No, Artur, no siguis fort

"Aguantar és guanyar, aquesta és la màxima del marianisme i del 99’99% de la política catalana i espanyola"

Com era allò d’aquell SMS antològic? Ah, sí, “Luis, lo entiendo. Sé fuerte”. L’enviava el Mariano, el col·lega del tal Luis. “Sé fuerte” volia dir “tu calla i aguanta, que ja trobarem la manera de donar-te un cop de mà”. Aguantar és guanyar, aquesta és la màxima del marianisme i del 99’99% de la política catalana i espanyola. Tothom va entendre el SMS. Sí, cert, moltíssima gent ha premiat a les urnes aquesta indecència, què hi farem...

 

Tanmateix, oi que es tracta de fer un país nou a aquesta banda de l’Ebre? Doncs, vinga, va… Provem una nova manera de fer les coses… I a veure què passa.

 

Ja sé que no es pot demanar a ningú que es faci l’haraquiri. I menys a un polític. Però que diferent seria haver escoltat aquest dimecres, durant la compareixença d’Artur Mas al Parlament, alguna cosa com…

 

“Mirin, no em demanin que m’acusi de tot. Ni que vagi amb el lliri a la mà. No oblidin tampoc que l’acusat té dret a mentir en defensa pròpia, però reconec que no hem fet les coses bé. Ni el nostre partit ni gairebé cap no es financen correctament. És possible que hi hagi hagut abusos i errors, no ho nego ni ho afirmo, que ja no tinc el cos per a més querelles.

 

Però en qualsevol cas demano perdó. Em penedeixo de no haver fet les coses millor i prometo que no tornarà a passar mai més.

 

I crec que el meu pare polític i la seva família haurien de fer el mateix, si volen salvar alguna cosa més que els diners.

 

Examen de consciència, contrició, confessió, penitència i absolució. Aquests són els passos. Algú havia de treure el tap de la piscina i canviar l’aigua. Ja ho faig jo, que ja no tinc molt més a perdre.

 

Mirin, deixem-nos de punyetes, jo no podré tornar a ser candidat, però no per les sentències injustes dels tribunals espanyols, sinó perquè algú ha de pagar el preu i posar el comptador a zero.

 

No es pensin pas que m’he tornat boig. Al contrari, m’he fet més savi a base de patacades: em vaig creure Moisès, se’m van pujar els fums al cap, em vaig equivocar i ara només vull ser un home al servei del seu poble. I crec que si jo faig això, hi haurà molts, molts altres partits que no podran xiular i despistar, com han fet fins ara.

 

Penso que necessitem partits polítics finançats amb diners públics i amb les quotes dels seus militants, sense “chanchullos”, però a canvi de dues coses: democràcia interna i control estricte de les finances. Si els partits no estan nets, nets del tot, sense trampes, la democràcia no funciona.

 

Per aquí comença la qualitat democràtica, l’autèntica clau del progrés dels països. Si volem ser la Dinamarca del sud, o assemblar-nos a Suècia o Finlàndia, copiem-los, sí, però bé. A ells els ha funcionat: tenir bones institucions és el secret del seu èxit. Deixem ja d’imitar el que fan a Madrid. Copiem els millors de la classe, els que treuen millors notes. Si seguim fent les coses com s’han fet a Espanya tota la vida, no en marxarem mai. En canvi, pel camí que avui començo, no serem més febles, sinó més forts.

 

I algun dia, temps a venir, podré reivindicar les coses que penso que he fet bé, tot i que ja sé que no tothom ho veurà així. Però abans hem de sortir d’aquest femer de sospites, corrupció i intercanvis de favors.

 

Saben? Que no, que jo no necessito de cap missatge on em diguin que sigui fort. Ja sóc fort, però d’una altra manera. I no tinc un pèl d’ingenu, no pateixin. Estic convençut que és la millor jugada de la meva vida, després d’haver ficat la pota tantes vegades… Amb el meu sacrifici i amb la veritat per davant, crec que Catalunya serà millor i que els meus tornaran a tenir possibilitats de guanyar eleccions. Potser no les properes, encara no, perquè hem de pagar la nostra penitència, però podria ser que les següents...”

 

