Impotències

"No només el PSC s’ha fallat a ell mateix i a Catalunya"

S’acosta el xoc de legitimitats i la Catalunya benpensant es pregunta horroritzada com és possible que aquells anys de progrés econòmic i estabilitat política que tant enyoren hagin desembocat en “això d’ara”. Potser és útil que ajudem aquesta Catalunya atònita a entendre-ho, amb algunes històries extretes de les seves pròpies entranyes.

 

Agafem el PSC i el PSOE, per exemple. Fa 12 anys ho tenia tot, governava a Catalunya amb Pasqual Maragall i a Barcelona amb Joan Clos. Controlava les diputacions i més d’una caixa d’estalvi, a més de tots els grans municipis de l’àrea metropolitana. Tenia ministres a Madrid dins d’un govern que semblava que per fi anava a fer un salt de debò en el reconeixement de la plurinacionalitat de l’estat. Vivia el zenit de la seva força a Catalunya i de la influència de les seves tesis a Espanya. Si en aquell moment, a un observador polític li haguessin preguntat: “d’aquí a dotze anys, al 2017, el PSC serà més autònom del PSOE o menys que no ara?”, no hauria dubtat en la resposta: és impossible que tenint aquesta força acabi perdent autonomia. Han passat els anys i el PSC no només no va saber aprofitar la seva força per guanyar autonomia (ai, el grup propi al congrés!), sinó que n’ha perdut: acaba de pactar per la porta del darrere, i intentant que passi el més desapercebut possible, un canvi de facto del protocol de relacions amb el PSOE que l’obliga a “consensuar” amb Ferraz els seus pactes a Catalunya. Iceta ha aconseguit que se’n parli poc, i la premsa de la Catalunya benpensant hi ha passat de puntetes, però la modificació és de fons. I de l’Espanya plurinacional que fa 12 anys semblava que el PSOE estava disposat a reconèixer, què se n’ha fet? El PSC diu que tornarà a “fer pedagogia”. 2017 i el PSOE encara necessita pedagogia? 39 anys després de la fusió PSC-PSOE i els socialistes catalans encara no han aconseguit fer entendre al PSOE que Espanya és un estat plurinacional? Prego que se’m disculpi el traç gruixut, però si era un problema de pedagogia, una de dos: o el PSOE són tontets, o el PSC és l’André Gomes dels pedagogs.

 

No només el PSC s’ha fallat a ell mateix i a Catalunya. En el mateix període també ho han fet els grans empresaris i financers, la casta nostrada, la que es troba un cop l’any a Sitges convocada pel Cercle d’Economia i més sovint en els restaurants de l’upper Diagonal convocada pel lobby Pont Aeri. Tanta exhibició de poder en fotos de grup, tants beneficis acumulats, tanta testosterona empresarial, tanta pressumpta influència a Madrid, van servir per aturar el PP en el deliri de la recollida de signatures i el recurs contra l’estatut? No. Van servir per evitar la sentència política del TC que esmenava la veu dels ciutadans de Catalunya que, malgrat el cepillo d’Alfonso Guerra, havien dit sí a l’estatut en referèndum? No. Van servir després per obligar el govern del PP a seure a negociar el pacte fiscal? No. Han servit almenys per tenir un finançament que permetés afrontar l’emergència social com la situació requeria? No. Han servit perquè l’estat plantegi formalment un camí del mig entre l’immobilisme i la independència? No. Han servit per tenir un port connectat amb la frontera amb ample de via europeu? No. Han servit per a una gestió local, és a dir moderna, de l’aeroport del Prat? No. Han servit per col·locar un trist quilòmetre de via del corredor mediterrani? No. Han servit per convèncer el govern espanyol de desistir de la persecució judicial dels electes catalans? Tampoc.

