Dret a mentir

"Espanya no ha entès que sense Catalunya la seva pròpia realitat desapareix. Per això la línia argumentativa de la defensa de Mas, d’Ortega i de Rigau ha estat un encert"

El procés penal materialitza un dret en aparença incomprensible, però sense el qual la tutela judicial reconeguda a les Constitucions no seria efectiva. Es tracta del dret de l’encausat a no declarar-se culpable, el que equival al dret a mentir. Una materialització d’aquest dret l’hem vist en el procediment seguit contra Mas, Ortega i Rigau pels fets del 9N, quan s’ha impedit (per fiscalia i per la seva defensa) posar en la tessitura de dir veritat com a testimoni a Francesc Homs, a la vista de què en una causa connexa les seves veritats testimonials el podrien, injustament, perjudicar en tant que encausat.

 

Tanmateix la tessitura processal complicada se l’ha trobada Artur Mas, pel fet d’haver de ser al mateix temps responsable i no, culpable i no en els fets que s’enjudicien, doncs d’una banda arriscava ser considerat inconseqüent pels seus adversaris però sobre tot per alguns dels suposats afins, i per l’altra arriscava una inhabilitació que potser uns i altres desitgen per obscurs motius.
 

El retret que s’ha fet a Artur Mas és que davant del Tribunal hagi assumit sols la seva responsabilitat política, defugint-ne la jurídica, tot apel·lant a la manca de claredat del Tribunal Constitucional en les seves prohibicions i al protagonisme pres pel voluntariat a partir del dia 4 de novembre. Però ni és cert que, almenys en l’estricte àmbit penal, una responsabilitat porti a l’altra necessàriament, ni em sembla massa edificant que se li demani el sacrifici de desaparèixer de l’acció política (per la condemna segura d’inhabilitació que comportaria auto-inculpar-se); sobre tot perquè els que critiquen i ho demanen des del seu bàndol han arriscat molt menys des de plataformes suposadament més radicals (ERC, per exemple), o senzillament no arrisquen res, ja sigui perquè s’autoexclouen de la carrera política futura (Puigdemont) o perquè, fent-ho des de l’opinió publicada i per molt que es digui que la democràcia espanyola ha emmalaltit, saben que són poques les ocasions en què opinar no surt de franc.
 

Es podria objectar des d’altra òptica que en els fons els comportaments de defensa són símptomes de què cap dels protagonistes,  ni els que critiquen ni els criticats, es creuen que la independència sigui a tocar. Si fos així tant els faria una inhabilitació d’un Estat que no pensen reconèixer a curt termini i que ja des d’ara no consideren legítim. Obeeixen els Tribunals perquè saben que la cosa, com a mínim, va per llarg. I des d’aquest punt vista, Artur Mas, en el seu procés penal té dret a no declarar-se culpable, el que és tant com dir que té dret a mentir. ¿Per què hauria de convertir-se el pas al costat que un dia va fer el President per garantir la unitat independentista en un pas enrere definitiu que, per altra banda, condemna el procés a la irrellevància en prescindir de la seva peça internacionalment més creïble? Perquè ell és la personificació del relat d’un país que ha esdevingut anímicament desconnectat, gradualment més lluny d’aquesta Espanya que no ha entès que sense Catalunya la seva pròpia realitat desapareix. Per tot això crec que ha estat un encert la línia argumentativa de la defensa de Mas, d’Ortega i de Rigau, fins i tot si hi han exercit el processalment legítim dret a mentir.
 
