La ironia no fa gràcia

"Catalunya necessita que deixem de fer conyeta als diaris i que ens centrem a dir les coses pel seu nom"

N'estic ben tip d'aquests articulistes, escriptors o (molt pitjor) guionistes que ens prenen per gent intel·ligent. Ja n'hi ha prou de fer servir l'humor per assenyalar els nostres defectes. De dir el contrari del que vols dir i esperar que la gent sigui prou llesta com per entendre-ho. Qui us heu pensat que sou utilitzant la ironia com si escrivíssiu en un diari anglès (o francès o alemany o fins i tot italià)? Aquest recurs de la ironia salvatge i indiscriminada em recorda els pitjors anys del terrorisme basc. Sí, allà hi havia algun atemptat però l'ambient era similar. Aquesta vocació per ofendre a la gent mitjançant la conyeta.

 

La ironia no ha servit mai per a res de bo. Només crea frustració en la gent que no la comprèn i malentesos sobre la voluntat real de l'autor. Si us plau, atureu aquesta bogeria abans no sigui massa tard. Digueu NO a la ironia tan aviat com sigui possible. Amb tots els mitjans que tingueu a l'abast. Per la via civil o penal. Una de les coses que podem començar a fer és penjar opinions molt enfurismades quan un article irònic ens molesti. Hem de córrer cap la caixa de comentaris com a gallines sense cap i insultar l'autor i, si és reincident, a la seva família. Sé que en situacions normals mai no faríeu res així però estem en una situació desesperada. O actuem ara o els escriptors irònics evidenciaran la nostra estupidesa a base d'acudits divertits. Prou!

 

