Guanyar el referèndum, construir la República

"Quan parlem de construir la República Catalana no estem imaginant fantasies, ni plantejant desafiaments irrealitzables"

Aquests són els reptes més immediats que ja s’estan treballant ara mateix des d’Esquerres per la Independència; es tracta d’un debat que hem d’entendre com a debat constituent molt ampli d’una nova realitat política que es perfila com a República Catalana Independent.

 

Quan parlem de convocar el referèndum d’autodeterminació i de construir la República Catalana no estem imaginant fantasies, ni plantejant desafiaments irrealitzables, com pensen malintencionadament alguns: estem abordant unes maneres molt concretes de trencar amb la situació de submissió política i social que ens té lligats a un estat monàrquic espanyol corrupte i depredador i a una autonomia inservible i incapaç de millorar la vida de la gent; estem parlant de tenir un poder propi i popular a l’hora de recaptar i distribuir els nostres recursos; estem parlant d’una oportunitat real de fer net de la corrupció i la impunitat que ens ofeguen; estem encarant necessitats socials ineludibles com són una educació i una sanitat universals, uns llocs de treball, un habitatge i unes pensions i ajuts socials dignes, que no estiguem encadenats als grans monopolis de l’energia; estem parlant de retornar a la llengua catalana la seva funció de llengua pròpia de la nació; estem defensant que es pugui viure dignament de la terra, estem decidint de viure en un món amb igualtat entre homes i dones; estem optant per tenir una veu pròpia al món a tots els fòrums internacionals; estem defensant la capacitat pròpia d’acollir refugiats i decidir sobre els drets i deures de l’estrangeria...; amb el referèndum i la República estem abordant, en efecte, qüestions socials i polítiques molt reals i concretes que interessen a tots els sectors de la societat.

 

Ara bé, si tot això és el què i l’objectiu d’aquest procés, també ens hem de plantejar qui ha d’estar-hi implicat i el com i on hem de treballar per aconseguir el referèndum i la República Catalana. Per Esquerres per la Independència és indubtable que el motor imprescindible del procés és tot el conjunt dels grups i moviments que treballen per una ruptura no únicament de l’estructura política de l’Estat espanyol sinó per una ruptura que comporti un canvi social profund en favor de les classes populars; això no vol dir que no hi hagi necessitat d’altres motors més amplis i plurals i que tot el conjunt del procés no depengui, en definitiva, per una banda d’una clarificació política a l’interior de les esquerres i per l’altra del compromís de tota la societat partidària d’avançar cap a l’exercici del dret d’autodeterminació mitjançant una votació en referèndum i un procés constituent on hi participi tothom.

 

Les paraules clau de com hem d’actuar són dues: organització i mobilització, totes dues àmpliament i contundentment demostrades: es tracta d’activar a tot el país les estructures organitzatives que ja en gran part tenim, ampliar-les, dotar-les de capacitat integradora social i enfocar-les cap a la mobilització permanent, massiva i el més unitària possible pel referèndum i la construcció de la república. Seguint la nostra tradició històrica municipalista i republicana, cada població i comarca del nostre país ha de comptar amb grups, ben connectats entre sí i amb la seva col·lectivitat, que treballin de forma permanent per informar la població, reclamar les reivindicacions més immediates - algunes d’elles aprovades al Parlament de la CAC i suspeses pel TC espanyol- aturar les embranzides repressives, donar confiança i desfer rumors i recels infundats i assegurar, quan sigui oportú, les mobilitzacions massives que caldran.

 

