JeSuisArtur

"Escenificar un procés administratiu de conseqüències irrellevants amb una mena de batalla èpica és un símptoma dels temps que corren"

Milers de persones al carrer. Un moviment ciutadà imparable. Desplegament de mitjans catalans i espanyols. Quaranta minuts de l'informatiu dedicats en exclusiva. Portades de tots els diaris. Una entrevista íntima el dia abans (EL DIA ABANS DE L'HORROR) acompanyat de les seves netes assegudes en una mena d'orinals. Drames personals, sacrificis, viatges en bus des del Pallars. Una tragèdia nacional amb ecos a la premsa europea. I tot per l'amenaça d'una inhabilitació. Que no sé ben bé què vol dir però que, pel que m'han explicat, vol dir que la persona jutjada no es pot presentar a les eleccions ni cobrar diner públic (durant una temporada). És això, no? Doncs bé, ni així han acceptat la culpa i han preferit dir que no sabien que era delicte, que no els ho havia dit ningú, que no era tan seriós, tot plegat. Venga, Señoría, no se ponga así

 

Ep! No es culpa del Mas, tot això. Ni tan sols dels periodistes que venen tot l'espectacle com si fos un judici de guerra amb pena de mort inclosa. Tampoc és culpa del flipat (o flipada) que va anar a la manifestació amb una pancarta de Lluís Companys. Ni de tots aquells que, per afegir dramatisme a una simple escenificació política, expliquen la duresa del viatge en autocar des d'un poble perdut al nord de la Garrotxa. Començo a creure, fermament, que és culpa del nostre moment cronològic. De l'espai que ens ha tocat viure en la línia temporal d'Occident. Un moment en què l'èpica no existeix. Un temps on els occidentals no patim fam, ni guerra, ni dictadures, ni persecucions ideològiques o religioses. Un moment històric en el que patim per si un amic ens ha fet fora de Facebook. La vida sense èpica és modesta, però agradable. És menys esbojarrada però molt més confortable. Com deia l'humorista Ignatius, avui en dia no hem de matar dracs per sobreviure. Només deixar de fumar i beure alcohol moderadament. 

 

