Basc bo, català dolent

"Catalunya, des de la premsa de Madrid, és un territori arruïnat que depèn de l'almoina del FLA i, en canvi, el País Basc és una zona pròspera, amb alta cobertura social, poc atur i exempta de pagar l'AVE a Zamora"

Una de les paradoxes més curioses que ha comportat l'acceleració política del catalanisme és la conversió de la sempre insurrecta Euskal Herria en un parell de comunitats autònomes que fan bondat. És més, la política madrilenya projecta el sobreentès que els avantatges fiscals dels bascos són tolerats perquè el PNB està disposat ajornar indefinidament els seus objectius polítics a canvi de la suficiència financera. Catalunya, des de la premsa de Madrid, és un territori arruïnat que depèn de l'almoina del FLA i, en canvi, el País Basc és una zona pròspera, amb alta cobertura social, poc atur i exempta de pagar l'AVE a Zamora.

 

La redempció del basquisme ha inclòs la canonització pública del PNB, que ha passat de ser acusat de connivència amb ETA a formar part de l'estabilitat del règim del 78. Liquidat Ibarretxe, tot són Urkullus a Sabin Etxea. Espanya viu feliçment una nova -i discreta- abraçada de Bergara.

 

Per això els propagandistes més barruts -com Eduardo Inda- ja comencen a minimitzar fins i tot els efectes de mig segle de violència a Euskadi. "Allà podien matar algun jutge o algun fiscal, però tampoc en van matar gaires", diu el pocavergonya que es fa passar per periodista mentre la fiscal Magaldi, com Sara Montiel, espera fumant que -genialment, sensualment- arribi el 155 y el devaneo sentir con más deseos...
Comentaris
Ramonet
Salvador,no perdis mai el bon hunor perquè realment n'hi ha per plorar .Van néixer esclaus i esclaus semblem condemnats a morir.Un dels últims discursos que es van sentir a la Barcelona del 1714 ja ho avisava comparant-nos amb els indis americans...
Ramon
Deixen anar un cotxe bomba fins un pati amb nens jugant, els rebenten, però l'endemà els espanyoles cridaven: "Vascos sí, ETA no". Es desplaça un escamot a Andalusia per engaltar-li un tret al clatell a un regidor, maten també la dona perquè no xiscli o els identifiqui, els dos fills que estaven passejant-los al costat dels cadàvers sagnants, però els espanyols continuaven cridant "Vascos, sí, ETA no". El PP i tot, hauria de repudiar Eduardo Inda. Però no badarà boca ni l'Espanya "amiga".
August
Bona comparació territorial i política , que demostra fins a quin punt els mijans de Madrid arriben a ser cinics i de mala fé . Per ells ferán.i las consequencias trovarán.
bogeria escanyola
Dir que "ETA va matar poc" no es apologia del terrorisme? Que esperen els fiscals afinadors per denunciar Inda?
Ramon
Espanya sempre ha tingut molta cura que ETA no generés mai cap mena de bascofòbia. "Vascos sí, ETA no!". Però quan ETA la feia massa grossa o quan se li n'anava de les mans, o bé no ho reivindicava (l'hotel de Saragossa) o bé resultava que ho havia fet algun grupuscle que anava per lliure i que ni n'havíem sentit parlar abans (Comandos Anticapitalistas). Bascofòbia no n'hi ha hagut mai. Però basquitis espanyola com la d'ara, per por que s'encomanin de les nostres ànsies de llibertat, tampoc.
Xaviert
Els bascos o millor dit els 'biscains i guipuscoans' sempre han estat al servei de Castella, sempre han pactat amb Castella i sempre han servit a Castella des de l'annexió de Navarra on guipuscoans van ajudar a Castella a conquerir i annexionar-se Navarra fins a la conquesta d'América.Els bascos sempre han donat suport a tots els reis de Castella des de l'edat mitjana fins a Felip V, ells han sigut els vertaders pactistes.
Doblemente españoles
Mai he entès aquesta admiració per les antigues vascongadas, els bascos sempre han sigut "doblemente españoles".
el teu nom
És fàcil d'explicar, pels espanyols els vascos són germans seus, potser un germà descarrilat però espanyol.
burgalés
Los vascos son castellanos.
MARXEM
Eduardo Inda Arriaga, un altra ilustre basc que practica l'anticatalanisme.
jcn
Aquets sempre han fet bondat: minyones de Madrit.
Españarria
Navarra sí fou un país sobirà, l'actual Páis Basc mai ha existit car eren dues provincies castellanes dites Vizcaya y Guipuzcoa. El Páis Basc actual és fruit del mapa provincial espanyol del 1833.
El meu nom és cosa meva
Des que es va conèixer el contingut de la tertúlia a la COPE, a on va intervernir l'Eduardo Inda, he pogut observar una emprenyada general entre coneguts meus, tots ells contraris a la independència de Catalunya. Crec que a algun d'ells els ha fet arribar al punt de no sentir-se còmodes. Algun d'ells ha fet el "click" a ran d'aquestes afirmacions, que de ben segur podrien estar tipificades com a delicte.
Ganxet
Els bascos utilitzen el mateix llenguatge que els espanyols, molta testosterona i garrotades, i per això s'entenen.
lluis
els vascos son castellans amb boina
Narcís ( aquest estat n'és miserable .. Catalunya piratejada fora mida i UPN espanyolíssima amb llur ' amejoramiento '!)
