Xafarranxo de combat

"La legitimitat del full de ruta és tan inqüestionable com la seva inevitabilitat"

El Congrés de cap de setmana del PP, a diferència del de Podemos, venia marcat pel signe de la unitat. Per si aquesta fos poca, es va reforçar assenyalant un enemic exterior, cosa que encara uneix més: l'independentisme català. Des del començament es va entonar l'himne de la igualtat de tots els espanyols, un principi que no s'invoca mai davant de bascos i navarresos però sí davant de catalans, fet que dóna una idea de la seva equitat.

 

Per l'encesa arenga final de Rajoy va quedar recordada l'obligació universal d'acatar i obeir la llei (la que va establir el seu partit legislant arbitràriament gràcies a la seva majoria absoluta). S'afegeix magnànimament que cal reformar la Constitució, però això és una cosa que també han de decidir tots els espanyols. Els espanyols sempre van de tots. Ni esment al fet que aquest tots conté un greuge estructural als catalans, que sempre seran una minoria, sotmesa a la tirania de la majoria. Una altra vegada un assumpte d'equitat que és justament el que tracta de resoldre la convocatòria d'un referèndum.

 

Res de nou, certament. Un discurs per aixecar ànims entre els seus i fer pinya. Però amb un llenguatge dur, gairebé provocatiu, com dient: "Independentistes, aquí no es mou res". El resumia amb inefable sil·logisme la vicepresidenta espanyola fa uns dies: "No hi haurà referèndum perquè Espanya és una democràcia”. No té res de sentit, com tampoc ho té que parlin de democràcia i Constitució els membres d'un partit fundat per un ministre de Franco i en el que militaven també alguns que van votar contra aquesta mateixa Constitució.

 

Duresa i intransigència que denoten esperit de confrontació. Després de deixar clar que no hi ha negociació possible (perquè amb la sobirania del poble espanyol no es mercadeja), es caven trinxeres i es prenen posicions en xafarranxo de combat. Per si de cas, els intel·lectuals i juristes orgànics del règim com aus rapinyaires, inciten a l'ús de la legislació d'excepció sense més dilacions.

 

Fins a l'oferta de "diàleg" que va encapçalar la vicepresidenta i no va passar de ser una aposta retòrica, ha patit una nova rebaixa. Sáenz de Santamaría sembla entendre el diàleg en assumptes merament administratius amb les autoritats locals, atès que d'assumptes de sobirania no es pot parlar. És obvi: un tancament de posicions a l'espera de la reacció del bloc independentista. 

 

Per avivar més el conflicte, l'Estat manté la política de judicialització i no està disposat a paralitzar la política repressiva. Tampoc es molesta gran cosa en disfressar d'acció jurídica un procés que és eminentment polític, com va quedar prou demostrat en les sessions de la compareixença de Mas, Rigau i Ortega, caracteritzades per una evident animadversió del tribunal i la fiscalia. Com polític serà el procés que es prepara contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. Polític i amb un alt contingut simbòlic. I aquesta sembla ser la nova orientació. Només cal veure a qui han proposat com a president del Tribunal Constitucional, un ultraconservador, membre de l'Opus i amb disset anys de diputat del PP al Congrés. Ningú pot pensar seriosament que aquesta cacicada contribueixi a restablir l'inexistent prestigi i autoritat del Tribunal Constitucional, cada vegada més clarament concebut com un òrgan polític dirigit contra l'independentisme català. 

 

És de preveure que, dins de la lògica de la confrontació, la tancada negativa del govern encoratjarà les posicions dels sectors més radicals de l'independentisme, que demanaran avançar la convocatòria del referèndum. Respondre al xafarranxo amb un altre xafarranxo, una possibilitat que pot acabar convertida en una necessitat. En aquest esperit caldrà entendre l'afirmació de Puigdemont amb motiu del dia de la ràdio, que ben aviat s'escoltarà per aquest mitjà la proclamació de la independència de Catalunya. 

 

