Hi seran a temps?

"El PDECat potser hauria tingut alguna possibilitat de sobreviure políticament a això, fins i tot de guanyar-se el favor popular, si el tall amb el passat hagués estat net"

Per molt mediàtic que sigui el judici, a l’advocat defensor d’un acusat d’assassinat li és bastant indiferent si la gran majoria dels ciutadans estan convençuts que el seu client és culpable. El seu objectiu no és guanyar-se l’opinió dels ciutadans, sinó la del jutge. Sap que el jutge és un humà que viu en societat i pot estar influït per l’opinió de la gent, però també sap que sobretot és un professional que està obligat a atendre estrictament les proves que es presenten. Si el delicte ha prescrit, el jutge absoldrà l’acusat. Si les proves han estat aconseguides de forma il·lícita, per molt clares que siguin, el jutge absoldrà l’acusat. L’advocat defensor només busca una mena de victòria: la legal. Que la gent està convençuda que el seu client és un assassí? Ell no cobra de la gent, sinó del seu client.

 

Un partit polític no és un advocat defensor. El partit polític viu de l’opinió de la gent. La política és convèncer gent, donar confiança a la gent, servir a la gent, aconseguir el vot de la gent. Sense la gent, el partit polític no és absolutament res. És per això que a un partit polític una sentència absolutòria no li serveix de res si la gran majoria de ciutadans creuen que és culpable i decideixen girar-li l’esquena. El partit polític necessita que, encara que la sentència del jutge el condemni, la gent continuï donant-li suport.

 

El millor escenari per a un partit? L’absolució del jutge i la de la gent, les dues alhora. Un escenari no ideal, però bo? Condemna judicial però absolució i suport de la gent. Un escenari desastrós? Condemna judicial i condemna popular.

 

Aquest darrer és l’escenari cap a on s’encamina el PDECat amb el cas Palau. La mateixa gent que no es va creure els comptes a Luxemburg de Mas, ni els comptes a Suïssa de Trias, la mateixa gent que ja és immune als xous mediàtico-policials de registres massius i detencions per a les càmeres de TV perquè sap que hi ha una cosa que es diu Operación Cataluña, la mateixa gent que li valora tantes i tantes coses positives a Artur Mas, aquesta gent és la que està íntimament convençuda que Convergència va fer servir el Palau per finançar-se il·legalment, i que aquest cas no té res a  veure amb les conspiracions de la policia política del PP. Només va faltar el testimoni d’ahir dels dos empresaris que van treballar per a campanyes electorals de Convergència i acte seguit van rebre la instrucció d’enviar les factures pels seus serveis al senyor Millet.

 