Sobretot en un moment tan important pel país. Catalunya necessita que deixem de fer conyeta als diaris i que ens centrem a dir les coses pel seu nom. Que no fem servir dobles sentits ni ironies ridícules quan diem coses serioses com: "ESPANYA ENS ROBA (quan pugui introduiré aquí unes dades que avalen aquesta afirmació)". No ens podem permetre el luxe de confondre sobre les nostres idees. Si us plau, PROU. Deixeu la ironia per quan hagi passat el Procés. Aleshores tots farem bromes sobre Catalunya i ningú es queixarà. Ningú protestarà ni amenaçarà els autors. Fins que arribi aquest moment, prou. La ironia NO fa gràcia. 
Comentaris
.......
....otro zanahorio indepre y amargado....
Ramon
La ironia és molt necessària, però de cara a determinat enemic intern. Perquè els trenca els esquemes de tenir-nos per burros.
Narcís ( on n'és allò de clar i català? net i cru? clar i net? clar i ras? . . . . . encara que hagi de ser maquillat hiperbòlicament o grotesc artificialment per raons òbvies en estat violador de nostra casa?)
Ras i curt: la llàstima de la ironia és que massa sovint un hom ( n'és l'autor un d'ells?) la fum servir per fer el ' doble joc ', ço és, quedar uns dies bé amb uns i d'altres bé amb altres i viceversa .. tot semblant mullar-s'hi del tot i de sobte orejar-se del tot àdhuc força mig mullat unes vegades i força mig sec altres i .. ' sona que sona ' ( i cansa fora mida no ser clar i català, si més no, amb els catalans sinó amb nosaltres sinó amb qui et llegeixi!)!
Pitxolí
«La ironia no ha servit mai per a res de bo». ¿Mai, mai? Renoi. Diria que ignores pàg. i obres que n'han tret un suc molt alimentici. Recorda, p. ex., aquell poema de Brecht en què proposa al govern de la RDA que, ja que el poble l'ha decebut, el dissolgui i n'elegeixi un de nou. La ironia és una eina, que no té cap responsabi. en l'ús que se'n faci. Fot-te amb els qui n'abusen o només n'usen les variants pedestres (ep: la ironia és un món i no tota burla ni tot hi, hi, hi és ironia)
Em
Em penso, Oriol, que alguns no t'entenen la ironia...
A aquest pais
ple de gent ultrapragmatica l'hi fa falta més épica. Els de les ironies volen destruir la poca que tenim.
Manelius
Molt bo l'article Oriol. Gran! Pitxolí, has entès res tu?
Mercè B.
Amb alguns dels comentaris expressats es veu molt clarament que la ironia és un menjar delicat que s'indigesta fàcilment a qui no te ganes de tastar-lo.
Almogaver
Feia molt de temps que no llegia un article tan "collunut" com aquest.Ja n'estaba fart de lleigi sempre lo mateix ,de més o de menys, a tot arreu i tb a la radio i la TV. Aquí ,hi veig un veritable defecte dels catalans.No sabem possar límits a lo que es conya a lo que es seriós. I el tema del proces,es molt seriós i tenim doncs que comportar-nos seriosament. Gràcies per dir-ho. Estic
A
He llegit els tres últims articles d'aquest senyor, per intentar saber de què va i, a part de veure que crida molt, és com si em diguessin "cansalada!".
Joan-Emili
Oriol, estic molt d'acord amb tu, només que no cal insultar cap irònic maldestre, sinó fer-li veure la seva inoportunitat i la seva manca d'intel·ligència. L'única ironia bona i sana és, al meu parer, aquella mitjançant la qual, un se'n fum de si mateix, i justament, aquesta és la menys utilitzada, perquè cal ser molt honest i intel·ligent per a emprar-la; totes les altres formes d'ironia que se'n foten de la bona fe de la gent, porten indeleble la marca d'una intel·ligència inferior.
Postres
El sentit de l'humor ens fa forts i perillosos. Especialment contra els que ens volen mal. Té sentit fer-lo servir per relativitzar certes coses de nosaltres mateixos però no en aquests temps. Estic d'acord amb l'article.
em
Em penso que els que feliciteu l'autor per desaconsellar la ironia no heu entès el sentit irònic del text.
A
Home, jo trobo que m'hauríeu d'haver publicat el comentari. La descoberta bé s'ho val. I no és que digués cap secret, que als crèdits del programa surt amb lletres de motllo, per a qui ho vulgui llegir. Al final m'hauré limitar a llegir VilaWeb i El Nacional. El primer perquè m'agrada, i el segon perquè hi pots escriure realment el que vulguis, i a més el lapse entre escriure-ho i veure-ho escrit és de segons.
Hem sigut ironics
moltes vegades perqué es l'unica eina que ens quedava.
@A
Si la gran "descoberta" és que l'Oriol és guionista de programes irònics, només cal anar al perfil que ofereix el mateix Món, on s'especifica clarament. Que aquest text pretesament anti-irònic en realitat és irònicament pro-irònic, queda clar per a qualsevol amb sentit de l'humor. I sí, alguns comentaris es perden, a mi també m'ha passat.
Pitxolí
Crec que hi ha una identificació precipitada entre, per una banda, ironia i, per una altra, burla, conyeta, hi, hi, hi, caricatura gruixuda.... Aquestes poden ser iròniques o no. I la ironia té moltes variants (i algunes no tenen a veure amb l'humor). D'altra banda és el context -més que trets interns (que hi poden ser)- el que ens ha d'inclinar per entendre'l irònicament o no.
A
@A, no és "gran", és descoberta, perquè ho vaig descobrir per casualitat (no m'havia llegir el perfil). Llavors no sé per què no em van publicar el comentari. Per què hi deia que era el pitjor programa de TV3? No es pot dir, això? Ho prohibeix l'Església catòlica? Ho prohibeix el PSUC? Ho prohibeix algú? Es pot prohibir, dir una cosa així?
A
El que no cap mena de gràcia, però gens ni mica, és prohibir.
Vicens
Bon article ... i, l'hem entès aquesta seva, sàvia ironia? Jo ... la meva, irònicament mai!
no
No es prohibeix res. La "pèrdua" de comentaris, i ho dic per experiència pròpia" és aleatòria, no depèn del contingut.
i
I el Polònia, per mi (per mi, dic) és del poc que es salva de la nefasta programació de tv3

envia el comentari