Ens enfrontem al feixisme

"La història en va plena, dels milions de persones torturades o massacrades en nom de totes dues tendències al llarg del temps"

Una de les conseqüències d’haver patit el jou del feixisme, especialment si aquest règim ha durat molts anys, és que després, un cop vençut oficialment, es fa molt difícil de reconèixer-lo en tot allò que no siguin els seus elements iconogràfics, com ara uniformes, braços alçats, himnes o simbologia diversa. Aquest feixisme antic és diàfan. Però si es tracta d’un feixisme actual, disfressat i sibil·lí, tendim a confondre’l amb una simple ideologia de dretes, cosa que el perpetua indefinidament.

 

Això és nefast, perquè no sols impedeix que identifiquem aquesta dreta amb la ultradreta, sinó que, a més, fa que oblidem que el terme ‘feixisme’, com la demagògia, no és patrimoni d’una ideologia forçosament dretana. També hi ha feixisme d’esquerres. La història en va plena, dels milions de persones torturades o massacrades en nom de totes dues tendències al llarg del temps. I és que el terme ‘feixisme’, científicament parlant, no defineix només una ideologia, també defineix un comportament, la qual cosa fa que hi hagi persones feixistes més enllà de la seva opció política; i, per identificar-les, no cal pas cap estudi en profunditat; n’hi ha prou de parar l’orella i escoltar què diuen.

 

Un altre aspecte de la qüestió és que, tot sovint, ja sigui per covardia, per manca de reflexió o per encegament, l’individu feixista, racista o masclista no es reconeix com a tal. Si li ho preguntem, sempre dirà que ell no és res d’això. Però... Sempre té un ‘però’ a punt. Sempre té un matís que, segons ell, justifica tota actitud arbitrària basada en un principi d’autoritat, o que justifica un rebuig a determinats orígens perquè entre els refugiats i els immigrants “s’hi infiltra algun terrorista”, o que disculpa l’agressió a una dona adduint que “alguna cosa devia fer per provocar-lo”. En tots aquests casos serà difícil que trobem algú que reconegui la violència de la seva personalitat. El torturador, per exemple, no té consciència de fer res de dolent, ja que la vida de la víctima, per a ell, té menys valor que la d’una mosca. La víctima és un ésser inferior, i pretendre acusar-lo de violent per torturar-la o matar-la seria com si algú fos portat davant d’un tribunal per haver matat una mosca. Tampoc el maltractador masclista té consciència de ser violent. Simplement tracta la dona com ell creu que s’han de tractar les dones. I de la mateixa manera tampoc no trobarem cap espanyolista que es reconegui com a feixista per considerar que el poble català és un poble inferior, un poble que no té dret a decidir el seu destí, un poble que ha de ser criminalitzat per gosar rebel·lar-se contra la ‘veritat suprema’ que suposen aquests ‘principis sagrats’.

 

Significa això que ser català espanyolista és ser feixista? No, és clar que no. L’espanyolisme pot ser perfectament democràtic. Tot depèn de l’individu en qüestió. No és pas el mateix ser un presoner vocacional, que accepta que altres companys vulguin fugir, que el que es revolta contra ells fent valer la llei del segrestador, una llei que, en cap cas, no permet la llibertat dels segrestats. Feixisme, diguem-ho en termes científics, és “l’actitud autoritària, arbitrària, violenta, etc, amb què hom s’imposa a una persona o a un grup”.

 

El problema, com dèiem abans, és que la víctima d’aquesta violència autoritària no sigui capaç d’identificar-la com a feixisme. És a dir que, havent interioritzat que el feixisme, per ser considerat com a tal, ha de lluir símbols feixistes, no sigui capaç de reconèixer-lo si es disfressa de demòcrata i s’empara amb tribunals polítics. Tanmateix, què hi ha més feixista que dir que “el poble català no existeix, perquè només hi ha poble espanyol”? Què hi ha més feixista que empresonar un poble adduint que no té dret a ser lliure?

 

El Comitè d’Activitats Antiamericanes de McCarthy era un comitè feixista; la ideologia de Donald Trump amb relació als immigrants és una ideologia feixista; l’assassinat policial, amb bales de goma i gasos lacrimògens, de quinze immigrants mentre nadaven per arribar a la costa espanyola, és un crim feixista; la prohibició del dret inalienable de Catalunya a celebrar un referèndum d’autodeterminació és una prohibició feixista; la persecució amb sancions econòmiques astronòmiques a entitats com Òmnium Cultural o l’ANC, per tenir idees desafectes al Règim és una persecució feixista; el judici a Mas, Ortega, Rigau i Homs, per posar les urnes, o el judici a Carme Forcadell, presidenta del Parlament de Catalunya, i a Corominas, Simó i Barrufet, membres de la Mesa, per haver permès que els parlamentaris parlamentin, són judicis feixistes. Fixem-nos, a més, com tots aquests feixismes s’emparen en la llei. Una llei feta a mida que justificaria les accions repressores i de càstig. I en tots els casos, també, s’estigmatitza la víctima en el sentit que constitueix una amenaça: l’amenaça comunista, l’amenaça terrorista, l’amenaça independentista, l’amenaça del qui ve a robar el pa dels autòctons... Malament rai, quan l’empara de l’autoritarisme és la llei. Una llei no és res, absolutament res, si no és democràtica. I una llei que criminalitza les urnes i els polítics que les posen per tal que la ciutadania decideixi el seu destí no és llei ni és res. És només la llei de l’amo blanc que nega al negre tota possibilitat d’equiparar-se-li en drets. Pur feixisme.