No és una crítica a Mas, ni al procés, ni a Catalunya, ni a la iaia Pepeta que baixa de Riudaura. A mi també m'avergonyeix que un estat democràtic occidental ens llenci sentències judicials a la cara per fer-nos canviar d'idea. Jo també me'n faig creus que l'Estat combati les idees amb repressió judicial i parafernàlia policial. Evidentment. Però escenificar un procés administratiu de conseqüències irrellevants amb una mena de batalla èpica és un símptoma dels temps que corren. És, afortunadament, la constatació que el món està molt millor que fa cinquanta anys. Que les coses van endavant. Un fet que ens hauria de fer somriure. Penseu que, en vuitanta anys, hem passat de presidents afusellats a presidents inhabilitats. Que hem passat de patir les bombes a patir els unfollows. Déu beneeixi la falta d'èpica. 
Comentaris
Ramon
No, si et sembla, hem fet èpica de la dita vaga de tramvies i de la caputxinada, i no ho farem d'aquest judici. Va semblar el major crim des de l'Holocaust, que el darrer govern Pujol intentés canviar-li l'horari al Pellicer, però en canvi li traurem ferro al judici i a la demanda d'inhabilitació dels patriotes Mas, Ortega i Rigau.
Narcís ( altra defensa seria estúpid, suicida i, allò pitjor, inútil!) ( no necessitem ' màrtirs ' .. Catalunya ja n'ha tingut massa, els necessitem lliures políticament i al nostre costat!) ( com pot l’autor parlar com els anticatalans, siguin espanyols o catalans?)
Ras i curt: Això que fan amb en Mas, n'Ortega i na Rigau n'és un crim ( només han estat conseqüents amb Catalunya o son Parlament així votants i, per si no fos prou, pel fet de no dificultar o facilitar la llibertat d'expressió, de participació i de manifestació de nostra ciutadania!) i ens el fan a tots .. n'és obvi ser ' polític ' que no pas jurídic de cap mena! PD: fan allò que han de fer .. i si l'autor no n'és d'acord .. vagi's-e al tsjc i " armi un escàndol, armi un daltabaix "!
John Smith
En primer lloc, els encausats tenen tot el dret de plantejar la defensa que els doni la gana. És molt fàcil fer-se el listillo o gracioset, tranquil·lament assegut davant de l'ordinador. A més, probablement la defensa ha dedicat moltíssimes més hores a pensar el que és millor que els minuts que han dedicat els crítics fàcils a menystenir-la. L'historia dirà si la línia de defensa és intel·ligent o un error.
Joel
El occidentals ja no patim persecucions ideològiques?, a les hores que es el que està fent el govern espanyol, més que perseguir a polítics independentistes precisament per la seva ideologia. Sr. Jara, ho sento pero considero que el seu article d'avui, es com a mínim, força desafortunat.
A
És molt fàcil mostrar-se displicent i sarcàstic des de la comoditat d'escriure a la tauleta. Ja m'agradaria veure'l a vostè en un judici on li volen vetar la possibilitat de reballar durant deu anys. Llavors l'èpica de menjar o no menjar (o anar a Caritas) prendria tot el seu acoloriment cinematogràfic en 3D.
Recony Jara ! Que no és tant difícil d'entendre tot plegat. Al marge de la barbaritat de jutjar fer una consulta no vinculant, si els acusats no van fer res il·legal, tot plegat és doblement un judici polític.
Robert Surroca Tallaferro
Cal remarcar que si ara no afusellen presidents -i molts altres- catalans no es per manca de ganes. Si no estiguéssim a Europa ja haurien enviat un altre general amb el sabre a la ma, es la seva especialitat "jurídica"
No té raó, Sr. Jara! A travé d'aquesta estratègia...
...l'estat converteix en DESOBEDIÈNCIA el que van ser FETS legals (adaptats progressivament a la seva pròpia legalitat, aprofitant les escletxes)! No hi ha millor forma de posar en evidència, aqui i fora, la manca de separació de poders i el procedir contradictori, manipulador i antidemocràtic de l'estat espanyol, que acaba perseguint la seva pròpia legalitat! Molt millor que proclames altisonants ! Gran estratègia per deixar en evidència que es tracta d'un judici polític!
rick
jesusartur de natzaret
Ramon
Carod va cometre una irresponsabilitat enorme i va escenificar amb ETA un acord òbviament incompatible amb donar suport a un partit espanyol perquè governés la Generalitat. El PSOE va ordenar (per fax) la seva destitució, la sucursal va acatar-la perquè per això és una sucursal i hòstia si ERC no va fer-lo un màrtir i un heroi tot i que, ja dic, ni se'l va dur a judici ni se li va demanar inhabilitacions. Té collons, que ara es pretengui restar valor als patriotes imputats pel 9N.
Ciutadana farta
Li recordo al sr jara, per si li ha passat per alt, que no es tracte d,un judici administratiu sino penal el que estant patint mas ortega i rigau, per fer un proves participatiu no vinculant , no refrendari i sense consequencies juridiques, ah , i que es del tot legal segons l,estatu de catalunya vigent i legal com a llei organica que es, ah, i que no hi ha cap article de la constitucio que ho prohibeuxi, es aixo un delicte? Doncs aixo mateix es unicament judici politic i ens jutgen a tots
Tonyet
No veig què aporta a aquest article el títol en francès; ni -ja posats a posar-lo en francès- què aporta escriure'l sense espais entre mots.
Montse
Et contradius: en un paràgraf dius que no hi ha persecució ideològica, i en el següent que ens llencen sentències judicials per fer-nos canviar d'idea. Sembla que no has entès que aquest judici no és a tres persones, és a un munt de Catalans. Això és la persecució del segle XXI en el món occidental, però persecució ho és. D'altra banda, patir pels unfollows o per si un amic no et segueix al fb......no pateixis per això home!

envia el comentari