UDC, RIP?

"La pregunta ara és si mortes les sigles de la democràcia cristiana ha mort també aquesta"

Fa uns dies Vicent Partal deia que UDC ha mort a mans de Duran, però em sembla una visió massa simplista per descriure els esdeveniments que han esquarterat el partit catalanista de tradició quasi centenària i que també han afectat altres formacions polítiques fins la seva desaparició o, com a mínim, la seva reducció a la irrellevància.

 

UDC va ser capaç de donar durant anys la solera i el pedigrí intel·lectual que CDC necessitava per governar en diàleg directe amb partits com el PSOE o ERC; perquè sols aquests tres mantenien unes sigles que els connectaven amb les tradicions del primer quart de segle. I d’aquests tres, sols dos van sostenir el relat ideològic teòric, el socialisme i la democràcia cristiana. ERC ja no és el que era, tot i que amb l’aparició de les CUP sembla tornar a tenir el regust burgés de la primera hora. Els comunistes han transformat l’aparença masses vegades per ser identificats com a tals pels seus votants.

 

El primer trauma de la UDC de l’etapa constitucional el viu en el seu divorci de CDC. Quan aquesta es defineix en l’eix nacional apostant per la independència, UDC no fa el pas. Però després, a més, quan UDC es pregunta per la independència, les sigles es queden amb els que no opten per ella. Els de Demòcrates es defineixen independentistes però ja ningú és capaç de diferenciar-los del PdCat. En tot cas, el partit, en presentar-se a les eleccions i obtenir al voltant dels cent mil vots evidencia que el que diu Partal no és del tot cert; el procés ha posat al descobert que dins d’UDC, com dins de CDC, com dins del PSC i de la pròpia ICV, o dels actuals comuns, hi ha independentistes i no independentistes. És normal, com es normal en el país, com s’evidencia en les eleccions o en els debats ciutadans. I com no es fa evident en les manifestacions perquè l’unionisme no necessita manifestar-se, ja que té de la seva part tota la força de la continuïtat.

 

La pregunta ara és si mortes les sigles de la democràcia cristiana ha mort també aquesta. A meu parer la gent és majoritàriament procliu a Catalunya al discurs que intenta lligar el lliure arbitri i la solidaritat en un concepte de justícia social que doni espai a la iniciativa, que premi l’esforç i que no confongui la igualtat essencial dels éssers humans amb l’igualitarisme que li roba la dignitat. Aquest missatge, el mateix dels pares fundadors de l’Europa comunitària és el missatge que en teoria UDC defensava. Potser la seva acció no va estar a l’alçada del que predicava, però ho podríem dir de tots els partits. En qualsevol cas sense dubte roman el repte d’omplir de veus i mans una defensa de la persona com a eix central de l’acció de govern. Potser no és el moment. Però arribarà.