El PDECat potser hauria tingut alguna possibilitat de sobreviure políticament a això, fins i tot de guanyar-se el favor popular, si el tall amb el passat hagués estat net. Però es va quedar a mitges, i ara els joves dirigents del nou partit es troben que el focus polític (no jurídic) del Cas Palau està posat ni més ni menys que damunt del seu president. Un desastre que no fa bé a ningú: ni al PDECat, òbviament, ni al procés, que necessita que tots els seus actors polítics i socials estiguin en plena forma, ni al país, que necessita un partit polític net i d’obediència catalana ocupant l’espai que va del centre cap a la dreta. Seran a temps d’arreglar-ho?
Comentaris
Jim
Desastre¿? La corrupció al PP està a nivells estratosfèrics i allà està, guanyant eleccions i amb tot el suport mediàtic i polític de Psoe, C's i CC. I a l'altre extrem ERC, el partit més net, no ha guanyat mai la presidència. Les coses no funcionen com dius. I trobo lleig que t'afegeixis al linxament, et feia d'una altra mena.
montserrat
Burxar en el cas Palau, d'import econòmic irrellevant, en un judici mediàtic i manipulat amb intencions més que evidents, és fer el joc a l'enemic, Eduard. No us entenc a alguns periodistes, ni pressumpció d'innocència podem donar als nostres? Així, la posició a seguir és aplaudir l'assassinat de Companys perque DIUEN que devia un parell de multes de trànsit? Feu-vos-ho mirar.
evitar
Evitar el linxament era fàcil: no corrompre's. O en tot cas haver fet net a casa quant tocava.
Shark
Els inquisidors castellans que manipulen la justícia, la premsa, inventen comptes a Suïssa, confabulen i ens destrossen el sistema sanitari (sense comptar les morts en circumstàncies estranyes de múitiples testimonis de Gurtel, fiscals a qui roben ordinadors, accidents de tresorers del PP etc). Aquests nous càtars de blanca puresa ens acusen de no ser prou purs. Quins collons.
toni
que voleu ser campions olimpics de la moniateria o que?. Ni el cas palau pot aturar el dret de catalunya a ser un estat.
Lo PDECat no existeix en la pràctica
Quants li diuen "l'antiga Convergència" o "la nova Convergència" o "CDC o com es digui ara"?. I més quan Artur Mas i un munt de dirigents de PDECat són els mateixos que manaven i gestionaven CDC.
S. Milosevic
Jo crec que els serbis van fer bé bombardejant, afusellant i arrasant Bòsnia i Croàcia -- segur que a Mostar o Sarajevo hi havia algun evasor d'impostos o comissionista. Haver fet net quan tocava. Ironic mode Off.
Adalbert
Al PDECat se la bufa les eleccions al Parlament. Fins i tot fracassant el referèndum no té perquè deixar de governar, Amb els pressupostos aprovats i un suport molt ampli pot esgotar el temps que li queda fins a les eleccions. Dubto que aquesta sigui la situació del PP a Espanya. Potser seria millor que us preocupessiu de la situació de les forces espanyolistes a Madrid que no foten res, tret de fer la punyeta a Catalunya
Lluís
El PDE Cat tindrà ben aviat 4 màrtirs de la causa catalana per ogra del tribunals espanyols. Això sí que és un trumfo
LC
Feia pena veure el sr Osàcar carregant ell sol el mort amb excuses inversemblants com els convenis: cobrar un dineral del Palau per "influir" en els ajuntaments per a "difondre la cultura catalana". Grotesc. Ho han portat molt malament i l'única sortida és fer net de debò i salvar l'espai ideològic fent un partit sense lligams amb aquella disbauxa.
Ramon
Quan la independència ja sigui del tot impossible i llavors Espanya decideixi que ja no li sou útils i remati la feina començant a obrir els dossiers d'ERC per redimensionar-vos als nivells de costum fins que torni a tenir-vos de palanganers captius de les esquerres sucursalistes com per cert ja torneu a ser-ho a l'ajuntament de Barcelona, no espereu solidaritats sinó botifarres.
Ramon
Ara imagineu-vos per un moment que els nacionalistes catalans, els catalanistes, els que continuem resistint-nos a la castellanització, els que continuem pensant, com ho pensaven els comunistes, que qui perd els orígens perd la identitat i m'atribueixo aquestes definicions perquè ERC ja en renega de totes, ara imagineu-vos, dic, que Espanya anés contra ells i nosaltres responguéssim de la mateixa miserable manera que ho està fent ERC amb la guerra bruta espanyola contra Convergència.
Jordi Sitges
Tenint en compte el que ja sabem del què és capaç l’Estat Espanyol per carregar-se al PDCat, és immoral no donar-li suport en aquest moments, encara que puguis equivocar-te en alguna cosa. Si després es descobrís que només era una conxorxa i ja ho hem perdut tot pels nostres dubtes; Què podríem dir de la nostra actitud en no defensar la presumpció d’innocència de la part més feble atacada per tothom i per tot arreu?
Ramon
Imagineu-vos que, en ple procés sobiranista, denunciéssim ERC a la justícia espanyola per corrupcions i irregularitats que coneixem com les coneix també Espanya. Imagineu-vos que Espanya els temés a ells, en lloc de témer sobretot Convergència, i fos d'ERC que comencés a treure'n merda inventada o simplement magnificada però sempre discriminada. Imagineu-vos que passés això. Oi que seria impensable que els catalanistes, els nacionalistes catalans, tinguéssim una reacció miserable com la seva?
Ramon
