Sobre el cas Santi Vidal

"No sé si és veritat que el Govern té un acord amb dos fons d'inversió internacionals per finançar la Generalitat en cas que l'Estat talli l'aixeta, però em preocuparia molt que no el tingués"

Sobre el cas Santi Vidal, voldria compartir cinc reflexions.

 

1) Un referèndum acordat i vinculant garantiria que, en cas de victòria del Sí, la transició cap al nou estat independent fos endreçada i amb la màxima seguretat jurídica. En un escenari com aquest, per exemple, seria la Hisenda espanyola qui lliuraria a la Generalitat les dades fiscals dels ciutadans de Catalunya. I el Reino de España i la Generalitat anirien junts als mercats a explicar com es reparteixen les obligacions del deute i a qui li toca pagar què a partir d'una data X. Però l'escenari no és aquest. Hi ha al davant un estat hostil que ha promès fer de tot per impedir el referèndum i, no cal dir-ho, la independència. És molt important no oblidar mai això: la negativa hostil de l'estat espanyol a un referèndum acordat i vinculant és el terreny de joc on es juga el partit. Qui situa les coses en un terreny d'anormalitat, i desagradable per a tots, són ells.

 

2) Davant d'aquest fet desgraciat i antidemocràtic, la Generalitat té l'obligació de tenir previstos tots els escenaris, i a més ho ha de fer preveient el boicot actiu espanyol. Això obliga al secret en determinades qüestions, i qui se n'escandalitzi és un ingenu o un cínic. No sé si és veritat que el nostre govern té un acord amb dos fons d'inversió internacionals per finançar la Generalitat en cas que l'estat talli l'aixeta, com ha dit el jutge Vidal, però he de dir que em preocuparia molt que no el tingués. I a més entenc perfectament que l'única manera que tenir un acord així és en secret. També em preocuparia molt que no estigués dissenyat l'operatiu tècnic per poder recaptar els impostos dels catalans (persones i empreses) de forma eficient i en el mínim temps possible. I a més entenc molt bé que hi hagi capes d'aquest operatiu que han de conèixer molt poques persones. Cal ser molt cínic per escandalitzar-se d'això quan està demostrat que l'estat, ell sí, està utilitzant les clavegueres per boicotejar un procés democràtic. Si van organitzar un atac informàtic massiu contra la Generalitat per intentar impossibilitar un procés participatiu amb urnes de cartró, si s'han inventat comptes corrents a Suïssa, si el ministre de l'Interior es vanta en converses enregistrades de fabricar proves falses contra polítics independentistes, com pots exigir a la Generalitat que ho faci tot i tothora a pit descobert?

 

3) Les afirmacions del jutge Vidal en diverses conferències (no un dia que se li escalfés la boca) són imperdonables te les miris com te les miris. Si el que diu que s'està fent és cert, compromet l'èxit de les operacions i deixa el Govern (i la gent que se la juga) al peu dels cavalls. I si el que diu són fabulacions per, en les seves pròpies paraules, "animar la tropa", demostra un nivell de frivolitat difícilment explicable que l'inhabilita políticament per continuar en primera línia.

 

4) L'ascens i caiguda del jutge Vidal fa reflexionar. Molts que en teníem referències excel·lents com a jutge i vam tenir una alegria quan va sortir políticament de l'armari, ara assistim entre estupefactes i indignats a l'episodi que ha protagonitzat. Que s'hagi d'obligar a dimitir una persona que ha estat represaliada per l'estat (recordem que està inhabilitat per escriure una constitució catalana en les seves hores lliures!) és especialment dolorós, però haver patit la repressió no et pot convertir en un intocable, i menys si fas coses que perjudiquen greument el col·lectiu. ERC ha fet el que havia de fer.