Política-ficció? Potser sí. No és pas això el que Artur Mas ha dit al Parlament. Per a qui vulgui saber com es passa a la història, es fa així: primer s’ha de tibar de la cadena i després te l’has de jugar. Es paga car, sí, però funciona. I tard o d’hora sempre té premi.
Comentaris
Ramon
El seguidisme i la indissimulada complaença de les anomenades "esquerres independentistes" amb l'Operació Catalunya és senzillament insostenible. No crec que sigui l'únic que estigui ja a molt poc de pagar-los amb la mateixa moneda.
Ramon
A veure, ja sé que menteixo. Però és que el meu odi fanatisme em superen!
P84
Però fer això que dius seria donar legitimitat a la pena de telenotícies, a els judicis sense proves, als rumors de safareig, a tot al que una societat justa i civilitzada no hauria de donar crèdit fins a tenir-ho comprovant, mantenint el dret dels seus ciutadans a l'honor i a la presumpció d'inocència. Si fossim seriosos aquesta compareixença no s'hauria ni d'haver produït fins acabat el judici amb una sentència ferma.
pep
Sp ignorem las proves inexistens i fem boba la Operacio Catalunya del Estat espanyol, a las hores aquets podria ser al discurs, pero te un problema, cap de las afirmacions que fa Joan Rovira son certes.A doa d´avui lafiscalia no ha aconsaguit afina cap fet en forma de prova contrastada contra CDC i tampoc amb al cas dels Pujol. Pero si una sentencia afirman que proves del cas Pujol son inadmisibles, falsas o simplement inexistens. No deixen que la realitat impedeixe una bona noticia falsa.
Ramon
Prefereixo seguir a Espanya que ser independent amb les esquerres. De fet no crec que siguem independents, ja que els únics realment independentistes (els convergents) no som majoria a Catalunya. La resta, botiflers espanyolistes.
jesus
Mas hauria de tenir present: no n'hi prou en ser honest, sino que s'ha d'aparentar honest. S'està fent massa soroll entre el joc brut de les falses acusacions i les declaracions del judici del Palau. Més li valdria al Mas, fent un pas enrera per deixar que s'escampi el temporal i veure com acaba tot plegat. El pitjor es el foc amic de la CUP que vol destruir al Mas i a CDC.
Mercè
Estic totalment d'acord Sr. Joan Rovira. No ho hagués sabut expressar millor .
Narcís ( tampoc m'agradà llur darrer escrit .. renoi, no sap greu a espanya haver permès competències i, què dir-ne, iniciatives catalanes .. perquè, a sobre, els hi recordi que no havien d'haver-ho fet!)
Quines bestieses diu .. : a) allò que hem de fer n'és sortir com un llamp d'aquest jou catalanofòbic o espanya que no pas fúmer un dels millors estadistes representatius de nostra nació! b) on són les proves contundents/ sense dubte que assenyalin ' rebre concursos públics qui lliurés/ passés per caixa sinó no pas '? c) millor seria investiguessin altres partits àdhuc d' àrees .. comarques .. diputacions .. municipis .. començant per espanya! PD: no agradaria a espanya excloguéssim en MHP Mas!
Jan Nestictip
Jo vaig seguir les respostes del Sr. Mas a la comissió del Parlament de Catalunya i, amb altres paraules, ja va dir tot el que voldria que digués el Joan Rovira en el seu article. A més, va demostrar la parcialitat de la Fiscalia al no admetre la investigació de les adjudicacions de les obres que es van dur a terme, ja que tiraria per terra les acusacions del Fiscal. I els 2 milions que se li van pagar a la FAES, ningú en parla ? Ahir, l'oposició em va fer pena. Eren patètics.
Joan Rovira
Surten opinions molt interessants... 1) Pressumpció d'innocència. Sens dubte que sí. I justícia i policia despolititzades. 2) Ingenuïtat, la justa. El "modus operandi" de gran part de la política catalana i espanyola és d'una evidència aclaparadora. 4) La transparència, la de veritat, no la de cara a la galeria, és una de les claus. I els controls rigorosos, però no burocràtics. I 5) Tot és possible quan es comença per dir la veritat...
Pitxolí
Plenament d'acord amb Joan Rovira, crec que és un articulista molt solvent. ¿Com és que a Euskadi no hi ha casos d'aquesta mena de corrupció? El seu tipus de finançament hi ha d'ajudar, però, ¿no hi ha algun altre factor?
Max
@Ramon TOTALMENT D'ACORD AMB TU!
josep m.
Carai, Sr. Joan Rovira, si que en sap vosté de corruptel·les etc. i a sobre sap el que ha de fer l'un i l'altre. Una mica engreït si que sembla ser vosté. Miri, jo en la meva vida professional he tractat amb molta gent i el nas no m'ha enganyat mai. Malgrat la seves indicacions, em crec l'expresident Mas molt per sobre de vosté mateix, la Sra. Arrimadas, el Sr. Iceta (plegarà amb el tema Serra ?) els de la paperera CUP, els del P.P. (aquests no són corruptes) els Comuns que encara són verges
Joan
El Sr. Mas de moment és el politic millor que hem tingut. Per què s'ha de retirar?, per què ho diguin la gent de la CUP? Pobres de nosaltres si haguessim de dependre d'aquesta gent. Si hi ha unes eleccions i tenen majoria, els qui no hi estem d'acord els haurem d'aguantar, però fins aleshores tenim els resultats de les ultimes eleccions i la gent va triar Mas. I sense els seguidors de Mas dificilment arribarem a la independencia.
Noi 2001
Algú em pot dir perque l'Estat ha de pagar ni un ral als partits? Si s'ha de pagar eks qui treballen per ell.

envia el comentari