 

No, la Catalunya que ara s’escandalitza pel xoc de trens no ha fet els deures durant molts anys. I el que no podia esperar era que, davant la seva manifesta impotència, de la societat no en sorgís un pla B. Som aquí.
Comentaris
Maria
Som aquí!! I no defallirem. Som-hi!!
Sly
Extraordinari Eduard. Felicitacions. Aquest el passo a més gent. Es tal qual has exposat i especialment finalitzat.
Narcís ( PSC o .. a viure que són quatre dies!)
Enhorabona a l'autor .. més clar i diàfan impossible ( algú ho havia de dir .. malgrat massa que ho sabem, que ho sabíem!)! PD: pedagogía? aquests s'ho han pres a la fresca .. de panxa enlaire .. tot viatjant, fent-se'n pícnics, jugant a germanor amb país botxí, cedint a qualsevulla fresca sense immutar-se'n i, com no, omplint-se'n de zeros/ fer-s'hi bon compte corrent! Nota: encara recordo estacionat a ciutat espanyola .. un autocar amb petit rètol dins que deia Diputació de Barcelona!
Miquel Just
Magnífic l'article de l'Eduard Voltas sobre la ignomínia del PSC i el fariseïsme de certa societat catalana que, tenint tots els ressorts per fer canviar Espanya al llarg de 40 anys, van preferir viure en els llorers i embutxacar-se diners a dojo en l'època dels "pelotazos". De què es planyen ara ?
Evarist
Si senyor!!, som aquí!!, ja hem arribat i no marxarem fins acabar la feina!!. I tots aquests del psc, eco-pastanagues, comun i altres indecisos, si no volen "empenyer", que s'apartin!!. Marxem!!!.
Jim
Bravo Eduard. La segona part, Pont Aeri Upper Diagonal, és senzillament brillant. Realment és incomprensible que uns i altres, entregats de quatre grapes "hacednos lo que queráis", pretenguin que el país sencer hi anem darrere. Més després d'uns anys tan durs en que les classes mitjanes i baixes hem retrocedit fort en el nostre benestar. A Euskadi el Psoe defensa el concert. A Andalusia el Psoe defensa la solidaridaz. A Catalunya el Psc no defensa res, només s'entrega.
Ferran
Felicitacions per l'article, l'has clavat! .Si, Som aquí , ho tenim a tocar ... unitat, desobediència i haurem vençut, Visca la República Catalana!
Ramon
Sí, el PSC és així i el PSC és això. Però ja era això i ja era així l'any 2003. De fet portava sent així i sent això des de, sent molt generosos, el congrés de Sitges. Jo penso que abans també. Però, vaja, datem-ho en la "neteja ètnica" (Sobrequés dixit).
A. D.
El PSC ha servido para que los barceloneses pobres, que no tenían medios para disfrutar de la Costa Brava, pudieran ir a la playa sin compartir el agua de mar con preservativos, cagallones y porquería. Si El PSC ha servido para hacer la infraestructura (depuradoras, depósitos reguladores de la red arterial de cloacas etc, para poder disfrutar de las playas de barcelona? Si El PSC ha servido para abrir Barcelona al mar? Si Pues comparado con lo que ha servido CIU, es una enormidad...
Del camp el llamp
El PSC no esta per defensar els interessos dels catalans en general i els de Catalunya en particular, sino per imposar els designis colonialistes d'un estat putrefacte. Voltes, "a very good job". Tens tota la rao.
pepjsp
Un article brillant, de traca, mocador i de vergonya aliena per als directament interpelats. Som aquí
Fat Boy
I a mes ha posat de relleu els casos com el del Franco, el Coscubiela etc. Es a dir, el Lobby del Transmiseriano.
Georgiana
Brillant Voltes! i el punt sobre la pedagogia es genial.
Jordi
PSC, heu traid els socialistes tipo Lluc Raventos i molts altres, no teniu vergonya.
Els ciutadans benestants
que encara estàn a la barrera mirant so es pensen que pertanyen a aquell 1% del que parla l'autor pero molt aviat podrien ser ells els propers a sofrir els estralls d'una gestió ultra centralitzada i aquest si que seria el xoc d'un sol tren, l'ultim.
Marcelramon
Per la seva deriva espanyolista, el PSC, fa temps que es un Partit Sense Collons....agenollat als partits del "atado y bien atado" PPSOE.....Raventós i Pallach, es deuen regirar a les seves tombes....
EL PSC
té els anys comptats a Catalunya... quan desaperegui la generació més gran dels seus votants passaran a ésser residuals o a desaparèixer... Ara encara viuen de les molles fruit del seu passat...
Conxita zaragoza
Felicitats per el article. Ens mantidrem fidels per sempre.

envia el comentari