 

5) És evident que la força mediàtica de l'unionisme és escandalosament més gran que la de l'independentisme i amb aquest episodi s'ha tornat a comprovar. La premsa proindependència no té la capacitat de fer dimitir un polític unionista, per escandalosa que sigui la revelació. En canvi, quan ells posen en marxa el mecanisme per trinxar algú, tenen la capacitat de marcar l'agenda. És una qüestió de musculatura industrial, d'audiències, de domini de l'espai radioelèctric, de xarxa de lleialtats, de moltes coses. Però una cosa és constatar això, i una altra de ben diferent és instal·lar-se en el victimisme estructural contra els mèdia. Xavier Trias no tenia un compte a Suïssa ni Artur Mas a Luxemburg, però Santi Vidal sí que ha dit el que ha dit. Esperar que no ho aprofitessin és no entendre res.
Comentaris
jjab
Molt plenar-vos la boca de fer un referendum, pero ja doneu per fet que sortirà "si" quan no teniu un recolzament majoritari i poseu en marxa la maquinaria (o com a minim justifiqueu el fet de que presuntament es faci) quan teoricament haurieu d'acceptar el resultat d'una consulta. Aixi voleu convencer als que som indecisos i si creiem en la consulta? Perque sembla que uns i altres ho doneu per dat i beneit.
Lsura
Aquests que sou indecisos hauríeu de començar a explicar per què esteu tan a gust en un país que no ens respecta, ens menysprea i només vol els nostres diners
Joan
Totalmente de acuerdo con este articulo. Santi Vidal un bocazas con ganas de notoriedad. Si queremos ser un estado independiente debemos actuar con inteligencia y eficacia. Un estado tiene todo el derecho a tener los datos fiscales de sus ciudadanos. Sin esos datos como se pretende ser un estado soberano?? Eso es lo que quiere Escanya. Visca Catalunya Lliure!!
llpv
jjab, tu indecís?, tu l'únic que no tens clar és qui és ta mare.
anna
Estic completament d'acord amb vostè. Un article precís.
Sergi Bernal
Tot el que es diu en aquest article, fins l'última coma, és exactament el que tothom que vulgui la llibertat del pais hauria de tenir meridianament clar; i no ara: de bon començament. La unitat de la pàtria és per a l'estat espanyol una qüestió indiscutible, un dogma de fe quasi religiós, i en el seu nom qualsevol mesura que es pugui prendre per preservar-la està justificada. Aquest és el terreny de joc, i qui no ho entengui així, com molt bé diu l'articulista, és un ingenu o un cínic
skalyvaat
Plenar-vos, doneu, teniu, poseu, justifiqueu, hauríeu, voleu? Per què parles en segona persona? Tu vols el referèndum o no?
Miquel
Excel·lent!
Kimet
Tot el que ha dit Santi Vidal és veritat.
Joan
Si creieu en el referèndum, hauríeu d'admetre que mai no serà acordat amb l'Estat, així doncs, us dignificaria que ho reconeguéssiu i us posessiu al nostre costat, perquè tenim un objectiu que compartim: preservar la democràcia.
las
Nosaltres no la podem cagar mai? ....i els altres cada dia..i no els hi passa res!!
Lo Hòbbit
Amb tot el que es veu, no entenc com pot haver-hi catalans amb dubtes.
terrassenc
No compro el 3. Ni ha compromès res, ni ès un cas de frivolitat. Es que l'independentisme no pot dir en pùblic el que tots diem en privat? No fem el joc a l'unionisme i defensem el nostre dret a la llibertat d'expressió! No caiguem en la trampa del fariseisme, és un mal negoci. I menys per una enserronada del Pais!
llirisme al cuadrat
Cal donar a l estat (el teu enemic) la oportunitat de que t acusi de cometre delictes, com per exemple dient que has aconseguit dades ilegalment ? Pero aquest tio es jutge o imbecil ? De debo, em sembla fantastic que informi la ciutadania de tant com pugui pero d aqui a la revelacio de secrets i acusar de delictes hi ha un bon tros, sobretot per algu que se suposa que sap del que parla.
zarathustra
