Els vins catalans ja són independents

"En qualsevol país que en produeixi, els vins són identitat. Perquè concentren dins d'una ampolla un paisatge, una terra, un clima, unes varietats i una elaboració que fan única aquella producció"

Malgrat les declaracions oficials, el cert és que, efectivament, hi ha un boicot permanent contra els vins i caves catalans des de fa anys. Una hostilitat crònica de bona part dels consumidors espanyols que en l'àmbit dels caves és més difícil de sostenir -tot i l'expansió dels caves extremenys- però que, en el cas dels vins, ha fet que els cellers catalans, en la pràctica, hagin abandonat el mercat espanyol. Això ha ajudat a què en deu o quinze anys els vins d'aquest país hagin passat a etiquetar-se, massivament, en català i que comercialment s'hagin orientat a la conquesta del mercat interior, d'una banda, i de l'exportació, de l'altra.

 

En qualsevol país que en produeixi, els vins són identitat. Perquè concentren dins d'una ampolla un paisatge, una terra, un clima, unes varietats i una elaboració que fan única aquella producció. Un lloc també és el seu vi i gaudir-ne és viure-hi una mica. Per això els vins catalans han esdevingut un sistema identificable i coherent, que evoluciona, cada cop més, cap a una presència pròpia al món.

 

Per tot plegat, els vins catalans ja són independents i ho són una mica abans que la terra que fa créixer les vinyes. "Pels seus vins coneixereu aquest país", diu Carles Puigdemont. I és cert. Ara només falta que els consumidors catalans acabin de reconèixer la feina dels cellers que tenen més a prop i que assumeixin com a seves les vinyes que veuen a banda i banda de qualsevol carretera. Un país és això.

 

 
Comentaris
Ramon
Molt bona metàfora. En Xavier Roig ja va dir que si no ens haguéssim encaparrat tant a mantenir el mercat espanyol, hauríem pogut ser Holanda. Mira per on la catalanofòbia dels espanyols pot acabar jugant a favor nostre.
Ramon
La catalanofòbia també va salvar-nos quan l'Operació Reformista. I en tantes i tantes altres ocasions. Recordem per exemple la candidatura olímpica de Sevilla: els espanyols no havien sentit propis ni els putos JJOO "à la ville de Barcelona, España". La catalanofòbia ha estat una constant, ha fet impossible l'encaix i consegüentment ha acabat jugant a favor nostre.
pantera
home, jo ja fa anys que no compro vins espanyols
Ramon
Tercer comentari d'en Ramon
Ramon
Quart comentari d'en Ramon
Ramon
Cinquè comentari d'en Ramon
Ramon
Sisè comentari d'en Ramon
Ramon
Vuitè comentari d'en Ramon
Ramon
Enèssim comentari d'en Ramon
Narcís ( llàstima dels espanyols decents/ dignes i catalans o fills ídem que són a espanya . . . )
. . . però país veí mai tingué honor ni orgull ni autoestimació ni amor propi ni dignitat que sí tan sols fatxenderia de baixa mena, vegi's: tenim milions d'espanyols a ca nostra i .. cap reconeixença!; se'ns atraquen nostres rendiments/ diners i .. cap reconeixement! invertim en allà àdhuc salvem empreses/ llocs de treball i .. personal burxant-hi/ insultant! hi ha catalans per ses terres i sent poquíssims .. ' què feu ací'? ' i 'per què no us n'aneu a Catalunya?' i sens dubta, ' bandejats'!
Els vins catalans són independents de la DO Catalunya
No sé a qui se li va ocórrer l'invent de la DO Catalunya (212 cellers inscrits) però la majoria de vins catalans porten el seu DO territorial: Priorat, Alella, Empordà, etc. Vins de batalla o de baixa qualitat són els que s'acullen a la DO Catalunya. Els grans, cap. Té raó Puigdemont: "Pels seus vins coneixereu aquest país".
Hèctor
Tota la raó. L'únic és que molts, en l'etiquetatge, encara hi posen Made in Spain. Suposo que ho fan de manera inconscient, ja que Spain cada cop és una marca més denostada al món. Voler-te relacionar amb un país de pandereta, corrupció i poc democràtic no crec que vagi bé pel negoci. I més si la marca Catalunya cada cop es coneix més i, com a mínim, pot tenir més prestigi.
Marisa
FEM PAÍS, EL NOSTRE... CATALUNYA ÉS GRAN I FORTA!!!tenim hort,tenim vinyes,tenim ciutat,tenim aigua i volem LLIBERTAT!!!
Ramon
Ni comptar, sap.
Ramon
Benvinguda la catalanofòbia si fa que potencials botiflers o exbotiflers tornin amb la cua entre cames (com sol passar i no diguem noms)... però molt més digne és qui ja ni ho intenta, atesos els termes en els que s'havia de fer l'intent. Tipus aquells anuncis de Freixenet. Tipus posar-li Sangre de Toro a un vi del Penedès. Tipus Javier Sardá. Hem de tornar al que havien fet sempre els nostres majors artistes: si Catalunya se'ls quedava petita, cap a París, Londres, Berlín o Nova York s'ha dit.
Els catalans de les pedres en fan pans
S'ens dubte, a Catalunya tenim grans vins i caves, gaudim-los!. Jo mateix ja fa uns anys que ho faig, a casa meva no entra un vi/cava que no sigui català. Salut!
Miquel Just
Parlem de França: En un país tan centralista com aquell resulta que cada regió defensa els seus propis vins. Si vas a la Borgonya, no esperis trobar-hi vins de Bordeus, i si vas a Côte du Rhône no esperis que t'ofereixin vins de la Provença. Ells ho veuen normal. En canvi, a Catalunya, la gent, en la seva gran majoria, encara té predilecció pels vins de la Rioja o de Ribera del Duero en detriment dels nostres, que són tant o més bons..
Ramon
És que França no és centralista en tot. Dius els vins, però també la premsa "regional". Potentíssima. O mira el palmarès futbolístic, quins equips tenen més lligues (si no m'erro el primer encara és el Saint Etienne!). Espanya, sobretot arran el dit "estado de las autonomías", ha propiciat la centralització ja de tot a Madrid. Per por a Catalunya, és clar. I encara tenen els santíssims de dir que paguen més impostos: home, és clar, si les seus centrals i els sous executius són allí!
Georgiana
Doncs miri no, Sr. Cot no són independents, tenen identitat pròpia si però als Estats Units tels trobes a la secció sota el pais Espanya. Ho sento algú ho havía de dir.
Ramon
Això rai, Georgiana. Això rai i això té remei: la independència no resol totes les coses però n'hi ha que sí que les resol de manera instantània, automàtica. Com per exemple aquesta. O la de tenir seleccions esportives oficials. El positiu és que el productor que ven en el mercat nacional i exporta però no a Espanya no està subjecte a boicots xenòfobs, etiqueta en català i ja no ha de dir-li "mixto de jamón y queso" al bikini ni "tempranillo" al raïm ull de llebre.
Ramon
Last but not least, competir en el mercat mundial en lloc de cenyir-ho en el merdós mercat espanyol també repercuteix en fer-nos millors. Això sí que és un WIN-WIN! Gràcies, espanyols, per haver-nos odiat tant!
JCM
Georgiana : Als estats units, sota la denominació Espanya també et foten Mèxic . Precisament no el país del món amb el nivell cultural més alt, si més no en geografia van molt peixos.

envia el comentari