Qui vol ser català?

"Potser ha arribat l’hora de reconèixer que a Catalunya existeix un notable pseudo espanyolisme passiu"

“Cal ampliar la base social de l’independentisme”, ens diuen darrerament des de les altes instàncies polítiques i associatives del país. En realitat, el que vol dir això és que hem de sumar adeptes a la nostra causa d’entre les files dels castellanoparlants, que es veu que són la majoria dels contraris a la independència. 

 

Resulta una mica sorprenent que les raons que es vulguin esgrimir siguin exclusivament de caràcter material, com si no tenir arrels catalanes sigui un obstacle insalvable per empeltar-se d’un sentiment de catalanitat patriòtica. Tant poc ens valorem? Fa tot l’efecte que ser català no sigui cap cosa atractiva i volem vendre un independentisme sense ànima, com un negoci qualsevol. Sembla que no entenguem que no n’hi ha prou per mobilitzar la gent a favor d’un ideal amb les promeses de més diners. No fa pas gaire, l’escriptor francès Michael Houllebecq, declarava en una entrevista que “la nostra societat ha glorificat el pensament econòmic, que menysprea la naturalesa humana, perquè considera que som éssers que prenem decisions racionals de la manera més avantatjosa. Som tot, menys això”.

 

Per tot plegat, i quan tots sabem que una Catalunya independent seria rica i plena, perquè no es passa en bloc tothom a la causa d’un estat català? O perquè si nosaltres no voldríem deixar de ser independentistes a canvi de més diners, uns altres haurien de voler renunciar a ser espanyols per la mateixa raó? I que no em vingui ningú a dir-me que encara la gent no està prou informada al respecte. Des de sempre, qualsevol català, sigui quin sigui el seu origen, sap que paguem més del que rebem sense la necessitat de ser llicenciat en econòmiques. L’eslògan “Espanya ens roba”, i que va encunyar en el seu dia Solidaritat Catalana per la Independència, és tan cert com el pànic de certs polítics catalans a reconèixer-ho. No debades, l’expresidenta del Parlament, Nuria de Gispert, va prohibir dir-ho en seu parlamentària el novembre del 2011.

 

Potser ha arribat l’hora de reconèixer que a Catalunya existeix un notable pseudo espanyolisme passiu. Aquell que mai assisteix a les xarlotades del 12 d’octubre, però que és impermeable als cants de sirena de l’independentisme festiu perquè no entenen com dimonis volem trencar amb Espanya amb un somriure als llavis. Ells, millor que ningú, saben l’esperit de mala bava que impregna els defensors de la unitat d’Espanya i no veuen que es pugui arribar a la victòria sortint al carrer un cop l’any agafats de la mà i recitant quatre rodolins. En la seva gran majoria no són obertament contraris a la independència, simplement no se senten atrets per l’aire de festa major que impregna una gran majoria de les manifestacions independentistes.

 

