Junqueras, triomfal

"Junqueras pensa més que en el referèndum en unes eleccions que els donin l’anhelada victòria i, esclar, el poder"

Ambient entusiasta, de festa, de victòria pressentida, en l’acte convocat per Esquerra Republicana dissabte al Centre de Convencions Internacional de Barcelona. Oriol Junqueras com a estrella indiscutida, còmode com mai perquè predica als convençuts, a molts convençuts. En la seva salsa, dèiem, amarat i amarant el públic amb l’estil característic, entre didàctic i populista. Un estil basat en el simplisme, que Gabriel Rufián ha sabut portar al seu màxim nivell d’efectisme.

 

Va ser un acte no sols d’afirmació, sinó de celebració. ERC travessa un moment dolç. El PSC, el seu soci en els tripartits, s’ha anat fonent com un terròs de sucre, gràcies, en bona part, al pànic dels alcaldes metropolitans a perdre poder. Convergència ni tan sols existeix. Convergència, ara PDeCAT, ha sacrificat a l’altar de la independència el líder i el partit. Més important: ha sacrificat també el seu espai polític-electoral, i no per culpa dels altres, sinó per l’endèmica confusió i acomplexament ideològics de molts, masses, dels seus responsables. La manca de ‘patriotisme de partit’ i la fragilitat ideològica són, juntament amb l’afer Pujol i altres escàndols, els veritables motius del daltabaix.

 

Molts observadors han interpretat que l’acte republicà del cap de setmana també com un acte electoral. És curiós que es vegi així. Perquè, almenys segons el relat oficial, primer caldrà aprovar una Llei de Transitorietat Jurídica, després convocar un referèndum, després celebrar-lo, després votar i guanyar-lo, i després aplicar el resultat (si es guanya, separar-se de l’Estat espanyol; si es perd, el que sigui que s’hagi de fer). Per tant, abans d’unes eventuals eleccions, pot passar de tot. Coses imprevistes i imprevisibles.

 

Al contrari que Convergència, els republicans no han fet altra cosa que reforçar-se. Mai no han perdut de vista aquest objectiu. Ara Junqueras pensa més que en el referèndum en unes eleccions que els donin l’anhelada victòria i, esclar, el poder (l’hegemonia ideològica, però, se l’hauran de disputar amb els comuns).

 

Tot sembla ben apamat i planificat per ambiciós líder d’ERC. Hi ha, però, alguns ‘petits detalls’ pendents.

 

Per exemple: com s’ho farà Junqueras per evitar l’acció de la justícia espanyola, si ell és, a més de vicepresident de la Generalitat, l’encarregat de muntar el referèndum? Puigdemont compta que se li tiraran a sobre i no fa càlculs enllà del referèndum. A Junqueras li atorgaran immunitat?

 

Un altre detall: suposant que aconsegueixi escapolir-se de tot i continuï jurídicament dempeus després de l’inevitable xoc amb l’Estat, com explicarà, sobretot, als seus, que allò de ‘tenim pressa’ era un gran disbarat? Com els convencerà que ara cal posar el fre de mà, abraçar el seny i el realisme i bandejar la noble, inapel·lable, puresa de les conviccions? Com justificarà la conversió al gradualisme i la necessitat de tornar a situar la independència com a bonic desig a llarg termini?

 

Una cosa és que aquest pla, aquest escenari, li comprin alguns empresaris i certs polítics espanyols, i l’altra, molt més difícil, evitar que la bona gent sobiranista, la de tota la vida i la que se n’ha fet, no tingui l’irritant sensació que li han estat aixecant la camisa vilment.

 