 

En el cas espanyol, aquest feixisme es fa ben palès en el fet que no hi ha cap llei que digui que el poble català no pot celebrar un referèndum d’independència. Cap ni una. I els qui, mancats d’arguments, branden aquesta suposada llei, menteixen vilment. Hom pot dir que es basen en els articles 2 i 8 de la Constitució espanyola, que parlen de “pàtria comuna i indivisible” i atorguen a les Forces Armades l’atribut de “garantir” aquesta indivisibilitat. Però, ben analitzats, són articles feixistes, perquè ningú no té dret a encadenar una col·lectivitat en nom de la indivisibilitat. A la vida, si s’és respectuós amb la llibertat aliena, tot és divisible, absolutament tot. A més, quina indivisibilitat més feble aquella que, per mantenir-se, necessita amenaçar amb l’ús de la força.

 

Cal, doncs, abandonar el bonisme. El bonisme podia tenir sentit en aquella Catalunya que es conformava a ser un ‘fet diferencial’, però ara que som al llindar de la independència i que l’Estat espanyol està desplegant tot el seu poder totalitari i contrari als drets humans per impedir-la no en té cap. Ens enfrontem al feixisme, i si no el denunciem a les instàncies internacionals dient-lo pel seu nom, no farem res més que legitimar-lo. El feixisme és tan fàcilment identificable com la democràcia. David Cameron o el diputat Joan Josep Nuet són dos exemples paradigmàtics de democràcia. Cameron, amb relació a la independència d’Escòcia, va dir: “Podria haver prohibit el referèndum, però sóc un demòcrata”; i Nuet, amb relació a Catalunya, ha dit: “Jo no sóc independentista, però sí que sóc demòcrata, i, com a demòcrata, deixaré la meva vida, si cal, per defensar que en una democràcia es pugui parlar de tot”.

 