Comentaris
D'una vella casa
Bravo per la constitucionalista que ho emmascara absolutament tot amb la seva supèrbia de classe espanyola. El seu "ego" només cap a l'estat dels espanyols!. No tot "el món és com vosté i el seu estat espanyol" . -que desprès del interrogatori escandalosament parcial escrigui aquest article només s'explica per la seva "turpitud" personal-
Jordi Briz
No entenc aquesta afirmació de que sense Cat desapareix la seva pròpia realitat (la d'Espanya). Els límits territorials d'Espana - de l'estat- hauran canviat (i la seva capacitat econòmica), pero, la desaparèixer, Espanya?
ADEU CASPANYA
Els catalans votarem i haureu perdut, os haureu de tragar l'orgull com tants altres cops: Cuba, Filipines, Sahara,... Si a més, guanyem el referèndum vinculant (50% + 1), ADEU ANDREU.
Narcís ( per què repeteix tant el mot ' mentir ' pel que fa als acusats .. i no el d’” adulteració, falsificació, simulació, trapelleria “ .. pel que fa als acusadors?) ( l’advocat de na Rigau féu un al•legat final orgàsmic .. legalment, tècnicament àdhuc moral/ ètic!)
Seré curt: A)1. Ací no es tracta de si la defensa menteix que sí si l" acusació menteix ', n'abusa de sa potestat! i 2. Ací no es tracta de si la defensa menteix que sí no haver desnaturalitzat cap llei per desobediència i, menys encara, prevaricació! B) Espanya no desapareix, atès que sempre l'han homologada/ monopolitzada/ en exclusiva com ' ancha es Castilla ' .. només desapareix com anihiladora i espoliadora de nació aliena ( aquesta ' pròpia realitat ', sí!)!
Narcís ( un favor a elMón!)
-- Podria ser-hi en aquest digital uns dies el video de l'al·legat final d'en Jordi Pina? .. n'és boníssim, n'és massa, ha estat la flor i la nata, ha estat el súmmum ( a un servidor li agradà fora mida .. i m'agradaria torna'l a escoltar així com l'escoltessin lectors d'elMón!)! PD: agraït per endavant i si no n'és possible o no ho desitgen .. malament rai!
Sra. Nebreda...
...si no enten que es defensa la legalitat del que s'ha fet, plegui de jurista.
Brillant estratègia defensiva
El que Mas, Ortega i Rigau han defensat és exactament el que van fer: mirar d'encaixar, dins el sistema legal espanyol, una consulta al poble, donant-li forma de procés participatiu i inhibint-se fomalment en favor de la societat civil (voluntaris) quan el TC el va suspendre, per tal que el procés participatiu pogués ser culminat sense violar la pròpia legalitat espanyola. L'estat ha caigut en la trampa, mostrant que no es pot participar ni tan sols dins els seus límits legals!
Com diu en Francesc Puigpelat...
Els espanyols no tenen cap escrúpol: es carreguen un fiscal general de l’Estat perquè no volia emprendre accions contra Artur Mas i després diuen que cal confiar en la “independència de la justícia”.
PereB
El que no diu la Sra Nebreda és que Espanya continuarà existint. Però més pobre en sentit econòmic, més tancada en el social i cultural. Els fantasmes del passat no fan més que sogir una vegada i una altra en aquesta Espanya cofoia de la seva antiguitat prehistòrica, de la seva homogenitat carpetobetònica i de la seva estoltícia secular.
Què t'empatolles!
Dret a mentir? Què és això? Primer s'ha de demostrar que s'ha mentit. En molts casos la interpretació de la llei és dubtosa. Si no, no farien falta ni jutges ni advocats. Però en aquesta farsa tota l'argumentació jurídica no serveix, perquè és un judici polític. Punt. No cal embullar més la troca.
Alguns volen mort politcament en Mas
i esperaven cinicament que anés cap al martiri...doncs no i ben fet. Ara no tocava. Ja tindrem temps al setembre de desobeir obertament.
Marcelramon
Quant la Sra. Nebreda diu..."Espanya que no ha entès que sense Catalunya la seva pròpia realitat desapareix."..crec que vol dir allò que molts espanyols tenen al cap,...si la font (Catalunya) deixa de rajar, el riu (Espanya) queda sec, i tots qui vivien del riu o tenen molt fotut...Evidentment no tothom a Catalunya ho veiem aixì, i la font (Catalunya) te dret a canviar el seu curs...
Jordi
Suposo que quant dius que Espanya perd la seva pròpia realitat, vols dir que el paràsit perd el seu proveïdor, que es el que en realitat li passarà a Espanya quant perdi Catalunya.

envia el comentari