TV3 mai no és de tots

"La pluralitat no passa per prescindir de tu mateix, que és impossible, sinó per donar veu als qui no pensen com tu"

El denominador comú del bombardeig de crítiques que ha rebut el nomenament de Vicent Sanchis com a director de TV3 és la manca de neutralitat del periodista. Seguint el fil d’aquest argument neuràlgic es pot extraure la idea que tot periodista que hagi expressat la seva opinió sociopolítica a través de tertúlies o d’articles d’opinió queda automàticament deslegitimat per ocupar un càrrec directiu als mitjans públics. Estirant una mica més del fil, el raonament ens porta a una conclusió delirant: només podràs dirigir TV3 des de la neutralitat si no t’has definit mai públicament. Per tant, el grau d’objectivitat d’un periodista i el seu nivell d’exposició ideològica són vasos comunicants.

 

Si les derivacions lògiques de l’argument arriben a un final de bojos, és perquè la premissa és falsa. La neutralitat, benaurats lectors, no existeix. Per definició, cap subjecte és objectiu. Fins i tot el desinterès per la política és un posicionament respecte de la realitat. Per tant, el director de TV3, s’hagi definit o no públicament, en tant que persona, no podrà deslligar-se mai de la seva personalitat. La subjectivitat no és una jaqueta que puguis deixar a l’entrada de la feina per adquirir una omnisciència divina i treballar sense conviccions pròpies.

 

Tot això els haters de Sanchis ho saben perfectament i quan demanen un director neutral el que realment estan dient és que voldrien un director més proper a les seves idees. I és legítim, que ho desitgin, però no que ho tapin amb l’espanta-sogres de l’objectivitat. Si els unionistes o els comunistes manessin, TV3 no seria la meva, seria la d’ells. Un mitjà de comunicació mai pot ser de tothom a la vegada.

 

