Què voldrien que passés en el judici del 9N?

"L’independentisme necessita mostrar al món la condemna dels seus líders, perquè creu que el món està de la banda dels condemnats"

El 9N arriba als tribunals, tot i que probablement es resoldrà més enllà de les fronteres de l’Estat, ara que Europa es construeix a cop de sentència dels Tribunals de Luxemburg i Estrasburg. La gent que es manifesta avui a les portes del Palau de Justícia a Barcelona exerceix el legítim dret a manifestar-se, malgrat la incomoditat que el Consell General del Poder Judicial va manifestar que li provoca, en un escrit signat conjuntament amb el propi TSJC, quan va succeir quelcom semblant en la primera declaració d’Artur Mas per aquest assumpte. Una incomoditat que potser ens podríem preguntar si tindrà efectes sobre la resolució i quin seria el sentit més probable de tal eventual efecte, doncs res és mai de franc i menys l’exercici de les llibertats públiques. Però fora poc útil parlar de qüestions incontrastables i menys quan el preu d’evitar el condicionament encara enrariria més el tens ambient que gravita sobre el procés.

 

 

La manifestació del 6F, a banda de la solidaritat amb els processats, és presentada com una crítica a la politització de les institucions que impedeix convocar un referèndum per conèixer la voluntat popular en relació al futur polític de Catalunya. És una crítica al govern de l’Estat que “no pot ni vol” autoritzar-lo, tot i que ens podríem preguntar si Catalunya permetria a la Vall d’Aran fer-lo, en cas que el demanés. És una crítica a un Congrés dels Diputats que va negar-se a transferir a Catalunya la competència per a convocar-lo, tot  i que se’m fa difícil imaginar un Parlament de la Catalunya independent acceptant transferir-lo a una hipotètica Barcelona de Colau que volgués, a l’estil del que vol Escòcia pel que fa a Europa (i tampoc la deixaran), preguntar al poble barceloní si vol tornar a formar part d’Espanya. I és la crítica a un Tribunal Constitucional a qui es titlla de polititzat quan nega el que se li demana, però s’esgrimeix com argument d’autoritat quan les seves indicacions intenten temperar gaites i donar sortides negociades a un conflicte absurdament enquistat sobre la base de la discussió sobre la sobirania impossible d’una Catalunya evidentment singular.

 

 

Per tot plegat ens podríem preguntar quin és el resultat judicial que més desitgen els processats, però sobre tot els que es manifesten en favor de la seva causa. Crec que l’independentisme necessita mostrar al món la condemna dels seus líders, perquè creu que el món està de la banda dels condemnats, perquè el món entén que es tracta d’un judici polític. Crec que l’independentisme creu que obté així força moral per anar a Europa a preguntar si els actes que s’enjudicien són efectivament un delicte. La condemna forma part del relat que es vol defensar com a manifestació de la violació de drets que tenen una dimensió irrenunciable i, si més no, es converteix en un motiu més per tenir fidelitzada la part de la població que creu (o vol) que no hi ha més sortida que la independència per a la situació de tibantor creixent.

 

 