Vidal s'ha equivocat però em fa l'efecte que les seves declaracions poden comportar també conseqüències positives per l'independentisme. L'estratègia del unionisme s'ha fonamentat en intentar fer creure que ni els propis dirigents independentistes creien que la independència fos possible i al donar credibilitat a aquestes declaracions se'ls ha enfonsat tot l'edifici de la seva propaganda. I això també inclou a ICV i a Podem.
Eduard
Totalment d'acord amb l'article. Estem en un combat desigual, i en aquest context la frivolitat d'en Vidal, mal que ens pesi i molt pels seus credencials indepes, es imperdonable. La seva dimissió fulminant demostra, però, que les institucions catalanes que dirigeixen el procés sobiranista funcionen molt millor que no pas les espanyoles - possiblement perque darrera de l'interès partidista en el nostre cas hi ha uns ideals mentre que al PP i a PSOE sembla que només queden interessos personals...
A
Pels punts 1 i 2, deu punts!
Pere Aragonès
Ara ha de dimitir Voltas per animar la tropa cada dia amb continguts banals.
Mike
Voltas, molt ben vist. Article excel·lent. Gràcies!
Miquel
Jjab, t'equivoques en una cosa, d'indecis no en tens res, ets descaradament unionista.
Desfeta
Magnífica síntesi del cas Vidal. Som la part dèbil, no podem cometre errades. Necessitem rigor, astúcia, ànim , no defallir mai, i anar consolidant força electoral, que encara ens en falta !!! Els de la tercera via, els que s'il.lusionen amb el "dialogo" , que es una posició respectable, legitima, ens haurien de dir a partir de quina negativa i menyspreu de l'estat es decantaran cap al sobiranisme. Han de dir quin es el punt de no retorn.
Joel
Cert Sr Cot, després del èxit de la conferència a Estrasburg, acte seguit el País contraprograma amb la notícia del jutge Vidal. No siguem passarells, tant de bo tot el que va dir el jutge fos veritat, voldria dir que s'està treballant amb pas ferm i amb tot molt ben estudiat. Endavant les atxes!!!
martí
Jo no soc fatxa, però tampoc em sento represaliat per l'estat espanyol, visc molt agust a Barcelona i pago els meus impostos, que m' agradaria que fossin menys. Jo no vull el referendum ni canviar l' statu quo, perque bàsicament estic molt agust i ningú m'ha sabut explicar amb dades a la ma que pasarà el dia després del gran referendum. Enten molt bé la gent que es sent anorreada i dessitja desvincularse d'Espanya, però crec que també haurieu de fer l'esforç d'entendre als que ens va bé
Jaume C.
Jjab per coses com les que dius i fas potser m'hauré de menjar amb patates la possibilitat de ser independent. Sou aquesta pseudoesquerra del XIX que no d'amotlla als temps i que mai ha guanyat res. El temps et posarà les piles a lloc. Mentrestant només poses pals a les rodes de la llibertat.
JCV
Al Sr. Martí: No cal ser fatxa per dir el què Vós dieu. Senzillament es veu que sou un panxa content, que no teniu ideologia, ni estimeu el país en el qual heu nascut o heu triat en adopció. Ho heu deixat ben clar: les coses tal com van us semblen perfectes. Vaja: Mentre jo vagi bé, els demés que es fotin. On heu deixat la dignitat, darrera la porta del W.C ?
Jordi Català Sobirà
Aquí estem defensant un referèndum perquè tothom pugui votar sobre una qüestió transcendental per al nostre país, també els que vulguin votar no, i també que respectarem el resultat de la votació. En canvi, els altres volen impedir-ho a tota costa i quan es faci el referèndum tampoc respectaran el resultat. Es veu clarament qui està a favor de la democràcia i qui hi està en contra, qui és demòcrata i qui no ho és. Marxem ràpid!!
Joan
Molt d'acord amb el que es diu a l'article.
VILLARROEL
Si tot el que ha dit.Vidal , es cert.vol dir que estem mes aprop.de l'independencia del que.empesaba ,i Ixo es magnific
partida 2014
Ei anem bé. No ha fet falta que el govern de la Generalitat digui que té les dades dels catalans per quan arribi la independència. Com tampoc ha fet falta que expliqui com tindrem la judicatura al nostre costat. Ja ho ha fet EL PAIS. Jutge Vidal a la reraguarda, un altre més. No passa res, el procés continua. Gràcies EL PAIS.