L’acció institucional des del Parlament i el Govern l’hem de donar per descomptada, així com la resposta a qualsevol mesura repressiva que afecti membres del Parlament o la pròpia Institució –digui’s estat d’excepció o supressió de l’autonomia-  mitjançant l’Assemblea de Càrrecs Electes. Però la nostra feina principal és tenir clar que s’acosten temps d’una veritable revolta en la qual hauran de confluir una acció institucional valenta, una comprensió i implicació internacionals que ja ha començat i, sobretot,  un esclat popular organitzat, massiu i intel·ligent.
Comentaris
Isabel C.
Blanca Serra, tant de bo escriguis més i més sovint. Tant de bo els grans diaris, com l'Ara i l'Avui, et donessin columna fixa. A tu i al Ramon Cotarelo, en comptes de mantenir en nòmina columnistes que figura que són d'esquerres però d'una mena d'esquerra que a mi em fa fugir de l'esquerra com de la pesta. Tu i jo no pensem igual en algunes coses, però et respecto moltíssim, cosa que no puc dir de la banda de Colau ni de molts revolucionaris de pa sucat amb oli de la corda d'Endavant.
Narcís ( per curiositat femenina .. per què no agraïm JxSí per la gran tasca que fan pro la llibertat nacional de Catalunya?) ( per què si depenguéssim de les ' esquerres ' .. encara seriem sent ‘ no ningú ‘ pel que fa a la recerca de nostra sobirania?) ( tots ensems, junts, alhora, a l’unison .. pl
Tot ho trobo ben dit, excepcions fetes de : 1. bé, parlar de República, però .. això no hauria de decidir-ho sobiranament nostre poble que no pas ' embolcallà'ns-ho '? 2. bé parlar de ' feminisme ' , però .. i d'homes explotats/ rebentats/ esguerrats laboralment, abusats, difamats i bandejats familiarment .. res a dir? 3. molt bé vingui tothom, sia per bombes, sia per fam, sia per tirania, sia per pobresa, però .. primer no hi tenen dret els naturals de ca nostra deixats a sa sort?
Cesc Domenjó
que no estiguem encadenats als grans monopolis de l’energia i també la facilitar la remunicipalització de l'aigua a tot el país
Ramon
Tanta referència sobtada a la paraula "República", entre d'altres coses negatives alguna de les quals grollerament visible, és una insensatesa. Ningú no va pronunciar aquesta paraula a cap de les concentracions sobiranistes. Una insensatesa. Una insensatesa i quelcom més. Però per damunt de tot el negatiu una insensatesa.
Pere de Kaltruku
Estem fars de que ens retallin per tot arreu; fotem el camp de una pu.... vegade.
Ramon
No volem una república, el poble català sobirà vol tenir una monarquia, que es reinstauri una línia successòria hereditària de sang reial i pura catalana.
Ramon
Entén mai res, la bestioleta? Fa l'efecte que no. De totes maneres no m'adreçava a ella. A la bestioleta com a màxim li llançaria cacauets, no raonaments. M'adreçava a l'articulista. Tanta referència a la república és sobrera i, atès l'imaginari que cerca evocar, contraproduent. Una insensatesa. La bestioleta no ho pot entendre però tu, sí, Blanca.
Ramon
Els sabatots d'ERC valgui la redundància es deuen pensar que el referent nacional no suma perquè Can Zam n'és refractari. Primera, sí, llumeneres, sí, parlar de "República" hi guanyarà vots independentistes. Concretament tants com els que hi ha guanyat Súmate: cap ni un, zero. I segona, la referència republicana, del tot sobrera, innecessària, absurda, en boca de qui la té tant en boca només pot remetre a imaginaris que no només no sumen: resten. És molt senzill, diguem-ne CATALUNYA.
Ramon
I si la idea és captar pudents amb la referència als horrors dels anys 30 del segle passat, pitjor encara perquè per aquells australopitecs la bandera republicana és l'espanyola republicana. La bandera amb la que van empastifar places i consistoris de Catalunya tan bon punt feren abdicar el mataelefants. Per fi van tenir un drapot amb el que contraprogramar l'estelada! No volem revertir el resultat del conflicte de fa un segle sinó el de fa tres segles.
Ramon
I recordeu: jo sóc una meravella absoluta i sempre tinc raó. I puc insultar els altres sense problemes, car sóc un ésser superior. Ho enteneu, sabatots i bestioletes?
Ramon
Retornarem al 1714, i jo tindré la perruca empolvorada amb més rínxols de tots! Tindrem un exèrcit amb mosquetons, i si fa falta posarem un rei descendent de l'arxiduc Carles! I qui s'hi oposi serà un sabatot esquerranós, una bestioleta pijo-progre! Qui no pensa com jo mereix ser insultat i menyspreat.
Carles
No sembles massa intel·ligent Ramon. Volem una Catalunya independent. I la forma política més adient, en aquests moments històrics, és una república. Si no ets capaç d'entendre-ho és cosa teva. La resta ho tenim clar. Hauries d'abandonar aquest fanatisme partidista (que condemnes en els altres, però ets incapaç de veure en tu mateix).
69
El Ramon segur s'aborreix molt al Psiquiatric on està, per això es fa tant pesadèt no parant d'escriure.....bajanades absurdes, no conec ningú més que vulgui monarquia i no sigui unionista....
Pere de Kaltruku
Ramon,Ramoooon; vols dir que no desvaries?. No creus que ja estem fars de caçadors d'elefants?

envia el comentari