Sempre fou així per part de majoria d'espanyols mil del carrer, ço és, àdhuc quan eta assassinava més, els hi sentia dir " los bascos tienen cojo., van de frente .. no como los catalanes que tienen dos caras, te hacen ver una cosa y son otra " ( així doncs, malgrat tot sempre reberen floretes i, per contra, en l'endemig, els catalans escoltant-se'n ' put. Barça, put. Catalunya '!)! PD: aquesta n'és la covardia i misèria d'aquest estat ( ' sin violencia se puede hablar de todo .. ' !)!
Ocellet del Confleny
Els bascos i els castellans procedeixen del mateix tronc. L'avi de l'Anzar va simpatitzar de jove amb el nacionalisme basc. Impensable aixo amb el catalanisme. El dia de la raça franquista es deutor es analeg a l'etniicisme basc
Leyla
Els fan la pilota per evitar l'efecte contagi del pocés d'independència català. Com que des d'Espanya tot es redueix a una qüestió de 'peles', segons ells, pensen que els bascos no voldran recuperar les reivindicacions independentistes si els tapen la boca amb el 'concierto'. Potser tenen raó, però el que és evident és que no podrien fer front a dos moviments secessionistes forts en el país.
Observant
Ara no culpem als vascos de les filies que desperten entre la massa espanyola. Com tothom els vascos miren pels seus interessos, tot i q és cert que comparteixen mentalitat i maneres amb els castellans. Es cosa de la historia i el context geogràfic dels regnes de Castella, Lleó i Navarra. Els catalàns tenim més en comú amb els occitàns que no pas amb els castellàns, i per tant estem d'orígens més arrelats al nord del pirineu q no pas al sud (independentment de q hi hagi un Estat q es diu França)
Ramon
L'Espanya amiga encara no ha dit res? No fotis! De debò? De debò que no han respost el miserable Eduardo Inda? De debò que ni davant d'una monstruositat així han defensat Catalunya? Ni el Serrat?
Ramon
Els rebentaven autocars de policies, entraven a despatxos de càtedra per engaltar-li un tret al cap al titular, fotien bombes a bars i consignes d'aeroport, els trinxaven la seu de Telefònica i deixaven sense cames la Irene Villa, però mai dels mais s'ha sentit a cap camp de futbol espanyol un "Puto País Vasco" mentre que sí sentim, per norma, "Puta Cataluña". L'explicació és senzilla. Xenofòbia és odi a l'estranger i els espanyols no han percebut mai els bascs com estrangers.
Ramon
Per mi que hi fa molt, també, l'idioma. Si l'idioma basc recuperés presència social, si es normalitzés, segurament creixeria la bascofòbia espanyola. Però tot i així continuaria havent-hi quelcom que uneix castellans i bascs: que tot ho decideixen, fan i avaluen mitjançant una mateixa unitat de mesura. Els "cocones".
Ramon
L'imaginari espanyol se cenyeix molt als dos extrems del primer tram d'AVE i la resta de localitzacions només compta quan és festa gran, que el presentador de concurs es posa un mocador al coll o un catxirulo al cap i diu que ja es mor de ganes d'anar-hi per beure "sidra", menjar "sobaos" o ballar "jotas". Però amb les Canàries, un arxipèlag davant les costes de Mauritània que encara conserven, els cal fer quelcom més per fer-los sentir de la família.
Ramon
Anys enrere. Un tertulià espanyol: "Una cosa muy bonita de las islas Canarias...". Un altre del ramat l'esmena: "Querrás decir "de nuestras queridísimas islas Canarias!". El primer assenteix, es disculpa i intenta continuar però debades perquè salta un tercer tertulià: "Y cómo que "una cosa bonita": en nuestras queridísimas islas Canarias TODO es bonito!". Ara estan en un pla similar de llefiscós amb els bascs. Ara compareu-ho amb el tracte que, davant el mateix perill, ens reten a nosaltres.
Victor
L' unic tret diferencial que han tingut els bascos es la llengua mai la historicament sempre van estar al servei dels castellans , eren els mariners de castella
Ramon
L'Espanya "amiga" d'allà encara és l'hora. Però atenció a la rèplica de l'Espanya "amiga" d'aquí. El Follonero critica Inda perquè declaracions així "no ayudan". Queda clar, doncs, que aquell haver-se quedat "sense lloc" era mentida podrida: el seu lloc és Espanya i el seu bàndol és el d'Eduardo Inda. El Follonero i Eduardo Inda volen exactament el mateix. Evitar la llibertat de Catalunya. I l'únic que li diu és que per aquell camí no ho aconseguiran. Que millor el seu. Que millor el de sempre.
Pitxolí
Els espanyols consideren els bascs com dels seus, facin aquests el que facin. Creuen que les diferències entre castellans i bascs no esborren un lligam cultural profund. No consideren dels seus els catalans -crec que amb raó-, però no ho poden admetre oficialment. Per això la qüestió catalana els treu de polleguera: si la miren objectivament veuen la inconsistència de la posició unionista.
Ramon
Els espanyols se senten més propers, més connacionals, més compatriotes d'un etarra que els rebenta a bombes que d'un botifler que els llepa el cul. I jo penso que tenen raó.

envia el comentari