Santiago Vidal siempre ha apuntado maneras
Què van llegir Pilar Rahola –assessora de Mas–, Santiago Vidal –jutge–, Jaume Barberà –periodista– o Francesc Homs –responsable polític– sobre Kosovo? https://www.racocatala.cat/forums/fil/181925/carreguen-dictament-sobre-kosovo-ens-donava-ra
Josep Maria
Responc al Martí: en aquesta vida tot necessita un pèl de fe, i quan una majoria comparteix un projecte, cal pensar que és per millorar, encara que a vegades no canvia res sigui suficient. Tenir calefacció molta gent quan abans nomes la tenia qui és podia pagar el carbó, va ser una bona millora ...., I així molted més coses.
enric
SR,VOLTES SE HA EXPLICAT MOLT BE,SERIA UN POLITIC COLLONUT
JUBILAT
AL SR,MARTI-AL LLARG DE LA SEVA VIDA,HA TINGUT DE TRIAR MOLTES VEGADES,ALGUNES LES HA ENCERTAT Y ALTRES NO.DESITJO QUE PUGUI VOTAR ENCARA QUE SIGUI NO.AIXO VOLDRA DIR QUE HA GUANYAT LA DEMOCRACIA.
JUBILAT
AL SR,MARTI-AL LLARG DE LA SEVA VIDA,HA TINGUT DE TRIAR MOLTES VEGADES,ALGUNES LES HA ENCERTAT Y ALTRES NO.DESITJO QUE PUGUI VOTAR ENCARA QUE SIGUI NO.AIXO VOLDRA DIR QUE HA GUANYAT LA DEMOCRACIA.
Pere de Kaltruku
"Cuando el rio suena.....", tot plegat molt penós.
Narcís ( no entenc com tenint un estat botxí al damunt .. li dóna aquesta carnassa!) ( ça com lla, on n'és el ' pecat ' que la representació ordinària de l'estat tingui les dades fiscals com las hi té ell?)
Un servidor no malpensa d'en Santi Vidal, però sí que ha estat estrany ( tot sabent la claveguera que és aquest estat i, en particular, amb Catalunya .. proves a doll!)! PD: podria ser que fos subornat o mateix xantatge àdhuc síndrome d'Estocolm .. vull pensar que no pas ( ben aviat ho sabrem .. !)!
Estel Ada
Magnífic article. Opino que el Sr. Santi Vidal ha pecat d'ingenu i d'estrella mediàtica. Creia que d'aquesta manera convenceria als indecisos? És com jugar al pòker amb les cartes boca amunt. Crear un estat nou amb un corcó al costat no serà fàcil. I no és una qüestió de fe sinó de determinació, per molta por que això faci. Envejo els nous estats sorgits a l'Europa del segle passat (Noruega, Slovàquia, etc.) que segur que ara no voldrien per res tornar al status quo que tenien.
Ramonet
De mica en mica els catalans anirem guanyant sentit d'estat.Del nostre estat,no com el lacai del Josep Piqué...
Para Marti
Que no quieras cambiar la situacion actual porque no ves las ventajas del cambio es del todo normal y aceptable. Lo que no es aceptable es que digas que nadie te las ha explicado. Mejor admite que no te interesa escucharlas o no estas dispuesto a aceptarlas. Cuando nos desparasitemos de España tendremos un crecimiento como no se ha conocido nunca en Cataluña. Solo hay que tener dos dedos de frente para verlo.
No es pot dir millor
De manual per als independentistes catalans
jbm
És ingenu creure que el Sr. que signa com a Martí sigui un panxacontent, perque lo més probablñe és que sigui qualcú, dels molts que cobren del CNI i afins, a qui, dins el repartiment de papers diversos que han fet en la seva estratègia per fer minvar l'independentisme, li han manat que jugui la carta de semblar un català que està bé així com està i no vol cap casta de moviment (no és que aquests no esisteixin, que sí que existeixen, però no solen molestar-se en entrar en debats sobre el tema).
FRANCESC
Potser sí el Sr. Santi Vidal és un ingenu, potser sí ningú del Govern ni d'ERC no sabia res de les afirmacions que feia davant la clava independentista, potser tot allò que va dir eren fabulacions... Quantes vegades hem sentit que no s'estava fent res, que les estructures d'estat no eren apunt, que què passaria quan l'Estat Espanyol tanqués l'aixeta, de com faríem la transició a l'hisenda catalana per recaptar impostos, de què passaria amb les pensions ... doncs bé ara en tenim una aproximació.

envia el comentari