Per guanyar a qualsevol a favor d’una causa política, primer cal guanyar-se la seva admiració. Qui ho pretengui se l’ha de veure portador d’una determinació imparable per arribar fins al final. Arrossegar voluntats comporta prendre riscos. Hi estem disposats? La valentia, l’audàcia i dir les coses pel seu nom genera més seguidors que qualsevol argumentari que els puguin donar a la bona gent de l’ANC.
Comentaris
Jaume Vives
Totalment d'acord. Orgull cavallers orgull, de ser el que som.
la mare del tano
Molt ben vist.Els pseudo espanyolistes passius es burlen dels actes de festa major que fem, per que no gosen ni pensar que ho aconseguirem.Tenen magnificat el poder d¨Escanya.
Toure
Aixi es. El processisme, ue en realitat no vol la independencia, es l'autentic problema ara mateix. Te pinta que els "liders" esperen que espanya faci fallida
Narcís ( PD: ça com lla .. jo també vull pensar que majoritàriament defensen la veritat, el bé i el dret, dret natural!) ( ara que hi penso, el " somriure “ n'és fonamental .. el delinqüent n'és aquest estat i Europa ho ha de saber) ( Alfons López Tena .. com ha pogut caure tan avall!)
Ras i curt: És clar que fa ' efecte ' parlar d'economia .. o, per ventura, el munt de ' catalans de familia així com els de no familia ' pro ser dins d'espanya no ho són per ' agraïment ' a son estatus econòmic, sia en sos mitjans de comunicació, sia, antany, per vendre defora ( amb els diners robats a Catalunya ), sia . . . ? Així doncs, és clar que se n'ha de parlar de l'espoli així de la ' mala vida ' que no gaire lluny patiran ells, sa familia i sos estimats .. només caldria!
Molta d'aquesta gent
no ha hagut de fer l'esforç de adoptar la manera de fer d'aquest pais. Si encara pensen que les fites democratiques que hem aconseguit i encara estem aconseguin a través de la historia no son coses a admirar, només es pot arribar a una conclusió: que el nivell d'ignorancia es superlatiu i no hi ajuda que encara porten la visió del món del pais d'origen.
Ara i aquí
Més que els nouvinguts, castellanoparlants o com volgueu dir-ho, hi ha un col.lectiu molt més nefast, de origen català, però molt més unionistes que els mateixos espanyols, com son els Feiner, Brufau, Bonets, Gay de Montella, etc.. a més del amic intim de Aznar, en Millet. Tota aquesta banda de botiflers son els que realment fan mal.
Un article per a tindre present a cada acció que fem cada dia, des de comprar el pa a anar en tren. Els catalans hem perdut la satisfacció de ser-ho, i sembla que ens amaguem.
CENDRA
També caldria preguntar-se, si tot-hom qui ha fugit del lloc del seu naixement per millorar la seva economia ho accepta amb naturalitat o be li crea una recança que fa que li costi d'admetre el fet?
Cal saber on anar
Potser s'hauria d'anar a fer molta pedagogia als bars i als gims.
Daniel Almogaver
Observo (en general) que les banderes espanyoles solen estar a barris pobres o deprimits. Quan més pobres... més espanyols ... No he entés mai que aquesta gent no capti que amb una Catalunya estat segurament viurien una mica millor. Potser se senten exclosos (i ells tampoc ajuden a que sigui d'una altra manera) del que és ser Català. Per a ells un català és una avar ... jueu... covard ... parla raro ... i potser perfereix ser pobre a ser tot això
Jomateix
Els emigrants dels 50 i 60 no volen trencar 'emocionalment' amb Espanya. Els hi van dir que no havien migrat, tant sols havien canviat de residència. Els van concentrar als mateixos barris i els hi van fer festes a mida -ex. Feria de Abril- on refermar la idea i restar 'culturalment' al marge del país. Ara, amb l'horitzó de la independència de Catalunya, tornar a la disbauxa emocional de reconèixer-se 'emigrants' és quelcom no poden assumir. Són emocions i només es poden rebatre amb emocions.
Francesc
Son dos els valors per els que em vaig interessar només arribar d’Andalusia, 24 anys, La Història i la Cultura. A la primera constato que havien estat uns trilers els dissenyadors del projecte de formació que m’hi havien mostrat. En els inicis de perseguir les causes se’m multipliquen les incògnites i el interès per assabentar-me de les causes. La segona m’adono que la cultura de tot el país havien de ser les sevillanes i la passió per el futbol del Real Madrid. Tot plegat m’adono que la eco
Francesc
"Discursos a la Nació" també em va aportar aclariments, Santiago, gracies.
Per a Daniel Almogaver
Tot lo que dius d'aquests guetos o barris pobres es així, però si vas a les cases i als bars, veuràs quins canals de TV tenen posats, veuràs qui els alliçona , per tant si els partits independentistes no fan apostolat i pedagogia en aquests barris, que son petites Espanyes, no hi ha miracle que valgui....
LLUIS
TENS TOTA LA RAÓ. ESTIC AL TEU COSTAT
un ciutada del mon
per a mi lo que digui aquest pallasso identitari , xarnego i tribal net de murcians, el espot altre que ve decenent de murcians com el baños, no en tye importancia, es lo que sempre he odiat la tribu la essencia els mites medievals fins i tot diu que no cal ser indepe per diners, sino per una mena de orgull identitari tribal i tot aco al segle 21 quan estem decubrint una multitud de palnetes com la terra a al galaxia l'altre dia 7 a la enana rotja trappist a 39 anys llum d'aci en fi un dinosa
ciutada del mon
en fi deia un dinosaure tribal medieval identitari impropi del segle 21, de la modernitat i del cosmopolitisme aquest paio tribal net de murcians, hauria viscut millor al segle 15 matant i guerrejant contra els castellans, s'ha equivocat de segle d'epoca , i en fi de especie .
Prometeu
El discurs omnipresent als media proclama a tothora que és molt dolent ser identitatri, defensar la propia identitat, el que ets, sobre tot si ets europeu. Alhora s'insisteix en afirmar i defensar la teva identitat sexual, homo o trans, si és el cas. I no oblidem la paraula màgica, multiculturalitat, homogenització insípida i amnèsica en newspeak, l'autèntica muticulturalitat es desenvolupa en nacions lliures i sobiranes, exactament el que es vol destruir.
Frank Dubé
L'alliberamt dels pobles sudamericans va snar a càrrec dels fills dels "conquistadores". Homes com S.Espot són crucials per Catalunya. Coratge Santiago!!!!
Frank Dubé
Els catalans de socarrel (els Puigdangoles o els Llucferratells" no han d'anar a convéncer a ningú als barris marginals castellanoparlants. A aquests llocs (fa 35 anys que s'els hi digué als Convergens) hi han d'anar a predicatlr la bona nova , els immigrans INTEGRATS que han abraçat la Catalunya integradora independentista. No en van fer cas i ....... aixis els hi ha anat.
un ciutada del mon
mes que dolent es antic i tribal, prometeu dit amb totes els respectes he viscut a 3 continents, a londres, boston i ciudad del cabo per treball meu fa uns anys, i mai m'he sentit un extrany ni res que se'l parega, en fi tothom en te una identitat, i fins i tot si es de forma moderada es pot mostrar , pero en fi parlar d'espanyols, castellans o catalans, com si foosim antagonics i enemics i de lluites i guerres tribals i de 1714 tot aco al segle 21 en un mon global, i on ja en aquest segle
un ciutada del mon
deia que a aquest segle on ja comencarem a conquerir l'espai colonitzacio de la lluna marte, i en els propers segles d'altres sistemes estelars propers, de fet al voltant d'estrelles properas al nostre sol ja s'han descobert un grapat de planetas habitables,l'altre dia 7 i 1 d'ells pal astrofisic catala que viu a londres anglada escude, en fi tot aco ja dona idea de lo que vull dir jo i el pensament tribal i medieval del espot., gran home pel segle 15 haguera matat molts castellans, no pel 21.

envia el comentari