Urkullu i Otegi interpel·len Madrid

"El govern espanyol faria bé d'escoltar les peticions "d'altura de mires" que feien, amb total encert, Urkullu i Otegi"

El desarmament total d'ETA el proper 8 d'abril és un anunci històric. I ho demostra el fet que, un cop que el diari francès 'Le Monde' ho ha fet públic, les reaccions per part d'institucions, polítics i societat civil d'arreu han estat immediates. Dels primers en comparèixer ha estat el portaveu d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, que ha demanat als governs espanyol i francès que "no posin obstacles" al desarmament de l'organització armada, i ha fet una crida "a que tothom estigui a l'altura del moment històric, del repte, de la gran finestra d'oportunitat que s'ofereix al país perquè el desarmament es produeixi en un termini breu de temps". Poc després compareixia el lehendakari Iñigo Urkullu, que feia una petició similar. Urkullu ha demanat "altura de mires” als governs espanyol i francès perquè el desarmament d’ETA arribi a “bon port”.

 

Dos líders bascos de ideologia diversa demanant coses semblants. Molt semblants, si no idèntiques. Dos líders que, en aquest moment històric, fan prevaldre els interessos del país, per sobre d'ideologies, partits i històries personals. Una resposta molt diferent de la del govern espanyol, que encara aquest divendres al migdia mantenia una postura de "cautela" i insistia en la dissolució d'ETA. Aquest és un objectiu necessari, però el govern espanyol faria bé d'escoltar les peticions "d'altura de mires" que feien, amb total encert, Urkullu i Otegi. 

 

Tot i això, aquest anunci suposa una bona oportunitat per reconèixer el dolor aliè. El de tothom. Reconec que humanament comporta un esforç ingent, fins i tot de vegades resulta impossible. Però també en aquest sentit cal tenir present "l'altura de mires", per avançar i consolidar un escenari que, a hores d'ara, desitja tota la societat civil, a Euskal Herria i més enllà. 
Comentaris
Narcís ( quina " eixida " dóna Estat a nació trepitjada i odiada des de l’origen dels temps per no voler deixar-se anihilar i espoliar i voler existir com n’és el cas de Catalunya/ PPCC?) ( tota acció crea una reacció .. qui és al capdavall el ‘ responsable ‘ de tant de mal i sofriment?)
1. El terrorisme/ vessament de sang n'és imperdonable .. i què dir quan el pateixen innocents àdhuc persones que són d'acord amb la ' llibertat ' de sa nació? 2. ( I sense justifica'l gens ni mica ) què passa quan ' envernissat d'institució '/ estat àdhuc amb desvergonyiment esbombar-ho als quatre vents .. parlen de fer servir la força contra societat d'altri pacífica i democràtica? 3. A Déu el que és de Déu i al cèsar el que és del cèsar .. què nassos hi pinta país veí que no sigui ser botxí?
Narcís ( què fumen militars de maniobres contra desig de llurs habitants?) ( què fumen militars a fires infantils .. que no sigui apología de la sang?) ( què fumen manaies polítics abusant així provocant amb paraules que no venen a tomb?) ( què fum molt de politicastre brandant la força sanguinària?
A) La violència mai per mai ha de ser-hi .. va contra l'ésser humà, va contra la civilització, i a més, n'és pecat mortal! B) Què passa quan aquesta violència la fumen persones escudades en el Poder, escudades en un Estat .. amb paraules i mateixos actes? C) Mateix Aznar digué que ' es podia parlar de qualsevulla cosa ' .. llavors, per què nostres pacífics i democràtics representants reberen ' cops de porta ' que clamaven al cel? PD: quanta més força bruta .. més humilitat hom ha d'oferir!
josep bruch
Tenien i tenen ETA, però gaudeixen de Concert Económic amb Espanya. I ens diuen que ells el poden tenir i nosaltres no, i que es degut a motius històrics? No som tontos.
ferran
Tant de bo, no torni mai més el papanatisme dels Catalans respecte dels bascos. Sempre aconseguiran acords que mai aconseguirem els Catalans, simplement perquè els castellans perceben que són dels seus, només que no van ser romanitzats a temps. I com el naixement de Catalunya és radicalment diferent, per això ens volen esborrar com a nació.

envia el comentari