Els catalans de Patxi

"Certament l’article 155 no suspèn l’autonomia, però permet fer coses que, pel cas, tenen el mateix efecte, perquè suspendria els seus actuals gestors"

Diu bé Patxi Lopez quan nega que l’article 155 de la Constitució serveixi per suspendre l’autonomia, però de les seves paraules acompanyant aquesta afirmació es desprèn també que ell seria capaç d’utilitzar-lo, perquè entén que no cap democràcia sense legalitat; i on diu “legalitat” no val posar “catalana” contra “espanyola”.

 

És pacífic entre l’acadèmia constitucionalista l’abast real d’aquest article, complement excepcional al control sobre les Comunitats Autònomes que ve referit a un anterior, el 153. Si aquest últim parla de les formes de control exercides (i les hem tastades totes!) pel Tribunal Constitucional, pel Govern, pels tribunals contenciosos i pel Tribunal de Comptes, el 155 es refereix a l’extrem últim del que en terminologia constitucional alemanya és la “coerció federal”, és a dir, la situació límit en què és l’aparell central de l’Estat el que pren el comandament de les funcions exercides per les autoritats autonòmiques.

 

Això val a dir, en línia amb les paraules de Patxi López, que l’autonomia no es suspèn, senzillament passa a les mans d’altres. Jurídicament la “coerció federal” alemanya no és el mateix que el que es pot fer a Àustria o Itàlia, on directament l’autonomia de l’ens subestatal queda intervinguda i l’execució de les competències esdevé forçosa. Però políticament parlant significa el mateix, sobre tot en un espai com Catalunya, on ja s’ha entès suspesa l’autonomia pel fet del que s’ha anomenat “recentralització” (de facto, condicionament de la legislació autonòmica en raó de la competència estatal de legislació bàsica sobre molts temes) o per la reivindicació d’una major autonomia fiscal i financera.

 

Tornant a les paraules de Patxi López sobre la llegenda urbana que diu que és la invocació de l’article 155 per a una suspensió de l’autonomia, que ningú entengui que hi ha en aquesta afirmació menys bel·ligerància contra el procés entès com a “referèndum sí o sí” de la que pugui haver en Rajoy, Rivera o Susana Díaz. És a dir, certament l’article 155 no suspèn l’autonomia, però permet fer coses que, pel cas, tenen el mateix efecte, perquè suspendria els seus actuals gestors. Potser aquest canvi de protagonistes és el que a López li ha passat pel cap quan ha dit que no deixarà sols als catalans. A quins catalans, Patxi?
Comentaris
Desfeta
Patxi està de campanya. Atacar el sobiranisme català dona molts rèdits, i si no que li preguntin a Rajoy, que amb crisi econòmica, corrupció del seu partit, instrumentació de fiscalia i tribunals, clavagueres funcionant a tope, aconsegueix superar en les pitjors condicions els 7 milions de vots. Molt bé Patxi !! Fas com el PP. Contra Catalunya se vive mejor.
Ena
Qui diu que l'autonomia no està suspesa? Des del moment que Catalunya no gestiona els seus propis recursos econòmics, no té cap tipus de marge d'actuació.
Maria Teresa
A quins catalans no vol deixar sols Parxi López? Nosaltres no necessitem la seva companyia ni la seva ajuda.Els votants del PSC necessiten la seva ajuda i no els vol deixar sols?
Segur que suspendran l'autonomia
El problema és que farem nosaltres per defensar-la? L'any de Macià no vem fer gaire...
Narcís ( que els espanyols o PPSOEC's són professionals de capgirar qualsevulla interpretació cercant son interès espuri .. ho sabem!) ( que els espanyols tracten els tribunals àdhuc UE d'" espantaocells " .. també!) ( que en ' Paco ' i cia. ens espolien .. massa que també!)
Ras i curt : A) Que estrany aquest text venint de qui ve .. no serà per ' donar un cop de mà ' al PP? no serà per ' quedar bé/ compensar PP? i B) el 155 seria un " frau de llei " ( com ha estat i n'és un abús tot allò sofert fins ara), ço és, qualsevol se n'adona tracta-se en cas de : 1. no complir ni acomplir ses obligacions amb la ciutadania! i 2. deixadesa en el fi del Govern pro llurs administrats! PD: al capdavall, una ' autonomia ' que no fes lleis, normes, administrés, gestionés i regís!
Irene
Serà el moment just de proclamar la independència, NO PODEN SUSPENDRE UNA AUTONOMÍA, que de facto ja ho va fer el tribunal constitucional l'any 2010). Ens han deixat fora de la seva constitució, a veure si ja anem caien "dels guindos". A Catalunya ESTEM EN DICTADURA DESDE EL 2010. NO TENIM GARANTÍES A LA CONSTITUCIÓ ESPANYOLA I ES VAN CARREGAR L'ESTATUT. A VEURE SI ANEM ENTENEN LA SITUACIÓ. VCSI //*//
Ramón
Aquest no arregla els problemes del seu país i, ve aquí a fotra maranya.
Que ho provin
Que ho provin. Al minut següent es declara la independència i ja som al cap del carrer. O es creuen que inhabilitaran el MHP Puigdemont i nosaltres marxarem a casa tan contents?
Som positius i ho volem transmetre als espanyols, Nebrera ajudan's
La independència del nostre país podria ésser un revulsiu perquè Espanya es poses al dia en matèria de gestió de l'estat, de democràcia i deixés anar d'una vegada el llast franquista que encara vaga més o menys somort en masses institucions i entitats governamentals espanyoles. També que la vella casta política constituïda per funcionaris de carrera, s'obrís i per a ésser polític a Espanya no fos imprescindible ésser funcionari en excedència per acabar passant per una porta... giratòria.
Isabel
No és aquest senyor el que va pactar amb PP i UPiD???? Doncs ja està to dit.

envia el comentari