aliats ni enemics permanents sinó interessos permanents". Ja el 1714 ens donaren bona mostra del seu pragmatisme. Vigilem la nombrosa 5ª columna que tenim instal.lada a casa i anem per feina. Les aliances, si n'hi ha, benvingudes, però no confiem d'entrada en elles. És més saludable no oblidar que només ens tenim a nosaltres mateixos.
Narcís ( si espanya fos un mínim democràtic .. començaria ' reconeguent ' oficialment nostra existència o PPCC .. no debades se'n diu espanya que no pas ' reino de castilla '!)
Allò clar i ningú pot negar n'és ser estat catalanofòbic i ho és per compensar allò que saben ser malifetes fora mida com ho són no voler reconèixer-nos com nació catalana, intentar diluir-nos/ anihilar-nos com catalans, xuclar-nos tot i més àdhuc fins enfonsar-nos com economia i, què dir-ne, necessitats d'obres/ foment les mínimes o pitjor possible ( i això sent per on entren turistes a dojo/ a milions i s'exporten mercaderies a bondó !)! PD: anem's-en jaaa i, tant de bo, resta nació/ PPCC!)!
Pere
Margallo ho diu correctament: el problema és la repercusió internacional. Però els anglesos mai deixaran anar Gibraltar i els els espanyols ho saben de sobra. Es un match nul ja que Espanya no pot repetir la jugada del tractat d'utrecht ja que no hi ha res a bescanviar. Catalunya ha de fer el referèndum per collons. I unilateral.
Ens tornaran a trair
aixi que no n'espereu res. Ells defensaràn el seus interesos i Catalunya a de defensar els seus.
JordiP
Els UKencs no podran portar la contrària als llanitos. Aquests ja ha votat ser britànics i també ser ciutadans EU. Londres no pot ni tant sol negociar una compartició de la soberania de la roca amb Espanya, com diu algú. Menys encara una cessió total de soberania sense comptar amb la població: això ja no s'estila. Potser una espècie de status independent associat a la Commonwealth sota el paraigua de la HM Navy. Per si un cas.
zarathustra
Els que insistiu en que els Catalans no n'hem d'esperar res del Britànics no heu comprés el missatge del article. És obi que Londres mirarà sempre pels seus interessos i que nosaltres hem de fer exactament el mateix però això no significa que no haguem d'aprofitar una feliç alineació d'aquests ni que no haguem de celebrar que ara tenim un Govern que té una agenda internacional per a Catalunya sense complexes. Ni hem de guardar rancor als Britànics ni tampoc ens en hem de refiar cegament.

envia el comentari