Què es jutja?

"A l'Estat espanyol actual les coses segueixen "ben lligades", com les va deixar el seu autèntic fundador, el qual descansa al Valle de los Caídos"

El procés a l'exconseller i actual diputat Homs és un procés polític de principi fins al final. Com ho és el que afecta Mas, Rigau i Ortega davant el TSJC. El sol fet de que es produeixin aquests procediments indica que la qualitat de l'Estat democràtic de dret és baixa a Espanya. El mateix Homs així ho valora amb una mica de dramatisme ja que suposa que, si hi ha sentències pel 9N, seran la fi de l'Estat espanyol. Això és dubtós. A l'Estat espanyol actual les coses segueixen "ben lligades", com les va deixar el seu autèntic fundador, el qual descansa al Valle de los Caídos. No és tan dubtós, en canvi, si es tracta de l'Estat de dret.

 

Per al govern central, els seus aliats i els mitjans en general, aquests processos són activitats purament judicials que demostren, segons diuen al PSOE, el bon funcionament de la justícia. No hi ha res polític. No es jutja Francesc Homs per independentista; això seria un atemptat a la llibertat de pensament i d'expressió. Se li jutja per desobediència al Tribunal Constitucional. En concret per haver desobeït una prohibició d'aquest tribunal. Quin? La de fer o deixar de fer alguna cosa en benefici de l'independentisme. Sí, són judicis polítics contra l'independentisme disfressats d'una altra cosa.

 

S'ha dit fins a la sacietat: judicialitzar un problema polític és agreujar-lo. La instrumentalització de la justícia no fa cap favor a aquesta i atia el conflicte.

 

Però, al mateix temps, aclareix suficientment el panorama. L'Estat no té cap intenció de negociar res si la Generalitat no retiai la previsió del referèndum. La recent retòrica del "diàleg" també exigia renúncia prèvia al referèndum. En conseqüència, cal suposar que el seu càlcul estratègic sigui provocar una situació de xoc, posar a l'adversari, l'independentisme, en situació d'oposició a la llei, de rebel·lia. D'aquesta forma es podria justificar una acció repressiva.

 

El problema a continuació és determinar l'abast d'aquesta acció repressiva i, si és possible, les seves conseqüències. L'Estat es resisteix a emprar els mitjans coercitius més forts (encara que diversos publicistes adverteixin que si les normes d'excepció estan previstes, ho estan per fer-les servir), però, al mateix temps, és incapaç d'oferir solucions alternatives.

 

En aquestes condicions el més probable és que els sectors radicals de l'independentisme demanin avançar la convocatòria del referèndum, una idea amb la qual la Generalitat ha jugat. La justificació, força còmoda, és que no té sentit esgotar el termini i deixar passar uns mesos en què hi haurà tot tipus de joc brut, amenaces i tensions. Si no es fa així, si no s'escurcen els temps, segons es diu, és per elaborar un bon corpus legislatiu que serveixi de transició de l'autonomia a la independència. Però la situació ve a ser similar: l'aprovació d'aquestes lleis serà el punt de ruptura del tot igual a la que es donaria amb la convocatòria del referèndum.

 

En qualsevol dels dos casos s'apunta a situacions d'inestabilitat permanent. No és raonable que les relacions ordinàries entre el govern central i una autonomia passin pels tribunals. És una situació molt perjudicial en totes les esferes de l'acció social i un malbaratament de recursos de tota mena.

 

L'independentisme català no és una decisió personal dels encausats, ni un caprici d'una minoria, ni tan sols una acció de partit. És un moviment social amb un tipus de solidaritat mecànica, que diria Durkheim, la de la gent que es coneix, amb la qual simpatitza, que té també un objectiu ideal, dins d'un altre conjunt més ampli, que abasta a les quatre cinquenes parts de la societat catalana, que reclama el seu dret a decidir, el seu dret a tenir drets.

 

