El Tribunal Constitucional de l’amo blanc

"L’Estat espanyol no permetrà mai que Catalunya li miri als ulls i li parli de tu a tu. No ho permetrà perquè ho viuria com una humiliació"

Sobta que a aquestes alçades del Procés encara hi hagi catalans que es preguntin com és possible que l’Estat espanyol no sols negui a Catalunya el dret de decidir el seu futur polític, sinó que fins i tot arribi a criminalitzar urnes i referèndums, així com l’expresident del país, la presidenta del Parlament i diversos consellers i alcaldes. És escandalós, sens dubte, i així ho reflectirà la història. Però n’hi ha prou de posar-se en el seu lloc, en el lloc d’un Estat amb mentalitat supremacista i sense fonaments democràtics, per entendre que ‘no pot’ fer res més. L’Estat espanyol no actua racionalment, no respon a plantejaments intel·lectuals, simplement actua per pulsió. La mateixa pulsió que feia aixecar el braç de l’amo blanc contra el negre que gosava mirar-lo als ulls i parlar-li de tu a tu.

 

Llevat que un poder superior li ho imposi, l’Estat espanyol no permetrà mai que Catalunya li miri als ulls i li parli de tu a tu. No ho permetrà perquè ho viuria com una humiliació; la mateixa humiliació que hauria sentit l’amo blanc en aquesta situació. L’amo blanc feia les lleis a la seva mida i el negre les acatava. El negre no feia lleis, el negre feia allò que li manava l’amo blanc. I en això, segons aquest últim, no hi havia cap supremacisme, no hi havia cap discriminació, ja que, perquè n’hi hagués, la llei hauria de dir que els negres eren igual que els blancs i tenien els mateixos drets. Però la llei no deia això; la llei deia que els negres eren inferiors, de manera que admetre’n un tracte igualitari hagués violat la llei i hauria estat com equiparar una mosca amb una persona. Hom diu que les mosques no tenen ànima, i els negres, deien els blancs, tampoc.

 

Així va ser com durant segles els negres es van regir per les lleis de l’amo blanc i eren jutjats per tribunals de blancs que brandaven lleis blanques. No és, doncs, que els negres fossin minoria, simplement no eren ningú. Per això els encarregats d’imposar les lleis dels blancs sabien distingir molt bé la falta comesa per un blanc de la falta comesa per un negre. En el primer, la pigmentació era un atenuant; en el segon era un agreujant. Sense anar més lluny, aquesta és la praxi dels tribunals espanyols amb relació a l’independentisme català. Aquests dies n’hem tingut un exemple fefaent: tractament de criminals per a la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, i per a tres membres de la Mesa de la cambra, Lluís Corominas, Anna Simó i Ramona Barrufet, per haver permès que els parlamentaris parlamentessin, i exempció total del secretari tercer, Joan Josep Nuet, perquè, malgrat haver fet el mateix que els altres, no és independentista. Premi.

 

Aquesta escala de valors és tan inherent a la cultura nacional espanyola, que la trobem indistintament en tot el seu ventall parlamentari, sigui del color que sigui. I és que el nacionalisme espanyol és com l’androcentrisme, ningú no s’hi reconeix però els fets són incontestables. Una mostra la vam tenir l’1 de març passat al Parlament europeu, quan l’eurodiputat polonès Janusz Korwin-Mikke, arribat del neolític en vagoneta pel túnel del temps, va dir: “Sap vostè quantes dones hi ha entre els primers cent jugadors d’escacs? Li ho diré: cap. Per descomptat, les dones han de guanyar menys que els homes perquè són més febles, més petites, menys intel·ligents”. Davant d’això, l’eurodiputada socialista espanyola Iratxe García, li va replicar encertadament: “Sé que li dol i que l’amoïna que avui les dones puguem representar els ciutadans en igualtat de condicions amb vostè”. Iratxe García era la mateixa eurodiputada que cinc mesos abans, l’octubre passat, ja havia respost en la mateixa línia a un altre representant polonès amb aquestes paraules: “Jo sé que avui, a Polònia, els drets de les dones, el dret de decidir sobre la seva vida, sobre el seu destí, estan amenaçats. I quan una dona a Europa veu amenaçat el seu dret, tindrà la resta de dones europees defensant la llibertat i el dret de decidir”.