Per això la convocatòria de la mobilització en el primer dia del procés al procés es pot entendre com una mena de “prova preconstituïda” per al futur procés judicial allà on realment hi ha el poder judicial per doblegar tribunals i altres institucions dels Estats en molts temes que fins fa poc havien conclòs fronteres endins, fos quin fos el resultat. Si l’esperança de tothom acaba sent Europa, potser Europa està més viva del què ens dona a entendre el Brexit, els populismes de tota mena i la gelor de la troica. Anirem veient.
Comentaris
Article escrit amb els guants posats
que només es pot llegir amb els guants posats.
Maria
Em sembla Sra. Nebreda que últimament vostè pixa fora de test. En el divendres, aquí i a tot arreu. Sembla molt, aquells que donen voltes i voltes i acaben dient tonteries. Res, vagi fent.
Fat Boy
Senyora, els referendums d'autodeterminacio nomes s'apliquen a les nacions. Barcelona no es una nacio i per tant no hi te dret. La Vall d'Aran si es una nacio i si que hi te dret. Em pensava que voste era catedratica de la Facultat de Dret, pero, vist el que diu, podria ser-ho de la de Geologia o la de Fisica.
A
I?
neo
Idem,Fat Boy.
Jordi Torras
El resultat és indiferent, si els condemnen quesen com els antidemocrates q són, i hem guanyat,, si els absolen , es demostra q els ha faltat valor per fer la caçicada, ara q el món els observa, i també hem guanyat
Cervera
Sra Nebreda, vostè és professora de dret contitucional ? On li van donar el títol perque jo no ho sóc i ser distingir entre nació i ciutat. Miri és un article per desinformar, feina dies que no la llegia, I a fe de Déu que estaré dies a tornaràs-ho a fer.
Elisenda
Ara resulta que segons la Sra Nebrera Barcelona és una nació. Quines bajanades, escolti els referendums d'aurodeterminació les fan les nacions i Barcelona no ho és. Feina dies que no llegia els seus articles I li asseguro que avui faig creu i ratlla.
Mar
De veritat s'aclara Sra. Nebreda, o vol quedar be amb alguns estaments, pels seus interesos i no l'importa gaire el benestar i la dignitat de Catalunya
Narcís ( quina llàstima de títol universitari .. com pot barrejar i esmicolar àdhuc dir ‘ voler ser víctimes ‘?) ( aquest judici n’és un abús, n’és un frau de llei, n’és . . . . . “ corrompre/ pervertir “ el mot justicia!)
-- Però qui ets tu per " jutjar, prejutjar, enjudiciar, fer judici d'intencions, fer judici de valors " de res ni ningú ( com pots comparar el cas de Catalunya àdhuc mateixos PPCC pel que fa a espanya amb la Val d'Aran pel que fa a Catalunya i .. què diu de Barcelona? ) així com dir ser interessant haver d'anar a Europa a defendre's? PD: si ' unànime ' els fiscals digueren de no haver delicte .. què hi pinta el fiscal general de l'estat ( per ventura, els 2.340.000 catalans són "delinqüents "?)?
No els agradaria res tant
com escindir el cap i casal i omplir lo de la corte.
Pitxolí
La pregunta que es fa l'autora sobre si la Generalitat permetria que la Vall d'Aran etc., té sentit, toca el moll de l'os; en canvi, la que es fa, de la mateixa mena, sobre Barcelona no en té, de sentit, no té cap justificació històrica ni cultural. Massa sovint costa entendre què vol dir Nebrera en els seus articles. Què és això de «...sobirania impossible d'una Catalunya [...] singular...»?
l'avi manel
Noia, vas ser candidata del PP i ara no hi ets perque et van fer fora, pero tnes la petxada, res mes a dir
Maria Rosa
Diria que a les persones que han estat del PP els queda sempre un residu estrany
Ja sap la Sra. Nebrera que Catalunya accepta el dret d'autodeterminació de la Vall d'Aran? Ho dic perquè sembla que l'articulista escriu d'esquena, mirant el text amb un mirall.
Endavant o endarrere ?
Només li ha mancat dir que el Tribunal Constitucional és una institució del tot exemplar i modèlica. Mare de Déu, faci's-ho mirar, Sra. Nebrera, vostè camina al costat del PPSOE i C's en el sentit contrari de la història, el que du a l'erdoganització d'Espanya.
D'una vella casa
Qui vol la submissió als dèus constitucionals espanyols hereus del franquisme feixista, totalitari i tirànic?. Qui ho ven aixó?. Qui ho compra?.
Rocacorba
NACIO : Comunitat de persones que tenen vincles comuns, culturals, el territori, la llengua, la raça. els costums, la religiò, dret civil,suficiencia economica, ect. i que volem dotarse de institucions politiques propies , fins a constituirse voluntariament en un estat. Barcelona ja forma part d'una naciò que es CATALUNYA. I si, els projectes de les futures Constitucions de la Republica Catalana, ja contempla, si es te la voluntat, de que la Val d'Arán, pasi a ser una Estat. Hi això la senyora
Rocacorba
. . . . C. de la futura Republica Catalana, ja contempla, si hi ha voluntat, que la Val d'Arán, esdevingui un Estat. Això, la senyora M. Nebrera, ja ho sap.
tere
Volem el respecte i la dignitat, com diu la seva santa "Constitución" pq resultar que en españa tots els españols son iguals exepte els catalans. ja no cal que li expliqui tota la història pq van començar les manifestacions i el procés...o potser sí que cal pq llegint el seu article sembla que voste ha baixat de la Lluna.
D'una vella casa
A l'estat espanyol tenen lleis però no "justícia", tenen governants però no "govern", són un país de súbdits sense "subjectes". L'estat espanyol és una anomalia històrica totalitària.

envia el comentari