Sense entrar en si ens vam creure o no que Xavier Trias tingués diners a l'estranger, el cert és que aquell altre episodi de la guerra bruta espanyola produït també casualment en plena campanya electoral va assolir l'objectiu que la capital de Catalunya tornés a caure en grapes espanyoles (amb ERC en el rol clàssic de palanganer de les esquerres sucursalistes sense que ni tan sols, els que tant i tan cruelment insultaven Duran, li hagin posat a Colau la condició d'apuntar Barcelona a l'AMI).
Ramon
ERC sempre havia estat un error. Però l'actual és un horror.
Ramon
L'error de sempre d'ERC és l'error actual: el suport a Colau, com el Tripartit en el seu moment, no és més que l'actualització del Pacto de San Sebastián, el "Visca Macià, mori Cambó", les psicodèliques raons pel 6 d'Octubre i ja no diguem el posterior seguidisme captiu de les criminals esquerres espanyoles. Tot allò ja era un error: l'Espanya amiga no existeix. Però això d'ara ja és més un horror. Jo em creia que, sent el govern espanyol del PP, no gosarien caure tan baix. Anava errat.
ona
Tornem a la casella de sortida: l'esquerra indepe contra el soci de govern i en conseqüència contra la possibilitat de lliurar-nos del jou espanyolista. Quin esgotament! És un sistema, el de la financiació dels partits, generalitzat, però només es persegueix CDC i els nostres hi cauen de quatre grapes. És allò del postureig, i de l'odi ancestral a l'adversari ideològic. Feu més mal vosaltres que cap finançament ilegal sr.Voltas; quan la vostra funció hauria de ser la contrària: defensar a mort.
Josep de l'Urgell
El linxament mediàtic tan escandalòs que estem suportant els catalans (no solament el partit i Artur Mas), em reafirma en el convenciment que ara més que mai s'ha de votar PDeCAT.
Pitxolí
Montserrat: Voltas diu la veritat i s'ha d'actuar a partir del respecte a la veritat. L'autoengany és destructiu.
Si passa el testimoni del lideratge sobiranista a ERC, menys exposats als focus mediàtics el PdeCat tindrà una oportunitat de refer-se.
Jordi Comasobirana
En el cas Palau també s'havia de jutjar el pp però, mira per on, el jutge va decidir passar-ho per alt. És clar que tots els partits que han tocat poder s'han finançat il·legalment, de manera que no és just que tot el focus vagi dirigit únicament a un partit amb tota la intenció de destruir-lo pel que representa i el canvi de posicionament que ha tingut en els darrers temps. Dit això, el nou PdCat hauria pogut fer més neteja de vells convergents no sobiranistes que són un destorb.
Anna
I si en lloc de finançar il·legalment CDC el què passava que hi havia un senyor que feia servir el nom de CDC per enriquir-se personalment fent bona companyia amb el Millet i els Montull. Els calerons anaven a les butxaques privades i potserno al partit. Només és una reflexió. Quin motiu objectiu hi ha per creure més al tàndem M&M i no al sr. Mas que de moment va dir la veritat dels seus comptes a Suïssa? No li desitjo a ningú ser acusat d'una cosa que no has fet, perquè no es pot demostrar.
Poruc
Dons malament rai perque tots els seus vots es perdran, hi ha una part dels seus votans que no ho fara mai a ERC i com no hi hagi ningun partit que els representi es quedaran a casa.
Narcís ( on n'és la ' presumpció d'innocència ', i més, quan qui jutja n'és país veí botxí nostre?) ( ara se n'adona espanya .. quan n'és qui ho ha permès i protagonitzat fora mida?) ( i de l’Ansar, Rajoy .. i presidents autonòmics espanyols àdhuc amb Cajas saquejades .. res a dir?)
Quin ' doble joc ' fa l'autor .. tot llençant un dia una de freda i un altre una de calenta ( vagi's-e a ' passejar ' espanyols o com ells mateixos s'esmenten ' espanyolets mil del carrer '!)! Ço és: 1. no n'és l'estat qui tenia ' legalitzades les donacions ' .. ara àdhuc via ' fundacions '? 2. per ventura, hi ha proves de ser tot ordit ' per a apujar ' licitacions/ concursos, a més, d'obres inútils i romandre's la diferència així com excloure d'altres concursants .. a espanya, sí, n'és plena!
Pepo
Jo només reclamo de la gent, del Poble, que pensi per un moment ... val la pena llençar-ho tot a pastar fang, perquè hi hagut 100, 1000 o 10.000 persones a CAT que s´han lucrat dins el mateix règim de coses que han passat a tota España i per això ara ens toca viure de genolls davant un estat que ens massacra durant ves a saber quantes desenes i desenes d´anys, quan podem fer una cosa molt més neta???? Si us plau podem-hi seny, VOTEM SÍ!!! fem-ho per nosaltres. Ens hi va el futur.
Josep d'Urgell
No caiguem en els paranys que ens posa l'Estat Castellà. Només creuré en una justícia i una fiscalia de La República Catalana.
Carles Boira
Gran article Q CDC es va finançar fent servir el Palau, hores d ara no es pot negar. Lligar el futur polític del partit ( del PdCat, no d CDC, perquè CDC ja no existeix) a la no demostració judicial del finançanent irregular d CDC, em sembla un error d grans dimensions. Es molt mes important el pais q el futur polític personal d ningún, aixó ho va demostrar A Mas quan va fer un pas al costat al Gener del 16. Per be del partit ( del PdCat) i del pais s hauria d tornar a fer el mateix.
jere
No doneu per mort a Artur Mas. Jo l'aconsellaria aquesta jugada: "defensar als seus i defensar-se a ell mateix a mort; atacar despiadament a PP, PSOE i Cs; defensar amb ungles i dents el referèndum; prometre que si Osàcar és comdenmat renunciarà presidència PDeCAT.
69
Ramon,..quant et paguen per atacar ERC i sembrar la desunió de JuntsXSi??.....perquè això es lo únic que busques amb el teus escrits de Troll....

envia el comentari