 

Tot el meu suport a la senyora García. Els principis masclistes i supremacistes no són només execrables i involutius, tampoc no han de tenir cabuda en cap col·lectivitat humana. Només hi ha un petit detall que demostra la flagrant contradicció d’aquesta senyora entre allò que diu i allò que fa tan bon punt canviem el subjecte del seu discurs. És a dir, si canviem “dones” per “catalans”. El grup polític que representa la senyora García, el socialista, afirma que només hi ha poble espanyol i nega al poble català el dret de decidir sobre la seva vida i el seu destí tot dient-li ras i curt que no existeix perquè és obligatòriament part d’Espanya, cosa que, ves per on, concorda amb la barbaritat defensada pels eurodiputats misògins polonesos en el sentit que les dones no poden decidir per si mateixes perquè, com diu la Bíblia, són fetes d’una costella masculina i, per tant, són part de l’home.

 

Ja veiem de quina manera l’ús de determinades grans paraules pot esdevenir una ratera per a qui les diu. Caldria que la senyora Iratxe García i el conjunt del grup socialista reflexionessin sobre això, no sigui que un dia es vegin replicats pels eurodiputats Ramon Tremosa o Josep Maria Terricabras amb aquestes paraules: “Sabem que els dol i que els amoïna que els catalans es puguin representar a si mateixos en aquest Parlament en igualtat de condicions que els espanyols, els francesos o els alemanys. Sabem que avui els drets dels catalans a l’Estat espanyol, el dret de decidir sobre la seva vida i sobre el seu destí, no són respectats. I quan un demòcrata veu que no es respecten els seus drets, tindrà al costat la resta de demòcrates defensant la llibertat i el dret de decidir”.
Comentaris
Santi
Chapeau Sr. Alexandre, ben vist!!!
lagotacatalana.cat - 1
Considero que si encara hi ha catalans que es pregunten perquè l’“Estado-Español” es comporta com ho fa, és degut a que els dirigents del Procés amaguen l’explicació parlant d’“independència”, de “dret a decidir”, de “baixa qualitat democràtica”, etc. I aquest article, també, parlant a més de “supremacisme” i d’“androcentrisme”. Però l’explicació és molt més senzilla (i cal veure perquè no es diu): els catalans vam perdre la nostra llibertat el 1714. Per això cridàvem “Visca Catalunya lliure!”
lacotacatalana.cat - i 2
El Principat de Catalunya és un Estat Europeu: independent fins el 10 de setembre de 1714 i ocupat des d’aleshores. I re-ocupat el 1939. La retirada dels ocupants significaria que l’Estat Català torna automàticament a ser un Estat Europeu de ple dret. “L’Estat espanyol actua racionalment” quan es comporta com a vencedor. Els que no es comporten racionalment són els dirigents i els escriptors catalans silenciant que estem presos i que ara volem recuperar la llibertat i reconstruir la nació.
Ho he dit sempre
... Espanya no negociarà mai res amb Catalunya. Abans preferiran perdre-la que reconèixer-nos el dret a decidir si volem seguir a Espanya o si preferim marxar.
Erdisi
Fantastic article i fins quant tindrem d'aguantar, aquest impresentables
69
Hauríem volgut arribar a una entesa democràtica amb l'Estat espanyol, tal com varen fer Txequia i Eslovaquia,..Espanya ens nega fer-ho així, i ens porta cap una confrontació com a la ex-Yugoslavia, per tant, o ens rendim i obeòm l'amo espanyol, o plantem cara a totes, totes, tindrem por de fer-ho?, ni Eslovenia, Croacia, Bosnia, Macedonia, en varen tenir, varen voler ser lliures al preu que fos, per aixo avui son independents.....serem menys els catalans/es?....
Gombau
Escel·lent article, que subscric en la seva totalitat.
Si Alexandre, si
Ja sabem lo molt que t'agrada a tu lo de Rosa Parks.
Daniel
Molt bon article.
Aviat Espanya negociara a la força amb Catalunya
Espanya viure una llarga humiliació i decadència
Narcís
