Democràcia del cantó català

"Les declaracions del senador d'ERC són, efectivament, greus i inadmissibles però ajuden a plantejar-se quin model de país volem i amb qui el volem fer"

Del cas Santi Vidal els catalans en podem extreure, com a mínim, una conclusió positiva. Després de les polèmiques declaracions del fins ara senador d'ERC assegurant, entre d'altres coses, que el Govern ha obtingut "il·legalment" dades fiscals dels catalans, la reacció ha estat ràpida i impecable. Per part de tothom. Vidal ha deixat l'escó al Senat, el Govern s'ha afanyat a desmentir les seves paraules -a primera hora del matí la portaveu del Govern era entrevistada a Catalunya Ràdio i el president de la Generalitat feia poc després una piulada al seu Twitter reafirmant les declaracions de Munté-, l'Executiu s’oferia a sotmetre’s a una auditoria sobre la gestió de les dades fiscals i l'ANC suspenia la conferència que el senador republicà havia de fer aquesta tarda a Martorelles.

 

Poques similituds amb l'actitud a la que ens té acostumbrats l'Estat espanyol. Encara recordem la famosa 'Operació Catalunya', dirigida pel llavors ministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz, amb la intenció d'aturar el procés sobiranista investigant polítics independentistes sense cap autorització judicial. A l'exministre en cap cas se li va passar pel cap la possibilitat de dimitir davant d'un cas d'actuació clar i evident d'actuació de les clavegueres de l'Estat. I si en algun moment ho va pensar, certament mai no ho va semblar, perquè va seguir al capdavant del ministeri com si res no hagués passat i l'escàndol originat no anés amb ell. El mateix passa amb els centenars de casos de corrupció coneguts a l'Estat. Ai, no! Amb una excepció: Rita Barberà. A Rita Barberà la van fer abandonar el PP -tot i que no van aconseguir que renunciés a l'escó de senadora-, però després que l'exalcaldessa de València morís per un infart, alguns dirigents populars es van penedir de la "pressió" a la que l'havien sotmès. 

 

De fet, el mateix va passar amb Jordi Pujol. Quan l'expresident de la Generalitat va reconéixer que la seva família havia tingut durant anys diners a Andorra sense declarar, van passar molts pocs dies fins que va renunciar a tots els càrrecs honorífics a CDC i a CiU, així com a tots els privilegis derivats de la seva condició d'expresident, inclòs el tracte protocol·lari de molt honorable. Amb Santi Vidal el procediment ha idèntic, fins i tot amb més rapidesa encara. Les declaracions del senador d'ERC són, efectivament, greus i inadmissibles però ajuden a plantejar-se quin model de país volem i amb qui el volem fer. Per fer exactament el mateix que l'Estat espanyol, ja ens hi podem quedar. Però sembla que no és aquesta la intenció, que s'ha demostrat que quan toca reaccionar i estar a l'alçada de les circumstàncies ens hi posem els primers. Sense miraments ni indulgències. Perquè aquí el que volem és un Estat veritablement democràtic. 
Comentaris
A
Deu punts!
La reacció d'ERC i del Govern ha estat incompleta
Mundó està callat i amagat. El Departament de Justícia de la Generalitat té deu places de càrrecs de confiança. Cinc són càrrecs estructurals, com el cap de gabinet del conseller o el de protocol, i altres cinc són assessors de diversos programes. Santiago Vidal té contracte com a assessor fins al 28-juny-2018. De la rescissió d'aquest contracte ningú ha dit res.
A la Generalitat li queden deures per fer
Sobre el robatori de dades de l'Agència Tributària la Generalitat ha de presentar una querella criminal contra Jaume Vidal. En cas contrari cal pressuposar que accepta la comissió del delicte, malgrat que hi hagi negat que Vidal digui la veritat.
Jordi Comasobirana
i no és alarmant q l'abominable Sr montoro tingui les nostres dades fiscals? Pensem-hi, sisplau.
Incompetència espanyola
Si la Generalitat tingués dades fiscals que no li pertoquen, fora també l'agència espanyola qui no les protegeix com està obligada.
TONI
Sí, estic content de com ha anat tot. Oficialment és clar que les declaracions del Santi Vidal s'han de desmentir, perquè crec que hi posava més passió optimista que no pas informació real i contrastada. Ara bé, si no hi ha una mica de veritat en el que va dir, estem arrgelats! Les clavagueres d'allí prou que treballen. I les d'aquí també ho haurien de fer.
Les dades fiscals i l'ANC
Al maig del 2014, l'ANC va llançar la campanya 'Declara't a Catalunya' en què demanava que es fes lliurament de les dades fiscals a l'Agència Tributària Catalana (ATC) perquè aquesta pogués tenir tot el cens fiscal ja que la Hisenda espanyola es negava a cedir les dades dels contribuents catalans. Això, afirmaven, no tindria conseqüències legals. Les peticions estaven penjades en web de l'ANC. Des d'ahir la pestanya de 'Declara't' remet a la botiga virtual de l'organització. Tot legal, nois?
Espectador
A veure, si ens creiem això també ens hem de creure que tenim el recolzament d'11 països, converses amb l'Otan, fons assegurats....Com això l'unionisme mai s'ho creurà, doncs perquè es creuen això? Agafen el que els hi convé, docns això no val. I a més després de temps d'anar-ho dient, ara se n'assabenten pel País! A més són uns inútils. Però és que l'oposiciño aquí a Catalunya és tan llepaculs que si no reben instruccions no saben què fer
MWP
Gràcies per fer-me cas a l'hora de posar enllaços a les notícies a les que feu referència en el editorials. El context és essencial...
Narcís ( a l'enemic/ espanya, ni aigua; i si som al desert, mantegades ! )
Comunitat autònoma no n'és " divisió política-administrativa "? no n'és llur ' poder executiu ' representació ordinària de l'estat ' ? no n'és . . . . . . . . . . . . . On nassos hi és el ' pecat '? PD: per ventura, no les tenen a Euskadi i Navarra .. nosaltres només que no recaptem, ens furten, nostres rendiments!
Ramonet
Declaracions greus i inadmissibles?No senyor!En tot cas són inoportunes,poc professionals.Però això que s'acosta no és cap joc i qui es maregi que prengui Biodramina.Dir que les dades fiscals dels catalans no les poden tenir els catalans,sinó la part contrària,es poc sentit d'estat....català.No hem de valorar el com sinó el què.
pep - manresa
Verge santa, quin escàndol..!!, el govern de la Generalitat ha robat dades al Ministerio de Hacienda espanyol, quines coses tu, com que Espanya no ens roba mai res als catalans, oi..???

envia el comentari