Queda clar, doncs, que un demòcrata pot no ser favorable a la independència d’un poble. Però si veritablement és demòcrata no impedirà mai que aquell poble decideixi per si mateix. Un feixista, en canvi, és algú que eleva la seva voluntat a la categoria de dogma, un dogma en virtut del qual un poble com Catalunya no pot ser lliure.
Comentaris
Filiprim
!!*!! CLAR i CATALÀ !!*!!
Anònim1
Senzillament genial. Convé que tots ho tinguem molt clar i que ho difonguem i expliquem al màxim aquestes actituds feixistes la qual cosa posarà al descobert els falsos profetes o falsos demòcrates.
Narcís ( atur menors 35 anys de por o 70% i resta temporals o parcials .. atur persones amb fills en edat d’estudiar i resta mal pagats .. persones grans deixades a sa sort .. desigualtat i en pobresa infantil i energética .. faltes, delictes i de sang a dojo .. i diu què/ quina cosa?)
Ras i curt: 1. L'abús/ prepotència així il•legal, il•legítim i il•lícit que fum aquest estat ( nació veïna) a Catalunya .. n'és prou clar! 2. Barrejar masclisme .. racisme .. i altres ' ismes ' . . . ha estat eixir-s'hi de mare, atès que com sap ser aquestes les causes? i 3. Quina immigració .. parli de furtius, polissons, indocumentats, sense papers o il•legals ( i sinó perquè passaports/ visats i .. tanta Administració!)! PD: ‘ faci el joc ‘ als venedors d'armes i als empresaris explotadors!
Sempre llegeixo ...
amb molt interés el que escrius. Però en els teus ultims escrits veig que el temps t'està fent més savi. Molt bon article . Enhorabona, Víctor.
M'ha convençut, Alexandre
També hi ha feixisme al secessionisme català, com a tot arreu ("l’individu feixista, racista o masclista no es reconeix com a tal"). Sense anar més lluny Vd. és un feixista que mai ho ha reconegut ni ho reconeixerà. Però s'ha auto-retratat molt bé.
I encara hi ha gent
que vol ficar una segona urna?!
JordiP
La descripció més sensacional i encertada que mai he sentit sobre el perill que acosa la societat catalana. De fet, les acose totes, les societats: es ttracta d'un fascisme sense distintius, "de la secreta". On son els demòcrates, intel·lectuals, artistes, pensadors, polítics, gent normal, que saltaren el 1936 com ressorts en defensa de la II República? Han perdut l'olfacte? Tots tenen pendent una hipoteca? Tots viuen de pasta gansa? Vergonya!
Ramon
Quina empanada mental. I per què no dir-ne comunisme? Franco per tant hauria set un "comunista de dretes". Seria igual d'absurd que parlar de "feixismes d'esquerres". L'Espanya actual no és feixista. Però tqmpoc no és ben bé democràtica, com ens ho demostra dia rere dia el seu sistema judicial..
Ramon
Qualificar com feixista la frase "el poble català no existeix” és senzillament ridícul perquè Espanya aka Castella porta dient-nos-ho des de molt abans que existís el feixisme. A més, ni tan sols té cap base que el feixisme tingués per tret característic el no reconeixement de les nacions. Hitler per exemple va afavorir el naixement d'un estat croat mentre que en canvi negava la nació austríaca. En aquestes coses els feixismes es guiaven més aviat per criteris geopolítics pràctics. Com tothom.
Ramon
Si hagués guanyat la guerra el bàndol republicà, el més probable és que a l'estat espanyol hi hagués hagut una dictadura de signe contrari però que tampoc no hauria respectat Catalunya com nació. Ni de conya, l'hauria respectada. Seguint la lògica del article, ara potser ens hauríem de referir al referèndum com "comunisme de dretes"? A little bit of please, Victor!
Miquel
M'ha convençut Alexandre Tu ja neixer retratat
lagotacatalana.cat -Desacord, Víctor - 1
Fa anys que aprenc de tu, Víctor, per assimilació o, com avui, per contrast. No, no ens enfrontem al feixisme. Ens enfrontem als nostres invasors de 1714 que ens van arrabassar la llibertat i destruir el Principat de Catalunya, Estat Europeu independent fins el 10 de setembre. L’oposició feixisme-democràcia falsifica la situació: amaga que fa 302 anys que estem sotmesos a Madrid/Castilla/Estado-Español. Justament ara es tracta d’alliberar-nos-en. Per què cridem “VISCA CATALUNYA LLIURE!”
lagotacatalana.cat - Desacord, Víctor - i 2
si no VOLEM RECUPERAR LA LLIBERTAT? De 1714 ençà, l’ocupació-genocidi de l’Estado-Español ha pres formes monàrquiques i formes republicanes, formes feixistes i formes democràtiques, formes dictatorials i formes frontpopulistes, i altres formes estadoespañolistas que necessàriament ens neguen la llibertat, ens espolien i ens volen assimilar. Josep Pla: “El més semblant a un espanyol de dretes és un espanyol d’esquerres”. Avui: “El més semblant a un espanyol feixista és un espanyol demòcrata”.
Arnau
També hi ha masclistes que no s'adonen que ho són, moralitzen, alliçonen contra el masclisme i ni tan sols es molesten a afegir "però".
federalista
res el pastor nazi alexandre parla i el ramat adoctrinat, i pot ser xarnego al 1714, molts dels avanpassats d'aquests fanatics estarien a castella o andalusia, pero no passa res el ramat indepre xarnego adoctrinat escolta al pastor l'unic pastor que no roba de tota catalunya crec hahah i com bon ramat diu muuuuuu i res.
Ramon
La paraula "assassí" feia referència a una assassins molt concrets però va fer fortuna, es va imposar i se'n va acabar admetent la generalització de l'ús. Ara un assassí ja no és només no sé quin cony de tribu de moros que mataven a dojo impulsats per drogues. Ara ja tothom que mata intencionadament és un assassí. Però resulta que aquest fenomen no s'ha donat amb la paraula "feixisme". Per tant, no, no ens enfrontem al feixisme sinó a Espanya. I no només la que va del 39 fins el 45, no.