Ras u curt: grosso modo, d'acord .. menys en una cosa: si els emprenya ' ser guaitats als ulls ' n'és perquè s'hi veuen/ constaten miserables ( només cal veure com rebutgen el parlar, enraonar, tot plegat, raonar amb la veritat, el bé i el dret, dret natural!)! PD: pel que fa a aquella .. res nou, ço és, no debades són PPSOE així ' castellans broixos violadors de nació aliena ' amb tot allò que comporta ( i, per si no fos prou, CI o/ i de consciència, bona consciència, zero!)!
Jordi
L'ome blanc abusaba de les dones i homes ,com el govern espanyol abusa dels catalans..
Pere de Kaltruku
Molt bo, Victor; quina pena que tinc si tinc que morir ha un estat,en el que la paraula democràcia, no es més que aixó, una paraula. No vui morir en un país així.
David
Dels set redactors de la Constitució, dos eren catalans. Quants negres van redactar les lleis dels blancs contra els negres? A Catalunya, el 'sí' a la Constitució va obtenir el 90,46% dels sufragis, amb una participació del 67,91%. Quants negres van votar les lleis dels blancs contra els negres?
lagotacatalana.cat Perspectiva històrica - 1
David: Argumentes contra En Víctor que “Dels set redactors de la Constitució, dos eren catalans” i que “el 90,46% del 67,91% de catalans va votar SÍ a la Constitución Española de 1978”. Però t’oblides del que és essencial: després de 1714 NO es pot parlar de poble català perquè un poble que NO és lliure, NO és poble; per això escric catalans quan em refereixo als d’abans de 1714, i “catalans” si als de després. I encara més: un poble que porta 302 anys pres, inevitable-ment està sent genocidat
lagotacatalana.cat Perspectiva històrica – i 2
I oblides que per mirar d’acabar amb un règim franquista que ens genocidava doblement (per “catalans” i per republicans), vam votar SÍ a una “Constitución Española” (per cert, triplement il·legal en Dret Català) a la que van votar NO els que ara la consideren inamovible. Per això la qüestió clau és deixar de ser “ciudadanos estadoespañoles en territorio catalán”, recuperar la llibertat davant de Madrid/Castilla/Estado-Español, reconstruir la Nació Catalana i tornar a ser catalans sense cometes
Rosa Canela
La única sortida digna per Catalunya és proclamar la independència. AMB els 72 ESCONS INDEPENDENTISTES que el poble va donar perquè es fés. Cap país sotmès per la força de les armes ha hagut de fer cap referèndum per recuperar la seva llibertat, territori, institucions, sobirania i lleis. Cal amb la llei a la mà, anul·lar el Tractat d'Utrech.
Anisaki
Hi estic 100% d'acord. A més, hi ha la següent paradoxa en relació al comportament d'alguns "demòcrates" europeus i espanyols. Per exemple, Merkel s'expressava en aquestes paraules el 21-D: "reconeixem la victòria independentista, però el govern que en resulti ha d'actuar dins la legalitat [espanyola]" (!?). Al mateix temps, vèiem unionistes que s'escandalitzaven per la violència de l'1-O, però que van votar en massa partits (C's) que no la condemnen (!). Com s'entén, això, senyors?
Anisaki
@David. La constitució espanyola del 78 deixava molt clar que Espanya era "indivisible", i que l'espanyol era la llengua de tots però al mateix temps demanava "respecte" per les llengües minoritàries (a les seves respectives regions). La Constitució no la van redactar els catalans, sinó els espanyols hereus del franquisme. Als catalans del '78 els van donar a triar entre franquisme i "cert respecte" (?) per la seva cultura/llengua, això sí, mai al mateix nivell que l'espanyola.
Anisaki
El problema de demanar un referèndum és que no sabem exactament què volem. Les raons per les quals la gent és independentista són molt diverses: alguns ho fan pels diners, d'altres per la llengua, d'altres per la dignitat, d'altres simplement perquè sí o perquè els espanyols "són dolents". Ara bé, és un problema no tenir les raons ben definides a l'hora de demanar fer un tracte, especialment quan Espanya es nega a tractar Catalunya de tu a tu.

envia el comentari