Que un periodista no pugui ser objectiu no vol dir que no pugui ser plural. La pluralitat no passa per prescindir de tu mateix, que és impossible, sinó per donar veu als qui no pensen com tu. I tot i així, el director independentista i el director unionista més plurals de Catalunya acabarien fent una televisió completament diferent. En tot cas, la capacitat de ser plural no té res a veure amb el color o la fermesa de les teves conviccions sinó amb la teva amplitud moral, amb el teu respecte envers els altres. Jo he treballat tres anys amb Vicent Sanchis a El Temps i us puc assegurar que no conec cap periodista que es relacioni voluntàriament amb persones d’ideologies tan diverses. També amb els polítics i simpatitzants dels partits que ara li diuen sectari.
Comentaris
Ramon
No recordo cap article d'opinió, ja no diguem cap queixa sindical ni del Col·legi de Periodistes, contra el totalitarisme dels mitjans sota control sociata (o pudent). Però quan n'hi ha algun fora d'aquest control, amb un parell d'articles o a males una queixa sindical o del Col·legi, ja n'hi ha prou per tenir-lo també a ratlla o a males per connotar-lo i així neutralitzar-lo . Sense contemplacions, Vicent!
Mariona
Totalment d'acord. El que passa és que a TV3 hi ha col·locada tota una màfia (amb uns sous sucosos, val a dir-ho) que fan i desfan sempre seguint el mandat dels seus amos sociates o iniciativeros i ara estan que trinen. El primer que hauria d'anar al carrer és un corresponsal a l'Orient Mitjà per qui la culpa de tot el que passa al món és dels pèrfids jueus i que sembla estar a sou de Hamàs, la qual cosa no vol dir que moltes de les coses que fa l'actual govern d'Israel em semblin bé.
v
Fa molt de temps que no miro TV3. L'únic que se'm acut dir és que fa anys que hi ha la mateixa programació repetitiva (APM, Zapping, etc..), amb una audiència que cada vegada cau més. La programació actual és molt inferior a la que hi havia fa vint o vint i cinc anys. Són més interessant les televisions comarcals.
Asdf
Bona anàlisi. N'hi ha un tip dels comuns. Pèssims gestors i només 11 diputats de 135, però sempre disposats al linxament, a embrutar, a calumniar i empastifar si no són ells qui manen. Com pot la gent votar comunista?
Ramon
L'àrbitre de futbol no xiula el que veu: xiula el que considera que li generarà menys problemes de xiular-ho. El periodista de Catalunya, bastant per l'estil. Opina el que entén que li causarà menys problemes d'opinar-ho. Vull dir que en la majoria dels casos ni tan sols és totalitarisme progre militant sinó seguidisme, òsmosi, por, quelcom molt similar a com era la gent durant el franquisme. No era franquista. Era acomodatícia. Covarda.
Ramon
La gent no va opinar en demòcrata fins que no se'n va adonar que no passava res si ho feia. La gent no va ser "d'esquerres" fins que li va fer més por no "ser-ne", que "ser-ne". El gran objectiu, Vicent, és aconseguir que la nostra gent deixi de tenir por d'opinar el que realment pensa però no gosa perquè no veu que ningú hi gosi. No cal, que TV3 combati de cara el diktat progre. N'hi haurà prou amb què les informacions no el pressuposin i hi hagi sempre la veu qualificada que el contradigui.
Pere
Molt d'acord. TV3 és la meva, practicament no miro cap més canal i estic molt content que en Vicent Sanchis en sigui el Director. Fins ara cada he llegit el seus articles al PuntAvui i la veritat que m'agradaven molt i el trobaré a faltar. Estic segur que farà molt bona feina a TV3.
Ramon
Una primera mesura, Vicent, una de molt senzilla: el comptador anual de dones mortes per la seva parella (masculina), almenys que deixi de ser l'espanyol. Si el comptador català és massa baix per servir a l'agitprop progre, que agafin l'europeu si existeix. O el mundial (i si no, que se l'inventin). No pot ser, que el referent nacional, l'imaginari que es pressuposi a TV3 sigui Espanya. Ni en això ni en res.
Ramon
El progre, no res a veure amb les esquerres del món democràtic, necessita victimitzar-se com a font de legitimació. Això ho arrossega des del franquisme. Necessita sempre pintar l'adversari polític com mooooolt poderós.Sempre es fa la victimeta mediàtica. Per això quan el Tripartit ens van parlar tant de Canal9 i de la Curri. Com que a Catalunya no hi havia cap televisió, programa o opinador, que escapés al seu diktat, per fer-se la victimeta havien de denunciar canals que ni ens arribaven.
Carles Viñals Casado
Excel.lent l'article d'Àstrid Bierge, on no hi sobra ni falta res i magistralment argumentat. Molt adients també els comentaris de'n Ramón. Benvingut, Sr. Sanchis, a TV3, que desitgem novament "la nostra", com en els seus millors temps.
Ramon
De moment els progres ja l'han connotat i estigmatitzat. Cosa que no es fa mai amb els seus. Fixeu-vos com, abans de prendre possessió, ja l'han connotat i estigmatitzat com, per abracadabrant que resulti, no hi està el Ramon Pellicer després de tants anys. Resem perquè el Vicent no faci el que acaba passant sempre, és a dir, que el connotat i l'estigmatitzat té per objectiu contradir l'acusació d'estigmatització i la connotació. Resem perquè passi just el contrari. Resem perquè les justifiqui.
Ramon
D'acord amb l'apunt de la Mariona. La "informació" internacional de TV3 és senzillament execrable. Però també aquí, la solució pot venir per la simple eradicació del diktat progre com a pressupòsit. No li podem demanar al Vicent, que li doni a TV3 la volta ideològica com a un mitjó (tot i que òbviament que sí que caldria tenir alguna televisió que fos així). Sí que li podem demanar que, almenys, el dogma progre ja no es doni per pressuposat. És a dir, que passi de doctrina oficial a parer.