La legitimitat del full de ruta és tan inqüestionable com la seva inevitabilitat. El bloqueig de la situació aconsella escurçar els terminis en tant que mantenir-los vol dir entrar en el joc de desgast d'acció / reacció d'un Estat sense projecte que només tracta de guanyar temps mitjançant l'ús injust d'una legalitat de part.
Comentaris
SpainIsPain
Exacte. En 3 mesos ha d'estar feta la DUI
Ramonet
És obvi que si Espanya actués amb comprensió i elegància es debilitaria l'independentisme.Què volen,doncs?:confrontació i rendició definitiva.No crec que siguin tan estúpids com per a actuar per simple xuleria poc meditada,oi....
D'una vella casa
Sents com la primavera catalana arriba?. Vol entrar.
IDROJ
Bon articlemail sr Cotarelo.
1410
Estan preparant el colp, a l'estil neofranquista. La democràcia en perill i els botiflers amanits per subvertir la Generalitat i el Parlament. Ja ho va dir en Companys que els catalans només ens tenim a nosaltres mateixos. Transitorietat=D(U)I, cap altra opció, amb mobilització general encerclant el Parlament, transmes en directe al món. El feixisme, com va dir Passolini, ja no tornarà amb tancs.
MAS MADERA !
Jueces del PP, opusdeistas, militares, falangistas, gurtels y señoras que fuman... a por esos catalanes!. Que se han creido esos (según dice Piqué) fascistas?
Clar
Franquisme excercit per franquistes químicament purs. Això torna ser el 38, però ara no poden "fusilar rojos sepsratistas". Com a element surrogat fan servir el seu TC, que es una mena de TOP. Curiós com els segueixen les gràcies els socialistes acceptant la legalitat franquista, però les Endesas si paguen molt bé als seus lacais. A mes, manipulen la nostàlgia dels immigrants espanyols dels anys 50 que el franquisme va convertir en exiliats econòmics.
Juan Carlos
No hi ha res que duri eternament, un dia hi haurà 4 paisos a l'anomenada Península Ibèrica
Crec que impediran votar
Amb legislacio espanyola no podrem fer un refer. La pregunta és com reaccionarem nosaltres. El millor seria fer eleccions 15 dies despres i declarà la DUI al dia seguent. L'unica forma de poder votar un refer de ratificació, segurament.
Narcís ( en Cotarelo ha estat clar!) ( d'altra banda, manifestants no podem ni ' vomitar ' l'abús/ prepotència i el macarrò que són càrrecs i fiscal en cap d’aquest botxí estat?) ( a sobre, es permeten la ‘ pinxeria ‘ de di’ns-e ‘ despectivament ‘ victimistes ‘!)
Quina gràcia, quina pena, quin " pecat d'estat " .. tots llurs poders contra persones individuals que representen una urgència com n'és sortir com un llamp d'aquest jou delinqüent, tots llurs organismes, òrgans i institucions i, per si no fos prou, tots els mitjans públics o rtve ( també mantinguts per nosaltres àdhuc només!) ensems amb privats d'abast estatal així com resta d'autonòmics, provincials i locals . . . i nosaltres no podem ' aixecar la veu al carrer ' esmentant allò que són?
Alistarc
CASTELLA CONTRA CATALUNYA. La nació castellana fa més de 300 anys que vol destruir la nació catalana. ELS CATALANS RESISTIREM FINS A ACONSEGUIR LA LLIBERTAT. ELS CATALANS NO SOM CASTELLANS. "Lluitarem a les platges, lluitarem als aeròdroms, lluitarem als camps i als carrers, lluitarem als turons; no ens rendirem mai!". ELS CRIMINALS FRACASSARAN.
JordiP
Què volen aquesta gent? "En el día de hoy, cautivo y desarmado el grupúsculo independentista, que se envolvía con la señera para esconder sus corruptas culpas, han cubierto las mesnadas fiscales, judiciales, periodísticas y empresariales sus últimos objetivos legales. El intento de secesión ha terminado. ¡Arriba el PPSOE de España-Castilla!".
Jan Nestictip
Felicitacions per l'escrit d'en Cotarelo. Si una majoria, a això que anomenen Espanya, pensés com ell, no caldria que els Catalans demanessim la independència.
Vergina
El PPSOE no solo no entona nunca el "himno a la igualdad de todos los españoles" frente a vascos y navarros; tampoco lo entona nunca para contrastar la "igualdad" entre todos los españoles miembros de los consejos de administración donde se sientan sus políticos, los millones de parados y los cientos de miles de familias sin ingresos o desahuciadas.
Ramon
Que fort, que no hi haguem caigut nosaltres, en el detall que ens apunta Cotarelo. Efectivament, quan ens tanquen en banda a cap asimetria o bilateralitat ho fan en nom de "la igualdad entre todos los españoles", però no tenen ni el detall de precisar que molta igualtat... feta l'excepció dels bascs. En realitat és el mateix que hem dit sempre sobre la diferència de sentiment de pèrdua que mostren entre tota la Catalunya Nord i un puto pedrot amb quatre micos. En el fons tots pensen com Mr X.
Anna Armendares
Es el moment de les definicions. A mi m`agradaira que els atalans tinguessim les coses tan clares com Cotarelo. I espero que serem ferms i valent ara,quan ja toca defensar-les.
Pepo
El més greu de les reflexions d´en Cotarelo, que d´altra banda ja coneixem, és la manca de projecte de l´estado español, que no es dirigeix enlloc, que va a la deriva i a més, arruïnat. Les confrontacions socio-econòmiques són a punt, són servides per al futur més proper. Susan George va dir que España és el tub d´assaig de fins a quin punt suporta una societat la pressió, sense establir canals propis de revenja i a la fi d´empoderament. Doncs crec que el temps s´esgota. Per això marxem ja!
Jordi Estelada
Igualtat de tots els caspanyols?? Començant pel titellot borbó? I seguint pels diputats del PPSOE q gaudeixen de privilegis i dietes i no foten cop com altres parásits del Règim bubònic?
Please...
La DUI a qu´we hora es? Ya se sabe? Han pasado ya los 18 meses? Y las plebiscitarias? Pero cuándo os vais??
jafaltamenys
Em sembla que estem arribant al moment ideal de que l'estat es passarà de voltes davant de l'independentisme.
Hazme un favor, Cotarelo
Ten valor y lleva a España al TJUE, anda. Con un par, igual que cuando te embolsas los euretes por decirle a la gente las trolas que quiere oir. Venga, Cotarelo, no seas gallina y corre al TJUE.
Pere de Kaltruku
Es va jutjar a un president català, sabent el veredicte abans de comensar-lo, j ara s'està fent lo mateix; amb España no te solució,no curaran mai, no saben que es la democràcia.
Crec que impediran votar
De vegades penso que alguns no hi toquen gaire. Si l'Estat impedeix el refer per la foça no es podrà fer i haurem de pensar en alternatives. Quina part del text anterior no enteneu?
con dos webos catalanes, venga
Venga, chavakes. Id al TJUE con dos webos, es que quiero oir la patada que os van a dar en vuestro molt honorapla culete. Cota, hazlo. Anda, deja de arengar a las tropas y ve al TJUE. Tú, con tu cara bonita y con tus bolsillos llenos. Venga, Pali, al TJUE de cabecita a soltar el catecismo indepe. Qué jartás de reir....
El PPodrido y sus esbirros ( también los judiciales ) lo PPudren TODO !

envia el comentari