El processament d'Homs és polític, com ho són els de Mas, Rigau i Ortega i no parlo ja del de Forcadell. Se'ls jutja per independentistes, encara que es digui una altra cosa i, a través d'ells, es pretén l'absurd de jutjar i condemnar l'independentisme, és a dir, un moviment social d'àmplia base.
Comentaris
Narcís ( només una curiositat .. per què l'autor esmenta com ' publicista ' el que és " fatxa fora mida " així curt de gambals, sense consciència covard, totes tres alhora?)
N'és clar/ totalment d'acord .. el ' pecat ' no n'és ja ser independentista o independentista ' tres monos savis ' .. sinó ' tenir poder democràtic independentista '! PD: llavors, què n'espera país veí botxí .. fuetejà'ns-e constantment ( anihilar, espoliar i befar ) i està'ns-hi de braços plegats?
Jordi
L'Estat sap que si aplica mesures coercitives com intervenir la Generalitat haurà de manegar la situació social de conflicte que es produirà a Catalunya. El que realment voldrien es poder intervenir Educació i adoctrinar durant 20 anys per fer que el moviment independentista desaparegui. Però això no és possible. I ara només estan donant cops de peu a la llauna a veure si "el problema s'arregla sol".
Jordi
És paradoxal que el sistema d'anar esperant del Rajoy que tan be li ha anat amb tots els problemes que ha tingut en la seva carrera política sigui precisament el que acabarà amb la independència de Catalunya. Moltes gràcies amic Rajoy!
quecu
La memoria és feble, preo la gent no hauria d'oblidar facilment el paper, que en tot aixo, ha jugat el partido socialista, i treure'n conclusions adients.
Espectador
El origen del conflicte no es entre una autonomía i l'estat espanyo,l el origen es la confrontació entre dos nacionalismes , el castellà i el nacionalisme català . Dos formas radicalment diferents de entendre el mon .Si Catalunya vol aconseguir la independència haurà de lluitar fort i no només amb clams multitudinaris si no passar a l'acció i deixar de portar el lliri a la mà sempre.
Vergina
A Espectador: una part --diria que una gran part-- del moviment independentista català no es nacionalista. De fet, una condició "sine qua non" per a aconseguir l'èxit, és desfer-se totalment del llast del nacionalisme. El nacionalisme cal deixar-lo en exclusiva al PPSOE, Ciudadanos, Aznar, Felipe González, Bono, Cebrián, la marquesa de Casa Fuerte y la FAES. Sigui de dretes o d'esquerres, liberal o conservador, l'independentisme ha de ser profundament ciutadà, democràtic i republicà.
Joan
Ocupar Ports , aeroports , tallar autopista , carreteres principals i vies de tren de Catalunya.Tot això durant 4 dies , al cinqué dia l'estat i brussel.les voldran negociar siusplau.
clar
Després de la dispensa Nuet l'acusació als indepes és diàfana. L' evangeli franquista atribuia a la secesión la màxima pena . No se'ls pot trencar la componenda España que els permet viure i administrar des de Castella.
Suspensió
Suspenent l'autonomia de Catalunya l'estat se suspèn a si mateix el que obre porta directament a la independència de Catalunya.
Tramontana
Aplicar el art.155 de la Constitución?? eso sera si Catalunya es una autonomia de españa, pero para cuando el gobierno español quiera aplicar el 155 Catalunya ya sera independiente Paso a paso: Catalunya declara la independencia. España ordena suspender la autonomía catalana. Pero autonomía catalana ya no habrá ninguna. Se tratará del Estado Soberano de Catalunya. Las fuerzas de seguridad del estado español serán consideradas extranjeras y se les invitará a abandonar el país. Todo lo que pued
Tramontana 2
Todo lo que pueda ocurrir que no sea eso será por el uso de la fuerza... Si las fuerzas del estado español intentaran entrar en el Parlament catalán podría ser considerado como una ataque, una declaración de guerra ente dos estados iguales. Dicho esto, ¿qué dice la Corte Internacional?: La Corte Internacional de Justicia (CIJ) o la Corte Internacional de Justicia (TIJ), conocido coloquialmente como Corte Mundial, es el principal órgano judicial de las Naciones Unidas y fue establecida por la Ca
Tramontana3
Dictamen de la Corte Internacional de Justicia de 22 de julio de 2010 sobre la legalidad de la declaración unilateral independencia - Declaramos que no hay ninguna norma en el derecho internacional que prohíba o esté en contra de las declaraciones unilaterales de independencia - Declaramos que cuando hay una contradicción entre la legalidad constitucional de un estado y la voluntad democrática de un pueblo parte de este estado, prevalece siempre la voluntad democrática de este pueblo - Declaramo
Touré
El que es jutja exactament és la pèrdua de control de Catalunya per Convergència i l'esclat incontrolat de l'independentisme. Pujol i el seu partit eren "los encargaos" de mantenir això a ratlla i un cop esclata el moviment, l'estat passa comptes. A pujol no li passarà res perquè de fet va complir de manera impecable però Mas s'ha volgut passar de llest, no per fer la independència, sinó per tenir poder. Quan vegin que no mana, se'l treuran de sobre.
Gintonix
L'any 1977 em vaig declarar objector de consciència al servei militar de l'exèrcit espanyol. Vaig ser dels primers a no ser empresonat al Castell de Figueres. Al cap d'un temps es va reconèixer el dret a la objecció. A on vull anar a parar? Si una massa de persones suficient desobeeix pacíficament el poder espanyol, no hi haurà marxa enrere. Això sí, cal estar disposats al que pugui venir. Si som capaços de fer-ho, haurem guanyat.
Sembla
que l'estat està més disposat a perdre Catalunya que a deixarla decidir. Serà un cortijo més petit pero serà el que ells volen. Compartir el poder sempre a sigut un problema.
federalista
tramontana, que tipus de alucinogens et prens, que has contat, una peli que vas veure el dissabte, i no vas entendre babau, guerra enter dos estats onu, hahaha toto aixo sense votar i amb un 48 per cent de apoio indepre i baiaxant un consell tramontana deixa les drogues, i cap al projecte home, si vols al projecte home catala, pero ja correguent, no m'obligues a parlar amb el pare i al que parla de dues nacionalismes, no un estst de dret democratic del segle 21, i una tribu fanatica i adoctrinad
JordiP
Grande Cotarelo.
Ramon
Un pot anterior insisteix en l'estupidesa de pretendre desvincular independència de nacionalisme. Òbviament tenim dret a l'autodeterminaciò perquè som naciò i només perquè som nació. Que hi ha qui vol la independència només pels diners? Potser algú, no dic que no. Però és l'anècdota. I si el mòn ho pren per la categoria, estem llestos. Ens equipararan a la Lega Norte.

envia el comentari