Ramon
Això de combatre "feixismes" prové del fet que a Catalunya el discurs hegemòmic, la ideologia sistèmica, el pensament únic -més únic que pròpiament pensament-, és el catecisme progre. Un catecisme progre que Espanya va fer-se'l seu per contraprogramar el nacionalisme català. I el progre de catecisme té per dimoni aquell franquisme que, quan hauria calgut, no li va fer ni pessigolles. Frustració que volen resoldre-la a còpia d'identificar-hi i vèncer posteriors adversaris. Jordi Pujol i tot!
Thor
Contesta a un tal Alexandre: Si ell es un feixista, tu deus de ser el "tonto" del poble i el gilipolles de la setmana. Per què? Per que el teu nivell intel.lectual es tan petit que no has entès rés. Per finalitzar, solament una pregunta ( i no et molestis en contestar-la) : Que fas llegint un diari com aquest i no resucites el Alcazar?
Marcelramon
Si la Constitució espanyola, te articles feixistes, per tant antidemocràtics a totes llums, perquè no es denuncia aquesta Constitució a un tribunal internacional i que ho derogui de facto?, i obligui a fer una Constitució democràtica? ..tenen por els polítics demòcratas?..de que?...
elisenda
una vegada mes ho encertes i afines els conceptes.Endevant!
@thor (tilla)
...entramos aqui porque nos lo pasamos muy bien con vosotros,miquelets de pacotilla. Os creeis que desde el salon de casa, podreis modificar fronteras....menudo rebaño de ilusos....
Ramon
Quan per fi semblava que havien entès que no ens enfrontàvem al feixisme perquè per exemple les esquerres espanyoles són si fa no fa el mateix que les dretes espanyoles en relació amb Catalunya, quan per fi semblava que ho havien entès, doncs van i conclouen que llavors és senyal que les esquerres espanyoles TAMBÉ són feixistes. D'on no n'hi ha no en pot rajar.
Maresme
Ja ho diu bé, ja , aquest Ramon: "D'on no n'hi ha no en raja". Ell n'és un un gran exemple. No entén res de res, el tio. Knock, knock!!! Buit. Completament buit.
Episkyros
Jo sempre m'hi referit al PP com extrema dreta, son els hereus del franquisme,perquè com diu Victor Alexandre,que el feixisme es disfressi de democrata no el converteix pas en aixó. Tendim a utilitzar masses eufemismes,i hem d'anomenar les coses pel seu nom,esta bé preocupar-se pe l'augment de l'extrema dreta a la resta d'Europa, però no oblidem que l'estat Espanyol no s'ha desmarcat mai del feixisme, i en tenim moltes proves,una d'elles es que governa l'herencia del franquime.
Episkiros
..... la pitjor extrema dreta d'Europa, la que és disfressa.
Vicens
HITLER, Adolf, Josif Visarionovic Dzugasvili. conegut com STALIN. Josif. Els ídols ( àngelets) del segle XX. Qui és el teu? ... la mare que em va parir!!! - Expressió molt catalana, apart del qui triïs - Dedicat a alguns dels comentaris aquí expressats... que són mot bons sens dubte!
Anisaki
M'he trobat molts espanyols que són radicalment anti-franquistes, anti-PP, anti-VOX, etc, però que no volen reconèixer el dret d'autodeterminació de Catalunya. Aquests espanyols (generalment d'esquerres) recorren a arguments com ara "Catalunya és un país inventat", "no hi ha diferències entre catalans i espanyols", "ningú no oprimeix els catalans", "durant el pujolisme hi havia bona relació Catalunya-Esp". No se n'adonen que són els més nacionalistes. En el fons, defensen el mateix que Franco.
Anisaki
Em molesta bastant que alguns redueixin la guerra civil a un conflicte entre republicans/nacionals, oblidant la brutal repressió a les cultures diferents a l'espanyola. Alguns espanyolistes d'esquerres diuen que el franquisme va colpejar durament tota Espanya, no només Catalunya/País Basc. Desconec si és per mala fe o ignorància, però hi ha prou evidència que el català/basc/gallec van ser perseguits durant tota la dictadura. El que em sembla penós és que aquesta gent s'anomenin antifeixistes.
Anisaki
És cansat haver d'explicar sempre els motius pels quals el poble català té dret de decidir el seu futur. Algú ha vist mai un espanyolista justificant per què Espanya té dret a ser una nació? I algun d'ells que s'avergonyeixi de ser espanyol pels nombrosos crims comesos en nom d'Espanya? No, simplement és així perquè la gent ho vol, i punt. Els independentistes haurien de deixar de voler ser els bons de la pel·lícula sempre: tenim dret a independitzar-nos perquè som una nació i perquè sí.
Anisaki
ERC parla molt de república, però no especifica massa si aquesta és l'espanyola o la catalana. Proven a veure si bona part de la població independentista, antimonàrquica, deixa de tenir aspiracions independentistes. Com a independentista, m'és igual si Espanya té rei, però tinc clar que no vull cap república espanyola: la majoria d'espanyols "d'esquerres" (PSOE/Podemos) són tan nacionalistes com els de dretes, però no ho volen reconèixer.
Anisaki
"i si no el denunciem a les instàncies internacionals..." Un altre cop. Els estats es mouen per interessos. A ningú no li importa si Catalunya és una nació, si estem oprimits, si hi ha presos polítics... Si la UE vol evitar que Espanya entri en fallida, si la majoria d'estats vol mantenir bones relacions diplomàtiques amb Espanya... us penseu que fareu pena a algú? No, casos més greus s'han vist (Kurds) on la UE mira cap a una altra banda. A dia d'avui, Catalunya té 0 suport internacional.

envia el comentari