Dissabte, mentre Junqueras discursejava a través d’un micròfon d’orella sobre un escenari circular, rere seu hi havia unes lletres gegants. Deien: Fem-ho.
Comentaris
Jofre
Les vils insinuacions d'aquest article no mereixen una resposta. Si entre independentistes hem de caure tan baix, no hi arribarem mai. Faci-s'ho mirar, Sr. Sintes.
ori
Doncs sí. Totalment d'acord. Però ara, no és el moment de partits. REFERÈNDUM I REPÚBLICA!
osti
Osti, els convergents que rastrers que són de vegades. El que fa el sectarisme.
per què?
Per què diu mentides aquest home?
Narcís ( se'n diu PDC .. o, per ventura, hi és Unió? o, per ventura, no se n'han anat munt àdhuc fent nou partit? o, per ventura, no fou votat aquest nou nom democràticament i amb nova ‘ saba ‘? o, per ventura, cerca funesta’l com fan politicastres i mitjans botxins .. país veí?)
Aquest text o judici a n'Oriol Junqueras n'és d'una injustícia que clama al cel .. avui, ara i ací ha mostrat/ demostrat que aquestes ' pantalles ' són passades i que " guaita sense cap mena de dubte per la llibertat de nostra nació " àdhuc per ser solidari fora mida amb PDC ( fos només pel preu pagat per declarar-s'hi ' independentista ' .. ara només importen els fets o ' obres són amors i no .. '!)! PD: si Catalunya no n'és sobirana, cap política pot ser aconseguida com no sigui paperot!
Francesc
Un analista polític que desinforma i pensa en els paràmetres de fa 10 o 15 anys! Déu n'hi do!
el
El lobby corrupgent ha entrat a inflar els negatius...
el
Veus què deia?
terrassenc
@el. Sí, i el més trist és que els convergents no se'n adonen (o no els importa) que comportant-se així, resulten indiferenciables dels trolls unionistes. De fet, la disfressa preferida dels anacletos és la de convergent passat de voltes.
No tots els convergents
estàn representants per l'articulista.
John Smith
L'articulista s'ha muntat una pel·lícula una mica inversemblant. Perquè, sigui Junqueras o Perico de los palotes, qui faci descarrilar el camí cap a l'la independència està mort políticament i serà un empestat a Catalunya per sempre.
Braufuet
Amb articles com aquest es fa més feina a favor de l'unionisme que tots els agents del CNI i els opinadors de El Mundo, El País, ABC i La Razón junts. A que juga aquest senyor provocant divisió entre nosaltres? A quins interessos respon un article com aquest?
Ramon
Només un cec no ho veuria, el que diu aquest article. Però temps al temps: ja ho veureu, com Esquerra maleïrà el moment que se li va acudir de fer l'horripilant acte de l'altre dia.
Ramon
Ras i curt: ERC no té remei.
la mare del tano
Però que diu aquest home ? Tot això que ho vagi a escriure a LV, o si ho prefereix, a La Razón. I que ho raoni a 13 TV
Al Empordà.....
i a nivell municipal veiem cada dia una certa manera de fer de ERC que és únicament de finalitat partidista, no amb desitjos de nació.... És el que conec jo, i em sap molt de greu.... //*//
Joan
Lamentable el articulo de este Sr., pienso que Junqueras es uno de los artifices del proceso. Estos articulos sirven para desinformar y crear confusion entre el independentismo. Junqueras, Puigdemont, Forcadell y Romeva estan trabajando muy bien, y no tengo ninguna duda de que nos llevaran al referendum, a pasar de estos articulistas que trabajan para crear desanimo y dudas. El Ramon como siempre de pena, ya sabemos a quien sirve, ni caso.
jordi torrent
Quant trista es l'enveja , la miopia i la rancúnia dels petits homenets miserables. Que Santa Llúcia i el Dr. Barraquer us conservin la vista.
chemi
I finalment, qui será el cobard traidor sempre amagat al derrere dels MH PRESIDENTS de la Generalitat?....Ay ay ay....!!!!. ERC....Que venen els tricornis per el carrer Jaume Primeeeeeer !!!! Que no es deixi el paper higieniiiiiic!!!!
Caganer
Article bastant poca-solta. Posats a fer fabulacions em sembla més versemblant que Soraya Sáenz s'ha enllumenat amb la bonhomia d'en Junqueras (recordeu les vàries fotos?) i ha pensat que a les males no se'n sortiran: millor convèncer Rajoy d'acceptar un referèndum afinat.
Malhauradament, el que diu Síntesi, es ben cert
I no es l'únic que ho diu, us fiqueu com us fiqueu, en aquest moment fer grans actes partididistes, on només van els del partit convençuts, en que benèfica per eixamplar els partidaris del SI, en res. En fi, ells sabran, que els hi vagi molt bé, peró l'important es que no es perjudiqui aconseguir la independència.
Xavi
Tothom, llepa la mà del qui ha de menjar ....
ona
També els del PDeCAT fan actes polítics de partit. Una cosa no treu l'altra. En canvi aquesta desconfiança manifesta (d'una banda o de l'altra) si que ens podria fer descarrilar. Confiar fins al final i si algú traeix llavors ja direm... però ara? S'ha de ser beneit.

envia el comentari