Ramon
Tampoc no estaria de més un major partidisme en clau sobiranista. Primera perquè tenim majoria absoluta (BTV ja torna a ser d'estricta propaganda de l'equip de govern municipal, tot i que Ada Colau només té 11 putos regidors). Segona perquè, si TV3 ens fos favorable, estaríem en termes d'una televisió contra totes les altres: què menys! I tercera perquè, acusacions d'adoctrinament ens les faran igualment encara que no canviés res. De fet, ja ens les fan ara! Estem amb tu, Vicent.
Mariona
Tots aquests òrgans periodístics que bramen són els mateixos que callen amb la BTV de Sergi Vicente (escollit per concurs el darrer any de mandat de Trias), convertida ara sota el govern de Colau en la TeleMadrid del colauisme. No recordo una televisió més parcial en els seus informatius que la BtV actual. I tots callen. A casa la miràvem des de feia més de 10 anys al migdia i la nit. Ara ja no.
Ramon
Els mitjans sota control de les esquerres sucursalistes, Mariona, no només BTV: tots, són totalitaris. No parcials, no. Totalitaris. Però el seu totalitarisme s'emmarca en un conjunt social on els apriorismes progres també són dogma i per això ni hi ha protestes ni el comú de la gent ho detecta perquè ho troba normal. El rar mitjà que podria escapar-se'n, igualment acaben fent-lo seu o neutralitzant-lo per la via dita abans. Connotació i estigmatització preventives. Vicent, no ens fallis!
Ramon
Durant 32 anys, va semblar com si a l'ajuntament de Barcelona no hi hagués oposició. I per descomptat que tampoc no hi van haver queixes veïnals. Tot va canviar quan la capital de Catalunya va deixar d'estar en grapes sucursalistes. De cop i volta, vam tornar a tenir Associacions de Veïns. I els mitjans ens les presentaven com portadores de la raó i com autèntiques representants del ciutadà. BTV va deixar de ser propaganda totalitària i va passar a "plural", o sigui tothom contra CiU.
Ramon
En realitat Convergència ha set sempre bastant desesperant, però per tòtila.
D'una vella casa
Enhorabona per aquest article tan eloqüent!. Talent, lliure competència i pluralitat que tant temen els del "carnet", "vasallatge" i "sectarisme" amb que malauradament va intoxicar la transició espanyola aquest país.
Siscu
La "Mariona" aquesta segurament deu somniar en posar la Rahola com a corresponsal a l'Orient Mitjà.
fracàs Dedéu
Per cert, fracàs de la candidatura del sobiranisme de Turó Park a l'Ateneu. És una bona notícia pel país. Una mica d'humilitat i menys arrogància els aniria molt bé a tots aquests autoanomenats liberals nostrats, començant pel sr Sanchis i els seus amics.
Pere de Kaltruku
Vicens, no escoltis als de sempre; !!! endavant. !!!! hi deixa que xerrin.
Narcís ( totalment d'acord amb l'autora .. menys en un punt : en el cas d’en Sanchis com de qualsevol català amb amor a allò català i sinó dignitat .. ja no es tracta de subjectivitat que sí malauradament d’objectivitat pura i dura!)
Només demana'l que tingui personalitat, i sens dubte, sobiranista .. no debades nostre país té Parlament i Govern ídem ( que ja toca després de tant ' fatxet ' amagat a l'esquerra - paperot i de tant ' fatxet botifler ' amagat en la llibertat - espanyola!)! PD: renoi, els mm. cc. espanyols, siguin públics d'abast estatal, autonòmic, provincial, comarcal o local .. o privats d'ídem .. com fuetegen hora rere hora i sense defensor/s tot allò relacionat amb Catalunya ( i sota excusa quina sigui!)!
Narcís ( se m'oblidà .. és clar que pot ser de tots .. si la veritat, el bé i el dret n'és defensat!) ( el que no pot ser n'és portaveu/ ressò de la maldat i aquesta n'és obvi qui la té .. el que ens vol ' regionalitzats ' i el que juga a social per a silenciar la ' urgència de llibertat '!)
És clar que TV3 és de tots, és de tots sempre que defensi la veritat així veracitat informativa o tota la veritat així nombre de manifestants pro nostra llibertat i pro sota jou forà .. així atropellaments/ extorsions que patim com catalans .. així mentides/ enganys/ falsedats que llancen contra .. així omissions i silencis d'allò més davant difamacions i injúries .. així fer-ne ús de diners nostres a RNE o RTVE i d'altres pseudoprivades per a indefensos desprestigià'ns-e .. així . . . . . . !
Sebastià
Demano que TV3 no es transformi en la TV dels altres, ja que ja hi ha qui vol que sigui bilingüe, per transformar-la després en mono..........unionista i forània, clar, però que seria pels altres i no per mí.
Mariona
Proposo que la propera vegada que hi hagi una massacre de civils a Gaza enviar de corresponsal de TV3 algú dels "amics d'Israel", així no ens assabentarem de la pel-lícula i no ens faran passar tanta vergonya.
Ateneu
No m'agrada el Sanchis ni els amics del sr Bernat Dedéu.
P. Alberic
Si en Sanchis aconsegueix ventilar les tertúlies de TV3, que actualment fan molta pudor dels periodistes (amb carnet de partit a la butxaca i que ara bramen en favor d'una figurada neutralitat que ells no practiquen) que les controlen, em semblarà que ha estat una tria molt encertada.
gerard de sarria
Em sap nolt de greu per TV· i pel pais, però TV· és un elefant que va de dret al precipi i que ni el Sanchis, que és un del tios més valents, honestos, combatius, directes i de professionalitat contrastada , el podrà salvar. La màfia, com Escanya, encegada, la voldrà antes rota que nacional....
eugeni
Em sembla més que perfecte el nomenament del Sr. Vicent Sanchis. Que un subjecte com l'Albiol el qualifiqui de "talibà", per a mí és una garantia.

envia el comentari