 
Comentaris
Miquel
Wishful thinking en diuen oi?
Cervera
Estic totalment d'acord amb en Vicent Partal
Enric Montanya i Mias
Es mes complexe
Fidriko
D’acord, Montserrat, però et recordaré dues qüestions gramaticals. Recorda que els quantificadors “prou”, “força” i “massa” son invariables en gènere i en nombre. Per tant, diràs “massa vegades” i no “masses vegades”. Pots emprar indistintament les preposicions “sense” o “sens” però en algunes locucions, l’una és més emprada i sona més bé que l’altra. Jo diria “sens dubte” i “sense cap dubte” i no diré “sense dubte”. al final de la frase, sempre es diu “sense” (T’ho menjaràs amb pa o sense?).
Narcís ( doncs és clar que ha mort pel/s seu/s conductors .. o, per ventura, els ideòlegs, promotors, fundadors d'aquest partit no haguessin ' donat suport ' fora mida a sortir com un llamp d'aquest país veí botxí o catalanòfob en origen, en l'endemig i com .. fi darrer?)
No fumem! : a) CDC no necessitava gens ni mica d'UDC, n'és més, CiU n'era pres com sinònim de CDC! b) Ja no es tractava de ser eix o no eix .. es tractava ( i tracta ) de ' defensa pròpia ' de Catalunya! c) És clar que s'hi diferencien Demòcrates de Catalunya amb el PDC .. fos només per la baboiada de dir ' ser sigles que es confonien '! i d) Qualsevol partit pro la independència té com ' altar ' ( i altar major) l'ésser humà .. sinó de què voler la " llibertat de la comunitat catalana "!
Jordi Marti
UDC no ha recolzat l'independentisme i això la matat. Els ideals son totalment vius i una vegada aconseguida la independencia, tornarà a fer falta una nova UDC.
castelldetona
UDC ha mort en mans d'en Duran. S'hauria pogut salvar amb uns altres dirigents més atents a l'evolució de la societat i als problemes dels ciutadans, però el van deixar a mans de Duran i en va fer el que va voler, se'n va aprofitar en benefici propi fins al moll de l'os i els seus van deixar que fos així. Ja no tenia res de democràciacristiana ni de socialdemocràcia.
Francesc
De formació cristiana (no me n'avergonyeixo!), vaig ser votant d'UDC(CIU) des de les primeres eleccions democràtiques. Però vaig acabar votant CDC, perquè el missatge demòcrata cristià d'UDC es va debolir completament. Algú ha sentir a parlar cap dirigent actual d'UDC de personalisme cristià, o d'economia social de mercat? En Vicent Partal té tota l araó!
IGNASI
Enhorabona, per fi algú capaç d'analitzar el panorama desde un punt objectiu. Algú que toca de peus a terra. Unió no va jugar amb les cartes populistes, va jugar amb idees i una posició més profunda. Potser un missatge massa complex per que la gent del carrer entengués que defensa realment i com és de necessaria un partit que lluiti per la justicia social i la solidaritat fonamentant-se amb una economia de mercat competitiva.
Desfeta
D'acord amb en Partal. UDC va esdevenir un instrument al servei de Duran i la seva camarilla, que l'han ensorrat,. això si, van abandonar el vaixell abans del naufragi. Vaja capità !!! A Duran l'stato quo li anava de meravella, , tenia a Madrid un despatx de gestió d'influencies, de pactes d'elits. El sobiranisme el va deixar orfe, i va preferir carregar-se el partit, i saltar a ultima hora abans de la seva desaparició.
Desfeta
UDC ha parasitat CDC durant mes de 20 anys. Quan ha comparegut sola a les eleccions ha tret : zero càrrecs. Això si el 15S es va emportar mes de 100.000 vots a la paperera. Sumats a Junts pel Si, haurien evitat haver de demanar suport parlamentari a la impredictible i inestable CUP. Duran va fer un darrer favor a l'unionisme , que donarà per ben empleats els prestecs incobrables a UDC. Un preu molt petit per posar Junts perl si en mans de la CUP.
Ramon
UDC ha parasitat CDC durant més de 30 anys. Ha viscut d'un pacte abusiu i del xantatge pel mal que els sociates i les seves infinites terminals en farien d'un hipotètic trencament. Però res d'això no li lleva gota de dignitat a persones com Carrasco, Coll, Rigol o Gispert ni a la ideologia democristiana en si mateixa tot i que ja es veia que la fi de la guerra freda li seria letal. El partit conservador català del futur ja no es dirà democristià.
Ramon
Les formes del xantatge d'UDC a Convergència, que és qui rebia realment els vots, han estat moltes i la majoria de les quals alimentades pel PSC i tot el sistema parasociata. UDC ha viscut d'aquest xantatge però sempre ha restat més que sumat. Darrerament ha estat i de manera descarada, una excusa d'ERC per desgastar Convergència amb una virulència que ni l'han tinguda ni la tindran mai amb botiflers progres al costat dels quals Duran és Braveheart.
Ramon
Per cert, el futur partit conservador català tindrà per objectiu no conservar res. Qui vulgui canviar-ho tot, haurà de votar conservador. Conservador o liberal. Qui vulgui que tot continuï igual, que voti esquerres.
Ramon
Qui vulgui que tot continuï igual, que voti esquerres.... si continuem tenint esquerres com les actuals que déu no ho vulgui pel bé de l'estat i la nació. Però confio que no serà el cas. Confio que deixarem de tenir unes esquerres com les actuals. Confio que passarem a tenir esquerres normals, esquerres com les de les democràcies. I penso que sí, penso que passarà això perquè les esquerres actuals només s'expliquen per la manca d'estat propi que propicia aquestes insensateses.
Ramon
Tota emancipació comporta llibertat però també responsabilitat. L'adolescent ja pot arribar a casa a l'hora que vulgui però que vagi amb compte amb el ritme de vida perquè l'endemà haurà de guanyar-se les garrofes per pagar hipoteques i factures. Quan hipoteques i factures les paguen els pares, tu ja pots dedicar el temps a trobar solucions alternatives per la pau a l'Orient Mitjà o per "expropiar" sucursals bancàries on fer-hi cursets de papiroflèxia social. Amb l'emancipació nacional, igual.
UDC està tan RIP com tu , Montserrat
Al món de la política cap dels dos compta per res, si és que mai heu estat res més que personatges secundaris amb moltes ínfules, això sí.

envia el comentari