No és l’IRPF, són les constituents

"La clau de l’acord independentista per als pressupostos la té el nivell de blindatge dels relats ideològics que cadascun dels tres partits pugui defensar l’endemà del referèndum"

Si Madrid té informadors espanyols a Catalunya reportant el minut a minut les negociacions entre JxSí i la CUP sobre els pressupostos, ara mateix deuen estar al·lucinant. Sense un talp a les reunions, només fent una lectura de titulars de diversos mitjans de comunicació i parant l’orella a la rumorologia intoxicadora que circula pels passadissos del Parlament, arribaran a la conclusió que els independentistes són capaços de liquidar el procés i autodestruir-se per un pugna que consisteix en si els catalans enviem més o menys diners a Madrid en forma de recaptació de l’IRPF fent pagar una mica més als ‘burgesos’ i esperen al 2019 a recollir-ne les engrunes.

 

 

O sigui, que JxSí i la CUP posarien en perill el procés per un impost espanyol... Surrealista, oi? Doncs aquest relat comença a quallar també al carrer, malgrat que cap dirigent de la CUP ni de JxSí no ha dit explícitament que hi hagi línies vermelles en la negociació. Però el PSC i CSQP s’han enganxat a aquesta possibilitat surrealista, i durant la setmana d’esmenes a la totalitat dels comptes al Parlament han hissat la bandera de l’esquerra radical contra la dreta salvatge de JxSí i han pressionat la CUP perquè tombi uns pressupostos que presumptament perjudiquen el 96% del catalans i vetllen només pel 4% restant.

 

 

Però el sí o el no dels cupaires als pressupostos no s’explicarà per un punt amunt o un punt avall en els trams de l’IRPF, com tampoc per 2.000 o 3.500 mestres nous. Això és la façana. La clau de l’acord independentista per als pressupostos la té el nivell de blindatge dels relats ideològics que cadascun dels tres partits pugui defensar l’endemà del referèndum. Uns i altres saben perfectament que una victòria del ‘sí’ comportarà eleccions constituents, escenari en el qual la política fiscal d’aquest pressupost autonòmic tindrà un recorregut pràcticament nul.

 

 

Són uns altres pressupostos autonòmics, però són els pressupostos per aconseguir la independència, i com a tals, han de permetre intuir els relats de cadascun dels partits independentistes que competiran a les urnes constituents per fer guanyador el seu projecte ideològic al nou Estat. El segell de JxSí –repartit entre el PDeCAT i ERC- ha de lluir moltíssim perquè té 62 diputats. Però precisament perquè en té 62 i no 63, la CUP té tot el dret del món a posar-hi també la seva empremta. I sobretot, a poder-la exhibir. La visualització d’aquests relats, i no un IRPF que Madrid liquidaria parcialment a Catalunya si fracassés el procés, és el que s’ha de negociar i acordar abans de dimarts, quan la CUP presentarà els documents informatius a les seves territorials per tal que el dia 28 de gener votin el sí o el no als pressupostos.

 

 

És legítim que cadascú satisfaci els seus militants i votants a dreta, esquerra, centre o el que sigui, però les properes hores són per fer el camí cap al referèndum. Hi haurà temps per a la campanya electoral i el combat ideològic. L’acord ha d’arribar, perquè l’alternativa són els pressupostos liberals de Mas-Colell i Artur Mas i unes noves eleccions autonòmiques.
Comentaris
N
El babau liberal Mas -Collell millor que es quedi a casa seva o se'n vagi a retallar a Harvard.
terrassenc
Si guanya el Sí, estarem ja en una República Catalana (per la llei de transitorietat) i per tant, l'important no seran les eleccions constituents, sinó el blindatge del govern de la República i de la seva acció, ja que els primers temps seran els més delicats. Preocupar-se ara per com posicionar-se electoralment en aquest escenari quan sabem que caldrà establir una nova Constitució, i per tant un nou sistema electoral i de partits, sembla una broma. Necessitem estadistes, gent amb mirada llarga!
DUI
La CUP està a sou del CNI, és de tot excepte independentista, i tenen l'ordre de Madrid de no aprovar els pressupostos i no els aprovaran, i per tant haurem d'anar a unes altres eleccions autonòmiques on els tontets que van votar els botiflers pseudocomunistes podran rectificar el seu error. I amb tot, un o dos anys més perduts, també amb la culpa de JxS, que podria cedir en tot a la CUP perquè no tinguin excusa. Total, si tot va bé, aquest pressupost durarà fins a les constituents.
Maria.
Com que no tenim Hisenda pròpia tots aquests increments de l'IRPF que proposen els recaptarà l'Estat. Estan treballant pel Montoro. Si l'Estat no paga el que ens deu estan dins la legalitat espanyola, que els fà pensar que ens pagarà el que ens pertoca d'aquests pressupostos quan estiguem dins la legalitat catalana?
Maria
Realment la CUP què vol? Ho saben? Jo estic una mica farta...La Catalunya que volen no té res a veure amb la meva. Tot i així puc entendre part del seu ideari i acceptar-lo. Ells el meu no l'acceptaran mai.
Ricard (Badalona)
Felicito la Gemma Aguilera per parlar tan clar. Des de fora no sabem moltes coses i, efectivament, ens pensem que s'està centrant tota la negociació en l'IRPF o els mestres. Tota la raó, negocien el relat. Els mitjans sovint no analitzen i corren a donar suposades exclusives que no són més que intoxicacions. Deixem-los fer la feina. I gràcies per explicar com van les coses amb serenitat!
DUI
Els de la CUP que vigilin: tinc llicència d'armes i escopeta. Aconseguirem una Catalunya pura, blanca i cristiana, i d'ultradreta com ha de ser. Prou democràcia i liberalisme!
JordiP
Per què heu contestat el DUI aquest? És que no veieu que és un agitprop?
DUI
I realment em crec que la CUP està a sou del CNI, eh? És veritat!
Ramon
DUI: estic amb tu! Amb el braç en alt lluitarem per una Catalunya pura!
Narcís ( ens n'anem .. CUP, hi sou o no hi sou?)
Si la CUP fos ' independentista ' , més, si fos d'esquerres; més, si fos d'extremaesquerra; més, si fos anticapitalista .. fa temps que donaria suport a ' coalició feta a dretcient per alliberà'ns-e ' ( posant petits detalls en proporció a sa representativitat!)! PD: aquests són més espanyols ( així invasors anihiladors i espoliadors ) que felipe V i sinó que demostrin el contrari .. cosa que mai he vist que no siguin ' paperots '! Nota: per ventura, pensen que els catalans som ingenus?
Clar
Si la CUP i Junstspelsi piquen l'ham de la suposada coherència interna i no aproven els pressupostos autonòmics que tindran efectes d'aquí a dos anys, la riota seran gran a Madrid. De seguit després veurem com els leurrouxistes de CSQP i la troica del PSC es tornen socialment radicals una estoneta per guanyar les properes eleccions autonòmiques i liquidar la independència. Tindran el suport pseudoesquerros del PSOE de les elèctriques i dels "company eros" de Podemos.
querube
Perquè els de la CUP lluiten aferrissadament per uns pressupostos que no entraran en vigor fins d´aqui un any, i si abans es fa el referèndum tan si es guanya com si no,es faran unes altres eleccions que els deixaran amb paper mullat

envia el comentari